Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skisłem z jednej rzeczy póki co - fabryczny sterownik Microsoftu dla tego DAC jest z 2025 roku, z kolei sterownik Creative po zainstalowaniu oprogramowania jest z 2020 roku. :E 

Firmware był już zaktualizowany do najnowszej wersji 2.1. Domyślnie oprogramowanie DAC ustawia sobie 24bit 48kHz więc raczej nie ma sensu jechać z maksymalnym 32bit 384kHz - jak sądzicie? To ma w ogóle sens?

Póki co na durnym Spotify ze skompresowaną muzą już czuję różnicę na plus. Pamiętajcie, że ja nie korzystam z tego na słuchawkach ale tylko i wyłącznie na głośnikach 2.1 Logitech X-230 podpiętych z tyłu DAC do gniazda Line Out. Przy poprzedniej konfiguracji, czyli te same głośniki podpięte do Sound Blastera Z posiłkowałem się dodatkowo apką FxSound, która dodatkowo "podbijała" audio swoim autorskim sterownikiem - przy G6 nie widzę potrzeby by z tego korzystać. Jedno co zauważyłem to domyślne profile audio Creative w ich oprogramowaniu nieco różnią się od tych samych z Sound Blastera Z ale to drobnostka bo przecież można je edytować/zmieniać wedle uznania więc to nie jest minus. Ogólnie w Windowsie mam głośność na 70%, głośniki i subwoofer oba na 50% bo mają swoje oddzielne pokrętła.

Na ten czas sprawdzam czy się DAC nie nagrzewa za mocno, stabilność no i sprawdzam muzę - zaraz jakiś film z lepszą ścieżką audio no i na końcu gry.

45 minut temu, lukadd napisał(a):

Normalnie jak się podpina zewnętrznego DAC+AMP to ustawia się w windzie 100%, ale reguluję się głośność w pełnej skali od najniższej do najwyższej pokrętłem w wzmacniaczu do którego są podłączone słuchawki. 

Tutaj się tak nie da - po instalacji oprogramowania pokrętło na DAC reguluje też głośność Windowsa.

8 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mam sound blastera live 5.1 usb ma pokrętło i tam kręcenie nim zmienia głośność w Windowsie, to jest to samo jakby zmieniał głośność skrótami multimedialnymi na klawiaturze.

Przepraszam @caleb59 za zaśmiecenie wątku :Up_to_s:

Tak jak wyżej. Nie ma sprawy, od tego jest dyskusja i wymienianie się uwagami/pro tipami - taki był zamysł kiedy zakładałem ten temat.

Opublikowano
15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mam sound blastera live 5.1 usb ma pokrętło i tam kręcenie nim zmienia głośność w Windowsie, to jest to samo jakby zmieniał głośność skrótami multimedialnymi na klawiaturze.

Normalny dobry wzmak powinien być niezależny od windy. Winda 100% na wyjściu do wzmaka, a wzmak sam pokrętłem wszystko reguluje. 

Możliwe, że w tym SB masz gdzieś w ustawieniach opcję, aby wyłączyć sterowanie głośnością przez windowsa i wtedy sam DAC będzie kontrolować.

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Normalny dobry wzmak powinien być niezależny od windy.

To dotyczy tylko Windowsa, bo to stary sprzęt, stary względem tych nowszych co są w sklepie/b-stock, w przypadku PS5 w ogóle nie działa pokrętło. Jak tam podepnę słuchawki to jest głośniej niż wpięte do pada dualsense, czasem też podpinam głośniki, ten SB live 5.1 to jedyne moje źródło dźwięku na konsoli.

Zresztą Caleb odpisał, że też zmienia głośność Windowsa, zapewne tak jest w tym DAC od Creative.

Opublikowano

Tzn. z tego co czytałem na reddicie to niby bez oprogramowania Creative, czyli suchy DAC wpięty pod PC pokrętło działa niezależnie ale nie sprawdzałem u siebie bo odruchowo zainstalowałem oprogramowanie.

@Phoenix. Ty będziesz wiedział lepiej...

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Normalny dobry wzmak powinien być niezależny od windy.

I jest niezalezny ;) 

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

aby wyłączyć sterowanie głośnością przez windowsa i wtedy sam DAC będzie kontrolować.

Nie trzeba nic wylaczac, pokretlo dziala normalnie ;) 

Tylko co to ma wespolnego z dobrym DAC ,przeciez to tylko pokretlo, ktore dziala w kazdym DAC Creative, ktore je posiada :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już mam pierwszą krzywą akcję - ustawiłem w oprogramowaniu na stereo, po wyłączeniu PC resetowało się na 7.1 za każdym razem. Pomogła manualna konfiguracja źródła w Windowsowych ustawieniach dźwięku i dopiero kiedy tam wybrałem stereo wtedy oprogramowanie Creative już pamiętało ten wybór po wyłączeniu PC.

Druga sprawa ale to chyba tylko @JeRRyF3D jest obecnie w stanie podpowiedzieć bo ma oprogramowanie Creative zainstalowane - czy w zakładce Dekoder masz zaznaczone jednocześnie oba tryby "Normalny" i "Noc"? :E Wiem, że to jakiś glitch bo kiedy zmienię wybór na cokolwiek innego i wrócę na "Normalny" to wszystko wygląda ok i tylko jedna opcja jest zaznaczona. Po restarcie PC niestety nadal resetuje się do pozycji "Normalny" i "Noc" jednocześnie włączone co jest epicko głupie.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
34 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Już mam pierwszą krzywą akcję

I jaka to niby krzywa akcja?? To jest normalne ze ci przelacza na 7.1 i jesli chcesz swoj profil to trzeba manualnie.

33 minuty temu, lukadd napisał(a):

@Phoenix.Ta wiem, że pokrętło działa, ale gdy jednocześnie kręcąc nim zmieniana jest głośność w windzie, to kontrola głośności dźwięku jest realizowana przez windę. Pokrętło steruje po prostu suwakiem w windzie.

Racja i tak ma byc ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jaki profil - mi chodzi o ustawienia output - zmieniałem je raz z 7.1 na stereo, po restarcie pc znowu było 7.1. Wiem, że tak nie powinno być i Creative ma z tym problem jeszcze z czasów oprogramowania do kart X-Fi. Dopiero manualny wybór stereo w ustawieniach dźwięku Windowsa sprawiło, że oprogramowanie Creative zapamiętało zmianę nawet po restarcie PC.

BTW Windows update zassało wczoraj nowszy sterownik do G6 z 2021 roku.

@JeRRyF3D też tak masz u siebie po każdym restarcie PC?

bHMor2m.jpeg

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
4 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Druga sprawa ale to chyba tylko @JeRRyF3D jest obecnie w stanie podpowiedzieć bo ma oprogramowanie Creative zainstalowane - czy w zakładce Dekoder masz (...)

Lookne Ci to, ale dopiero po 20:00.
Szczypnij mnie, gdybym zapomniał.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D w takim razie pozostaje dopytać:

1. Czy Sound Blaster Command masz w najnowszej wersji 3.5.10.0?

2. W jaki sposób korzystasz z DAC i jak jest od podłączony do głośników/słuchawek? Mam na myśli przewód optyczny czy klasyczny 3.5mm jack?

3. Czy sterownik Sound BlasterX G6 masz w najnowszej wersji 1.16.4.26? Masz najnowszy firmware w wersji 2.1.201208.1030? Sprawdzisz to wszystko łatwo w oprogramowaniu Sound Blaster Command -> Ustawienia -> Aplikacja/Urządzenie.

4. Włączyłeś w BIOS opcję ErP, która między innymi wyłącza zasilanie dla portów USB kiedy komputer jest wyłączony (wtedy DAC też się wyłącza)?

Edytowane przez caleb59
  • 4 miesiące temu...