Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu chciałem zmienić kartę graficzną, ponieważ mam ją już 6 lat i się zastanawiałem na co i też uznałem kartę rx 6600 za dobry wybór ponieważ koleżanka ma i ma duzo fpsów a jedynymi roznicami sa ze ma i5-12400f oraz 16 gb(8x2) i inna plyta glowna. I w końcu gdy ją kupiłem to pierw użyłem DDU żeby odinstalować sterowniki od nvidii a potem zamonotowałem nową kartę graficzna podłączyłem i włączyłem kompa zainstalowałem sterowniki, następnie chciałem zobaczyć fpsy w grach i w valorancie z ponizej 200 tak okolo 170 fpsów do 200 maks zmienilo sie na 250 do 300 a w csie prawie nic sie nie zmienilo mialem okolo 150 fpsów czasami 180 i w najgorszych momentach bylo 100 fpsów a teraz mam troche gorzej nawet ze czesto 120/140 fpsów a maks raz na jakiś czas jest 200. Oczywiście w csie podczas gry 5v5 czyli turniejowego lub premiera albo faceita. Prosiłbym o rozwiązanie mojego problemu.
Podzespoły komputera:
CPU - AMD Ryzen 5 3600

CPU COOLER - boxowe 65w Wraith Stealth

RAM - 12gb (8x1 i 4x1) 2666 mHz

GPU - PALIT NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti --> SAPPHIRE Radeon RX 6600 Pulse 8GB

Płyta główna - ASROCK B450M-HDV R4.0

Dysk - SATA GOODRAM CX400 1 TB
Dysk drugi - HDD SEAGATE 1 TB BARRACUDA 7200OBR

PSU - 600 W

Opublikowano

CS głównie obciąża procesor, a Twój do wydajnych nie należy, dla tego koleżanka ma lepsze wyniki na 12400f. Druga sprawa, to u Ciebie źle jest dobrana pamięć RAM. Potrzebujesz 2x8GB lub 2x16GB DDR4.

Czyli do wymiany masz w pierwszej kolejności RAM na 2x8GB DDR4 np. takie: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ddr4-team-group-t-create-expert-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-1-35v-gray-17377586501

Po tej wymianie napisać tutaj, jakie efekty uzyskałeś w grach.

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

CS głównie obciąża procesor, a Twój do wydajnych nie należy, dla tego koleżanka ma lepsze wyniki na 12400f. Druga sprawa, to u Ciebie źle jest dobrana pamięć RAM. Potrzebujesz 2x8GB lub 2x16GB DDR4.

Czyli do wymiany masz w pierwszej kolejności RAM na 2x8GB DDR4 np. takie: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ddr4-team-group-t-create-expert-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-1-35v-gray-17377586501

Po tej wymianie napisać tutaj, jakie efekty uzyskałeś w grach.

O ramie z kolegą gadałem i mówił że właśnie lepiej byłoby mieć dual channel.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kastiszczur napisał(a):

Właśnie na temat tego myślałem, że to może być wina procesora albo również ramu ale wątpie że ram aż tak by limitował fpsy.

To nie wątp czasy gdy cs chodził dobrze na r5 3600 się dawno skończyły w dodatku z pamięcią w single channel ;) zmienisz na wspomniany 5600 + szybki ram w dual channel to zobaczysz jak średni i minimalny fps wzrosną, swego czasu to cs go który był na tym samym silniku co obecny cs2 dobrze działał nawet na ryzenie 2600, przez lata z aktualizacji na aktualizację było coraz gorzej.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kastiszczur napisał(a):

A jakieś polecenia co do ustawień w amd adrenalin pod granie w fpsy i pod wydajność?

Niczego tam nie ruszaj na auto jest wszystko tak jak być powinno jedyne co to nie używaj żadnej synchronizacji w csie bo tam nawet freesync/g-sync działają lipnie, najlepiej mieć tyle klatek ile wlezie niezależnie od odświeżania ekranu :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Niczego tam nie ruszaj na auto jest wszystko tak jak być powinno jedyne co to nie używaj żadnej synchronizacji w csie bo tam nawet freesync/g-sync działają lipnie, najlepiej mieć tyle klatek ile wlezie niezależnie od odświeżania ekranu :E 

Da się odpalić G-SYNC + REFLEX ale z wyłączoną synchronizacją pionową i wtedy FPS jest bez ograniczeń, ale czy to działa to cholera wie :D Zawsze chociaż jakieś placebo jest ;)

Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 22:24, Lameismyname napisał(a):

Swojego czasu do CSa przeskoczyłem z Ryzena 2600 na 5800X i różnice były drastyczne.
Polecam rozważyć przynajmniej R5 5600, a najlepiej 5700X3D ale to już kompletnie inna cena.

Wymiana procka na 5700X3D nic nie da przy tej grafice. Również posiadam RX 6600, zmieniałem wcześniej z Ryzena 3100 na 5600 i przyrost fps w grach praktycznie zerowy (przy RAM 3200MHz). Żeby przyrost fps był widoczny, musiałby mieć minimum RX 7600/RTX 4060.

• Upvote 1