Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@michaelius33  Przecież wchodzą ci kandydaci z listy, którzy mieli najwięcej głosów, nie wg miejsca na liście.

@michasm PiS i KO maja po ok 30% poparcie. Pewne jest więc od dawna że Prezydentem będzie kandydat jednej z tych dwóch partii.

Trzaskowski nie należy do ludzi Tuska. Jest liderem skrzydła liberalnego.

Tam już było ostro i blisko rozpadu, powstał campus Polska itd. To były przygotowania do podziału.

Może z jakichś książek aktualnych polityków, które napiszą za kilka dekad, dowiemy się jaki kompromis/umowę zawarli Tusk z Trzaskowskim kilka lat temu.

Opublikowano
Godzinę temu, michasm napisał(a):

Ale jakby za PiS prezydent nie był z ich partii to nigdy by nie przepuścił ustawy o sądownictwie w takiej formie jaka przeszła. 

Jesteś pewien, że KO nie będzie próbować w ten sam sposób przepychać podobnych ustaw? 

Najpierw z tymi ustawami PiSu trzeba sobie jakoś poradzić. I tu pytanie, który kandydat to umożliwi po ew. zwycięstwie. No przecież nie Nawrocki, Mentzen czy Braun. Niestety :(.

Opublikowano

Ale jak zmienić metodę? Głosuję na kogoś za jego poglądy, a nie dlatego, że należy do jakiejś partii. Owszem ma to finalnie znaczenie gdzie ta osoba trafia ale jeśli absolutnie nie mam nic zbieżego z daną partią i ta osoba sobie chce do takiej przejść to z automatu pozbawiona powinna być mandatu.

Opublikowano (edytowane)

40 minut temu, michasm napisał(a):

Zabronić rodzinom posłów, oraz byłym posłom, rodzinom byłych posłów, pełnienia jakichkokwiek funkcji w spółkach skarbu państwa. 

przyjmijmy że mój dziadek był posłem pierwszej kadencji, emeryt od 25 lat. Czy to oznacza, że nie mógłbym już pracować nigdy w żadnej spółce skarbu państwa? :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, blabla123 napisał(a):

Ale jak zmienić metodę? Głosuję na kogoś za jego poglądy, a nie dlatego, że należy do jakiejś partii. Owszem ma to finalnie znaczenie gdzie ta osoba trafia ale jeśli absolutnie nie mam nic zbieżego z daną partią i ta osoba sobie chce do takiej przejść to z automatu pozbawiona powinna być mandatu.

To niestety nie zadziała :(, choć rozumiem, że po kilku takich przepływach nóż się w kieszeni otwiera. 

Przede wszystkim taki poseł najwyżej zostałby w partii (klubie parlamentarnym) a głosował i tak po swojemu. Można to uszczelnić i wskazać, że poseł wyrzucony ze swojego klubu za głosowanie wbrew kolegom traci mandat. Tylko zastanówmy się jaką jeszcze dałoby to władzę np. Kaczyńskiemu nad swoimi żołnierzykami. Lepszą niż jakikolwiek weksel.

No i na koniec takie zobowiązanie byłoby niezłym precedensem do przywrócenia "instrukcji poselskich" rodem z I RP.

6 minut temu, skypan napisał(a):

A nie ma tego w "Rafał" ?

Raczej nikt takich informacji nie poda. Dopiero, gdy staną się historyczne, albo ktoś się z kimś pokłóci i będzie chciał zaszkodzić.

Edytowane przez nemar
Opublikowano
11 minut temu, nemar napisał(a):

Tylko zastanówmy się jaką jeszcze dałoby to władzę np. Kaczyńskiemu nad swoimi żołnierzykami. Lepszą niż jakikolwiek weksel.

Na szczęście takich akcji nie ma chyba zbyt wiele ale... Ja to trakuję jako pewną umowę. Starujący w wyborach mówi do mnie "jestem za XXX, przeciw YYY" i dlatego zdobywa mój głos.

Opublikowano

przecież  bylo  tyle razy mówiona nawet sami politycy muwili   Obietnice polityczne wiążą tylko tych, którzy w nie wierzą”, „Dwa razy obiecać to jak raz dotrzymać” – kpili na taśmach prawdy politycy PO – Radosław Sikorski i Jacek Rostowski. Tusk wykorzystuje radę Marka Belki, że kłamstwo ma szybkie nogi, więc trzeba jedno przykryć następnymJanusz Palikot - kiedyś ważny polityk Platformy - napisał na jednym z portali społecznościowych, „że jeżeli opozycja chce wygrać wybory, musi kłamać

Opublikowano
26 minut temu, huudyy napisał(a):

czemu te najbardziej polaryzujące wpisy są robione przez userów o nickach nick+8 cyfr? 

nie wiem, choć się domyślam.

Sugerujesz, że to bot wspierający Trzaskowskiego?

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, 209458 napisał(a):

Nie liczy się kogo wspirający, tylko przez kogo sterowany

Powiedz mi czym wy się różnicie od tych czubków na prawicy którzy wszędzie węszą spiski i prowokacje? 

Bo dla mnie ta granica się strasznie zaciera.

Nie przeszło Ci choćby przez ułamek sekundy przez myśl, że wśród wyborców KO też nie brakuje imbecyli? Ludzi o podwójnych standardach? Chamów i prostaków?

Edytowane przez crush
Opublikowano
1 godzinę temu, crush napisał(a):

Sugerujesz, że to bot wspierający Trzaskowskiego?

może tak, może nie - dla mnie za dużo jest tu koincydencji by nie zacząć wierzyć w pewne teorie. Moim zdaniem to nawet nie musi być bot pochodzący z Polski, jest pewien taki gównokraj, któremu na przykład jest bardzo na rękę polaryzacja w naszym narodzie.

To jest jeden z tych powodów, dla których nie mam konta na twitterze, a dyskusje prowadzę na forum.

Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

przyjmijmy że mój dziadek był posłem pierwszej kadencji, emeryt od 25 lat. Czy to oznacza, że nie mógłbym już pracować nigdy w żadnej spółce skarbu państwa? :E 

Jakieś limity mogą być, ale 2 lata proponowane przez Zandgerga to śmiech na sali. Przecież ludzie robią po kilka pełnych etatów w portach Czy lasach państwowych, mają opłacane wycieczki, leasingowane samochody I stanowiska dyrektorskie W kilku spółkach jednocześnie, a nikt nigdy nie widział ich w pracy. To jest to co powinno się ukrócić. Ale to wciąż jest niski poziom wtajemniczenia, bo najlepiej się zarabia w radach nadzorczych. Nawet nie trzeba się na czymkolwiek znać. 

Jakieś obostrzenia powinny być. CBA jakiś czas temu było ogłoszone najbardziej skorumpowaną jednostką. Przecież oni tego nie dopilnują. Trzeba to zrobić prawnie. 

I wiem, że nic się nie zmieni z dnia na dzień, ale może jak teraz się wprowadzi jakieś zmiany to za 15 lat w spółkach skarbu państwa na wysokich stanowiskach będą osoby, które wiedzą co robią, a sejm przestanie być konkursem na stołki za 70k miesięcznie dla żony Co ma salon od paznokci. 

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

czemu te najbardziej polaryzujące wpisy są robione przez userów o nickach nick+8 cyfr? 

nie wiem, choć się domyślam.

Jeszcze niedawno pisałeś że to ja sieje największą "propagandę i polaryzację" teraz już zmieniasz zdanie, jutro już coś innego będziesz pisał?

4 godziny temu, blabla123 napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę że niezmienne twarde poglądy nawet jeżeli są wg jezdnych  złe i niegodne i pachną ruska propagandą a według innych świetne i jedynie słuszne to mają chyba tylko tacy ludzi jak Braun zadnberg woch z tych wszystkich kandydatów na prezydenta bo reszta cały czas zmienia zdanie i poglądy a Rafał to już mistrzem kłamstw jest w końcu uczył się od największego kłamcy czyli donalda

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, voltq napisał(a):

Jeszcze niedawno pisałeś że to ja sieje największą "propagandę i polaryzację" teraz już zmieniasz zdanie, jutro już coś innego będziesz pisał?

ja o niebie, ty o chlebie. Mój post odnosił się do twittera, nie do forum.

13 minut temu, michasm napisał(a):

I wiem, że nic się nie zmieni z dnia na dzień, ale może jak teraz się wprowadzi jakieś zmiany to za 15 lat w spółkach skarbu państwa na wysokich stanowiskach będą osoby, które wiedzą co robią, a sejm przestanie być konkursem na stołki za 70k miesięcznie dla żony Co ma salon od paznokci. 

już teraz Ci powiem, że to się nigdy nie zmieni.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
13 minut temu, voltq napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę że niezmienne twarde poglądy nawet jeżeli są wg jezdnych  złe i niegodne i pachną ruska propagandą a według innych świetne i jedynie słuszne to mają chyba tylko tacy ludzi jak Braun zadnberg woch z tych wszystkich kandydatów na prezydenta bo reszta cały czas zmienia zdanie i poglądy a Rafał to już mistrzem kłamstw jest w końcu uczył się od największego kłamcy czyli donalda

Jesteś gotowy na kulę w łeb od Brauna za to, że nie chcesz walczyć w wojnie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...