VRman 1 307 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Siema Jak w temacie - najlepiej model z 5 latami gwarancji, o ile dopłata będzie rozsądna a nie +50% Potrzebne wszystko, czyli albo dysk od razu jest z radiatorem, albo poradźcie skąd/jaki dokupić. Do tego w kompie jest Noctua D15 i wieloslotowa karta graficzna, sloty więc są pozasłaniane. Karta z tych palących wtyczki, więc wolę nie ruszać - wymyśliłem, żeby kupić adapterek. Skoro do gier to chyba nie będzie problemu jeśli to byłby nawet PCI-E 3.0? Np. takie coś? Potem zerknę na 4.0. Jak za 70zł będzie coś normalnego to się weźmie 4.0 Co do dysku - fajnie, jakby się dało z długą gwarancją i jakiś w miarę bezpieczny model, bo choć do gier nie potrzeba szybkiego, to jednak lepiej uniknąć awarii. Poza tym się nie znam. W grach w ogóle to się odczuje, czy dysk ma gówniany kontroler, czy normalny i czy takie kości, a nie inne - i przede wszystkim czy ma jakiś bufor SLC i DRAM czy nie ma? Czy to w ogóle w grach nie da żadnej różnicy? Jak gra się ma ładować 8s zamiast 10s to nikt tego nie zauważy, ale jakby w grze miały być wyraźnie mniejsze przycinki z doczytywania w locie przy szybkim podróżowaniu po świecie gry, to chyba byłoby rozsądnie trochę dołożyć? Z góry dzięki za pomoc jeśli się jakaś pojawi.
kalderon 761 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Praktycznie wszystkie dyski mają 5 lat gwarancji, a jak któryś nie ma to należy go omijać szerokim łukiem. 2 godziny temu, VRman napisał(a): Potem zerknę na 4.0. Jak za 70zł będzie coś normalnego to się weźmie 4.0 Jakiego masz kompa, procek+płyta główna?
VRman 1 307 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja (edytowane) 7800x3d + gigabyte b650 gaming x ax, 4090 Niestety nie ja go mam Edytowane 20 Maja przez VRman
foh_23 10 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) https://www.x-kom.pl/p/1146135-dysk-ssd-lexar-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790.html + jak masz wolny pcie 16x to: https://www.ugreen.pl/pl/products/adaptery/pcie/ugreen-karta-rozszerzen-adapter-pcie-4-0-x16-do-m-2-nvme-m-key-czarna-cm465-138943 Masz pcie 4.0 z tym adapterem. Jego radiator zapewnia normalne temp dla dysku, w grach chodzi taki zestaw ok, masz 5 lat gwarancji na dysk. Jedynie co to nie masz śledzia, który stabilizuje adapter ale jest to tak lekkie że nie ma problemu, sam port utrzyma, a dzięki temu np. u mnie przy x570 tuf gaming plus i 7800xt nitro+, gdzie karta ma 3 sloty, z tego co pamiętam, na wcisk dało się zamontować dysk w drugi pcie 16 (w sensie nic nie jest przegięte, tylko adapter jest bardzo blisko karty ale nie ma wpływu na jej pracę). Edit: Adapter ma 2 termopady jeden grubszy, jeden cieńszy. Przy Lexar daj grubszy od dołu dysku, a cieńszy od góry (do radiatorka). Bo np. przy Samsung 990 Pro dawałem cieńszy od dołu, a grubszy od góry. Tu trochę Ugreen skopał, że nie dał więcej termopadów aby dopasować i trochę tak na siłę to wychodzi ale temp. ostatecznie są ok. Edit: Odpuść adapter. Sloty pcie które masz na tej płycie to mimo że fizycznie x16 to elektrycznie pcie 3.0 x1 (te poniżej górnego slotu pod kartę). Użyj natywnych m.2 bo inaczej będzie w zasadzie wydajność sata. Edytowane 20 Maja przez foh_23 1
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 23 minuty temu, foh_23 napisał(a): + jak masz wolny pcie 16x to: https://www.ugreen.pl/pl/products/adaptery/pcie/ugreen-karta-rozszerzen-adapter-pcie-4-0-x16-do-m-2-nvme-m-key-czarna-cm465-138943 Ten adapter pasuje też do gniazd x4 oraz x8, stąd wycięcia na śledziu. Tak na prawdę to jest adapter x4, pozostałe styki nie są podłączone, w końcu taka jest szerokość pojedynczego dysku.
foh_23 10 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 2 minuty temu, some1 napisał(a): Ten adapter pasuje też do gniazd x4 oraz x8, stąd wycięcia na śledziu. Tak na prawdę to jest adapter x4, pozostałe styki nie są podłączone, w końcu taka jest szerokość pojedynczego dysku. Tak ale konsumenckie płyty rzadko kiedy mają x4 czy x8. Zwykle jest x1 lub x16. W x1 się nie opłaca, bo przepustowość spadnie 4x, więc pisałem x16 zwłaszcza że lepiej będzie się trzymał w sensie fizycznym, gdyż nie ma śledzia. Tak czy inaczej jeżeli dobrze rozumiem manual płyty to i tak nie warto tam jakikolwiek adapter. Chociaż jestem w szoku że złącza x16 pracują elektrycznie x1. Powinno być co najmniej x4 po chipsecie. Do tego pcie 3.0 także masakra.
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Zgadza się, ta konkretna płyta jest mocno pocięta.
VRman 1 307 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja (edytowane) Zaraz zaraz, do B650 Gigabyte Gaming X AX nie ma sensu pakować dysku w adapter PCI-E? Nie straszcie mnie, bo kij z kolegą, najwyżej będzie miał wolniejsze ładowanie gier, bo i tak nie ma alternatywy, bo zwyczajnie nie da się dostać do dysku (nie będę mu wypinał 4090tki bo nie chcę słuchać pretensji jak mu się wtyczka sfajczy, a drugiego kabla nie potrafi kupić mimo sugestii z mojej strony) ale sam chciałem w przyszłości kupić właśnie płytę B650 w ATX a nie mATX, żeby móc często wpinać i wypinać dyski M2 nawet jakby miał kartę zasłaniającą sloty na dyski. zerknąłem. WTF?! oba sloty 16x chodzą nie tylko nie w 4x, ale w 1x i do tego w PCI-E 3.0? To nie może być prawda. Co do ... edit: Płyty b850 też mają tylko 3.0 1x w slotach 16x Co do jasnej cholery?! Żeby to nie było nawet PCI-E 4.0 4x, żeby nie było konfigurowalne z BIOSu jak sloty na dyski są puste? Ale kaszana... Dzięki za info. W życiu bym nie pomyślał, że taka ujnia może w ogóle być możliwa. kolejny edit: Zapytałem chatagpt o inne i jakoś płyty MSI mają w tym slocie 4x, 4.0. Czemu nikt o tym nie wspomina w reckach i wątkach o wyborach płyty. Wszyscy używają 2slotowych kart i WC na procu, że nie mają problemu dostać się do dysków? No i trzeci raz będę musiał zmieniać płytę, w którą celuję. Miał byś Gigabyte Eagle b650, właśnie dlatego, że ATX i planowałem mieć tam adapter PCI-E na dyski, bo często coś podpinam nieswojego. Ale jeśli nawet w b850 gigabyte tak leci w wuja to niech spier(dzie)lają na szczaw. A kolega będzie miał dysk w tym 3.0 1x. I tak wolniej niż z dysku SATA nie będzie chyba? Czy może jednak? A jak nie, to niech se kupi nowy kabel do karty. Ten co ma był wpinany 2x czyli już trzeci raz to strach byłoby ryzykować. 140zł za jednorazowy dostęp do dysku SSD co za czasy. ale nie mój problem Edytowane 20 Maja przez VRman
foh_23 10 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Bo większość patrzy na to jak będzie w grach i tyle i nie myśli o rozbudowie. Tak samo np. dla mnie jest kaszanka jeżeli chodzi o obudowy. Dzisiaj producenci uważają, że dyski talerzowe 3.5 cala to relikt przeszłości i w komputerze nikt tego nie potrzebuje. Oczywiście fajnie mieć osobny NAS lub serwerek na dane, ale to też dodatkowe pieniądze, a np. mi wystarczy parę dysków w moim kompie i tyle. I dla mnie się to sprawdza, jednakże tak jak mam dzisiaj 4 HDD w swoim Corsair Carbide 200R, to jakbym chciał zmienić obudowę to znaleźć taką co ma 4 kieszenie 3.5 cala to jest naprawdę wyzwanie i często takie obudowy jak istnieją to są to bardzo drogie konstrukcje. To samo z klawiaturami, nagle się zrobił trend, że klawiatury full size są passe i znaleźć takiego dobrego mechanika to również kaszanka. A producenci się wycwanili, ceny z kosmosu, a ich produkty cięte niemiłosiernie. Jeszcze parę lat temu kupowałem x570 za 800 zł i jest full wypas. Pcie 4.0 dla każdego slotu, drugi slot 16 jedynie ograniczony elektrycznie x4 ale nadal jako pcie 4.0. Mogę podłączyć 2x m.2 i nic mi nie odcina, żadnych sata czy innych złącz. A dzisiaj kupujesz za 800 zł jakieś b650 i mamy jak wyżej, masakra.
VRman 1 307 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Ja wszystko rozumiem. Ale 3.0? 1x 3.0? Mogli bulwa jeszcze USB 1.0 dać, bo czemu nie. Płyta 5.0 i porty 3.0 1x. To jest po prostu skandal.
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 2 godziny temu, VRman napisał(a): Czemu nikt o tym nie wspomina w reckach i wątkach o wyborach płyty. Wszyscy używają 2slotowych kart i WC na procu, że nie mają problemu dostać się do dysków? No i trzeci raz będę musiał zmieniać płytę, w którą celuję. Miał byś Gigabyte Eagle b650, właśnie dlatego, że ATX i planowałem mieć tam adapter PCI-E na dyski, bo często coś podpinam nieswojego. Ale jeśli nawet w b850 gigabyte tak leci w wuja to niech spier(dzie)lają na szczaw. A kolega będzie miał dysk w tym 3.0 1x. I tak wolniej niż z dysku SATA nie będzie chyba? Czy może jednak? A jak nie, to niech se kupi nowy kabel do karty. Ten co ma był wpinany 2x czyli już trzeci raz to strach byłoby ryzykować. Większość nie ma schizy, że kabel zasilający GPU można podłączyć tylko dwa razy. Większość nie podpina też często "czegoś nie swojego", a jeśli nawet, stacja dokująca jest wygodniejszym rozwiązaniem. Kartę można wyjąć ze slotu bez odpinania kabli, skoro to taki problem.
VRman 1 307 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Tu się mylisz. Faktycznie nawet producenci kart i kabli się zgadzają, żeby nie robić tego wielokrotnie. Do tego zasilacz i kabel z tych najbardziej jak się okazuje podatnych na wystąpienie problemu (Corsair). Dwa razy to jeszcze, ale to byłby już trzeci. A ludziom czasem i za pierwszym podpięciem się zjarało. Sprawa nie taka "hop siup" bo karta nadal warta te 6-9 tys. a zjarana wtyczka = odmowa uznania gwarancji. Kabel muszę wypiąć, inaczej karty nie wyjmę bo kabla nie można wyginać przy wtyczce, a jest za krótki. . Zresztą tam jest sajgon z kablami. Nie chce mi się tego robić. Dość, że mu kompa poskładałem za darmo. Nie ma co pozwalać sobie włazić na łeb, bo potem cię traktują jak niewolnika. Co do stacji dokujących - kompletnie nie znam tematu, bo mam złe doświadczenia z pierdołami podpinanymi przez USB. Takie coś to pewnie 200zł? Nie opłaca mi się. Robię za koleżeńską pomoc/pogotowie komputerowe dla znajomych. Co trzeci raz biorę za to jakiekolwiek (drobne) pieniądze. Adapterek za 40zł miał załatwić sprawę, ale stacji dokującej za 200+zł i pewnie z ryzykiem, że może być problem z np. wymaganym napięciem na USB, o prędkościach nie mówiąc - nie chcę. Zresztą się niepotrzebnie zagotowałem. Ta karta na PCI-E i tak da te minimum 500MB/s (chyba że się mylę) więc trudno. Emocje czasem wyłączają rozum, a się naprawdę ostro podku(rzy)łem widząc te bezczelne 3.0 1x na slocie 16x w płycie z 5.0. To jak Polystation 3, gdzie wracasz z bazaru, odpalasz, a tam Pegasus i Super Mario z 1989. Tylko tutaj to porządna i polecana płyta, ponoć. A może po prostu sobie wybiorę inną płytę i nie będę miał tego problemu. Kolega niech się sam swoim problemem martwi i sam decyduje. Jak uzna, że chce ruszać kartę i używać starego kabla to jego sprawa. Wytłumaczę mu jakoś, że ja za to odpowiedzialności nie biorę i tyle. Niech najwyżej odpali potem jakiś test obciążający mocno GPU i sprawdzi palcem wtyczkę czy się nie "gotuje".
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Godzinę temu, VRman napisał(a): Tu się mylisz. Faktycznie nawet producenci kart i kabli się zgadzają, żeby nie robić tego wielokrotnie. Do tego zasilacz i kabel z tych najbardziej jak się okazuje podatnych na wystąpienie problemu (Corsair). Dwa razy to jeszcze, ale to byłby już trzeci. Katalogowy standard dla tego typu konektorów to przeważnie około 30 włożeń. I to dotyczy nie tylko 12HPWR, ale też starych 8pin, molexów, nawet samych gniazd PCIe. Ba, dla kabli SATA gwarantowane minimum to jedynie 50 włożeń, dla złącza M.2 to 60. Czyli raptem 2x lepiej niż 12VHPWR Tak było od zawsze. Dopiero teraz ludzie to podchwycili ze względu na palące się wtyczki. Jeśli chcesz kabel zmieniać po dwóch włożeniach, to już twój problem. Kto bogatemu zabroni.... Edytowane 20 Maja przez some1
VRman 1 307 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Ja chcę tylko mieć święty spokój. Komp ma kolega, ja go zmontowałem i to tyle. Co do tych użyć, to w więcej niż jednym miejscu czytałem, że lepiej dmuchać na zimne i traktować jak niemal jednorazówkę. Nie znam się na fusach z herbaty, nie potrafię przwidzieć przyszłości, ale potrafię podjąć decyzję, że chcę mieć spokój. W moim kompie się żadna wtyczka nie pali, ale po dekadzie używania, SATA i MOLEXy się tu i tam połamały. i wiesz co.. nie zmieniłem
michaelius33 286 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Tak z szybkością slotów M2 i pci-express jest gigantyczny burdel na płytach mających konsumenckie chipsety i trzeba zawsze dokładnie wczytać się w instrukcję bo są też takie gdzie owszem dolna jest x4 ale po obsadzeniu przełącza gpu na x8 Jak ma być łatwo wyjmowalny to może klasyk na Sata dużo wolniejszy od tego z pci-express 3.0 x1 nie będzie
VRman 1 307 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Nie wytrzymał i właśnie kupił sobie kółko. Będzie kupował dysk za miesiąc, to ma czas się zastanowić. Ogólnie jak do gier to można to po prostu olać, byle tylko w grach nie scinało bardziej niż na porządnym dysku SATA i git. A ja? Ja se kupię inne mobo, albo będę po prostu korzystał z "kieszeni" USB na dysk w razie czego, albo przeżyję z tym 3.0 1x raz na kwartał jak będę podpinał nie swój dysk. Nie ma problemu
Send1N 2 454 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) W dniu 20.05.2025 o 16:29, some1 napisał(a): Katalogowy standard dla tego typu konektorów to przeważnie około 30 włożeń. I to dotyczy nie tylko 12HPWR, ale też starych 8pin, molexów, nawet samych gniazd PCIe. Ba, dla kabli SATA gwarantowane minimum to jedynie 50 włożeń, dla złącza M.2 to 60. Czyli raptem 2x lepiej niż 12VHPWR Są ludzie którzy w ciągu roku są wstanie przekroczyć ten standard jak często coś zmieniają, testują itp i nic się złego nie dzieje sam kilka lat temu przekroczyłem na jednej platformie Edytowane 21 Maja przez Send1N
some1 369 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Oczywiście. To tylko minimum gwarantowane w specyfikacji, wtyczki przeważnie wytrzymają kilkakrotnie więcej cykli. Ale jak widać wyżej da się komuś wmówić że już po dwóch użyciach kabel robi się niebezpieczny. 1
VRman 1 307 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Nie robi się niebezpieczny, tylko "możliwe, że trafiłeś na tak gówniany, że po dwóch albo i jednym wpięciu blaszki się poluzują i może dojść do sfajczenia" Idźcie szukać problemu gdzie indziej, a nie walić tu offtopem, OK? Dzięki.
lukadd 2 054 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Jeśli byś na taki trafił gówniany to bez wyjmowania by się skopcił, od samych zmian temperatury i grzania. Ja u siebie dobre kilka razy wyciągałem GPU i z kabelkiem wszystko spoko, a mam już 4090tke ~2.5 roku. Nie ma co popadać w histerię, stopione kabelki to mega sporadyczna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi