Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

RDNA 2 powinni jeszcze wspierać, przecież praktycznie to samo jest w konsolach....

Kiepski ruch z ich strony. Sam byłem prawie o krok od kupienia rx6600 na przeczekanie lub nawet dłużej, ale w końcu padło na ciekawą wersję rtx3060ti, bo jednak kupujący anulował wysyłkę przez opóźnienia delegacji... Oczywiście karty były z drugiej ręki.

NVIDIA dopiero w tym roku porzuca gtx980, a to był 2014r... Za to od razu wylatuje również następna generacja z 2017r.

Przyjąć do wiadomości należy również to, że brak optymalizacji do nowych gier dla starych kart nie jest równoznaczne z końcem wsparcia. Osobiście dla mnie koniec wsparcia produktu jest to zaprzestanie wydania nowego softu pod dany sprzęt.

A co do GTX 900 i następnej generacji, to tu za moment zobaczymy kompletny koniec wsparcia dla takich starych konstrukcji.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, deathrabit napisał(a):

Testowali wodę to samo było z AM4 i wsparciem CPU dostali negatywny odzew to się cofają ;)

teraz maja ai to mają gdzieś użytkowników, skad ten wniosek odgrzali kotlety dla laptopów, dla stacjonarek wrzucili też kotleta 7500x3d (po co jak jest 9600x3d chodziło 7600x3d) dodatkowo teraz wrzucili info o porzuceniu w wsparcia rdna1/2. Im przestało zależeć na rynku konsumenckim, najwięcej mają z ai.

Prawdę pokaże wynik za Q3 2025

Edytowane przez Marko852
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Tak zdementowali, że pokręcili jeszcze bardziej.

"Będą otrzymywały wsparcie w razie potrzeby" - jak uznają, że nie trzeba to nie trzeba. Czyli wsparcie dla nadchodzących gier na 20% od świeta jak im się zechce.

Tak czy inaczej coś knują i to ma niewiele wspólnego z pełnym wsparciem swoich produktów.

Jak nowe gry wydane w 2026 roku np. forza horizon 6, gta 6, frostpunk 2 itp będą kulały na konkretnym tytule, to tak już pozostanie.

Czas się przerzucić na karę zielonych np. rtx 5060ti lub 5070.

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano

Coś mi mówi, że "potrzeba" będzie mniej zależała od głosu graczy, a bardziej od tego jak bardzo za dużo na głowie ma programista, który mógłby to zrobić, a który obecnie ma milion rzeczy do zrobienia "na wczoraj" w temacie AI, a szefostwo co godzinę dzwoni i pyta czy już zrobił, bo im miliardy z AI przechodzą koło nosa.

• Upvote 1
Opublikowano

Nadal dziwne tłumaczenie z ich strony, nowe funkcje szybciej dla rdna3 i 4 jak już przy FSR4 założyli że tylko rdna4. A wersja int tej technologi to wypadek przy pracy z tą publikacją.

Pytanie jakie nowe funkcje może dostać rdna3 w stosunku do rdna1/2 tak na poważnie. Do tego rozdzielenie sterownika na dwie gałęzie stabilniejsze rdna 1 i 2, a druga 3 i 4. Gdzie raczej 2 z 3 mają więcej wspólnego niż 3 z 4 (ale to moje odczucie). W mojej ocenie nadal to tłumaczenie sprowadza się do pierwszego komunikatu, czasem coś połatamy dla rx5000 i rx6000 ale  nie liczcie specjalnie na to. Jako że narobiło się dużo szumu w tej sprawie to musimy pokazać że coś robimy. A patrząc na ich obecne parcie na AI to sterownik dla rx5000 i rx6000 może czasem zacząć ai rozwijać.

Opublikowano (edytowane)

AMD nie umie w marketing tylko to oni tak od dawna :hihot:

Na spokojnie mogli olać RDNA1, a RDNA2 po cichu słabiej wspierać bez żadnej oficjalnego info.

A tak mleko się rozlało :hihot:

Edytowane przez sideband
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 23:01, Pawcio napisał(a):

Wygląda na to, że ostatnie pełne sterowniki dla serii rx 6000 to AMD Adrenalin 25.10.1 Battlefield™ 6 Preview Driver, czyli w wersji podglądowej beta lub z poprzedniego miesiąca: 25.9.2.
Informacja o wsparciu dla windowsa 10 jest podana, oraz brak osobnego pliku instalacyjnego dla nowszych oraz starszych kart graficznych.

Compatible Operating Systems:

Windows 11 version 21H2 and later
    Windows 10 64-bit version 19044 (czyli 21H2) and later

W najnowszej wersji 25.10.2 widać większe zmiany, rozdzielenie kart z serii rdna 1 i 2 oraz 3 i 4 na osobne pliki instalacyjne, brak informacji o kompatybilności z windowsem 10, tylko z windowsem 11, oraz podczas odinstalowywania najnowszych sterowników z systemu windows 10 wyświetla się komunikat, o sterownikach w wersji konserwacyjnej, cokolwiek to znaczy: Ten produkt nie jest już obsługiwany w najnowszych aktualizacjach sterownika oprogramowania amd software. Należy pobrać i zainstalować konserwacyjny sterownik graficzny. Podczas instalacji nie było komunikatu o zainstalowaniu serowników konserwacyjnych, proces instalacji wyglądał tak jak zwykle na windowsie 10 22h2 z włączonymi aktualizacjami esu od microsoftu.
Sterowniki zainstalowane z oficjalnej strony: https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-10-2.html

Dziś nowe sterowniki wyszły od AMD, 25.11.1 i tam w opisie wróciła wzmianka o Win 10, więc póki co dalej AMD będzie wypuszczać drivery na Win 10 dla kart od RDNA 1 i w górę.

Cytat

AMD Software: Adrenalin Edition 25.11.1 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.

• Windows® 11 version 21H2 and later
  • Windows® 10 64-bit version 21H2 and later

https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-11-1.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam dziwny problem? Mam 3 sztuki takich samych RX 6600 z tym samym biosem. Jak włączę w adrenalinie "ręczne dostrajanie" to każda ma inną wartość "max.częstotliwość (Mhz). Rozrzut ponad 100mHz. Jedna ma np 2550, druga ustawiony suwak 2660 bez wcześniejszego ruszania. Napięcie rdzenia też potrafi się minimalnie różnić. Np 1200, 1193mV itp Próbowałem nawet od nowa instalować sterowniki DDU i sie zastanawiam czy tak ma być bo dawno sie RXami nie bawiłem :boink:
EDIT: Zauważyłem też, że odczyty napięcia różnią się od tego ustawionego dla poszczególnej sztuki. Np karta nr1 ustawiam 1.06mv odczyt 1.031mv. Nr 2 ustawiam 1.06,v odczyt 1.042mv :hmm:

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano (edytowane)

A skad adrenalina wie jaki dana karta ma potencjał? Ten "ASIC" sprawdza jakos? Bo tak jak napisalem. To sa swieze stery, swieza instalacja i te suwaki dla kazdej sztuki sa inne. No i ten rozrzut miedzy ustawionym napięciem, a odczytem to też może się tak różnić w zależności od sztuki?

Opublikowano (edytowane)

Czy można więc powiedzieć, że ta karta która ma najwyższy zegar na rdzeniu pokazany w adrenalinie ma najlepszy potencjał OC/UV. Czym teraz najlepiej zrobić test stabilności?
PdBmLVs.png

Żeby dogonić ta 1 kartę to trzeba by zrobić OC 100mHz na 2. Zawsze myślałem, że te ustawienia zależą tylko od biosu. W Gpu Z w obu przypadkach Boost clock pokazuje 2450MHz :)

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 18:33, Michaelred napisał(a):

Czy można więc powiedzieć, że ta karta która ma najwyższy zegar na rdzeniu pokazany w adrenalinie ma najlepszy potencjał OC/UV

Nie, może mieć np najlepszy potencjał OC a najgorszy UV z tych trzech które masz, ten zegar to nie jest żaden wyznacznik ;) 

• Like 1