Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie że w końcu rozwiązałeś problem ale sama platforma am4 i proce typu 5700x3d/5800x3d nie są temu winne, u mnie wyniki w latencymon wyglądają tak jak na twoim ostatnim screenie i nie mam kompletnie żadnego problemu z żadnym stutteringiem czy przycinkami ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Wiesz co, lowy nadal skaczą, ale nie spadają poniżej połowy odświeżania (lock 117) i nie powoduje to stutteru. Na razie tylko w FM8 grałem i tam sobie skaczą ze 100+ do 80+, raz widziałem 75. Nie wiem, czy tak ma być. Wydaje mi się, że nie. Na poprzedniej platformie potrafiły do 20 spaść. AVG są sztywniutko. 

Próbowałem dzisiaj podpiąć optycznym HDMI i nic się nie zmieniło.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie miałem jeden dosyć długi stutter. xD

Podpiąłem z powrotem ten optyczny HDMI. Już przygotowany do zwrotu był. Jednak program na nim ze dwa dni. :D

Edytowane przez j4z
  • Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

niektórzy tak po prostu mają taką klątwe stutteringu

To pewnie kara za to że tyle lat na plebsolach grałem..

2 godziny temu, j4z napisał(a):

Właśnie miałem jeden dosyć długi stutter.

No i nie pamiętam, czy nie miałem przypadkiem hwmonitor odpalonego, ustawiałem wentyle dzisiaj. Wiem, że programy tego typu powodowały stuttery u ludzi. 

A powie mi ktoś. Czy w dobrze zoptymalizowanej grze lowy są na stałym poziomie czy skaczą tam o jakieś 10-20% przez większość czasu?

Opublikowano

Dopadło mnie to na premierę KCD2, odpaliłem grę micro dropy i stutter normalnie co chwilę, masakra, nie dało się grać. Wyłączyłem pobór mocy w MSI i jak ręką odjął, masełko znowu. 

Ogólnie jeśli nie potrzebuję nic testować to nie gram z włączonym monitoringiem, ogólnie tylko riva tuner siedzi blokując klatki, MSI odpalam profil i wyłączam całkowicie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A to afterburner nie musi być włączony, żeby działały nastawy? Czyli możemy go ustawić, żeby startował z systemem i jak system wystartuje, wyłączyć afterburner? Dobrze wiedzieć. 

8 minut temu, lukadd napisał(a):

riva tuner

A wiesz, że synchronizacja blokuję klatki? Którego synca Ty używasz? Ja testuje od wczoraj "synchronizacja pozioma - szybka" w sterowniku i ona blokuje mi na 4 mniej od odświeżania, czyli 216. Nie wiem w sumie jak inne, bo wcześniej nie zwróciłem uwagi na takie szczegół.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Tak MSI jak wczytasz profil i się załaduje to możesz wyłączyć całkowicie. Załadowany profil z OC/UV itd. zostanie dalej.

Co do drugiego, G-sync + w RTSS reflex w ustawieniach, chyba, że trafią się problemy w jakiejś gierce to przełączam na async.

Fast synca raczej nie używam, wolę g-sync, ale można próbować w gierkach dx11.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@lukadd A który to jest G-sync? Bo ja tam mam szybkie, zwykłe itp. Nie ogarniam tego. :D

Dałem szybkie, bo przeczytałem, że najmniejsze latency daje.

9 godzin temu, Send1N napisał(a):

low nigdy nie będzie cały czas ten sam

Nie mówię żeby był stały, ale czy skoki o 20% to norma?

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, j4z napisał(a):

Dałem szybkie, bo przeczytałem, że najmniejsze latency daje.

Fast sync nie działa w grach DX12, jak to zostawisz włączone to jak dobrze pamiętam przy grach DX12 przełączy ci z automatu na zwykłego Vsync.

4 minuty temu, wamak napisał(a):

@lukaddJak wyłączam MSI AB, to RTSS też z automatu się wyłącza. Jak to robisz, żeby RTSS dalej działało, aby limiter klatek działał?

Odpalam ponownie samego RTSS.

4 minuty temu, j4z napisał(a):

To jak miałem tylko to, to rwało mi normalnie chyba, tak jakbym nie miał włączone. Dopiero jak włączę tam w ustawieniach 3d (czy jakoś tak się nazywa) to działa. 🤔

Można dodać do g-sync normalną synchro pionową(vsync) z sterownika, ale przy 99% gier nie ma potrzeby bo jest masełko z samym limitem fps +g-sync.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, j4z napisał(a):

A to afterburner nie musi być włączony, żeby działały nastawy? 

Musi działać, inaczej ustawienia OC/UV czy krzywej na karcie przestawią się na stockowe jeżeli go wyłączysz, wystarczy wejść w w opcje i odznaczyć pozycję "power" aby nie był monitorowany pobór mocy w czasie rzeczywistym, można też profilaktycznie odznaczyć power % i kliknąć apply.

1.png

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Send1N napisał(a):

Musi działać, inaczej ustawienia OC/UV czy krzywej na karcie przestawią się na stockowe jeżeli go wyłączysz

Nie przestawią się, po załadowaniu profilu z MSI możesz je wyłączyć, nastawy OC/UV, napięcie to wszystko zostanie po wyłączeniu MSI.

Co przestanie działać to jak ktoś używa customowej krzywej wentyli gpu z poziomu MSI, wtedy wleci krzywa def. Ale np. z głównego menu suwak % nastawu wentyli zostanie tak jak ustawiłeś po wyłączeniu MSI.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1