Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, chciałbym się poradzić ludzi czy warto iść na kompromis i wymienić kartę  z GTXa 1660 SUPER 6Gb  na RTX4060 8gb, ewentualnie na 4060ti 16gb (wiem że tutaj pod wyższe rozdzielczości by się przydał ten VRAM, choć słyszałem że 8gb styknie).

Obecny PC to:

PROCESOR: Intel i5-10600K  4.10ghz

GPU: GTX 1660 Super 6gb

RAM: 32gb DDR4 Patriot 3733 Mhz CL17 (Viper Steel)

ZASILACZ: Corsair RMX 650W + 80 PLUS GOLD

PŁYTA GŁÓWNA: MSI MPG Z490 GAMING PLUS

MONITOR: BENQU EX270QM (1440p + 240HZ )

OBUDOWA:  PURE BASE 500DX (od Be Quiet)

Tak więc do gierek te 1080p może czasem w starsze  w 2K i 16gb ramu by się przydało, czy może jednak te 8gb starczy. Chciałbym grać bardziej w te 1440p choć wiem że to byłby masochizm na takiej karcie więc bardziej nastawiam się na 1080p. Nie chciałbym już wymieniać zasilacza i pchać się w prądożernego RTXa 5XXX bo raz za drogi, a dwa no pod taki sprzęt bez sensu. No stąd padło na 4060 którego powoli zaczyna brakować. 4070/80 już raczej nie dostanę a i tak musiałbym wymienić zasilacz dla tych kart. No i cena do mnie przemawia, bo zwykła 4060 kupi się do 1400zł, wiadomo 16gb już 2300zł trochę drogo. Stad bardziej zastanawiam się nad zwykłą 4060 8gb.  Doradźcie co brać, czy taki wybór pod taki starszy sprzęt będzie dobry ??. Obecnie złożenie nowego PC takiego dobrego to spory wydatek.

Edytowane przez Curian00
Opublikowano

Mógłbyś tu spokojnie wrzucić RTX 5070 i to by pod 1440p miało dużo sensu. Zasilacz na luzie ogarnie temat więc tym się nie ma co przejmować.

4060 / 4060 Ti to już trochę słabe karty pod tę rozdzielczość, raz że mało VRAM, a dwa, wydajnościowo nie powalają. 

Jak 5070 za drogo, to za ~ 2100 zł masz RX 7800 XT.

Opublikowano

Kurde myślałem jeszcze nad  3060ti który wydajnościowo jest lepszy od 4060ti.  No nad tym 5070 to   faktycznie 650W , choć widziałem pewne modele które wymagały już 750W (wersja 5070 TI od Gygabyte i inne modele też wymagają 750W).  Ciężko z tymi kartami teraz, ludzie wykupują serię 4XXX/3XXX jak szaleni. 

Wiecie szukam tańszej alternatywy bo jakby nie patrzeć seria 3XXX/4XXX jeszcze wspiera hair works i Psyhix, wiem że to teraz nie jest w modzie i że wsparcia żadnego nie ma.  No ale też mam ograniczony budżet.  

A pytanie mam , przeskok między 5070 a 5070ti duży jest czy marginalny. Bo tak patrząc to ten 5070 zwykły 3200zł, zaś TI to już przesada 4,5- 5K chcą za niego.  Wiem że 5070 byłby najlepszym wyborem, a jak z zasilaniem 16pin, to musiałbym dołożyć jeszcze kabel do zasilacza drugi 8pin t (1660 ma 8 pin zasilanie).  

Opublikowano

Hair Works i Physx to już dawno porzucone tematy, zresztą każda karta to ogarnia, nie tylko te stare.

5070 Ti w 1440p jest około 25% szybsza od 5070, więc różnica duża.

Zasilacz 650W spokojnie uciągnie 5070 Ti, ta karta pobiera około 280W pod obciązeniem więc jest duży zapas.

Musiałbyś tylko dokupić kabelek 12VHPWR: https://www.ceneo.pl/147755921?srsltid=AfmBOopou8GVpFacNVHpTpPabBZwKgd0HH-GhZOk_Ji_9dI4ti6vSL7W - albo skorzystać z przejściówki dołączonej do karty.

Opublikowano (edytowane)

Kurde serio 5070ti pociągnie na 650W ?? , a sprzętowo mój procek nie będzie ograniczać karty ?? 

No i słyszałem że te karty ventusy i inne tego typu to takie sobie modele. Zotaca sobie ludzie chwała albo MSI . 

Edytowane przez Curian00
Opublikowano
2 godziny temu, Curian00 napisał(a):

Kurde serio 5070ti pociągnie na 650W ?? , a sprzętowo mój procek nie będzie ograniczać karty ?? 

No i słyszałem że te karty ventusy i inne tego typu to takie sobie modele. Zotaca sobie ludzie chwała albo MSI . 

Tak pociągnie bez problemu, nawet 5080-tke by spokojnie uciągnął. Oczywiście producent podaje wyższe wartości, ale one zawsze są zawyżone na wypadek gdyby ktoś miał zasilacz, który tylko w nazwie ma te 650W, a w praktyce na linii 12V daje znacznie mniej watów.

Co do procka - jak dana gra siedzi mocno na CPU, no to będzie trochę ograniczać, ale grając w 1440p nie będzie jakoś tragicznie. Warto by zmienić też CPU + MOBO + GPU pod nową kartę, ale jakbyś to zrobił np. za kilka miesięcy po zakupie GPU, to nic się nie stanie. 

Rozważ też Radeony RX 9070 XT / RX 9070, kosztują sporo mniej od NVIDIA a to też świetne karty. 

9070 XT masz za ~ 3600 zł i wydajność jest bardzo podobna do 5070 Ti.

9070 to ~ 3100 zł i masz wydajność mniej więcej na poziomie RTX 4070 Ti, więc nadal fajnie pod 1440p

• Upvote 1
Opublikowano

No tutaj odpada składanie na nowo pc, tu bardziej jest chęć.zmodernizowania trochę pc. W tamtym roku miałem składać pc od podstaw to cenowo wyszło jakieś 17-18 tysięcy. 

Finalnie zrezygnowałem bo nie uzbierałem nawet połowy. Przyszły inne wydatki i doszedłem do wniosku że co najwyżej wymienię kartę. 

Stąd właśnie jakbym miał cośkolwiek brać to 5070 zwykle już raczej. Niech ceny trochę spadną, no i te przejściówkę 16pin dokupić bonte w zestawie z kartą są bardzo słabe. 

Opublikowano

No z tym 17-18 tysięcy to chyba mocno poszalałeś ;)

Jakąś wydajną skrzynkę z 5070 Ti czy RX 9070 XT + Ryzen 7 złoży się za okolice 8k.

Pod obecny konfig RTX 5070 będzie jak najbardziej ok, ewentualnie RX 9070 z większą ilością pamięci.

Opublikowano
5 godzin temu, Dirian napisał(a):

No z tym 17-18 tysięcy to chyba mocno poszalałeś ;)

Jakąś wydajną skrzynkę z 5070 Ti czy RX 9070 XT + Ryzen 7 złoży się za okolice 8k.

Pod obecny konfig RTX 5070 będzie jak najbardziej ok, ewentualnie RX 9070 z większą ilością pamięci.

Teraz sprawdziłem 15K więc trochę zawyżyłem. Ale był w tym też W11 oryginalny,  wentylatory dodatkowe, chłodzenie wodne, Ryzen 7800X3D , 64gb ramu , RTX 4080 super, zasilacz 1K watów (Forton Hydro) aby nie mieć już dylematów tak jak teraz (że 650W za słaby). 3X Dyski M2 (4,2,1 TB), Obudowa DARK BASE PRO 901, Płyta AsRock X670E Pro RS (Wycofali ze sprzedaży). Teraz Płyty/Karty /Zasilacza już nie ma dostępnego. Z czego Karta i płyta całkowicie wycofana ze sprzedaży. 

Teraz mój zestaw kosztuję 9,400zł bez karty i płyty. No zasilacza też nie ma, to można powiedzieć 8400zł (ale zasilacz ma być w przyszłości ). A w nowym PC chciałbym mieć  Procka AMD Ryzen 7 9800X3D. Ogólnie plany były na złożenie od podstaw PCta cała buda. I to byłby chyba już ostatni taki PC, a potem ewentualnie modernizacja. 

• Confused 1
Opublikowano
13 godzin temu, Dirian napisał(a):

Z tym słabym zasilaczem nie ma co przesadzać, twój Corsair spokojnie by pociągnął zestaw z 4080 Super i 7800X3D.

Stąd teraz zostanę przy tym 5070 bazowym i tyle, nie ma co pchać kasy. 4080 kosztował 3,5k, a przed samym jego wycofaniem w sklepach cena sięgała 5,5k więc przesada. Ponoć UOKiK chce tępić takie zawyżanie cen przez sklepy, no i niby od tego roku mają się za to zabrać. 

Inne pytanie dotyczące 5070: ta przejściówka 16pin jaka polecacie kupić ??. I czy będzie na tyle długa że wystarczy podpiąć pod  kartę i do zasilacza. Czy trzeba będzie znowu robić jakieś przedłużanie kabli bo 16pin będzie za krótki. 

Pytam bo jestem w tym zielony. A kartę bym brał jakoś na wakacje może trochę spadną z cen jescze. 

Opublikowano
22 minuty temu, Curian00 napisał(a):

Stąd teraz zostanę przy tym 5070 bazowym i tyle, nie ma co pchać kasy. 4080 kosztował 3,5k, a przed samym jego wycofaniem w sklepach cena sięgała 5,5k więc przesada. Ponoć UOKiK chce tępić takie zawyżanie cen przez sklepy, no i niby od tego roku mają się za to zabrać. 

Inne pytanie dotyczące 5070: ta przejściówka 16pin jaka polecacie kupić ??. I czy będzie na tyle długa że wystarczy podpiąć pod  kartę i do zasilacza. Czy trzeba będzie znowu robić jakieś przedłużanie kabli bo 16pin będzie za krótki. 

Pytam bo jestem w tym zielony. A kartę bym brał jakoś na wakacje może trochę spadną z cen jescze. 

Masz jakiś szczególny powód, żeby iść w RTX 5070, zamiast w mocniejszy w podobnej cenie RX 9070 (XT)?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.03.2025 o 09:04, sirlukas napisał(a):

Masz jakiś szczególny powód, żeby iść w RTX 5070, zamiast w mocniejszy w podobnej cenie RX 9070 (XT)?

Tak nawet kilka, i nie to że faworyzuję jakąś grupę kart. Od zawsze siedziałem na ATI/AMD ale i odkąd pamiętam mieli problemy ze sterownikami (Radeon 9200SE/X1950 pro/HD6870) już nie wspominam o technologiach + wsparcie dla gier które zawsze wypadało gorzej niż w kartach NVidii.  Od 2019 roku (GTX 1660 Super) siedzę na karcie Nvidii i nie żałuję.  Do tego jakby nie patrzeć 5070 przemawia mniejszy pobór prądu, no zobaczyć można że  taki 9070XT na bank mi nie poleci na 650W, kiedy w rekomendowanych ma 850W. Obstawiam że na 750W by poleciał ale już na 650W na pewno nie. Jestem wstanie uwierzyć że 5070 poleci mi na tych 650W, gdzie już taki 9070 już raczej nie. Wiadomo nie każdy 9070 wymaga tych 800/850W. 

Ale chciałbym aby Radeon w testach mocno kopał dupsko Nvidii, jedna jaskółka wiosny nie czyni. Daleko kartom AMD do sukcesu procesorom RYZEN, a przypomnijmy sobie  lata wstecz jak Intel niszczył AMD, zaś samo AMD swoimi FXami/Phenomami 1 i 2/ Crde Duo próbowało coś wskórać. Może to początek czegoś nowego u AMD jeżeli chodzi o GPU, OBY bo przydałby się ŁOMOT Nvidii. 

Teraz kiedy składał bym nowego PCta bez problemu wybrałbym RYZENA zamiast Intela,  bo AMD wyrobili sobie renomę na rynku jeżeli chodzi o CPU, w przypadku GPU ta renoma dopiero musi zostać wyrobiona. Oby im się to udało, to kto wie może przy składaniu nowego PCta za 2 lata, wpakuję właśnie AMD a nie Nvidie. 

Edytowane przez Curian00
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.03.2025 o 23:35, Curian00 napisał(a):

5070 przemawia mniejszy pobór prądu, no zobaczyć można że  taki 9070XT na bank mi nie poleci na 650W, kiedy w rekomendowanych ma 850W. Obstawiam że na 750W by poleciał ale już na 650W na pewno nie. Jestem wstanie uwierzyć że 5070 poleci mi na tych 650W, gdzie już taki 9070 już raczej nie. Wiadomo nie każdy 9070 wymaga tych 800/850W. 

Do 9070XT spokojnie wystarczy 650w... W szczytach wersja nitro+ pobiera ~420w, a maksymalny pobór to ~350w. Procesor to jest przeważnie 65-125w, chyba że kręcony lub na maksymalnym profilu, ale w grach rzadko zobaczysz ponad 70-90w. Więc jakby się uprzeć to można nawet na 550w, ale to bardziej z aktu desperacji.
200w zapasu na 650w spokojnie wystarczy na te krótkie skoki do 420w.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano

No ja nie jestem przekonany , bo już miałem kartę z zasilaczem na styk. Efekt był taki że kiedy były przeciążenia , to miałem zawiechy na 2-4 sekundy. Tak było właśnie kiedy zasilacz miał te większe skoki mocy, najpierw było to w grach. Potem było to już odczuwalne nawet w systemie, kiedy komputer pracował te kilka godzin. To było dawno , ale właśnie to była przygoda na zasadzie " daj spokój, 450w ci starczy " a właśnie rekomendowanych karta wymagała tych 550w. Fakt może to też była wina samego zasilacza. 

Jeżeli wymienił bym  zasilacz to kto wie , słyszę się na tego Radeona. 

Inne pytanie: poda ktoś link do dobrego kabla 16 pin najlepiej z x-coma, morele. Najlepiej taki aby działał dobrze z moim zasilaczem Corsair RMX 650w +80 Gold. 

Opublikowano
50 minut temu, Curian00 napisał(a):

No ja nie jestem przekonany , bo już miałem kartę z zasilaczem na styk. Efekt był taki że kiedy były przeciążenia , to miałem zawiechy na 2-4 sekundy. 

Ale tutaj zasilacz nie będzie na styk tylko będzie miał zapas mocy. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

Ale tutaj zasilacz nie będzie na styk tylko będzie miał zapas mocy. 

Na pewno dam znać jeszcze przed samym zakupem który myślę będzie Czerwiec/Lipiec. 

Opublikowano

1. Kupujac radeona zasilacz mozesz spokojnie zostawic

2. i5 10600K z tym nawet fajnym ramem to i tak moze byc za malo pod jakies mocniejsze karty 

3. Mysle ze 7800XT absolutny maks zeby nie przepalac kasy no chyba ze karta lepsza teraz a za niedlugo zmiana platformy

Opublikowano

Będziesz kupował za 3-4 miesiące, do tego czasu może się dużo różnych/dziwnych rzeczy wydarzyć, więc najlepiej by było jakbyś zaraz przed kupnem zapytał, teoretycznie nic nie powinno się zmienić, ale w praktyce to różnie bywa ;) 

Opublikowano

A jaki by był sens przesiadki zamiast 5070 na np:  5060ti  16gb gb , ELTIK napisał że no 10600K i ten ram będzie trochę hamował 5070 i Radeona, to może coś właśnie 5060ti który do tego czasu już pewnie będzie w sklepach, ceny powoli zaczynają spadać więc może 5060ti będzie OK wyborem. A i procek może nie będzie aż tak go hamował jak mocniejsze karty typu 5070 czy 9070. 

Opublikowano

5060 jak się pojawi w sklepach to w bardzo wysokiej cenie z podatkiem od nowości. RAM nie będzie niczego blokował, procek trochę, ale im wyższa rozdzielczość tym mniejsze znaczenie ma CPU, a większe karta.

• Upvote 1