Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/pan-jan-kupil-uzywany-rower-na-allegro-jest-reakcja-skarbowki/dekd1g7

Serio k...a tylko 1000zł? I trzeba bawić się w papierki i deklaracje jadać do skarbówki mając tylko w 14 dni? Ten limit jest zbyt mały.

Państwo tylko nas za wszystkich każe i utrudnia życie. No ale kto ma pomysł na załatanie dziury budżetowej, niech pierwszy rzuci kamieniem. 

Ogólnie ta kwota nie jest waloryzowana od lat, a powinna być, bo wzrosła płaca minimalna. Więc niech nie pier***ą. To samo z limitem otrzymanych darowizn, od osób prywatnych jak jest cały czas limit sprzed 20 lat tak jest. Gnidy.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
  • Keller zmienił(a) tytuł na Podatek od zakupów powyżej 1000zł online - chore!
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To dotyczy wszystkich zakupów, nie tylko online :) 

Nikt tego nie online nie sprawdzi, więc mało kogo to interesuje. Online jest jednak raportowane teraz, a sam limit 1000zł ustalony ile lat temu, 20-25? Gdy płaca minimalna była 5x niższa? To samo jest z limitem darowizn na 5 lat, od osoby prywatnej jest ok. 5 tysięcy, a to też limit sprzed wielu lat i nie uwzględnia inflacji, płacy minimalnej, niczego. 

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, Keller napisał(a):

Nikt tego nie online nie sprawdzi, więc mało kogo to interesuje. Online jest jednak raportowane teraz, a sam limit 1000zł ustalony ile lat temu, 20-25? Gdy płaca minimalna była 5x niższa? To samo jest z limitem darowizn na 5 lat, od osoby prywatnej jest ok. 5 tysięcy, a to też limit sprzed wielu lat i nie uwzględnia inflacji, płacy minimalnej, niczego. 

Oczywiście- powinno zostać mocno podniesione. Gdzieś na 10-15k. 

Opublikowano
Godzinę temu, 209458 napisał(a):

Ale wiecie, że ten podatek ma już 25 lat? A przed 2000 była jeszcze podobna opłata skarbowa?

No ma, ale nie było wdrożone w online + kwota została ta sama. Absolut cinema!

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Keller napisał(a):

Państwo tylko nas za wszystkich każe i utrudnia życie. No ale kto ma pomysł na załatanie dziury budżetowej, niech pierwszy rzuci kamieniem.

za 100tat liczba Polaków bedze 20 milionów ,liczba urzedników niezmieniona xD 

W pale sie nie mieści ile durni siedzi po urzedach

Baba z MOPSu zajmujaca sie zasiłkami  nie odróżnia zasiłku pielegnacyjnego od zasiłku stałego.Pewnie siedzi tak z 20 lat xD

3 godziny temu, Keller napisał(a):

Nikt tego nie online nie sprawdzi

Tak urzednik jest za leniwy ale se kupią za nasz AI

Tajemnicy bankowej nie ma 

Edytowane przez Karro
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Keller napisał(a):

no chyba, że trafisz na panie z urzędu skarbowego jak niegdyś pewien mechanik 

edit: jakby taki Hołownia czy Trzaskowski wygrali to dążono by do zniesienia gotówki. Wtedy pełna kontrola Polaka biedaka :3

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

edit: jakby taki Hołownia czy Trzaskowski wygrali to dążono by do zniesienia gotówki. Wtedy pełna kontrola Polaka biedaka :3

Wątek polityczny oczywiście się musiał znaleźć, więc dodam że jak wygrywają pisowcy to robią to samo co PO tyle że udają, że są inni. Tak jak było z imigrantami i paktem który podpisali czy zielonym ładem. Ja myślę że jeśli elity planują zniesienie gotówki, to politycy mogą co najwyżej sterować emocjami publiki, a wszystko jest i tak ustalone.

Opublikowano (edytowane)

To może być fejk typu straszak bo allegro nie wysyła żadnych danych kupujących tym bardziej gdy płatność dokonujesz przez operatorów płatności typu PayU lub BLIK chyba, że koleś zapłacił sprzedawcy tradycyjnym przelewem bankowym i sprawdzali w jakiejś sytuacji sprzedawce i w historii przelewów były dane kupującego w tym przypadku pana Jana.

Edytowane przez Gothic
Opublikowano
3 minuty temu, Keller napisał(a):

Wątek polityczny oczywiście się musiał znaleźć, więc dodam że jak wygrywają pisowcy to robią to samo co PO tyle że udają, że są inni. Tak jak było z imigrantami i paktem który podpisali czy zielonym ładem. Ja myślę że jeśli elity planują zniesienie gotówki, to politycy mogą co najwyżej sterować emocjami publiki, a wszystko jest i tak ustalone.

pewnie masz rację, natomiast nie da się ukryć, że Hołownia wielokrotnie z uśmieszkiem wskazywał publicznie na to, że jak najszybciej powinno się zlikwidować gotówkę i jest w pełni za tym. Gdy spotkało się to z negatywnym odbiorem to zdecydowanie zmienił front, ale u niego przynajmniej mamy pewność, że tak by się właśnie wydarzyło. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, jagular napisał(a):

Nie no, to jest absurd. Ale jak społeczeństwo miałoby wpłynąć na ustawodawstwo, jeżeli jest zajęte np. wojnami o ideologię?

A no tak. Bo 2 kwestie na raz to niewykonalne. 😔

Opublikowano

Ta to moze być fejk,pełno zapłać smieci,wode,deszczówke ,abonament rtv,szambo,listonosz sprawdzi tv w domu,radio w samochodzie 

Tych dziennikarzy też kupili za nasze

Natomiast konta są monitorowane jeśli zrobsz z 30 tranzakcji lub 2000 euro.Niby z usawy o terroryzm.Ne wiedzałem ze terrorystą jest sie ja zrobisz 31 tranzakcji a 29 to nie xD

ale ze ta jest to tylko wynk lenistawa urzedników.To sie zmieni ja bedzie AI

Mysz se nie prześlzgnie

Opublikowano
Teraz, Totek napisał(a):

Mamy po wyborach to można wracać do dojenia ludzi. Z mojej strony, przy takich zakupach to gotóweczka i do rączki.

Z mojego punktu widzenia i zakupów wyłącznie na OLX z opcją 24h możliwości sprawdzenia to tragedia. Niektóre karty dopiero pod obiciążeniem Cyberem lub w określonym teście 3Dmarka wywalają się i wtedy leci dobrze opisany zwrot i zawsze OLX gra na moją korzyść. Co mi po odbiorze osobistym jak można szajs wcisnąć i nie da rady sprawdzić?

Opublikowano (edytowane)

Jak to rzeczywiście się rozkręci to Tusk robi pa pa w trybie błyskawicznym.

I nikt się nie będzie pytał czy to przez UE czy nie.

Ale oni mają ciągle prz******e. xD

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)

Gangstery z pod sklepu z piwem vs gangstery w białych kołnierzykach ale wybór xD

W bialych kołnierzyach trudniej chycić xD

Moze mości panujacy nie rozkreci :D

Beda udawać ze nie widzą :P

a tymczasem musze wydrukowć kilka kartek i iśc do urzedu bo musze wyciąć świerk który posadził mój ojcec.

Tylko musze dobrze opisac z jakiego to powodu bo znajomemu sie nie zgodzili i musiał poprosić sąsiada zeby na niego donos napisał ze mu niszczy chodnik:P

Edytowane przez Karro
Opublikowano
Teraz, Grolshek napisał(a):

Z mojego punktu widzenia i zakupów wyłącznie na OLX z opcją 24h możliwości sprawdzenia to tragedia. Niektóre karty dopiero pod obiciążeniem Cyberem lub w określonym teście 3Dmarka wywalają się i wtedy leci dobrze opisany zwrot i zawsze OLX gra na moją korzyść. Co mi po odbiorze osobistym jak można szajs wcisnąć i nie da rady sprawdzić?

1% podatku to taka tragedia?

Opublikowano

Jest chyba jeszcze gorzej, a przynajmniej działa to w przypadku aut. Nie możesz zapłacić podatku po prostu od kwoty która zapłaciłeś, tylko od wartości rynkowej przedmiotu który kupiłeś. Limit faktycznie jest żenujący. Na dziś jest do podniesienia x10. A biorąc pod uwagę że to drobne do budżetu, najlepiej w ogóle go usunąć, bo więcej zamieszania powoduje niż jest wart. 

• Like 1
  • Upvote 1