tomcug 2 451 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Jak nie chcesz zmieniać chłodzenia, to już zostaw jak jest. Na swojej płycie UV chyba nie zrobisz?
JacekRTX 257 Opublikowano 24 Marca Autor Opublikowano 24 Marca Robiłem, przynajmniej tak mi się wydawało obniżyłem na 1.15 V i ścieło to wydajność cpu o połowę. Miał gorsze wyniki niż 12400. Chyba że coś pomieszałem.
dawidoxx 976 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) Sprawdziłem na drugim pc ten test i na chłodzeniu thermalright peerless assassin 120 SE nie przekraczam 73c/76, vcore 1.31v Edytowane 24 Marca przez dawidoxx
tomcug 2 451 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 48 minut temu, JacekRTX napisał(a): Robiłem, przynajmniej tak mi się wydawało obniżyłem na 1.15 V i ścieło to wydajność cpu o połowę. Miał gorsze wyniki niż 12400. Chyba że coś pomieszałem. Trzeba CEP wyłączyć. 1
JacekRTX 257 Opublikowano 24 Marca Autor Opublikowano 24 Marca (edytowane) @tomcug takie miałem wyniki na 1.15 V. Temperatura nie przekroczyła 60 stopni. Muszę zajrzeć do biosu za tym CEP. Edytowane 24 Marca przez JacekRTX
wallec 826 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) Bez urazy, ale nie czaję jednego. Wklejenie tego screena i napisanie posta zajmuje więcej czasu niż wejście do BIOSu i ustawienie cep (o ile jest), a mimo wszystko powstaje post o treści "Muszę zajrzeć do biosu za tym CEP." Proszę wytłumaczyć zjawisko. Edytowane 24 Marca przez wallec
JacekRTX 257 Opublikowano 24 Marca Autor Opublikowano 24 Marca (edytowane) Są dwie opcje IA CEP i GT CEP, ale nic już nie ruszam. Dobrze jest jak jest, dzięki @tomcug i @Kartofel za nakierowanie Edytowane 24 Marca przez JacekRTX 1
leven 555 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/1ev89cz/different_undervolting_methods_with_ia_cep/?tl=pl
Kyle 203 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) W dniu 24.03.2025 o 14:57, JacekRTX napisał(a): @tomcug takie miałem wyniki na 1.15 V. Temperatura nie przekroczyła 60 stopni. Muszę zajrzeć do biosu za tym CEP. 625 punktów na i5 14600K, w Cinebench 2024 multicore? Ja na i5 12400F w pełni standardowych ustawieniach (PL1=65W, PL2=117W, TAU=28, itd. itd.) miałem 665 punktów. Może masz pełno tych monitoringów odpalonych w tle i tak zjadło wynik? Tak czy inaczej, na standardowych ustawieniach (PL1=125W, TAU=56s, test 10 minutowy) to wynik powinieneś mieć dużo wyższy. Edytowane 6 Sierpnia przez Kyle
JacekRTX 257 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia Ale to tylko po UV, tak jest prawie normalnie
JacekRTX 257 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia U mnie wychodzi jak w pierwszych postach ok. 1280 pkt to i tak ciut za mało na multi
sert 89 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia Ja też nie do końca jestem zadowolony z wyniku, celowałem w 2 miejsce
Kyle 203 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) 15 minut temu, JacekRTX napisał(a): U mnie wychodzi jak w pierwszych postach ok. 1280 pkt to i tak ciut za mało na multi W sumie, to nie wiadomo ile powinno być, bo nie wiem, czy ktoś przetestował ten procesor na jakichś ustandaryzowanych nastawach (np. na pierwotnej specyfikacji, czyli PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s i bez grzebania z jakimiś UV, LoadLine i innymi) Edytowane 6 Sierpnia przez Kyle
JacekRTX 257 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia Ja i tak mam zaniżone multi, czy w Cinebench czy Geekbench - jakbym miał niepełnosprawne 2 rdzenie e core
Rekomendowane odpowiedzi