CozyHog 90 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Ok, nie będę się upierał. 7800XT to karta z wyższego segmentu i ma więcej "czystej" mocy. W przeszłości plusowało to w Radeonach i dawało im dłuższą żywotność. W każdym razie na pewno odczuje znaczący przyrost mocy:) Edytowane 5 Czerwca przez CozyHog
kalderon 1 092 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca 5 godzin temu, JacekRTX napisał(a): Jednak 7800xt jest wydajniejszy. Chyba że autor nie chce walczyć ze sterownikami, to już lepiej brać 5060Ti 16 GB W serii 5000 trzeba walczyć ze sterownikami, te karty cierpią na randomowe black screeny. 5 godzin temu, leven napisał(a): Wydajniejszy, ale wrzuci RT i klops Autor wyraźnie napisał że nie będzie żadnego RT.
Krzysiak 1 528 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Jak ktoś gra np w takiego csa to większości sieczka na ekranie kompletnie nie przeszkadza, sporo osób po dzień dzisiejszy nawet gra grubo poniżej natywnej rozdzielczości ustawiając 4:3 więc przy czymś takim 27" 1080p to żyleta. Mój młody na 32" 1440p ustawia 4:3 i jakąś przedpotopową rozdzielczość 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca @KrzysiakI jeszcze mi powiedz ze ma 5090 i 9950x3d do tego grania
KajtekF1 9 Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca Panowie a jak na dzisiaj wygląda sprawa z sterownikami od czerwonych? Bo ja miałem kilka kart typu hd2600xt agp,hd4850,hd7770 i na każdej karcie mniejsze lub większe problemy tupu czarny ekran czy wywalanie sterownika. Czy na nowych kartach dalej są takie cyrki,w dziale jest temat z jajami na rx9070xt i dlatego pytam.
JacekRTX 257 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Generalnie AMD ma cały czas problemy, ale w nowej serii RTX 5000 od Nvidii też ponoć są
wallec 818 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 11 minut temu, KajtekF1 napisał(a): Panowie a jak na dzisiaj wygląda sprawa z sterownikami od czerwonych? Bo ja miałem kilka kart typu hd2600xt agp,hd4850,hd7770 i na każdej karcie mniejsze lub większe problemy tupu czarny ekran czy wywalanie sterownika. Czy na nowych kartach dalej są takie cyrki,w dziale jest temat z jajami na rx9070xt i dlatego pytam. Jak pytasz o problemy z 9070xt to zapukaj do sąsiada
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, KajtekF1 napisał(a): Panowie a jak na dzisiaj wygląda sprawa z sterownikami od czerwonych? Bo ja miałem kilka kart typu hd2600xt agp,hd4850,hd7770 i na każdej karcie mniejsze lub większe problemy tupu czarny ekran czy wywalanie sterownika. Czy na nowych kartach dalej są takie cyrki,w dziale jest temat z jajami na rx9070xt i dlatego pytam. Mam zainstalowane najnowsze i w 99,99% przypadkow jest OK. Jedyny znany mi problem najnowszych sterownikow to crashe w CP2077 po wlaczeniu RT, rozwiazaniem jest instalacja wczesniejszej wersji sterownika. Bardzo czesto zdarza sie tak ze ludzie maja problemy z oprogramowaniem 3rd party, ktore nie maja zwiazku ze sterownikiem karty. Niestety, AMD ma przyklejona latke "zlych sterownikow", co jest stwierdzeniem mocno na wyrost, bo na codzien nie doswiadczam zadnych komplikacji po stronie sterownika. Edytowane 7 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
JacekRTX 257 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Ja jestem po świeżym formacie i na nowych sterach Nvidii 576.52 nie mam póki co żadnych problemów
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @JacekRTXBo zapewne nie masz serii 5000 1
JacekRTX 257 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @RTXnietylko4060tiUSER no tak, te problemy dotyczą chyba tylko nowej serii 5xxx.
Send1N 4 189 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Przez ostatnie 2 lata mając 6950xt obleciałem ponad 20 wersji driverów bo aktualizuję na bieżąco - 0 jakichkolwiek problemów, ani razu nie spotkała mnie sytuacja że musiałem przykładowo wracać do poprzedniego sterownika instalując nowszy. Jedyne crashe jakie łapałem to z tego względu że po prostu karta była niestabilna, zbyt niskie napięcie, czy przekręcone pamięci bo dużo bawiłem się w OC/UV za nim znalazłem "sweet spot" na "daily use" 1
leven 546 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Wszystko ładnie, pięknie, tylko why siedzisz na karcie czerwonych, skoro zieloni oferują lepszą jakość obrazu ? Problemy z sterownikami będą istniały w każdym obozie
Send1N 4 189 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) do 3K pln w 2023r to był zdecydowanie najlepszy zakup na moje potrzeby to jeszcze ze 2 lata ta karta by mi posłużyła. Edytowane 7 Czerwca przez Send1N 2
Radziuwilk 414 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca mam 5700xt od kilku lat i 0 problemow ze sterownikami 1
Grolshek 518 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca 3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a): mam 5700xt od kilku lat i 0 problemow ze sterownikami Gdyby ta karta obsługiwała RT to w życiu bym się jej nie pozbył. U Młodego do dziś siedzi ale on w te Valoranty gra to wystarcza.
Yedi 277 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Miałem ze 2 podejścia do 5700xt - fajna karta była .. no właśnie była .. Niestety przeskok na rx 6600 tani nie był tylko po właśnie żeby miala RT i mniej żarła ..
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) Wystarczy nie przesuwac suwakow na prawo, szybko okaze sie, ze do grania w FHD wystarczy RTX'a 2070s lub 5700xt. Jakis czas temu gralem na 1660S, FF16 dzialal bez problemu na starym TV 720p. Edytowane 14 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
Doamdor 1 794 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca @RTXnietylko4060tiUSER Nie wystarcza, 8GB to za mało, chcesz grać, musisz mieć minimum 16GB.
leven 546 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) Skoro 8GB Vram wystarcza, to po co ten temat jest założony ? Od razu należy zrobić dupny afisz na stronie forum, że 8GB Vram wystarczy do każdej gry, nawet zdupconej optymalizacyjnie Edytowane 14 Czerwca przez leven
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) @leven@Doamdor Jesli dasz wszystko na low/medium to 8GB wystarcza. Nieakceptowalnym jest jednak wydawanie nowych kart pokroju 5060/TI/9060xt z 8GB pamieci, ktore kosztuja ponad 1300zl w 2025r. Te GPU sa na tyle wydajne by czesto pociagnac gre na high/ultra, ale nie moga przez wykastrowany Vram. Malo tego, bywaja przypadki ze wlaczenie FG potrafi spowodowac spadek wydajnosci na kartach ktorych glowna nowoscia jest ta technologia Edytowane 15 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
Send1N 4 189 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) W dniu 13.06.2025 o 16:25, Yedi napisał(a): Zwłaszcza zimą Może na stock jest lekka farelka ale na moich ustawieniach na których siedzę na co dzień nie wychodzę poza 270W (realnie) czyli po dodaniu tych 35-40W do tego co raportują softy poniżej rdna3, krzywą mam ustawioną tak że maksymalne obroty to 1300rpm i nie przekraczam 65 stopni, na takim nastawie nie tracę nawet 10% ze stockowej wydajności, w czerwcu 2023 dałem za nią 2999pln i była to bardzo fajna opcja, w tej samej kasie miałem sporo słabszą 4070 Edytowane 15 Czerwca przez Send1N 1
Doamdor 1 794 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 6 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @leven@Doamdor Jesli dasz wszystko na low/medium to 8GB wystarcza. Nieakceptowalnym jest jednak wydawanie nowych kart pokroju 5060/TI/9060xt z 8GB pamieci, ktore kosztuja ponad 1300zl w 2025r. Te GPU sa na tyle wydajne by czesto pociagnac gre na high/ultra, ale nie moga przez wykastrowany Vram. Malo tego, bywaja przypadki ze wlaczenie FG potrafi spowodowac spadek wydajnosci na kartach ktorych glowna nowoscia jest ta technologia Na RTX 5060 i tak trzeba detale obniżać, bo ta karta nie jest wstanie zapewnić w każdej grze ponad 60fps.
leven 546 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 5060ti mam do czasu wyjścia Rubina. A teraz mogę spokojnie pociupać np. w HFW w 1440p i w końcu nie będzie zapychanego Vram Wczoraj odpaliłem HFW i bardzo fajnie się pykało, ale pite było i umarłem, dla tego dzisiaj wieczorkiem sobie pogram
Rekomendowane odpowiedzi