Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało mi się kupić B650M PG Lightning za 430 zł. Mogę mieć 7500F za 460 zł i wystarczyło by kupić jakieś ramy za 300 - 350 zł i bym był na świeższej platformie.

Obecnego 5700X3D raczej z łatwością sprzedam za 850 zł bo jest gwarancja 3 lata w polskim sklepie. Płytę za 350 zł bo ostatnio poszły dwie używane za 370 i 430 zł. Ramy za 180 zł raczej się sprzedadzą.

AM5 - 1240 zł

AM4 - 1280 - 1380 zł ze sprzedaży

Na AM4 dotarłem do ściany, już nic do grzebania tutaj nie ma.

Plusy zmiany: świeższy socket, 3 x M.2, EZ Debug LED 

Minusy zmiany: biedniejsza płyta (słabsza sekcja zasilania, gorsze audio, tylko jeden pełny slot pcie), gorsza estetyka (PCB czarno-białe, brak zintegrowanego I/O shield), brak możliwości użycia obecnego coolera RAM, czas bootowania???

Zmieniać czy nie zawracać sobie głowy i siedzieć kolejne 2 - 3 lata? Kusi trochę możliwość wskoczenia na nowsze i pogrzebania w tym, ale czy po wszystkim, tej podjarce ze złożenia będę zadowolony zagladając przez szybę do środka?

3QXFSAu.jpg

Opublikowano
32 minuty temu, kalderon napisał(a):

Używanego 5700X3D za 850zl nie sprzedasz.

Na luzie by poszedł skoro chińczyki bez gwarancji sprzedałem po 770 zł sztuka. 

5 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

To czyli w grach między tymi prockami różnicy nie będzie mimo że 5700 ma te całe 3d?

Te procki są dość blisko siebie, raz jeden szybszy innym razem ten drugi. 

Trochę ciśnienie ze mnie zeszło po napisaniu wątku. Gdyby płyta była czarna i od GB ze zintegrowanym i/o to bym w to poszedł od razu a tak to średnio mi się widzi ten asrock. Mogę go jeszcze przetrzymać 2,5 tygodnia, może wyskoczy coś lepszego. 

• Like 1
Opublikowano

Ja właśnie sprzedałem 5800x3d za 1200 za którego rok temu dałem 1289 :P i przechodzę na 7500f z aliexpress za 519zl i b850, ileż można siedzieć na tym umarłym am4? Ja siedziałem 7 lat i chciałem coś zmienić i koniec nawet że ten 5800x3d pewnie był wydajniejszy w grach ale co z tego jak będę mógł sobie kupić 9800x3d jak będę miał ochotę a z am4 które umarło co zrobisz? Nic i pisze ci to posiadacz am4 od 7 lat,czas wchodzić na am5 nawet dla rozrywki :P

Opublikowano

Sens jest jeśli potem planujesz 7800X3D albo 9800X3D. Inaczej to tak średnio bym powiedział, miałem ten sam dylemat, szkoda hajsu i czasu na takie podmianki (chyba że z nudów).

Dodatkowo X3D w niektórych grach jest mocno wykorzystywany i ten 7500F może być wolniejszy. Pytanie jakie gry, musisz do siebie dopasować.

Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

No to w tych grach pewnie bez różnicy wyjdzie, jak Ci się nudzi i bez kosztów to czemu nie. Mi by się nie chciało grzebać w budzie :E 

Oj tam, odkurzyłbyś przy okazji.

• Mar_s zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...