Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Solidna, w sensie - bezproblemowa. Ma tylko obslużyć w/w procesor (może kiedyś 9800X3D - zakładam, że to będzie max dla generacji AM5), 1 dysk nvme, 1 HDD, 2 kosci pamieci, 5070ti. Cena do 700zł lub mniej.

Opublikowano (edytowane)

gdzie takie głupoty wyczytałeś ?  pokaż

każda b850 z zasady ma 5.0 dla grafiki

b650 też maiły 5.0 dla dysków, nie każda, ale sporo modeli

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Sidr napisał(a):

Hmm

no hmm, bo osobiście nie spotkałem się z płytą na b850 która nie miałaby 5.0 dla grafiki

poza tym milionowy raz wkleję, polukaj sobie co który model ma , a czego nie ma :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

inna sprawa że 5.0 dla grafiki to przerost formy nad treścią, choc na pewno lepiej mieć niż nie mieć, ale nie dopłacać

• Upvote 3
Opublikowano

Z B850 jest jeszcze coś sensownego w podobnej cenie? Tak patrze na opis tego chipsetu, to B650 chyba nie ma obecnie sensu kupować? Szczególnie patrząc zperspektywy przyszłego upgrejdu pod jakieś cudaki, które jeszcze może wyjdą na AM5.

Opublikowano (edytowane)

@gilban A jeszcze napisz jakich procesorów dotyczy zasadniczo ta kwestia, skoro ją poruszasz. Następnie skonfrontuj to z CPU zawartym w temacie. Nie chodzi mi o to, że mam mobo AsRock i uskuteczniam jakąś krucjatę, tylko o dokonane przez Ciebie rozeznanie tematu w kontekście tezy, którą się posługujesz.

Edytowane przez DR3GGO
Opublikowano

Panowie, została mi tylko płyta do kupienia. Poza tym Asrockiem w tej cenie nic wartego uwagi już nie ma? Płyt na czipsetach B650 nie opłaca sie kupować?

Opublikowano (edytowane)

Opłaca się, chipset B850 = B650, ten sam kawałek krzemu tylko przemianowany przez marketing. Natomiast płyty z B850 mają obsługę pcie 5.0 dla gpu i jednego nvme, a płyty B650 tylko opcjonalnie, zależnie od widzimisię producenta płyty.

Generalnie Pcie 5.0 jest nikomu nie potrzebne (na rynku konsumenckim), teraz i w przewidywalnej przyszłości.

Wybierz taką płytę która ma istotne dla Ciebie wyposażenie (porty usb, sata, nvme, spdif itp.), zwróć uwagę na ewentualny podział linii pcie, i tyle. Chipset jest bez znaczenia bo z grubsza wygląda to tak: B850=B650, X870=B650E, X870E=X670E, plus wymóg USB4 w X8xx.

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano

W sumie ceny takie same, więc lepiej już 850 kupić.  Zastanawiam się jeszcze, czy dopłacić do Asrock B850 Steel Legend? Rzadko zmieniam sprzęt, więc może lepiej coś lepszego kupic, tylko czy w tym przypadku będzie jajakolwiek róznica? Sekcja zasilania taka sama - zresztą i tak o/c nie będe robić. Ładnie wygląda, ma ledy, ale od strony technicznej nie widzę nic wartego dopłaty. Już dawno nei miałem płyty Asrocka. Ostatnio dużo piszą o zdychających 9800X3D i od paru miesięcy nie udało się dojść sedna problemu z tego co czytam, a procki cały czas padają - bazuje na tym dużym wątku z Reddita.