Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Tak jak wrzucałem w poprzednich postach - PTM praktycznie nie dał żadnej poprawy (poprawa może na granicy błędu statystycznego). Zawiodło mnie to trochę, bo jednak w przypadku 4070S różnica była spora.

Tak czy siak spodziewałem się lepszych efektów po użyciu termopada.

Bo to jest tylko kwestia fabrycznego złożenia GPU/chłodzenia, dokręcenia, dociśnięcia radiatora i odpowiedniego posmarowania przyzwoitą pastą.

Jeśli fabryka nie odwali maniany na jakimś z tych etapów to  ponowne rozebranie i przesmarowanie GPU pastą czy danie PTMa nic nie zmieni, albo marginalnie coś tam się ruszy.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Jeśli fabryka nie odwali maniany na jakimś z tych etapów to  ponowne rozebranie i przesmarowanie GPU pastą czy danie PTMa nic nie zmieni, albo marginalnie coś tam się ruszy.

4070S którego miałem temperatury fabryczne miał w normie dla tego modelu, co więcej - różnica temperatur między rdzeniem a HS była wyjątkowo mała.
Nawet ktoś z labowiczów skomentował "chińczyk miał dobry dzień, że tak złożył". Mimo powyższych założenie termopada zrobiło dużą różnicę i efekt "wow".
Tutaj tego nie ma.

Ogarnąłem 0 RPM, wrzuciłem pada, zrobiłem UV na maksa z zachowaniem wydajności fabryki.
Na moje potrzeby styknie, a najdzie mnie ochota to zmienię.

A tak śmiechem-żartem, nawet jak na sztywno ustawię 1400RPM przy mega obciążeniu to i tak mam dużo lepsze temperatury jak ludzie na topowych 9070XT xD

Opublikowano

Porobiłem różne testy i wychodzi na to, że rzeczą co generuje mi najwięcej hałasu w obudowie jest wentylator ZASILACZA.
Chyba trzeba dziadka dać na emeryturę i kupić coś bardziej współczesnego.

MSIk A1000G włącza sie skubaniec dopiero przy 400W obciążenia xD tak to jest passive :) generalnie nie jestem w stanie obecnie obciazyc komputer 400W :) Polecam Ci ten zasilacz jezeli mialbys cos kupowac. 

A jezeli chodzi o sama 5070Ti to obecnie jest to najgorsza karta do kupienia w MSRP po obniżce cen od NV. 5070Ti nie dostał żadnej obniżki. Wiec sporo stracił na opłacalnosci. Mozna by powiedziec ze dostał podwyżke, bo inne karty po prostu zostały w PL dostosowane do kursu dolara a 5070Ti nie. 

Opublikowano

@maxmaster027 Ja tej firmy unikam jak mogę. Mam jedynie podkładkę pod mysz bo była za 1/3 ceny i jest z jedwabiu i gumy, przez co moja wewnętrzna cebula wygrała xD
Tak naprawdę upatrzyłem sobie Thermaltake Thoughpower GF3 1000W i od MSI którego podałeś na papierze praktycznie się nie różni - też jest produkowany przez CWT i ma ten sam producencki "Platform Code" czyli "CSZ"

A co do opłacalności 5070ti - te karty tylko drożeją. Z tego co dzisiaj przerzucałem sklepy to najtaniej można coś kupić +500zł wedle starego MSRP, który obecnie z kursem dolara powinno spaść.
Jak dla mnie to trochę wygląda jak celowy zabieg. Jak mawia stare powiedzonko "Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione".
Na 5070 psy wieszali to myk, korekta ceny i zaraz stanie się ciekawym wyborem. Cena 5070 maleje, cena 5070ti rośnie, granica się powiększa ;)
Swoją drogą dla mnie do 1440p najciekawszą kartą z lineupu 5xxx jest właśnie 5070ti. Gdyby wyjechali z 12GB VRAM jak w serii 4xxx to pewnie ludzie by podeszli jak do 5070 non-Ti.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@maxmaster027 Ja tej firmy unikam jak mogę. Mam jedynie podkładkę pod mysz bo była za 1/3 ceny i jest z jedwabiu i gumy, przez co moja wewnętrzna cebula wygrała xD
Tak naprawdę upatrzyłem sobie Thermaltake Thoughpower GF3 1000W i od MSI którego podałeś na papierze praktycznie się nie różni - też jest produkowany przez CWT i ma ten sam producencki "Platform Code" czyli "CSZ"

A co do opłacalności 5070ti - te karty tylko drożeją. Z tego co dzisiaj przerzucałem sklepy to najtaniej można coś kupić +500zł wedle starego MSRP, który obecnie z kursem dolara powinno spaść.
Jak dla mnie to trochę wygląda jak celowy zabieg. Jak mawia stare powiedzonko "Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione".
Na 5070 psy wieszali to myk, korekta ceny i zaraz stanie się ciekawym wyborem. Cena 5070 maleje, cena 5070ti rośnie, granica się powiększa ;)
Swoją drogą dla mnie do 1440p najciekawszą kartą z lineupu 5xxx jest właśnie 5070ti. Gdyby wyjechali z 12GB VRAM jak w serii 4xxx to pewnie ludzie by podeszli jak do 5070 non-Ti.

dokładnie jednak 2650zl za 5070 vs 4600zl za 5070TI stawia te drugą w kiepskim położeniu cena/wydajnosc, podobnie jakby ktos wyrwal 5080 w MSRP za 4800, no choćbys sie dwoił i troił z OC nie dogonisz 5080 default. Takze zdecydowanie za wysoko jezeli chodzi o wycene 5070Ti

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 No dokładnie. Z resztą coś ostatnio się pojawia z RTX 5080 w MSRP. Mi się udało kupić kartę z tematu w MSRP więc przymknę oczy na potrzebę UV itd. ;) Gdybym miał do wyboru 5070ti za 4600zł, a 5080zł za 4800zł, to oczywiście, że ta druga ;) No ale na chwilę obecną nie widzę taniej RTX 5080 jak za 6000zł więc realia są inne.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@maxmaster027 No dokładnie. Z resztą coś ostatnio się pojawia z RTX 5080 w MSRP. Mi się udało kupić kartę z tematu w MSRP więc przymknę oczy na potrzebę UV itd. ;) Gdybym miał do wyboru 5070ti za 4600zł, a 5080zł za 4800zł, to oczywiście, że ta druga ;)

hmm 5070Ti max OC 350W masz 100% wydajnosci, 5080 UV/OC 300W masz 112% wiec bedzie troche chłodniej i wydajniej. Z tym, że jeżeli chodzi o poziom hałasu raczej podobnie, bo MSRP 5080 po UV bedzie mniej wiecej na poziomie kultury pracy 5070Ti np gaming trio lub czegos podobnego. Także jeżeli dałeś MSRP wtedy jeszcze, to raczej spoko zakup

Opublikowano

Realia są takie:
5090 - ceny z kosmosu
5080 - ceny z mniejszego kosmosu (MSRP: 4849zł, realnie 6000zł+)
5070ti - ceny z czapki (MSRP: 3899zł, realnie 4400zł+)
5070 - tutaj jest ok (MSRP 2849zł, realnie da się nawet poniżej MSRP)

czyli u zielonych wybór 3000/4500/6000/15000zł

Śmieszne, że niedawno w podobnej kasie do nowej 5070 sprzedałem roczną używkę 4070S.

2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

A sprawdzales temperatury z UV i kagancem na 1400 RPM?

Puściłem tak dzisiaj Quake 2 RTX na jakieś 20-30 min.
Trochę poszły w górę ale po primo Quake 2 RTX to straszny rzeźnik, jakby odpalić furmarka... a po drugie secundo wentylator od zasilacza jest najgłośniejszy ze wszystkiego nawet bez kagańca RPM.
A jakie miałem temperatury z głowy Ci nie powiem. Wiem, że jak dowaliłem profil MAX OC i czapka 1400RPM (aby wygrzać termopad) to łapało jakieś ~80*C
Przyjrzę się temu dokładniej.

Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Tak szczerze nie zwracałem na to specjalnej uwagi, bardziej mnie całościowy Power Draw interesował - może wyczytasz z tego co wrzucałem.
Ew. zwrócę uwagę jakbym w coś grał.

Tak jak wrzucałem w poprzednich postach - PTM praktycznie nie dał żadnej poprawy (poprawa może na granicy błędu statystycznego). Zawiodło mnie to trochę, bo jednak w przypadku 4070S różnica była spora.
Bezpiecznie jest założyć, że byłoby to samo z PTM a pasta fabryczna.
Bierz też poprawkę, że to nie jest czyste UV bo VRAM jest wykręcony w opór i to on ma największą temperaturę. Aż sprawdzę z ciekawości co się stanie jak w profilu OC+UV zrezygnuję dodatkowo z OC VRAM.
No i kartę kupiłem od kolegi z forum, który miał zarówno Ventusa, Asusa Prime i wedle jego odniesienia Inno3d jest lepsza od ventusa ale za to gorsza od prime.

Tak czy siak spodziewałem się lepszych efektów po użyciu termopada.
Chwilowo kartę zostawiam. I tak dołożyłem ponad 1k do upgrade... aby zrobić jakiś przeskok to minimum Zotac Solid, a więc +600zł lub więcej jak pojawią się stany magazynowe.
Myśląc perspektywicznie - karty MSRP łatwiej sprzedać bo mają niższy pułap cenowy, no i najmniejsza strata.

Ale bierz pod uwagę, że te temperatury pamięci jak na pamięci są bardzo w porządku i to po OC. Ja pierwsze co to testuje kartę po wyjęciu z pudełka dopiero później porównuje do UV, czy UV+OC żeby mieć porównanie. głównie chodziło mi o kulture prcy, czyli rpm wentyli, a temperatura pamięci nie ma wpływu na rpm, dlatego pisałem żeby wrzucić najpierw testy karty z pudełka.

1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Realia są takie:
5090 - ceny z kosmosu
5080 - ceny z mniejszego kosmosu (MSRP: 4849zł, realnie 6000zł+)
5070ti - ceny z czapki (MSRP: 3899zł, realnie 4400zł+)
5070 - tutaj jest ok (MSRP 2849zł, realnie da się nawet poniżej MSRP)

czyli u zielonych wybór 3000/4500/6000/15000zł

Śmieszne, że niedawno w podobnej kasie do nowej 5070 sprzedałem roczną używkę 4070S.

Puściłem tak dzisiaj Quake 2 RTX na jakieś 20-30 min.
Trochę poszły w górę ale po primo Quake 2 RTX to straszny rzeźnik, jakby odpalić furmarka... a po drugie secundo wentylator od zasilacza jest najgłośniejszy ze wszystkiego nawet bez kagańca RPM.
A jakie miałem temperatury z głowy Ci nie powiem. Wiem, że jak dowaliłem profil MAX OC i czapka 1400RPM (aby wygrzać termopad) to łapało jakieś ~80*C
Przyjrzę się temu dokładniej.

Trzeba trochę poczekać, 4070Ti też trzymał cenę długo po premierze. Ja akurat wole trochę dopłacić i jestem zwolennikiem kart, które mieszczą się w przedziale 1100-1300 rpm, takie 2000rpm już jest dla mnie nie akceptowalne, choćby nie wiem jak wentyle były ciche.

Quake 2 RTX nie jest żadnym rzeźnikiem, po prostu po odpaleniu bierze tyle prądu ile najbardziej wymagające gry. Serwisy takie jak techpowerup testują karty podczas maksymalnego poboru. W Twoim przypadku 300W. Dlatego nie ma sensu wrzucać testu karty po UV, tylko najpierw kompletny stok, dopiero później kombinacje i wtedy realnie możemy dane chłodzenie porównać do innych. Chłodzenie sprawdza się przy maksymalnym poborzr prądu na karcie. Furmark przy Quake 2 RTX nie ma nic do tego. Włącz sobie byle jaką grę z RT i będziesz miał to samo. Nawet nie z RT, wysłałem linki wyżej, gdzie bez RT karta leci w opór. Nie wiem od ilu lat kierowałem się testami akurat techpowerup i zawsze, ale to zawsze temperatury w przewiewnej budzie zgadzają się  i kierowałem się zakupem dzięki tym testom. Dlatego chciałem porównać typowy stock przy 300W z Ventusem ;) Nie jest żadne zarzut, dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami, bo i tak można wyciągnąć wnioski. Chodziło mi, tylko o to, żeby najpierw wrzucić prawdziwy stok i dopiero później UV itd.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawa sprawa. Wczoraj parokrotnie "wygrzałem" termopad na zasadzie Quake II RTX w tle, OC na maksa (+430MHz rdzeń, +2000MHz memki) i na sztywno fan 30% (1400 RPM).
Dzisiaj dla draki zapuściłem znowu Quake 2 RTX na profilu UV (ile da się odchamić kartę). I trochę mam pikachu face...

Wczoraj, godzina 18:21, profil UV świeżo po odpaleniu (widać nawet "świeży odczyt GPU-Z")
GPU TEMP: 64,2*c
MEM TEMP: 68*c
Fan Speed: 45 (1704 RPM)
Inno3dRTX5070tiX3STARTUV.thumb.png.80d97f7eb02fb8b48928ec13bfb51da2.png

Dzisiaj, godzina 23:16, ten sam profil UV, cykl ok. 20 minut
GPU TEMP: 63,7*C
MEM TEMP: 70*C
Fan Speed: 46% (1718 RPM)

Inno3dRTX5070tiX3UV20_03_2025.thumb.png.11332ef1eed338007100a7be31ee2c4d.png

Dla porównania wczoraj godzina 19:30 (przed wygrzaniem pada), profil UV, jedynie z podkręconym VRAM, cykl 30 min.
GPU TEMP: 69*C
MEM TEMP: 74*C
FAN SPEED: 57% (1934 RPM)

Inno3dRTX5070tiX3STOP(30min).thumb.png.dce18854359db061379870291a6ce45f.png

Podsumowując
: Zastosowanie i wygrzanie pada spowodowało spadek temperatury rdzenia o ~5*C, temperatury pamięci o ~4*C, a obroty wentylatorów spadły o ~220 RPM.
Dla porównania gdy stosowałem termopad na 4070S też od Inno3d, temperatury względem tych na fabrycznej paście spadły o 3*C, temperatury pamięci o 2*C, a obroty wentylatorów o ~250 RPM.
Ja czuje się usatysfakcjonowany, mam ~15W więcej niż stockowa 4070S, zachowuję wydajność stockowej 5070ti, a kultura pracy jest zadowalająca.
Na moje potrzeby bomba, karta zostaje.

Jeżeli ktoś chce kupić ten model to raczej z góry pasuje założyć wymianę pasty na termopad i pójście w UV.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
8 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Sprawdzałeś może Stock po wygrzaniu ?

Musiałbym puścić na Ungine Heaven 4 który jest mniej obciążający od Quake ale za to porównanie miałbym z odczytem GPU-Z z pierwszego posta (tak aby nie porównywać jabłek do gruszek, tylko jabłka do jabłek).
Ale to jutro się pobawię.

Opublikowano

@Lameismyname Czy udało Ci się rozwiązać problem z funkcją Fan Stop podczas bezczynności?

Wczoraj odebrałem Inno3D 5080 3X i mam dokładnie ten sam problem. Próbowałem już wszystkiego, ale nie da się ustawić wentylatorów na 0 RPM. W NVIDIA Control Panel mam ustawiony standardowy tryb zarządzania energią, a nawet przestawiłem go na Adaptive za pomocą aplikacji zewnętrznej, niestety bez rezultatu.

Masz może jakieś rozwiązanie?