Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc 

poskładałem nowego kompa i mam problem z zawieszaniem się komputera w taki sposób ze myszka staje i nic nie można zrobić , 0 błędów , 0 blue screnow tylko i wyłącznie wyłączenie twardo komputera i ponowny rozruch cos daje 

nie ważne czy ustawienia stock czy expo włączone czy cokolwiek, czy ktoś tak miał już? oczywiście temperatury w normie max 70c testy w occt , mem test bez błędów no i zawieszanie sie występuje jak w zasadzie nie ma obciążenia jakiegoś dużego np podczas oglądania filmów na yt

-9950x3d 

-asus x870e hero

-rtx 4070 ti

-msi a850g

-ram G.SKILL Trident Z5 Neo 6000nhz

Opublikowano

U mnie się pojawił podobny problem, w czwartek złożyłem komputer 9800x3d, b850 livemixer, kingston fury 6000mhz KF560C30BBEK2-32.

Wrzuciłem najnowszy bios, windows 11+debloat, wszystkie sterowniki od producenta i stockowy bios. Żadnych problemów. W niedzielę rano ustawiłem sobie CO -30, ycruncher VT3, Prime95 jak i corecycler z OCCT nie robiły problemów, chociaż robiłem sesje max 2 godziny dla każdego z zadań + normalne użytkowanie i gry. W środę po 7 godzinach boot time poszedł crash, ekran zawieszony, audio również. W czwartek po 7 godzinach boot time również to samo. W obu przypadłach było to kompletne idle z youtube w tle. Event log pokazywal unexpected shutdown, cos tam z power delivery, zero informacji.

To co wczoraj zrobiłem to szybka reinstalka z 24h2 do 23h2, do tego zmieniłem CO na -25 i komputer chodzi teraz prawie 19 godzin bez problemu. W tym czasie sobie pograłem, puściłem corecycler jak i prime95, a teraz leci od ycruncher i nic się nie dzieje. 

Jak sobie szukałem odpowiedzi na youtube to ciężko było coś znaleźć, ludzie czasem pisali aby wypiąć jedną kość ramu i wykonać trening ramu, następnie wsadzić drugą kość i powtorzyć zadanie. Szczerze nie wiem co może być tego przyczyną, u mnie jak jeszcze jeden taki crash się pojawi to wrzuce stockowe ustawienia w bios i będę czekał...

Opublikowano (edytowane)

ja na zagranicznym forum znalazłem ta przypadłość każda podobna do naszych i dość dużo ludzi właśnie się wypowiadało ze to ma... kurde przeszedlem na amd  dokladnie z i9 12900k z którym nie było żadnych problemów i tu takie cos ehhh 

jak cos dawaj znać czy doszedłeś do czegoś w kwestii tego problemu

Edytowane przez Shadow
Opublikowano
3 godziny temu, Shadow napisał(a):

Czesc 

poskładałem nowego kompa i mam problem z zawieszaniem się komputera w taki sposób ze myszka staje i nic nie można zrobić , 0 błędów , 0 blue screnow tylko i wyłącznie wyłączenie twardo komputera i ponowny rozruch cos daje 

nie ważne czy ustawienia stock czy expo włączone czy cokolwiek, czy ktoś tak miał już? oczywiście temperatury w normie max 70c testy w occt , mem test bez błędów no i zawieszanie sie występuje jak w zasadzie nie ma obciążenia jakiegoś dużego np podczas oglądania filmów na yt

-9950x3d 

-asus x870e hero

-rtx 4070 ti

-msi a850g

-ram G.SKILL Trident Z5 Neo 6000nhz

Podobne objawy opisywali tutaj.

@funk Zasulanie miałeś przy tym -30 na stock, czy zwiększyłeś?

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Shadow napisał(a):

jakie macie cpu vddio? umnie wynosi 1.36 v a to podobno duzo ?

Nie wiem jak ma się to ustawienia w porównaiu do R 7700, ale u mnie jest ~0.8 do 1.25 - idle - max obciążenie.

Opublikowano (edytowane)

@Sidr nic nie zwiększałem, zostawiłem wszystko tak jak jest tylko CO poszło na -30. W sumie powinienem zacząć od wyższych wartości i iść w dół, ale jest jak jest... podpiąłem się pod temat z ciekawości czy ktoś inny może miał również taki objaw. Naturalnym jest, że robiąć UV może się pojawić jakaś niestabilnośc, ale się troszkę rozczarowałem :D Najgorsze, że teraz trzeba robić doktorat, aby wszystko dobrze poustawiać.

Od siebie dodam, że oprócz tych dwóch dziwnych freezów nie ma żadnych problemów, klatkek jest dużo, framerate świetny. Mam nadzieję, że przegrałem na loterii i wyższa wartość CO zrobi robotę, albo rollback do 23h2 :D Póki co system chodzi już 21 godzin, ycruncher od prawie 3 godzin :) 

Godzinę temu, Shadow napisał(a):

jakie macie cpu vddio? umnie wynosi 1.36 v a to podobno duzo ?

u mnie teraz leci VT3 i pokazuje 1.4v, jak kiedyś czytałem to jest jakaś zasada, gdzie wddio, vdd,vddq ma mieć taką samoą wartość, a jakiś inny parametr +100mV względem ich, ale dla mnie to czarna magia na chwilę obecną

Nie wiem jak u Ciebie na stronie producenta, ale z tego co widzę to amd z nową wersja chipsetu 7.02.13.148 wspiera Twoją płytę. Na B850 jeszcze tego wsparcia nie ma, jeżeli instalowałeś drivery ze strony producenta to możesz mieć starszą wersję. Edit: teraz widzę, że 9950x3d tam nie ma na liście

Edytowane przez funk
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, funk napisał(a):

@Sidr nic nie zwiększałem, zostawiłem wszystko tak jak jest tylko CO poszło na -30. W sumie powinienem zacząć od wyższych wartości i iść w dół, ale jest jak jest... podpiąłem się pod temat z ciekawości czy ktoś inny może miał również taki objaw. Naturalnym jest, że robiąć UV może się pojawić jakaś niestabilnośc, ale się troszkę rozczarowałem :D Najgorsze, że teraz trzeba robić doktorat, aby wszystko dobrze poustawiać.

Od siebie dodam, że oprócz tych dwóch dziwnych freezów nie ma żadnych problemów, klatkek jest dużo, framerate świetny. Mam nadzieję, że przegrałem na loterii i wyższa wartość CO zrobi robotę, albo rollback do 23h2 :D Póki co system chodzi już 21 godzin, ycruncher od prawie 3 godzin :) 

u mnie teraz leci VT3 i pokazuje 1.4v, jak kiedyś czytałem to jest jakaś zasada, gdzie wddio, vdd,vddq ma mieć taką samoą wartość, a jakiś inny parametr +100mV względem ich, ale dla mnie to czarna magia na chwilę obecną

Nie wiem jak u Ciebie na stronie producenta, ale z tego co widzę to amd z nową wersja chipsetu 7.02.13.148 wspiera Twoją płytę. Na B850 jeszcze tego wsparcia nie ma, jeżeli instalowałeś drivery ze strony producenta to możesz mieć starszą wersję. Edit: teraz widzę, że 9950x3d tam nie ma na liście

Wczoraj zainstalowałem wlasnie ten sterownik chipsetu wlasnie ze strony amd bo na od asusa jest wersja 7.01.

Ale gdzie nie ma 9950x3d w tym nowym sterowniku chipseta? Czy co 

Edytowane przez Shadow
Opublikowano
Godzinę temu, funk napisał(a):

3 godziny temu, funk napisał(a):

U mnie się pojawił podobny problem, w czwartek złożyłem komputer 9800x3d, b850 livemixer, kingston fury 6000mhz KF560C30BBEK2-32.

Wrzuciłem najnowszy bios, windows 11+debloat, wszystkie sterowniki od producenta i stockowy bios. Żadnych problemów. W niedzielę rano ustawiłem sobie CO -30, ycruncher VT3, Prime95 jak i corecycler z OCCT nie robiły problemów, chociaż robiłem sesje max 2 godziny dla każdego z zadań + normalne użytkowanie i gry. W środę po 7 godzinach boot time poszedł crash, ekran zawieszony, audio również. W czwartek po 7 godzinach boot time również to samo. W obu przypadłach było to kompletne idle z youtube w tle. Event log pokazywal unexpected shutdown, cos tam z power delivery, zero informacji.

To co wczoraj zrobiłem to szybka reinstalka z 24h2 do 23h2, do tego zmieniłem CO na -25 i komputer chodzi teraz prawie 19 godzin bez problemu. W tym czasie sobie pograłem, puściłem corecycler jak i prime95, a teraz leci od ycruncher i nic się nie dzieje. 

Jak sobie szukałem odpowiedzi na youtube to ciężko było coś znaleźć, ludzie czasem pisali aby wypiąć jedną kość ramu i wykonać trening ramu, następnie wsadzić drugą kość i powtorzyć zadanie. Szczerze nie wiem co może być tego przyczyną, u mnie jak jeszcze jeden taki crash się pojawi to wrzuce stockowe ustawienia w bios i będę czekał...

-30 to zdecydowanie za dużo dla większości 9800x3d. Ludzie czytają na Reddit bzdury, że prawie każdy 9800x3d przechodzi testy stabilności na -40. Stabilne to może jest w jednej grze. Polecam do testów stabilności Aida 64 (Stress Cpu Stress Fpu , Stress cache) Mój 9800x3d,przechodzi dwudziestoczterogodzinne testy Occt oraz prime95, na -40 a w Aida klęka na -25 po kilku minutach.

Image1.png

• Upvote 1
Opublikowano

Grunt to dobrze przetestować - najlepiej we wszystkim czym się da, a nie jak większość userów - jeden przebieg cinebencza i myślą że jest git :cool: A później przychodzą z płaczem czemu freezuje xD  u mnie też na 9800x3d curva -35 lata w większości benchsmarków poprawnie, a taka aida wypiepsza się w pierwszej sekundzie w najlepszym wypadku a w najgorszym freeze. Od prawie 3 miesięcy mam curvę -22 i żadnego freeze nie było przez ten czas. I to nie jest 100% pewne ustawienie, na -24 wywaliło się po pół godziny albo miałem freeza jak dobrze pamiętam.

-25 czy -30 to loteria jeśli chodzi o stabilność, niby testy przechodzi ale AIDA już nie wysypuje się po chwili.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Pentium D napisał(a):

VDDIO i VDDQ podobno jak za dużo voltów dostaje to są problemy z jakością sygnału i lepiej aby były niżej niż sam RAM.

Screen z filmu buildzoida z kręcenia ramu. 

Screenshot_2025-04-04-18-10-22-35_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.04ff22a0b9f537503baebe12160469d8.jpg

czyli jak teraz mam 1.35/6 to ustawic na 1.25? xD

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Screen z filmu buildzoida z kręcenia ramu. 

A się, kurna dziwił, że mam tak nisko ustawione VDDQ i VDDIO jak mu wysyłałem screeny z wynikami pamięci. Teraz sam do tego doszedł.

ZenTimings_Screenshot.png.a959b8c936f5b3e0a17b15af9719585b.png

Frezy w idlee na pulpicie to na bank za nisko ustawione CO na którymś CCD. Nie ustawiajcie CO identycznego na CCD1 i CDD2. To trzeba "wymiarkować" 

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ale to z filmu sprzed prawie 2 lat

No to nie wiem dlaczego się bardzo zdziwił i pytał czy to "its real" Wstawiałem mu z 8000cl32 1.63/1.26/1.20

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2025 o 15:17, ronaldo864 napisał(a):

-30 to zdecydowanie za dużo dla większości 9800x3d. Ludzie czytają na Reddit bzdury, że prawie każdy 9800x3d przechodzi testy stabilności na -40. Stabilne to może jest w jednej grze. Polecam do testów stabilności Aida 64 (Stress Cpu Stress Fpu , Stress cache) Mój 9800x3d,przechodzi dwudziestoczterogodzinne testy Occt oraz prime95, na -40 a w Aida klęka na -25 po kilku minutach.

Image1.png

miałeś racje z ta aida :D mój się wyłożył praktycznie od razu , ale teraz przy CO -32 jest stabilnie 

Sprawdzcie mi te ustawienia jeszcze, czy mozna cos poprawic

IMG_20250405_184115.jpg

IMG_20250405_184039.jpg

IMG_20250405_184020.jpg

ZenTimings_Screenshot.png

Edytowane przez Shadow