Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie

tutaj archiwum z forum pclab

użytkownicy którzy odpowiadali w temacie:

W dużym skrócie proc i9-10900K delidowy po 3 latach zaczął robić 100'C w sekundę, wymiana pasty nie pomogła

PSjidNi.png

wysłałem go na delid do @PatrykT, komentarz po otwarciu jego był taki: 

Cytat

Ciekawa sprawa z tym prockiem, metal wygląda niemal identycznie jak lut, wyschnięty. 

Miałem już sytuacje ze metal wgryzł się w miedziany ihs ale zawsze był lekko płynny.

A w tym przypadku ihs wciągnął metal, ale i wysechł  

procesor wrócił, nałożyłem ponownie pastę TGK i wyniki prezentują się tak:

LVSC9OI.png

i wszystko wróciło do normy

/ dziękuję za udział w temacie

• Upvote 3
Opublikowano

No ciekły metal też po czasie potrafi się zdegradować czy właśnie wgryźć, ja po takiej akcji wolałbym zrezygnować z ponownej jego aplikacji i założyć pod ihs PTM'a może temperatury byłby ciut wyższe ale przynajmniej miałbyś pewność że kolejny raz w przyszłości się to nie powtórzy ;) 

• Like 1
Opublikowano

ja kupilem kiedys kompa z DE na 4790k na custom wodnym - jako DEFEKT - w opisie ze uszkodzona pompka (DDC) i cpu sie przegrzewa 

okazalo sie ze:
- pompka dziala ale startuje z opozneniem - tak na oko 5-10s (i wiem ze ddc startuja z opozniem a nie odrazu ale to jest 1-2s a nie 5-10)

- 4790k byl delidowany i byl metal na nim - 100*C temp po 5sekudnach w OCCT

1. zaplikowalem nowy metal - TO SAMO
2. wyczyscilem pcb procka - ihs papierem z dwoch stron zeby byl troche cienszy bo moze nie dolegal - na probe dalem paste dobra - TO SAMO 100*C :D

najdzwniejsze bylo to ze podczas normalnego grania/ 3dmarkow temp max 50-60*C i rosla powoli

no to powiecie ze pewnie occt tak wygrzewa - NO NIE, bo miałem jeszce 4790 bez K ale tez na stock wszystko i tutaj po odpaleniu occt temp rosła normalnie powoli

sprzedalem go jako sprawnego z wadą czujnika temp troche taniej

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, duniek napisał(a):

pompka dziala ale startuje z opozneniem - tak na oko 5-10s (i wiem ze ddc startuja z opozniem a nie odrazu ale to jest 1-2s a nie 5-10)

Co masz na myśli że startowała z opóźnieniem? przecież pompy nie ustawia się na 0rpm w idle tylko powinna pracować cały czas :wariat:

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

PTM'a

ten HONEYWELL PTM7950 to tzw. TERMOPADO-PASTA zmiennofazowa

jeśli dobrze pamiętam został spopularyzowany w 2023, to chyba jeszcze nie zdążyli go porządnie w boju przetestować, m.in jestem ciekaw czy wytrzyma co najmniej 5 lat na dobrej przewodności cieplnej

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Co masz na myśli że startowała z opóźnieniem? przecież pompy nie ustawia się na 0rpm w idle tylko powinna pracować cały czas :wariat:

normalnie, wlaczasz pc i pompka startuje xD jak pisal Duniek, czy DDC czy D5, jest ta ~1s. opoznienia. Zrypana elektronika/zatarty wirnik.

Opublikowano (edytowane)

@ryba Ale pisał że startowała po 5-10 sekundach więc za nim się pulpit pokazał to już powinna działać w takim razie :P także nie kumam skąd te problemy z temperaturą chyba że chodzi o coś innego :hmm:

2 minuty temu, mutissj napisał(a):

nie koniecznie ta platforma, może delid na następnej pewnie AM5

Nie wiem po co w ogóle bawić się w delid lutowanych ihs ;)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Send1N napisał(a):

@ryba Ale pisał że startowała po 5-10 sekundach więc za nim się pulpit pokazał to już powinna działać w takim razie :P także nie kumam skąd te problemy z temperaturą chyba że chodzi o coś innego :hmm:

Nie wiem po co w ogóle bawić się w delid lutowanych ihs ;)

No procek moze byc tez jebniety po latach, nic nowego.

Jak ktos ma kaprys i chec magii cyferek, to kto bogatemu zabroni.

Edytowane przez ryba
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 13:25, ryba napisał(a):

No procek moze byc tez jebniety po latach, nic nowego.

Jak ktos ma kaprys i chec magii cyferek, to kto bogatemu zabroni.

4790k mialem najwiecej sztuk w zyciu bo najwiecej kompow na tym kupiłem - mysle że ze 100 sztuk jak nie wiecej - nigdy sie nie spotkałem z czyms takim ze nie dziala -nawet kupiłem "niesprawdzony" z płytą i procek i płyta sprawne były

W dniu 8.04.2025 o 13:37, sniper76 napisał(a):

Poma DDC startuje z opóźnieniem 3-4 sekund w przypadku bezpośredniego zasilania bez sygnału PWM (tylko 12V) ale kiedy "zobaczy" modulację to startuje jak @duniek napisał 1-2 sekundy :thumbup: w bądź razie u mnie tak działa ;)

mialem ddc bardzo duzo roznych - u siebie tez mialem stare 15 letnie switechi 3pin z top-res alphacoola bo najlepiej mi sie robiło testowe układy na nich

ta akurat co miala opoznienie była jakas najnowsza (brandowana alphacool czy cos)  z PWM ale 4 pin nigdy nie podpinałem do płyty - i to nie to ze opoznienie bylo 2s - wydaje mi sie ze było o wiele dłuzej, w dodatku nie regularnie - raz sie wlaczala szybciej a raz wolniej 

Opublikowano
39 minut temu, duniek napisał(a):

4790k mialem najwiecej sztuk w zyciu bo najwiecej kompow na tym kupiłem - mysle że ze 100 sztuk jak nie wiecej - nigdy sie nie spotkałem z czyms takim ze nie dziala -nawet kupiłem "niesprawdzony" z płytą i procek i płyta sprawne były

Oj Michaś... ale prockow bylo na swiecie miliony i cos z nich pada ;) To ze miales 100 szt. nie ma znaczenia, bo ich wszystkich nie miales w ciaglym uzytku latami jako daily, tylko obrociles wiekszoscia, a pojedyncze sztuki miales dluzej. Mogles je katowac i nic nie padlo, a ktos mial 1 szt. na stocku i padla po miesiacu.

Opublikowano
2 godziny temu, ryba napisał(a):

Oj Michaś... ale prockow bylo na swiecie miliony i cos z nich pada ;) To ze miales 100 szt. nie ma znaczenia, bo ich wszystkich nie miales w ciaglym uzytku latami jako daily, tylko obrociles wiekszoscia, a pojedyncze sztuki miales dluzej. Mogles je katowac i nic nie padlo, a ktos mial 1 szt. na stocku i padla po miesiacu.

no dobra, ale przede mną te procki pracowaly u kogos- w duzej ilosci na boxach - gdzie pasta byla nawet fabryczna wiec nawet w grach ludziom pewnie do 90 stopni dobijało

sam na allegro/olx nie widzialem uszkodzonych - o wiele wiecej było ryzenow niz takich 4790k

Opublikowano

@Send1N czujnik, wygiete pcb, wada rdzenia - od wyboru do koloru.

Mialem procka laptopowego - po prostu dana sztuka sie grzala w opor i brala duzo za duzo W, wzgledem sprawnej sztuki. A nie bylo zadnych widocznych uszkodzen.

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Send1N napisał(a):

Co było powodem takich temperatur skoro zmieniałeś metal pod ihs a pompa mimo że z opóźnieniem to  jednak się włączała i działała to jest ciekawe :hmm:

opozniene pompki nie ma nic do temp, gosc poprostu pisal ze uszkodzona i wogole nie dziala dlatego proc sie przegrzewa (cytat z ogloszenia) - na samym bloku bez pompy wogole jakbys puscil kompa w biosie czy tam do pulpitu to te 100*C bez loadu by osiagnal pewnie po 10-15minutach dopiero

ja mialem 100 po sekundzie w occt i nie wazne czy na bloku czy na TRUE COPPER 
testu occt nie moglem zrobic bo sie program wylaczal (pewnie daloby sie ustawic zeby sie ni wylaczal ale nie chcialo mi sie wtedy bawic) - zaczalem puszczac 3dmarki i bylo ok - mialem go tez tydzien u siebie w normalmym uzytkowaniu do testow i dzialalo nic sie nie dzialo

• Thanks 1