Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jako, że ALF jest bardzo popularnym ze względu na korzystny współczynnik cena/jakość, ale ma jeden znaczny "problem". Swoją wydajność zawdzięcza grubszej chłodnicy, która w akompaniamencie ze standardowymi wentylatorami w zestawie (są dostępne do zakupu osobno wentylatory w wersji Slim) najzwyczajniej nie mieści się w jakiejś części obudów. Dużo zależy nie tylko od prześwitu pomiędzy górą obudowy, a płytą główną, ale też radiatorów na płycie.

Z tego względu zakładam temat (może się przyjmie), w którym zachęcam użytkowników do dzielenia się informacjami w jakiej obudowie mieści się ALF (z uwzględnieniem jego wariantu). Pierwszy post będę aktualizował o informację użytkowników i mam nadzieję, że stworzymy tutaj fajna bazę kompatybilności.

Lista kompatybilności

ALF III 420mm

Bez problemów:

Bequiet! Light Base 900DX (top, dół obudowy)

Lian Li Lancool III (top obudowy) 

Lian Li EVO RGB (top obudowy)

Phanteks Enthoo Pro (top obudowy) 

Phanteks NV9 (top obudowy, trzeba zmienić kolejność wentylatorów)

Z możliwymi problemami:

Z kombinacjami:

BeQuiet Silent Base 802 (przód obudowy - wentylatory od drugiej strony)

ALF III 360mm

Bez problemów:

ASUS TUF GT 502 (top obudowy)

Bequiet! Light Base 900DX (bok obudowy)

Bequiet! Shadow Base 800DX (top obudowy)

Endorfy ARX 700 (top obudowy)

Lian Li Lancool 216 (top obudowy) 

Lian Li EVO RGB (top i bok obudowy)

NZXT H9 (każde miejsce)

Phanteks NV5 (top obudowy) 

Z możliwymi problemami:
NZXT H6 (top obudowy)

ALF III 280mm

Z kombinacjami:

Cougar MX 600 (top obudowy - montaż pod skosem, na wprost wadzi o radiator płyty głównej)

ALF III 240mm

Bez problemów:

Z możliwymi problemami:
Fractal Design North (top obudowy)

Edytowane przez ztx
Dodanie nowych pozycji
Opublikowano (edytowane)

ALF III 360 ARGB White.

W bq Shadow Base 800DX mieścił mi się na luzie w konfiguracji push-pull.

Asus TUF GT 502, na luzie mieści się.

Endorfy ARX 700 mieści się na luzie, możliwe że push-pull też by wszedł.

Ja na topie tylko montowałem.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

arctic 360 wszedl u mnie do h6 flow bezproblemu z plyta msi x670e tomahawk. Do lian li evo rgb wchodzi na spokojnie 420 na top i 360 na top i bok

Edytowane przez DarkeVo
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2025 o 18:49, DarkeVo napisał(a):

arctic 360 wszedl u mnie do h6 flow bezproblemu z plyta msi x670e tomahawk. Do lian li evo rgb wchodzi na spokojnie 420 na top i 360 na top i bok

wnioskuje z opisu że zmieniłeś arctica 360 na dark rock dlaczego ?

Opublikowano
5 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

@zlotnik w miedzy czasie miałem jeszcze inne chłodzenia do przetestowania. Chwilowo teraz mam aio f360 a dark rock leży w kartonie;) ogólnie ten dark rock elite takiego 7800x3d chłodzi jak taki arctic:cool:

dzięki za info 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Arctic Liquid Freezer 420mm wchodzi na front do

BeQuiet Silent Base 802 ale trzeba zdjąć wentylatory i zamontować je z drugiej strony.

Więc z kombinacjami ale wejdzie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Udałod się zainstalować Arctic Liquid Freezer II 420 w Phanteks Enthoo Pro (PH-ES614P_BK) z małą dewastacyjną modyfikacją - musiałem odciąć kawałek wentylatora od chłodzenia tylko po to aby chłodzenie zmieściło się obok złącz zasilających płyte główną (zaznaczone na czerwono). Chłodzenie wchodziło idealnie z wtyczkami - problemem były te zapadki we wtyczkach chroniące przed wypadnięciem. Wolałem poświęcić (wentylator) na ten cel i jestem zadowolony. 

Lancool III jeszcze nie jest mi potrzebny. 

Rozważałem też instalację wentylatora slim - dałoby mi to 1cm luzu, jednak parametry obecnego zmodyfikowanego wentylatora są lepsze. 

Bbyć może to kwestia też płyty głownej -Asusem model niżej jest tak jak opisałem. 

Instalacja chłodzenia tylko i wyłącznie przez panele 5.25 z przdu po ich zdemontowaniu, razem z panelem  USB. 

=========

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING

Phanteks Enthoo Pro (PH-ES614P_BK)

image.thumb.png.b5d5dca0ad3647b88dab7e8c9ec2fb4c.png

Edytowane przez ne7work
  • Upvote 1
Opublikowano

Do Phanteks NV9 wchodzi z palcem w dupie poza jednym tematem - trzeba wentylatory poprzestawiać żeby kabelki były z drugiej strony bo węże trzeba dać na tył - na przód są zbyt krótkie :D

20250717_192957.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 17.07.2025 o 21:23, Bojar napisał(a):

Do Phanteks NV9 wchodzi z palcem w dupie poza jednym tematem - trzeba wentylatory poprzestawiać żeby kabelki były z drugiej strony bo węże trzeba dać na tył - na przód są zbyt krótkie :D

Takie ułożenie nawet lepiej wygląda niż klasycznie z prawej strony, sam mam tak założone ;) 

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cougar MX 600 - ALF II i III 280 wchodzi na górę po skosie ( na wprost jest kolizja z radiatorem górnym x870 tomahawk, z kolei slim lekko haczy dlatego skos ).

• Thanks 1
  • Haha 1