mikogoth 4 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Witam. Przymierzam się do zakupu i CPU od "niebieskich" 14600K i tutaj pytania co do wyboru chipsetu i prod. pł. gł. Do wyboru mam: - ASUS ROG Strix B760-F Gaming WIFI - ASUS TUF Gaming B760-Plus WIFI - ASUS ROG Strix Z790-F Gaming WIFI - ASRock Z790 NOVA WIFI Bardziej optuję, za którąś z płyt ASUS. Niby ASUS TUF B760 jest najtańsza (ok. 650 zł) i ma PCIe 5.0 ale jednak, ma także podstawowy kodek audio ALC897. Zastanaiam się, którą płytę wybrać?
bourne2008 577 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Miałem kiedyś kupować podobny zestaw i wybór miał paść właśnie na ASUS ROG Strix B760-F. No ale wtedy Intel zaczął mieć "problemy" i mi przeszło i kupiłem całą platformę AM5. Tam jest codec ALC4080+wzmacniacz, który mam obecnie też na ASUSie i gra to naprawdę dobrze. Edytowane 1 Maja przez bourne2008
mikogoth 4 Opublikowano 1 Maja Autor Opublikowano 1 Maja 2 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Miałem kiedyś kupować podobny zestaw i wybór miał paść właśnie na ASUS ROG Strix B760-F. No ale wtedy Intel zaczął mieć "problemy" i mi przeszło i kupiłem całą platformę AM5. Ponoć na B760 lepeij z nim bo nie zrobisz OC, choć ja i tak od czasu Athlon 2500+ nie podkręcam już.
bourne2008 577 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Dzisiejszych procków już się tak nie podkręca, a przynajmniej nie tak jak kiedyś.
mikogoth 4 Opublikowano 1 Maja Autor Opublikowano 1 Maja Teraz, bourne2008 napisał(a): Dzisiejszych procków już się tak nie podkręca, a przynajmniej nie tak jak kiedyś. Ja tak oglądam, to patrze, że za cene ASUS Strix wziąłbym MSI Tomahawk'a
bourne2008 577 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Nie będę polecał ci konkretniej płyty. Podstawka LGA1700 jest już generalnie martwa i chyba wszystko na jej temat zostało już powiedziane. Poświęć trochę czasu, poczytaj opinie na forach i weź taką płytę, która najbardziej tobie odpowiada. Miłej majówki Edytowane 1 Maja przez bourne2008
kamilos69 186 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) @mikogoth Dwa tematy niżej w tym dziale masz odpowiedź na swoje pytanie. Edytowane 1 Maja przez kamilos69
kalderon 576 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 7 godzin temu, mikogoth napisał(a): Ponoć na B760 lepeij z nim bo nie zrobisz OC Problem z 13 i 14 generacją nie polegał na podkręcaniu tylko m.in na zbyt wyżyłowanych fabrycznych nastawach + jakaś wada produkcyjna.
JacekRTX 103 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Brałbym ASUS ROG Strix B760-F Gaming WIFI, do i5 14600k nic więcej nie potrzeba.
mikogoth 4 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 12 godzin temu, JacekRTX napisał(a): Brałbym ASUS ROG Strix B760-F Gaming WIFI, do i5 14600k nic więcej nie potrzeba. Jeszcze ew. proponują mi MSI MAG Z790 Tomahawk
JacekRTX 103 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Fajny ten MSI MAG Z790 Tomahawk, nawet cena spoko. Pamiętaj że decydując się na B760 blokujesz sobie możliwość uv gdyby cpu okazał się za gorący
tomcug 1 345 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Z790 Tomahawk będzie dobrym wyborem, płyta ma wszytko co trzeba łącznie z dobrym audio.
Rekomendowane odpowiedzi