Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

Przecież były tutaj głosy, że propaganda w mediach społecznościowych z nieznanych źródeł = zasłużony ban dla rumuńskiego kandydata, to w tym wypadku będzie takie same poparcie?

Nie. Uwaga zostanie przekierowana gdzie indziej. Z resztą. To już się dzieje :E

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, skypan napisał(a):

Nie. Uwaga zostanie przekierowana gdzie indziej. Z resztą. To już się dzieje :E

Nawet przy takiej miernej konkurencji muszą oszukiwać i posiłkować się jakimiś botami/firmami krzakami finansowanymi z lewych/zagraniczny źródeł :E Oczywiście w Tuskolandzie tak jak w Kaczystanie - rządzący to dyktatorzy i mogą robić co chcą.

Szkoda, że nie ma Bosaka zamiast Memcena bo serio w tej całej szopce miałby realne szanse

2 minuty temu, Badalamann napisał(a):

To oczywiste od początku. Wiadomo że choćby Memcen ale i planktownowi kandydaci jak Stanowski i Jakubiak konserwatywni będą "przekazywać" poparcie na pisowskiego kandydata.

jakby nie chomąto założone przez Tuska to pewnie i Hołownia nie poparł by tęczowego Czaskowskiego. Jakubiak to chyba nawet przyznał, że jego kampania do zbieranie głosów dla Nawrockiego i zabieranie Trzaskowskiemu 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Camis napisał(a):

To źle myślałeś, jakieś 60% pójdzie na Nawrockiego. Z resztą wystarczy pogadać z kucami, większość mówi że każdy byle nie Trzaskowski.  

Tym kucom, to trzeba pokazywać ich hipokryzję, która brzmi tak: "Nie chcemy tu PO ani PiS, a jednocześnie tu chcemy PiS" :E.

12 godzin temu, voltq napisał(a):

Trzaskowski przegrał wybory

To zagłosuj na Trzaskowskiego, skoro uważasz, że Trzaskowski przegrywa wybory i nie chcesz, żeby do tego doszło.

10 minut temu, Dimazz napisał(a):

ostatnie sondaże mała różnica między Trzaskowskim a Nawrockim. No jak pisali zapowiada się druga tura na żyletki.

Może tak być, że druga tura będzie na żyletki, ale uważam, że z delikatnym wskazaniem na Trzaskowskiego. Tu nie można absolutnie wybrzydzać i wielu ludzi powinno zagłosować przeciwko Nawrockiemu, a to można uczynić przez nie pójście na drugą turę albo pójście i zagłosowanie na Trzaskowskiego w II turze. ;)

Aż dziś będę musiał zobaczyć w tej ankiecie, jakie asy zagłosowały na Nawrockiego oraz Mentzena :E.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano (edytowane)

Na 13 kandydatów więcej głosów ma inny 14 kandydat niż Marek Woch :E Totalny odklejeniec, człowiek nikt Maciek 1%. Taaaa. Oczywiście ktoś tam mógł powiedzieć, że nie widzi kandydata dla siebie i dlatego jest ten 14 :) Tylko tam powinni być niezdecydowani a nie inny bo to jest po prostu głupie.

Edit. To jest z TVP Info.

Zrzut ekranu 2025-05-16 100436.png

Edytowane przez skypan
Opublikowano
40 minut temu, Mar_s napisał(a):

Forum działa, część offtopowa pójdzie spać.

Jednak za złamanie ciszy i jakieś polityczne wtręty, w wątkach lub na czacie, będą naprawdę surowe kary.

Mógłbyś sprecyzować, czy chodzi o tematy polityczne, dział "dyskusje na tematy różne" czy ogólnie cały offtop (zainteresowania, motoryzacja, etc.)? muszę zaplanować jakoś sobie ten dzień. Dzięki :E 

Opublikowano

Raczej cały, tak nam po prostu łatwiej będzie, niestety ale potraficie się kłócić o wszystko, oraz wszędzie wsadzać politykę i/lub światopoglądy oraz sympatie polityczne.

Jeszcze trwa dyskusja.

Myślę że to i tak dużo lepiej niż zamknięcie całości wzorem Der Onet.

• Upvote 1
Opublikowano

Na czas ciszy wyborczej to powinny zostać zamknięte tylko tematy związane z polityką, a reszta powinna zostać otwarta. Takie jest moje zdanie i nie powinniśmy zniżać do standardów z PCLaba, kiedy w zamykaniu całego forum pod płaszczykiem ew. kar za złamanie ciszy wyborczej nie widzieli absurdu :E.

Opublikowano
Cytat

[OŚWIADCZENIE]
Nie mam x vel Twittera, bo chcę pozostać zdrowy na umyśle i mam na to za mało czasu, ale w obliczu najnowszych doniesień medialnych o ingerencji w wybory muszę odnieść się do mojego udziału w tej sprawie.
22 kwietnia br. moja bardzo dobra znajoma, której ufam bezgranicznie, zapytała mnie, czy nie pomógłbym jej znajomemu w nagraniu bliżej nieokreślonych filmów do przedwyborczej kampanii społecznej, w których miałbym wyrazić swoją opinię na wybrany temat – prawa kobiet, legalna aborcja, Polska w Unii Europejskiej lub Polska z silnymi granicami. Zgodziłem się, bo lubię pomagać i mam dość dokładnie sprecyzowane poglądy na te tematy, którymi zawsze się dzielę, a gdybym miał swoimi opiniami wpłynąć na polepszenie się sytuacji w Polsce w tych aspektach to byłbym bardzo szczęśliwy.
26 kwietnia br. w umówionym miejscu na pl. Andrzeja spotkałem młodego chłopaka, który miał kręcić te filmy i tu spotkało mnie pierwsze zaskoczenie – zostałem poproszony o takie nagranie filmu, by wyglądało to na przypadkowe spotkanie lub sondę uliczną. Lekko mnie to skonsternowało, ale już poświęciłem swoją sobotę na spotkanie, a właściwie takie przypadkowe spotkanie było w zasadzie wysoce prawdopodobne (bardzo często tamtędy się przechadzam) – ostatecznie przystałem na tę formę.
Podczas naszej kilkunastominutowej rozmowy omówiliśmy kilka kwestii, z których powstały (z tego co mi wiadomo) trzy filmy.
– Powiedziałem, że „Karol Nawrocki został wykopany w PiSie nie wiadomo skąd i że można mieć wątpliwości, czy będzie niezależny od Kaczyńskiego.”. To właściwie najlżejsza rzecz, którą mogę powiedzieć o tym człowieku i naprawę wyłudzenie mieszkania to nie jest najważniejszy problem tej kandydatury.
– Powiedziałem, że „uważam, iż Państwo nie powinno dotować związków wyznaniowych z naszych podatków, bo to głupie, średniowieczne rozwiązanie.”. Oczywiste, że tak sądzę. Jesteśmy krajem świeckim, dość tego.
– Powiedziałem, że „dla naszego bezpieczeństwa potrzebna jest zgoda narodowa, inwestowanie w sojusze europejskie i Tarczę Wschód”. Dalej tak uważam.
Nie są to cytaty, ale tak to zapamiętałem. Nawet niewprawne oko widzi, że niektóre filmy są pocięte, więc nie dowiecie się z nich, że mówiłem też o potrzebie utrzymywania dobrych stosunków z Amerykanami, ganiłem PO za hipokryzję w sprawie Tarczy (w opozycji byli ogromnymi przeciwnikami), czy nie zgodziłem się z tezą, że 800 plus to niepotrzebne rozdawnictwo. Te fragmenty nie spodobały się twórcy. Powiedziałem mu „potnij jak chcesz te filmy i wrzucaj”. Zgodziłem się na publikację, jednocześnie zaznaczając, że życzę sobie je zobaczyć (z ciekawości).
W poniedziałek 12 maja br. dostałem telefon od dziennikarzy śledczych i dowiedziałem się o sprawie ogromnego finansowania tych treści, w tym zagranicznego, co później okazało się nieprawdą – na minę wrzuciła mnie Akcja Demokracja. Do tej pory nawet nie wiedziałem, że się pojawiły. Natychmiast skontaktowałem się z człowiekiem, który je nagrywał i zaczęło się kluczenie. Muszę przyznać, że był responsywny – odpisywał na wiadomości na Messengerze, choć ignorował prośby o podanie swojego numeru telefonu, czy odpowiedź na pytanie kto finansował tę promocję. Prosiłem go o kontakt z mediami, z którymi ja, nomen omen, od samego początku współpracowałem, o czym mogą zaświadczyć i zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, by wyjaśnić tę sprawę. Jedyne co uzyskałem od tego człowieka to przeprosiny i usunięcie filmów (choć o to nie prosiłem, bo nie sądziłem, że takiego kalibru to będzie afera).
Celowo nie używam żadnych personaliów, żeby nikogo nie narażać na niepotrzebny ostracyzm, a także zakładając domniemanie niewinności. Wszystkie informacje, dane osobowe, moją korespondencję w przedmiotowej sprawie oczywiście udostępnię służbom, jeśli będą tego potrzebowały.
Panu Wojciechowi Musze, który udostępnił moje personalia, dziękuję za dość neutralny opis mojej osoby, choć szczerze mówiąc mógł się zastanowić, czy nie narobi postronnej osobie problemu. Zwracam jednak uwagę, by nie łączyć mnie z żadnymi tworami politycznymi, a już w szczególności z Platformą Obywatelską czy Rafałem Trzaskowskim, których nie poważam, o czym wielokrotnie mówiłem publicznie.
Jestem ofiarą tej sytuacji, co oburzające, najprawdopodobniej przygotowanej przez znaną organizację pozarządową, związaną z PO. Myślałem, że pomagam chłopakowi z setką lajków na Instagramie, a zostałem uwikłany w potężną aferę, którą mam nadzieję służby wyjaśnią i winnych ukarzą. Jeśli informacje o udziale Akcja Demokracja się potwierdzą będę analizował kroki prawne i dochodził roszczeń względem mojej osoby.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-tajne-służby-tuska-atakują-obywatelskiego-kandydata-na-prezydenta.2410635/post-193241499

Opublikowano
10 godzin temu, adashi napisał(a):

Te wybory odbieram jako coś już bez istotnego znaczenia. Ostatnią szansą Tenkraju były poprzednie parlamentarne. Było coś w rodzaju zrywu społecznego, nie doprowadziło to do przełomu.

Tenkraj skazany jest już na bylejakość do czasu jakiegoś na serio wielkiego kryzysu. Nie jakiejś mikro wojenki hybrydowej lub kryzysu deweloperskiego, tylko czegoś naprawdę sporego.

+1 dokladnie  tak to widze

10 godzin temu, hubio napisał(a):

Bo Niemcy oddali nam tzn obywatelom kupę kasy rodzinom co były w obozach i na pracach. Niemal ciągle przepraszają za IIWŚ. Mamy z nimi super relacje gospodarcze. Przez 45 lat pomagały nam w czasie PRL - nawet Wolna Europa nadawała z Niemiec. Bo lubię niemieckie gry z symulatorami :) 

Natomiast ruskie nigdy nawet nie przeprosili za Katyń, mordowanie członków AK po wojnie, 45letnią okupację Polski, a do tego teraz chcą nam dyktować jakie wojska możemy u siebie mieć, a jakie nie... :) 

Jak nie wystarczy ci tyle powodów myślę, że koledzy bardziej uświadomią...

pamietam taka zasade z pclaba - czym wieksze bzdury hubio wypisywal tym bardziej pogrubial swoje posty zeby wszyscy lepiej widzieli XD

Godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Tym kucom, to trzeba pokazywać ich hipokryzję, która brzmi tak: "Nie chcemy tu PO ani PiS, a jednocześnie tu chcemy PiS" :E.

mowisz ze jako wyborca PO i PIS wiesz cos o hypokryzji? :hihot:

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Wiem więcej o hipokryzji niż wszyscy konfiarze, którzy potulnie pójdą głosować na Mentzena, a potem na Nawrockiego, tak jak ich idol nakaże, nie używając przy tym swojego rozumu.

Opublikowano

@Fatality @skypan jest pewna rzecz, która różni obie sprawy. Tam darowizny poszły na konto komitetu, a podejrzane konta w mediach społecznościowych promowały bezpośrednio konta społecznościowe kandydata. Tu mamy filmiki nieoznaczone i póki co niepowiązane w żaden sposób z komitetem wyborczym. To sprawia, że obecnie z punktu widzenia prawa, to wygląda tak samo jak Wy czy ja byśmy nagrali propagandowy filmik poparcia jakiegoś kandydata stosując wyłącznie własne środki. 

Dopiero głębsze śledztwo może cokolwiek ujawnić i jeżeli by się okazało, że na przykład kasę wyłożył sztab bądź partia poprzez słupa lub w inny sposób, albo że materiały i sposób ich umieszczenia są w jakiś sposób powiązane z komitetem wyborczym lub mediami społecznościowymi kandydata, to tak, powinno się to skończyć w sądzie w trybie wyborczym. 

Ogólnie moim zdaniem jest to sprawa, która powinna zostać wyjaśniona najpóźniej przed II turą, tak samo jak ustalenia w sprawie mieszkań, czy tam też doszło do naruszenia prawa czy nie.

Jak widać sprawa jest rozwojowa.

Opublikowano
13 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Największym chyba problemem w polityce jest to, że ludzie nie chcą słyszeć prawdy. A może to dlatego, że politycy panicznie boją się mówić prawdę? Sam już nie wiem.

A jak wytłumaczysz idiocie, że staliśmy się buntustanem po ataku piss na sądy? Nie mówiąc o innych tematach. Przecież on ma to w dupie, weszło 500 na konto, elo. Ludzie nie interesują się polityką jako taką, mają to gdzieś, wreszcie obiecali i dali, żyje się lepiej, bo tak mówili w telewizji. 

Przed pissiorami nie było kolorowo ale ich rządy sprawiły tylko iż mam pogardę dla ludzi... Niegdyś bym się wstydził to napisać publicznie, po tym co zrobili z tym narodem nie mam już skrupułów. Każdy kto ich popiera jest dla mnie skończonym imbecylem.

Niech mi jakcyś symetryści nie komentują, że przez partię X czy Y jest też źle albo, że skoro jestem im przeciwny to kocham Tuska, walę konia do Biejat czy mam plakat Duńczyka nad łóżkiem. NIE! Nie ma ludzi idealnych więc nie ma też partii idealnych. To co zrobił karakan przez 8 lat z nami wszystkimi to jest szok. Tak szybko, tak skutecznie.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, blabla123 napisał(a):

Ludzie nie interesują się polityką jako taką, mają to gdzieś, wreszcie obiecali i dali, żyje się lepiej

bo generalnie o to w zyciu chodzi nie liczac ludzi ideowych ktorych nasza klasa polityczna nie posiada praktycznie

przeciez sami politycy nie interesuja sie przyszloscia kraju, maja to gdzies, wreszcie sie dostali na stolek i doja a rodzine rozstawia po spolkach kazda partia w kraju

ale po tym wszystkim ..najwiecej wymagasz od biednych ludzi na dole XD

Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

Dopiero głębsze śledztwo może cokolwiek ujawnić i jeżeli by się okazało, że na przykład kasę wyłożył sztab bądź partia poprzez słupa lub w inny sposób, albo że materiały i sposób ich umieszczenia są w jakiś sposób powiązane z komitetem wyborczym lub mediami społecznościowymi kandydata, to tak, powinno się to skończyć w sądzie w trybie wyborczym. 

Każdy dobrze wie jak działały pisiory i wykorzystywały media publiczne, wiece, spółki skarbu państwa itp. Powstała komisja śledcza i na pewien czas PKW wstrzymano wypłatę kasy dla partii. W sumie wypłacono im kasę pomniejszoną o jakąś kwotę bo dopatrzono się pewnych nieprawidłowości. Ale z grubsza formalnie było OK. Tu jest analogicznie. Nie bądźmy hipokrytami.

Opublikowano

@skypan porównujesz zupełnie inne sprawy. W przypadku subwencji PiS mowa o wykorzystaniu pieniędzy Skarbu Państwa poprzez Fundusz Sprawiedliwości. Tu mowa o pieniądzach póki co niewiadomego pochodzenia. To znacząca różnica, która moim zdaniem wymaga pilniejszej interwencji. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.05.2025 o 11:06, michasm napisał(a):

To jak darujemy komuś kto przekroczył o 200 to mamy też darować temu co przekroczył o 400 zł? 600? Gdzie będzie koniec? 

Są wytyczne i tyle. To nie prezydent o tym decyduje. 

Zapoznałem się z tym co rzekomo PiS-owcy mieli odnośnie tego mieszkania socjalnego wynajmowanego przez trzyosobową rodzinę, wobec której toczy się postępowanie eksmisyjne. To jest wręcz marny kapiszon, urzędnicy wobec przekroczenia przez tą rodzinę kryterium dochodowego mieli jak najbardziej prawo wszcząć postępowanie eksmisyjne w sądzie i tu działają niezależnie od Trzaskowskiego. Jedynie co mogli zrobić, to tymczasowo to wstrzymać, wiedząc doskonale, że ich przełożony kandyduje na Prezydenta RP i takie kwiatki mogą wyjść na jaw oraz druga strona może ten temat próbować grzać. Ale pewnie z tym nie mogli czekać, gdyż jak zwykle bywa na mieszkania socjalne z urzędu Miasta/Gminy są spore kolejki. Trzaskowski jest tu najmniej winny całej tej sytuacji.

A odnośnie kryterium dochodowego, to jest wszędzie, że jak się przekroczy to kryterium starając się o jakąkolwiek pomoc, to nie ma przebacz. W mojej rodzinie zdarzyła kiedyś z ponad 15 lat temu taka sytuacja z przekroczeniem kryterium dochodowego. Moi rodzice brali w tym czasie tzw. zasiłki rodzinne na dzieci, to było kilka groszy tylko, ale za to pomagało spiąć domowy budżet. Po policzeniu wyszło, że moi kryterium dochodowe przekroczyli o gdzieś 1 czy 2 zł/osobę, a w tych czasach to kryterium było coś z 500 zł/osobę i chcieli to po prostu nie przyznać i koniec. Chwilę potem znaleźli przepis, że w wyjątkowych przypadkach mogą raz warunkowo przyznać i dzięki temu urzędnicy się zlitowali. Gdyby drugi raz to nastąpiło, to definitywnie po zasiłkach. Pamiętam, jak wtedy moi mieli potężne wkurzenie i m.in. od tego momentu mają awersję do PO/KO, a to co teraz opisałem, to było w czasach kiedy rządził Tusk i PO.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
15 minut temu, skypan napisał(a):

Mówimy o pieniądzach ze spółek skarbu państwa.

Nie, ja cały czas odnoszę się do sprawy z tymi spotami i porównaniach do sytuacji w wyborach w Rumunii. 

Wiadomo już, że te pieniądze pochodziły ze spółek skarbu państwa? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...