Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Mam prośbę o złożenie kompletnego zestawu PC. Jestem architektem i potrzebuję komputera głównie do tworzenia wizualizacji w programie D5 Render oraz pracy w ArchiCAD, Sketchup, Autocad. Praca w D5 render polega na renderowaniu w czasie rzeczywistym, więc z tego co się zorientowałem to musi być mocny PC jak do grania w wymagające graficznie gry. Mój budżet to 8000zł na pełny zestaw PC (bez monitora i akcesoriów). Jako wyznacznik podaję parametry komputera, którego używam w pracy i jestem zadowolony z tego jak wszystko działa, ale też nie chciałbym schodzić niżej.

Procesor: Intel i7-13700F

Karta graficzna: Geforce RTX 4070

RAM: 32 GB

Pamięć SSD: 1TB lub 2TB (nie jestem pewien czy 1TB wystarczy)

System: Windows 11

Mam prośbę o podesłanie zestawów z popularnych sklepów, bo zależy mi na czasie, czyli też dostępności wszystkich komponentów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

Opublikowano
14 minut temu, Dirian napisał(a):

System też potrzebujesz czy to poza budżetem?

Budżet mocno sztywny czy da radę coś dorzucić ewentualnie?

System też w budżecie. Wolałbym nie przekraczać 8k, jeśli serio warto to mogę dołożyć kilka stówek

Opublikowano

Coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/m6q8ej4j5

Pod te programy potrzebujesz przede wszystkim jak najmocniejsze GPU ogarniające ray tracing (do D5 Render) plus procek z mocnym pojedynczym rdzeniem pod CAD-y. Do tego sporo RAM-u. Czyli tak jak wyżej - 9600X z wydajnym rdzeniem, 5070 Ti czyli maks co można wycisnąć w tym budżecie, 64 GB DDR5, SSD 2TB, przewiewna obudowa, wydajne chłodzenie CPU, solidny zasilacz i przewiewna obudowa.

Opublikowano
13 godzin temu, Dirian napisał(a):

Coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/m6q8ej4j5

Pod te programy potrzebujesz przede wszystkim jak najmocniejsze GPU ogarniające ray tracing (do D5 Render) plus procek z mocnym pojedynczym rdzeniem pod CAD-y. Do tego sporo RAM-u. Czyli tak jak wyżej - 9600X z wydajnym rdzeniem, 5070 Ti czyli maks co można wycisnąć w tym budżecie, 64 GB DDR5, SSD 2TB, przewiewna obudowa, wydajne chłodzenie CPU, solidny zasilacz i przewiewna obudowa.

Dzięki wielkie! 
a myślisz że mogę podmienić Ryzena na Intela i7 14700K lub 14700KF i zostawić tę płytę główną która proponujesz? I wtedy z budżetem zejść z GPU na geforce 5070

Jakoś obawiam się tego że w pracy mam intela i nie wiem jak to będzie działać z ryzenem 

Opublikowano

Nie wiem jak tam D5 Render działa, ale jeżeli wpycha wszystko do pamięci GPU, to 16 GB w dzisiejszych czasach to takie minimum, więc 5070 Ti będzie po prostu lepszym wyborem, a do grafiki pamięci nie dołożysz.

Opublikowano (edytowane)

Ta płyta co proponuję jest pod AMD, Intele wymagają innych płyt.

D5 Render siedzi głównie na GPU, więc zejście do RTX 5070 to będzie duży downgrade - mniej pamięci VRAM (z której program intensywnie korzysta), węższa szyna pamięci, mniej rdzeni RT. 

Potrzebujesz jak najmocniejsze GPU, CPU gra tu drugorzędną rolę więc i7 nie jest tutaj konieczny. Wymienione programy będą działać dobrze zarówno na Ryzenie jak i na Intelu.

Na upartego można to postawić na i5 14600KF:

https://www.x-kom.pl/lista/ajbzf93mc

Windowsa mozna tez kupic licencje elektroniczna to masz 200 zl w kieszeni: https://www.proshop.pl/System-operacyjny/Microsoft-ESD-Windows-11-Home-OEM-ESD-64bit-Wielojezyczny-Elektronisk/3116794?srsltid=AfmBOor1RECBy1_mmOJ2FDM04OCxnHjqg9QHG6LyQOLOa6jp2NzzSXtk

Pewnie jak sie odezwiesz do @x-kom na PW to dadza tez jakis rabat na zestaw i wyjdzie bliżej tych zakładanych 8k.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
2 godziny temu, grzechu25 napisał(a):

Jakoś obawiam się tego że w pracy mam intela i nie wiem jak to będzie działać z ryzenem 

Będzie działać tak samo dobrze tylko chłodniej bo Ryzen zużywa znacznie mniej prądu.