Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zamierzam lepiej dostosować swoje stanowisko i postanowiłem zaopatrzyć się w uchwyt lub stojak do monitora. Zależy mi na stabilności i możliwości dostosowania wysokości i odległości monitora. Na początku pomyślałem o takim cudeńku https://www.x-kom.pl/p/1042692-uchwyt-do-monitora-silver-monkey-um-600-sprezyna-gazowa.html ale wyczytałem że z czasem sprężyna gazowa może się zużywać i monitor będzie opadał. Dodatkowo nie zależy mi na częstym przemieszczaniu monitora, raczej chcę go raz ustawić w odpowiednim miejscu. Myślę o czymś takim https://www.x-kom.pl/p/1042689-uchwyt-do-monitora-silver-monkey-um-400.html ale podobno w tego typu rozwiązaniach znajdują się martwe punkty i nie można zamontować tego na środku biurka bo wtedy nie ustawimy monitora idealnie na środku. Czy moglibyście mi coś polecić? Obecnie posiadam monitor 27 cali albo w przyszłości planuję przesiadkę na 32.

Opublikowano

Mimo wszystko są to mniej stabilne konstrukcje a ja zamiarzam ustawić monitor raz więc postawiłem na solidniejszą konstrukcję ART L-01 którą polecono w tym filmiku 

Opublikowano

Posiadam od 3 lat identyczny uchwyt gazowy jak zalinkowałeś, tylko że podwójny na 2 monitory. Od roku wisi na nim dość ciężki ultrawide 34" i 24" i nie ma najmniejszego problemu z opadaniem. Wcześniej wisiał 29" i 24" i również zero problemów. 

Jak kolega wyżej napisał, bierz gazowy.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Filmiki na jutubku to jedno a życie swoje. Ale skoro wiesz lepiej to po co ten temat?

Filmiki na jutubku często są kręcone przez ekspertów z danej dziedziny, a gość z tego filmiku jest jednym z nich więc myślę że przetestował wiele rozwiązań na własnej skórze i ma większe pojęcie o temacie niż zielonek z 12 komentarzami na forum :D

2 godziny temu, KratosF1 napisał(a):

Posiadam od 3 lat identyczny uchwyt gazowy jak zalinkowałeś, tylko że podwójny na 2 monitory. Od roku wisi na nim dość ciężki ultrawide 34" i 24" i nie ma najmniejszego problemu z opadaniem. Wcześniej wisiał 29" i 24" i również zero problemów. 

Jak kolega wyżej napisał, bierz gazowy.

Już zamówiłem ten uchwyt ART L-01 i na razie zostanę przy tym rozwiązaniu. Tak jak napisałem zamierzam ustawić monitor raz a dobrze więc do moich potrzeb idealnie nada się to rozwiązanie. Jest bardziej solidne i długowieczne, a ramię gazowe dobrze działa do pewnego momentu, u jednych dłużej a u drugich krócej ale mimo wszystko jest rozwiązaniem zużywalnym. Dzięki

Edytowane przez Marius
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Marius napisał(a):

Filmiki na jutubku często są kręcone przez ekspertów z danej dziedziny, a gość z tego filmiku jest jednym z nich więc myślę że przetestował wiele rozwiązań na własnej skórze i ma większe pojęcie o temacie niż zielonek z 12 komentarzami na forum :D

W takim razie po co zakładać temat na forum skoro masz "ekspertów" na jutubku? 

Uchwyty ARL są b.dobre. 

• Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

W takim razie po co zakładać temat na forum skoro masz "ekspertów" na jutubku? 

Uchwyty ARL są b.dobre. 

Ponieważ ekspertów można znaleźć w wielu miejscach i warto konfrontować ze sobą różne opinie. O tym gościu z jutubka mam pewność że jest ekspertem natomiast ty ze swoim nonszalanckim podejściem pokazałeś że jesteś raczej ignorantem :) 

Opublikowano

Ramienia na monitor używam na długo przed powstaniem tego filmiku. I wiem też że z gazowym jest mniej kłopotu niż z tradycyjnym co napisałem w pierwszym poście. 

Ale wiesz lepiej bo "ekspert" na jutubku Ci tak powiedział. 

Godzinę temu, Marius napisał(a):

natomiast ty ze swoim nonszalanckim podejściem pokazałeś że jesteś raczej ignorantem :) 

Zostawiam to bez komentarza bo nawet nie rozumiesz słów których używasz.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.05.2025 o 22:28, Marius napisał(a):

A to ciekawe! Ja bym z kolei powiedział, że na YT często można trafić na treści niskiej jakości. Gość z tego filmiku w końcu przetestował wiele rozwiązań, czy tylko myślisz, że przetestował? Dlaczego z bycia ekspertem miałoby wynikać przetestowania wielu produktów? Jedno z drugiego nie wynika. Poprawna implikacja działa dokładnie odwrotnie.

Każdy niech oceni sam, czy YouTuber nadający na kanale sklepu z logiem tegoż sklepu i walący linki do ich produktów na ich stronie faktycznie obiektywnie coś recenzuje, czy po prostu zarabia na chleb poprzez sprzedaż. Niesamowite, że wszystkie te produkty mają same zalety. W ogóle nie trzeba omawiać wad, a jedna wymieniona na siłę od razu została zareklamowana jako zaleta. Normalnie, cud! Jeśli komuś nie zapala się lampka ostrzegawcza, to muszą być naprawdę grube klapki na oczach. Ty raczej nie szukasz porady lub czyjejś opinii, tylko przyklasku, że masz rację. No więc - nie, nie jest tak, jak piszesz. Zamiast wybrać sensowne ramię gazowe, wziąłeś protezę uboższy produkt za praktycznie taką samą kasę.

Ja w swoim życiu miałem raptem dwa uchwyty i to mi wystacza, aby widzieć liczne braki w wypowiedziach ów "eksperta". Po pierwsze koleś radzi patrzeć na wagę, zamiast przekątnej ekranu. Ja od eksperta bym oczekiwał jednak profesjonalnego podejścia do tematu i spodziewałbym się, że po prostu poleci sprawdzić na stronie producenta ramienia kompatybilność z danym monitorem, bo tak się składa, że jest jeszcze trzeci czynnik. Zagięte monitory mają przesunięty środek ciężkości i są trudniejsze dla takich ramion w utrzymaniu. Także ani nie przekątna, ani nie waga. Obie te wartości są jedynie orientacyjne. Koleś natomiast w jednym ma rację - Ergotrony to inna liga. Miałem LX, mam HX. Każdego z nich używałem przez kilka lat i znowu widzę, że koleś się myli. Ten Atlas 100 nie daje wcale możliwości zamontowania monitora dalej od oczu niż taki LX, bo tenże potrafi się złożyć 180° na wysokości krawędzi blatu. HX także, ale ma tak wielgachny mechanizm tilt, który faktycznie nieco miejsca zajmuje. Na koniec podsumowania wywodów "eksperta" -  dźwignia to nie jest problem, jeśli ramię jest dobre. Jakoś mój Ergotron HX utrzymuje w taki sposób zakrzywiony LG 40", a niebawem będzie utrzymywać 45".

Od razu napiszę dla czepialskich - nie, nie twierdzę, że bez wydawania półtora klocka nie da się mieć dobrego ramienia. Ja mam bardzo duży i ciężki monitor, więc takiego potrzebuję. Do "normalnych" monitorów nada się takie z jednym zerem mniej w cenie. Chodzi tylko o to, że jak się sensownie dobierze ramię do monitora, to nie ma problemu z dźwignią.

Także ramię na sprężynie gazowej też mógłbyś zamontować tak, jak sobie tego życzysz, a do tego miałbyś większe możliwości regulacji, gdyby kiedyś taka potrzeba się pojawiła. Oddałeś ją za fryty. Teraz nawet przesunięcie monitora o centymetr nie będzie możliwe bez demontażu całości. Po prostu niepotrzebnie zafixowałeś setup całego biurka. Jeśli jesteś pewien, że przez lata niczego nie będziesz ruszać - spoko, ale to to IMHO nie jest ani argument, ani usprawiedliwienie dla kupna gorszego produktu za praktycznie taką samą kasę. Do tego nie widzę powodu, aby to cudo miało być bardziej solidne czy długowieczne od ramienia. To jest kwestia konstrukcji i jakości wykonania. Zarówno prosty uchwyt, jak i ramię gazowe mogą być zrobione dobrze albo badziewnie. To się weryfikuje w karcie produktu i liczby tutaj nie potwierdzają Twojej teorii. Zmyślasz na poczekaniu, żeby samemu sobie wmówić kit, który stworzyłeś? Kogoś chcesz oszukać? Nie ma sensu dalej brnąć z uporem maniaka w te bzdury. Nie masz racji, że ramię gazowe działa dobrze tylko do pewnego momentu. Zawsze działa dobrze, jeśli jest poprawnie zaprojektowane. Dwie osoby Ci to potwierdziły w przypadku taniego ramienia, a ja Ci to potwierdzam w przypadku dwóch drogich ramion. Wolisz opinie wieloletnich użytkowników czy eksperta-sprzedawcy?

W ten sposób dochodzimy do tego, że to jednak zielonek z 12 (a raczej kilkomaset) komentarzami miał rację. Zauważyłeś w ogóle, iż tak się zagalopowałeś w bronieniu swego, że pomyliłeś osobę, której podziękowałeś z tą, którą atakujesz? xD Tak czy siak, nieistotne, bo obaj mają rację. Teraz pytanie za dychę: kto jej w takim razie nie ma? ;) 

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Karister napisał(a):

Teraz nawet przesunięcie monitora o centymetr nie będzie możliwe bez demontażu całości. Po prostu niepotrzebnie zafixowałeś setup całego biurka. Jeśli jesteś pewien, że przez lata niczego nie będziesz ruszać - spoko, ale to to IMHO nie jest ani argument, ani usprawiedliwienie dla kupna gorszego produktu za praktycznie taką samą kasę

Już bez przesady, na takim uchwycie też możesz sobie przesuwać monitor wedle humoru. Jedynie regulacja gora-dol wymaga odkręcenia jednej śrubki więc zajmuje jakieś 30 sekund.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Masz rację, pomyliłem z Atlas 100, o którym pisałem akapit czy dwa wcześniej. Przekreśliłem to, co nie ma sensu w takim razie. Zatem - wybór ujdzie w tłoku, jak nie trzeba większej regulacji. Reszta bez zmian - i tak bym brał gazowe, bo daje większe możliwości za tą samą kasę, a podnoszenie do góry się przydaje przy sprzątaniu.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.05.2025 o 18:46, kamilos69 napisał(a):

Ramienia na monitor używam na długo przed powstaniem tego filmiku. I wiem też że z gazowym jest mniej kłopotu niż z tradycyjnym co napisałem w pierwszym poście. 

Ale wiesz lepiej bo "ekspert" na jutubku Ci tak powiedział. 

Ja też używam różnych rzeczy od długiego czasu i nie czyni mnie to ekspertem w danej dziedzinie. Jemu bardziej ufam bo wiem że zajmuje się monitorami od wielu lat, ty natomiast korzystałeś z ramienia gazowego przez jakiś czas i tylko na tej podstawie polecasz komuś takie rozwiązanie nie biorąc pod uwagę jego potrzeb i zalet innych rozwiązań.

W dniu 14.05.2025 o 18:46, kamilos69 napisał(a):

Zostawiam to bez komentarza bo nawet nie rozumiesz słów których używasz.

Nie rozumiem i losowo się wybrały akurat takie słowa w odniesieniu do ciebie :D

@Karister doceniam zaangażowanie ale nie szkoda ci życia na pisanie takich długich postów? Może powinieneś zacząć się realizować jako pisarz albo dziennikarz? Nie będę się odnosił do wszystkiego bo nie mam na to czasu. Sprężyna gazowa jest rozwiązaniem na pewno wygodniejszym jeśli ktoś częściej zamierza ustawiać monitor. Jest też rozwiązaniem zużywalnym a to jak szybko się zużyje zależy od wielu czynników. Ja wolałem postawić na tradycyjne ramię ponieważ nie będę często zmieniać pozycji monitora, a góra dół to właściwie wcale bo od lat już nie rosnę :D 

19 godzin temu, Karister napisał(a):

Przekreśliłem to, co nie ma sensu w takim razie.

Większość powienieneś wykreślić. Kolega @some1 podsumował cię jednym zdaniem.

Edytowane przez Marius
Opublikowano (edytowane)

doceniam zaangażowanie ale nie szkoda ci życia na pisanie takich długich postów? Może powinieneś zacząć się realizować jako pisarz albo dziennikarz?

Myślę, że każdy powinien umieć zadbać o siebie i nie wymyślać innym drogi życiowej. Nie wiem, czemu miałbym się krzywdzić dziennikarstwem czy pisarstwem. Natomiast vhyba zaczynam rozumieć, czemu dzisiaj są problemy ze zdaniem matury. Skoro kilka akapitów to jest na tyle długi post, że przykuwa w ten sposób czyjąś uwagę, to nieźle.

Większość powienieneś wykreślić. Kolega @some1 podsumował cię jednym zdaniem.

Powinienem wykreślić dokładnie tyle, ile wykreśliłem. Tu nie ma żadnego trudnego rozumowania, więc mam nadzieję, że nie trzeba tego rozrysowywać jak przedszkolakowi. Podsumowałem to ja wierutne bzdury, które tutaj natworzyłeś w postaci wyimaginowanych i fałszywych twierdzeń. Randomowy sprzedawca z YT, który pomija połowę faktów nie jest ekspertem. No, może jest dla przedszkolaka. Uchwyt, który kupiłeś nie jest bardziej solidny czy długowieczny od tego, co wskazywali inni. Działanie dobrze ramion gazowych do pewnego momentu nawet szkoda już przytaczać. Coś jeszcze wypunktować?

Jemu bardziej ufam bo wiem że zajmuje się monitorami od wielu lat, ty natomiast korzystałeś z ramienia gazowego przez jakiś czas i tylko na tej podstawie polecasz komuś takie rozwiązanie nie biorąc pod uwagę jego potrzeb i zalet innych rozwiązań.

Gdzie ona napisał, ile czasu korzysta z ramienia gazowego? No faktycznie, to że ktoś poleca coś, bo z tego korzysta to nie jest dobra podstawa do argumentacji. Lepiej słuchać sprzedawczyka na YT, bo jest "ekspertem". XD Logika na opak.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, Karister napisał(a):

Myślę, że każdy powinien umieć zadbać o siebie i nie wymyślać innym drogi życiowej. Nie wiem, czemu miałbym się krzywdzić dziennikarstwem czy pisarstwem. Natomiast vhyba zaczynam rozumieć, czemu dzisiaj są problemy ze zdaniem matury. Skoro kilka akapitów to jest na tyle długi post, że przykuwa w ten sposób czyjąś uwagę, to nieźle.

Dostrzegam w tobie ogromny talent do pisania, piszesz dużo, co prawda gorzej to wypada jeśli chodzi o jakość ale wszystko jest do dopracowania. Kilka akapitów akurat w takim temacie to jest długi post ale już to pomijając to twoje filozofowanie jest po prostu męczące i niewiele wnosi do tematu.

54 minuty temu, Karister napisał(a):

Powinienem wykreślić dokładnie tyle, ile wykreśliłem. Tu nie ma żadnego trudnego rozumowania, więc mam nadzieję, że nie trzeba tego rozrysowywać jak przedszkolakowi. Podsumowałem to ja wierutne bzdury, które tutaj natworzyłeś w postaci wyimaginowanych i fałszywych twierdzeń. Randomowy sprzedawca z YT, który pomija połowę faktów nie jest ekspertem. No, może jest dla przedszkolaka. Uchwyt, który kupiłeś nie jest bardziej solidny czy długowieczny od tego, co wskazywali inni. Działanie dobrze ramion gazowych do pewnego momentu nawet szkoda już przytaczać. Coś jeszcze wypunktować?

Oho zaczynają się inwektywy, i to ja się zachowuję jak przedszkolak? :D Z twoich postów wylewa się frustracja i agresja. Jeśli masz jakieś problemy to udaj się do psychologa.

Godzinę temu, Karister napisał(a):

Gdzie ona napisał, ile czasu korzysta z ramienia gazowego? No faktycznie, to że ktoś poleca coś, bo z tego korzysta to nie jest dobra podstawa do argumentacji. Lepiej słuchać sprzedawczyka na YT, bo jest "ekspertem". XD Logika na opak.

Przyznaj się, chciałeś być youtuberem i nie wyszło? :D

Opublikowano (edytowane)

Szkoda prądu na twoje zaczepki i odwracanie kod ogonem. Wciskasz komuś coś, czego nie napisał, a na pytanie o wskazanie źródła, walisz jakiś absurdalny offtop o byciu Youtuberem. Parodia. Ewidentnie nie jesteś w stanie poprzeć jakimikolwiek argumentami czegokolwiek ze swojego zlepku randomowych stwierdzeń, więc dorabiasz sobie jakąś wyimaginowaną agresję i frustrację w odpowiedzi na twarde fakty. Co do jakości, a raczej jej braku, może sam zaczniesz od stosowania elementarnych zasad interpunkcji? Popracuj też nad wyciąganiem poprawnych wniosków w miejscach, gdzie wrzucasz nietrafione domniemania. Także zamiast zgrywać mądralę, co ci najzwyczajniej w świecie nie wychodzi, zacznij od siebie i ogarnij swoje bezpodstawne inwektywy o ignorantach do ludzi, którzy wiedzą znacznie więcej od ciebie. Póki co obraziłeś się o to, że ktoś śmiał ci nie przytaknąć i wytknąć podstawowe błędy. Tak więc - jak najbardziej etap przedszkola. To nie jest inwektywa, tylko suche fakty. Skoro więc zajmujemy się wysłaniem gdzieś innych, rozważałeś korepetycje z myślenia oraz łączenia faktów?

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano

@Karister To jest temat o uchwycie do monitora a zachowujesz się tak jakbyśmy rozmawiali o sprawach najwyższej wagi. Masz problemy z kontrolowaniem emocji i powinieneś udać się do jakiegoś specjalisty albo masz jeszcze mleko pod nosem i dlatego tak się emocjonujesz.

Napisałem już co sądzę o obu rozwiązaniach i na który uchwyt postawiłem więc myślę że można już zamknąć temat.

Opublikowano
10 godzin temu, Karister napisał(a):

To nie uchwyt tutaj jest istotny, tylko poziom dyskusji płaskoziemcy. Dlatego jak najbardziej z jednym masz rację - można przytoczyć pewne porzekadło o karawanie i skończyć.

Dołączając do dyskusji sprawiłeś że weszła ona na poziom kompletnego absurdu i argonacji.

8 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Według autora tematu skoro nie kręcisz filmików na jutubku to nie jesteś "ekspertem" i się nie znasz.

A to ty chciałeś być tym youtuberem i nie wyszło? :D Jeszcze raz powtarzam, to że korzystałeś z jakiegoś rozwiązania nie sprawia że jest ono najlepsze i automatycznie nie stajesz się ekspertem. 

8 godzin temu, Karister napisał(a):

Nie kręcę, ale występuję jako prelegent na konferencjach IT. Zawsze coś, może się liczy chociaż troszczkę. :D 

Patrząc na poziom twoich wypowiedzi to zapewne prowadzisz wykłady z rysowania w paincie :D

Opublikowano (edytowane)

Możesz szczekać, ile chcesz, chłopczyku. Jesteś głupszy, niż ustawa przewiduje, więc nawet nie ma sensu strzępić języka. Jednak płaskoziemcy są bystrzejsi. Szkoda, że nie umiesz się zastosować do jedynej sensownej rzeczy, jaką tu napisałeś, czyli do zamknięcia jadaczki. Nawet przez chwilę myślałem, że nie masz tego mleka pod nosem, ale jednak. nie... Ty go jeszcze nie masz, bo jednak etap przedszkolny. Ode mnie ignor next time.

Edytowane przez Karister
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...