Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przyszedł czas na wymianę sprzętu na biurku. Mam już dość męczarni z klawiaturą 60% i wróciłbym na TKL (numpada nie potrzebuję).

Niestety słabo orientuję się w tym sprzęcie, a wybór jest przytłaczająco duży, dlatego szukam pomocy i inspiracji/nakierowania mnie na jakiś konkretny sprzęt i modele.

Co do wymagań to...

Klawiatura:

• Koniecznie biała
  • TKL
  • Mechaniczna/mechaniczno-optyczna - Przełączniki które będą zbliżone do brązowych (czyli nie będą reagować zbyt szybko jak czerwone, ale też nie zbyt późno jak niebieskie)
  • Bezprzewodowa - chcę się pozbyć nadmiaru kabli z biurka. Fajnie jakby była na baterie a nie akumulator. Atutem będzie możliwość awaryjnego podłączenia po kablu, ale nie wymagam tego.
  • Niskoprofilowa - to też nie jest wymaganie ale duży atut
  • To już zachcianka, ale fajnie jakby dźwięk klawiszy był co najmniej taki: https://youtu.be/qZ-vZmZ1QvY?t=310 albo nawet jeszcze niższy, bez konieczności samodzielnych przeróbek z piankami i smarowaniem przełączników

Od biedy jestem w stanie zaakceptować jakieś przewodowe klawiatury, jeśli trafi się coś naprawdę fajnego. Ale myszkę to już chcę koniecznie bezprzewodową.

Myszka :

• Również biała :) 
  • Bez dziur (z dziurami są lekkie i przyjemne, ale niestety szybko się brudzą)
  • Wszelkie dodatkowe przyciski mile widziane
  • Bezprzewodowa - również na baterie i opcjonalnie możliwość podłączenia po kablu

Z myszki będę korzystać na szklanej podkładce od Skypad.

Co do cen, to nie chcę szaleć, ale jeśli będzie to uzasadnione to jestem w stanie wydać z 400-500 zł na klawiaturę i 200-300zł na myszkę. Oczywiście jak będzie mniej to nawet lepiej.

Z góry dziękuję za pomoc, bo sam po przeglądaniu ofert trochę się pogubiłem. Szczególnie z klawiaturami, bo teraz jest tyle różnych typów przełączników, że trudno mi wszystkie ogarnąć.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano (edytowane)

Ta G515 wygląda całkiem ok. Szkoda że nie ma hot swapa jak za tą cenę.

Zastanawiam się jeszcze nad Keychron K2 w takiej wersji kolorystycznej, która wyjątkowo mi się podoba: https://keychronpoland.com/products/keychron-k2-hot-swappable-wireless-mechanical-keyboard?variant=39759295086694, albo całkiem białej. Ta pierwsza wersja kolorystyczna nie jest już nigdzie dostępna na brązowych przełącznikach, albo przynajmniej nie mogę jej znaleźć. Tak, wiem że to 75% a nie TKL. ;) 

@x-kom A jest szansa na jakąś zniżkę, żeby chociaż była w cenie jak na stronie producenta? ;) https://www.x-kom.pl/p/1286712-klawiatura-bezprzewodowa-keychron-k2-pro-brown-switch-hotswap-win-macos-rgb-alu-white.html
Ale jakby co jeszcze się zastanawiam.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
Opublikowano

Hehe. Byłem już praktycznie zdecydowany na tego Keychrona K2 Pro, ale doczytałem że on jest na BT a nie 2.4 GHz, co jak za taką cenę to odpada (nawet ze zniżką o 100zł). 

Masakra. Niby tak duży wybór klawiatur w sklepach, ale jak szukasz czegoś konkretnego to nie ma prawie nic. :E Zawsze trzeba iść na kompromis, a niestety w przypadku K2 Pro znalazłem już zbyt wiele rzeczy na minus (brak przezroczystych keycapów, bezprzewodowość po BT).

Opublikowano

Po dłuższym zastanowieniu mam do wyboru:

Keychron K2 Max:

• mogę ją kupić za 450zł
  • biała obudowa + białe klawisze (cudo)
  • normalny profil
  • białe podświetlenie

Keychron K3 Max:

• również za 450-500zł
  • niski profil
  • RGB
  • niestety czarna obudowa i szare keycapy. Keycapy mógłbym w przyszłości wymienić, no ale obudowy nie wymienię.

NuPhy Air75 v2:

• 700zł - bardzo droga
  • niski profil
  • RGB
  • całkiem ok kolorystyka. Biała obudowa, większość klawiszy biała.
  • chyba najlepszy dźwięk klawiszy z tych wszystkich trzech klawiatur

Brałbym NuPhy gdyby nie ta cena... Niestety nie mogę nigdzie znaleźć jej taniej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.03.2025 o 11:02, Isharoth napisał(a):

Co do cen, to nie chcę szaleć, ale jeśli będzie to uzasadnione to jestem w stanie wydać z 400-500 zł na klawiaturę i 200-300zł na myszkę. Oczywiście jak będzie mniej to nawet lepiej.

Także tego... plan ten nie wypalił :E 

Ostatecznie wziałem NuPhy Air75 v2 na przełącznikach Moss https://nuphy.pl/products/nuphy-air75-v2-wireless-mechanical-keyboard-bezprzewodowa-klawiatura-mechaniczna-slim?variant=49351353598276

i Logitech Pro X Superlight 2 https://www.x-kom.pl/p/1172770-myszka-bezprzewodowa-logitech-g-pro-x-superlight-2-bialy.html

Klawiatura dziś przyszła i pierwsze wrażenie bardzo dobre. Już przy rozpakowaniu było widać że to produkt z wyższej półki. Chyba nic lepszego pod swoje wymagania bym nie znalazł, więc mam nadzieję że warto było dopłacić. Brakuje mi jedynie przezroczystych literek na przełącznikach, ale kiedyś może zamówię takie keycapy, bo są nawet na stronie producenta. Szkoda że nie można było ich od razu zamówić zamontowanych na klawiaturze, tylko trzeba dopłacać 130zł. Ale no cóż... :) Klawiatura brzmi bosko (jest thock! 8:E ) i jest bardzo wygodna. Dość szybko przyzwyczaiłem się do układu 75% i niskiego profilu, no i w końcu mogę odetchnąć od tych głupich skrótów na 60% - nigdy więcej :E. Położenie klawisza enter i to że nie jest przy prawej krawędzi klawiatury o dziwo mi nie przeszkadza, jedynie jeszcze do strzałek muszę się przyzwyczaić. No ale na 60% to w ogóle strzałek nie miałem.

Jedyny problem jaki miałem z klawiaturą to update firmware. Jest to proces dość przekombinowany i trzeba dokładnie czytać instrukcję i robić wszystko po kolei, tak samo z konfiguracją klawiatury z poziomu przeglądarki. No ale jakoś mi się udało. Jedynie nie dałem rady zrobić update firmware dongla USB, ale może jeszcze potem się z tym pobawię.

Obym zakupu myszki też nie żałował. Dam znać o wrażeniach jak przyjdzie.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

Myszka bardzo wygodna i bezproblemowa. Chyba najwygodniejsza myszka jaką do tej pory miałem. Ale swoje kosztuje. Oprogramowanie Logitecha też lepsze niż ten upierdliwy szmelc od Steel Series.

Udało mi się zrobić update firmware dongla USB. Musiałem go po prostu włożyć do innego portu.

Także jak ktoś chce też zaszaleć to mogę polecić ten sprzęt. :) 

Opublikowano

Osobiście uważam, że zarówno Keychron jak i Logitech są przereklamowane, a już ten GPXS2 to niezłe pieniądze kosztuje :)

Ale każdy wybiera co mu się podoba, jak go stać to niech bierze i takie rzeczy. Opcji jest mnóstwo i nawet coś mega niszowego czy taniego, czy wręcz przesadnie i nieproporcjonalnie drogiego może być dla kogoś optymalną i najlepszą opcją.