Skocz do zawartości

i5-14600K - pomoc z wyborem pł. głównej - chipset (B760, Z790) - producent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Przymierzam się do zakupu i CPU od "niebieskich" 14600K i tutaj pytania co do wyboru chipsetu i prod. pł. gł.
Do wyboru mam:
- ASUS ROG Strix B760-F Gaming WIFI
- ASUS TUF Gaming B760-Plus WIFI
- ASUS ROG Strix Z790-F Gaming WIFI
- ASRock Z790 NOVA WIFI

Bardziej optuję, za którąś z płyt ASUS. Niby ASUS TUF B760 jest najtańsza (ok. 650 zł) i ma PCIe 5.0 ale jednak, ma także podstawowy kodek audio ALC897.
Zastanaiam się, którą płytę wybrać?

Opublikowano (edytowane)

Miałem kiedyś kupować podobny zestaw i wybór miał paść właśnie na ASUS ROG Strix B760-F. No ale wtedy Intel zaczął mieć "problemy" i mi przeszło i kupiłem całą platformę AM5.%-) Tam jest codec ALC4080+wzmacniacz, który mam obecnie też na ASUSie i gra to naprawdę dobrze.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Miałem kiedyś kupować podobny zestaw i wybór miał paść właśnie na ASUS ROG Strix B760-F. No ale wtedy Intel zaczął mieć "problemy" i mi przeszło i kupiłem całą platformę AM5.%-)

Ponoć na B760 lepeij z nim bo nie zrobisz OC, choć ja i tak od czasu Athlon 2500+ nie podkręcam już.

Opublikowano
Teraz, bourne2008 napisał(a):

Dzisiejszych procków już się tak nie podkręca, a przynajmniej nie tak jak kiedyś.

Ja tak oglądam, to patrze, że za cene ASUS Strix wziąłbym MSI Tomahawk'a

Opublikowano (edytowane)

Nie będę polecał ci konkretniej płyty. Podstawka LGA1700 jest już generalnie martwa i chyba wszystko na jej temat zostało już powiedziane. Poświęć trochę czasu, poczytaj opinie na forach i weź taką płytę, która najbardziej tobie odpowiada. Miłej majówki:toast:

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
7 godzin temu, mikogoth napisał(a):

Ponoć na B760 lepeij z nim bo nie zrobisz OC

Problem z 13 i 14 generacją nie polegał na podkręcaniu tylko m.in na zbyt wyżyłowanych fabrycznych nastawach + jakaś wada produkcyjna.