Kondziowsky 3 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Cześć, zestaw w stopce, a monitor to budżetowe 1440p 27" - Gigabyte GS27QA. Myślałem o Asus Prime 5070, bo nie musiałbym zmieniać zasilacza, ale może jednak od razu dopłaciłbym do czegoś mocniejszego.. Dopłacić do 2.8k (za 5070) te 1.5k jeszcze spoko jak za skok wydajności, gorzej jak zaczną się inne koszty. Zastanawiam się nad 5070Ti, tutaj pierwsze pytanie - jaka wersja? Asus Prime, Zotac? Do ~4k Drugie pytanie czy ten setup podoła i ma sens? Jaki zasilacz musiałbym dobrać? Buda jako tako daje radę póki co Edytowane 20 Maja przez Kondziowsky
kalderon 761 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Zasilacz powinien wytrzymać również 5070 ti. 5070 kosztuje 2700zł, 5070 ti jest 30% szybszy i o dobry 1000zł droższy, sam sobie odpowiedz czy warto tyle dopłacać. 1
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Zasilacz pod względem mocy by wytrzymał, ale ma tylko dwie wtyczki 8 pin i nie jest modularny. A chyba do wszystkich 5070Ti potrzeba trzech. 1
Kondziowsky 3 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja W takim razie chyba zdecyduję się na tego 5070 asus prime, a w przyszłości złożę kompa w końcu w całości Tym bardziej przy zmianie zasilacza to pewnie +400zł, a setup i tak prędzej czy pozniej do zmiany. Myślałem, że jednak dużo więcej zyskam na tym 5070ti
voodoo34 43 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 18 minut temu, Kondziowsky napisał(a): W takim razie chyba zdecyduję się na tego 5070 asus prime, a w przyszłości złożę kompa w końcu w całości Do 1440p nigdy karty z 12 GB vram nie polecę. Mogę za to polecić RX 9070 w dobrej cenie za taki model - https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_amd_radeon_rx_9070_16gb_gddr6-item-78481.html Mega cicha karta, mały pobór prądu i 2x8pin bez żadnych zabaw w przejściówki. 2
Kondziowsky 3 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja (edytowane) Chciałem pytać o RX9070, ale wtedy to już na bank muszę zmieniać też zasilacz? Czy uciągnie ten? Słyszałem że dla 5070Ti najlepiej 750w+ więc myślałem, że radeon tym bardziej... Edytowane 20 Maja przez Kondziowsky
Dirian 402 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Uciągnie na luzie, 9070 nie jest tak prądożerna jak 9070 XT. 1
voodoo34 43 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 4 minuty temu, Kondziowsky napisał(a): Czy uciągnie ten? Bez najmniejszego problemu. RX 9070 ma niższe TGP niż RTX 5070 1
kalderon 761 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 9070 ma taką samą cenę sugerowaną co 5070 (a rzeczywistą jak widać) oraz co ciekawe zużywa mniej prądu niż nVidia. 1
Kondziowsky 3 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja A no tak, pomyliłem z XT, sorry. Jeszcze pomyślę ile chcę włożyć, na pewno 5070Ti + nowy zasilacz vs sam 9070.
voodoo34 43 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) 9 minut temu, kalderon napisał(a): 9070 ma taką samą cenę sugerowaną co 5070 (a rzeczywistą jak widać) oraz co ciekawe zużywa mniej prądu niż nVidia. Identyczna cena sugerowana nie oznacza że wszystkie modele z taką mają być. PowerColor RX 9070 Hellhound ma cenę 620$ ustaloną przez producenta więc na nasze powinien kosztować obecnie 2866 zł, kosztuje jak widać mniej. Edytowane 20 Maja przez voodoo34
Send1N 2 454 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) 17 godzin temu, Kondziowsky napisał(a): Chciałem pytać o RX9070, ale wtedy to już na bank muszę zmieniać też zasilacz? Czy uciągnie ten? Wszystko zależy od reszty platformy... ja mam 5800x3d więc bierze nawet ciut wiecej prądu niż twój procesor i nawet jak popuszcze limit mocy na 6950XT gdzie sama karta realnie bierze 400W nie ma żadnego problemu + mój model ma już przepracowane kilka lat przy 9070/5070 ten seasonic się nawet nie spoci. Rekomendowane moce w przypadku danej karty na stronach sklepów czy producenta są zawsze tak podawane ponieważ nikt nie wie z jakim procesorem będziesz parował kartę. Edytowane 21 Maja przez Send1N 1
CozyHog 75 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Przy wyborze pomiędzy 5070 i 5070 Ti, brałbym pod uwagę, ale jednak 9070XT. Widzę na jednym z testów, że cały zestaw (9800X3D) z tą kartą żłopie około 360W, także do 650 jeszcze daleko daleko. Na dobrą sprawę i zasiłka 500-550W by temu podołała. 1
Kondziowsky 3 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja No właśnie straszny mam problem z tą kartą Ogólnie kompa pewnie za rok oddam, ale zastanawiam się, czy nie kupić już karty, którą przełożę pod AM5. XT też wygląda spoko, mój Radeon poradził sobie nadspodziewanie dobrze, ale ciągnie mnie tym razem do nvidii.
Dirian 402 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) Jak karta ma być na dłużej to brałbym 9070 XT, ew dopłata do 5070 Ti jak musi być NVIDIA. Jak na chwilę i później znów zmiana to najlepiej polować na 5070 w dobrej cenie, dziś był jakiś goracy strzał czy tam box na X-Kom i dało się Zotaca kupić za ~ 2400 zł, to jest ok cena za tę kartę, bo za ten rok czy tam półtorej sprzedasz ją bez wielkiej straty. Edytowane 21 Maja przez Dirian 1
Kondziowsky 3 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja (edytowane) A może ktoś podpowiedzieć jaki "najtańszy" zasilacz pod ewentualna 5070ti? No nikt za mnie nie wybierze, aktualnie trzymam się tania 5070 vs 9070xt vs 5070ti od razu z zasilaczem do przyszlej podmianki. Chciałbym w końcu potestować te bajery nvidii + 5070ti wydaje się już spokojna karta na kilka ładnych lat. Do ogrania morze gier. Chociaż wow i tak króluje. edit może uparłem się na 5070ti ale z tego co widzę, to jeśli ludzie są skłonni dopłacić, ta karta jest polecana Edytowane 21 Maja przez Kondziowsky
Dirian 402 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja NVIDIA ma przewage w postaci DLSS który działa lepiej od FSR, chociaż AMD zrobiło ostatnio spore postępy i nowe wersje FSR są już mocno ok. Oczywiście jeszcze brakuje większej ilości gier które z tego korzystają. Do tego na NVIDI można sensowniej pograć z ray tracingiem. Może i mało gier to wykorzystuje sensownie ale są gry gdzie daje to fajne efekty. Więc jak ktoś kasę ma to dopłacić można, ale czy warto to już kwestia do własnej oceny. A co się tak upierasz na ten zasilacz? Twój zasilacz ogarnie RTX 5070 Ti, tylko będzie trzeba podpiąć kartę przez dołączoną przejściówkę, ale to nie jest problem w przypadku tego GPU. 1
Kondziowsky 3 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja (edytowane) Godzinę temu, Dirian napisał(a): NVIDIA ma przewage w postaci DLSS który działa lepiej od FSR, chociaż AMD zrobiło ostatnio spore postępy i nowe wersje FSR są już mocno ok. Oczywiście jeszcze brakuje większej ilości gier które z tego korzystają. Do tego na NVIDI można sensowniej pograć z ray tracingiem. Może i mało gier to wykorzystuje sensownie ale są gry gdzie daje to fajne efekty. Więc jak ktoś kasę ma to dopłacić można, ale czy warto to już kwestia do własnej oceny. A co się tak upierasz na ten zasilacz? Twój zasilacz ogarnie RTX 5070 Ti, tylko będzie trzeba podpiąć kartę przez dołączoną przejściówkę, ale to nie jest problem w przypadku tego GPU. Ee nie wiem wbił mi się do głowy ten zasilacz, jesli ogarnie wszystkie te karty (tym bardziej że jakiś UV na pewno wpadnie) to ułatwia mi sprawę, zdecydowanie Zapomniałem o przejściówce Finalnie 9070xt hellhound/nitro+ albo 5070ti asus prime/solid w zależności od tego ile się zdecyduję włożyć Edytowane 21 Maja przez Kondziowsky
Send1N 2 454 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja 14 godzin temu, CozyHog napisał(a): brałbym pod uwagę, ale jednak 9070XT. Widzę na jednym z testów, że cały zestaw (9800X3D) z tą kartą żłopie około 360W, także do 650 jeszcze daleko daleko. Raczej mało prawdopodobne cały zestaw to nie tylko gpu + cpu doliczyć trzeba jeszcze resztę komponentów i zrobić pomiar ze ściany odliczając stratę na zasilaczu mimo wszystko przy takim kombo to 650w się nawet nie spoci 3
CozyHog 75 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) @Send1N Dlatego nie będę się przy tym upierał. Odpaliłem sobie Wieśka 3 w Novigradzie, bo mam wrażenie, że lepiej obciąża procka niż CP2077 i sama jednostka centralna z gniazdka pobiera równe 398-402W (cpu OC, ram OC i OC karty), ale mam tu w sumie tylko 3 świecące wentyle 2400 rpm, dwa nieświecące 1600 rpm oraz dwa ssd nvme. Nie jest to test OCCT, ale moim zdaniem ten nie jest realnym scenariuszem obciążenia. 9070XT bierze trochę więcej prądu, ale z tym 650W jest dokładnie tak jak piszesz - starczy z zapasem. 10 godzin temu, Kondziowsky napisał(a): XT też wygląda spoko, mój Radeon poradził sobie nadspodziewanie dobrze, ale ciągnie mnie tym razem do nvidii. Siedziałem na Radeonach jakieś 12 lat. Ten Twój także się u mnie przewinął, ale jakieś 2 lata temu dałem szansę Nvidii. Teraz spojrzałem jeszcze na testy w RT tego 9070XT i nie jest tak najgorzej w porównaniu do 5070 (bez Ti). Fajnie byłoby poznać tego typu testy ale z niskim RT i np. średnimi/wysokimi ustawieniami (nie ultra), żeby zobaczyć jak wygląda wydajność w 1440p-2160p. Przecież nie kupisz tej karty, żeby grać w 30-40 kl/s. Edytowane 22 Maja przez CozyHog 2
Kondziowsky 3 Opublikowano 23 Maja Autor Opublikowano 23 Maja Finalnie złapałem okazję na Asus Prime 5070 Ti za 3,5k więc zostałem przy tym, zostaje trochę poczekać na dostawę dzięki za pomoc i dyskusje, pewnie do zobaczenia w dziale przy kolejnym upgradzie 1 1
Rekomendowane odpowiedzi