Skocz do zawartości

Test nowych CPU w starszych grach - pytanie o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Mam i3 530 w 100% sprawny, nie potrzebny mi oddałbym za free, ale do tego potrzeba płyty gł. 

Dzięki za propozycję, ale w poszerzanie listy CPU nie będę się już bawił (tym bardziej, że sprzęt bez płyty, której nie mam akurat takiej). Już z tymi pięcioma procami będzie masa testowania przez kombinacje SMT włączone/wyłączone.

Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Na 13900k blokuje sie HT a nie ecore dla lepszego fps

W niektórych starociach i tak nie osiągniesz dobrej wydajności ani tą, ani tą metodą.

2025-06-27 16:31:06 - fc3_blooddragon_d3d11
Frames: 6499 - Time: 51297ms - Avg: 126.694 - Min: 87 - Max: 173

2025-06-27 16:48:06 - fc3_blooddragon_d3d11
Frames: 6842 - Time: 50437ms - Avg: 135.654 - Min: 96 - Max: 186

2025-06-27 16:56:10 - fc3_blooddragon_d3d11
Frames: 10667 - Time: 51360ms - Avg: 207.691 - Min: 142 - Max: 282

Pierwszy wariant 8C/16T i brak E-cojones, drugi 24C/24T czyli brak HT, trzeci gołe 8C/8T. Zysk ponad 50%. W każdym razie dzięki podpowiedzi @sideband mam już wszystko zdiagnozowane, co było dolegliwością w Far Cry 3 widać wyżej. Można testować :)

Opublikowano
27 minut temu, tomcug napisał(a):

W niektórych starociach i tak nie osiągniesz dobrej wydajności ani tą, ani tą metodą.

SMT spokojnie można trzymać nie stanowi problemu nawet na rzeczywiście wiekowych lub grach na wiekowych silnikach.

E-core nawet jeżeli nie stanowi problemu to podbije zbędne pobór mocy. Black Mesa i inne dodatki do HL1 na nowszym Source nie lubią E-core jak jest większa jazda to są problemy z płynnością. A tutaj nawet DXVK nie rozwiązuje problemów i są problemy od strony CPU nawet najlepsze CPU nie pomoże ;)

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

SMT spokojnie można trzymać nie stanowi problemu nawet na rzeczywiście wiekowych lub grach na wiekowych silnikach.

Na ogół się zgodzę, ale w Far Cry starszych zdecydowanie lepiej nie mieć SMT %-) W sumie nawet w najnowszej części zbija FPS dla niektórych CPU/lokalizacji.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, tomcug napisał(a):

Na ogół się zgodzę, ale w Far Cry starszych zdecydowanie lepiej nie mieć SMT %-) W sumie nawet w najnowszej części zbija FPS dla niektórych CPU/lokalizacji.

Pytanie czy na każdym systemie jest tak samo ;)

Stare gierki to i tak lepiej wrzucaj do nich DXVK ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
36 minut temu, sideband napisał(a):

Pytanie czy na każdym systemie jest tak samo ;)

Na 90% tak. Pamiętam, jak jeszcze na W7 wyłączałem SMT lub rdzenie na R7 1700X, żeby wydajność nie była katastrofą w Far Cry 3.

Opublikowano

@Karro, nadal nie rozumiesz o co chodzi, więc to o tobie świadczy. 😉 W grze możesz mieć nawet np. 120 FPS a trawa nadal będzie aktualizowana 30 razy na sekundę, więc nie będzie się poruszać co każdą klatkę.

Potwierdzenie tego, o czym piszę, film Digital Foundry, link. Według nich na XSX zostało to poprawione, przy 60 FPS animacja trawy też ma 60 FPS.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tomcug napisał(a):

Listę uznaję za zamkniętą ;D Chyba będzie testowane 13900K z wyłączonymi E-core, a 285K z 8 P-core + 8 E-core, bo gierki mają problem, jak jest za dużo wątków. Przykładowo Wiesiek 2 w ogóle nie odpala na 13900K w pełnej konfiguracji xD

Przydałby się jakiś przedstawiciel AMD na am5 z 3d kaszą i bez niej.

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@tomcug, czy w Crysis 3 animacja trawy ma maksymalnie 30 FPS? U mnie tak było w wersji Remastered, sprawdzałem "demo".

60 FPS ma w zwykłej wersji (Remastered nie pamiętam, może rzeczywiście ledwie 30). A przynajmniej tak mi się wydaje po analizie nagrań, które dzisiaj wykonałem :)

1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Przydałby się jakiś przedstawiciel AMD na am5 z 3d kaszą i bez niej.

Pierwszy post %-)

Opublikowano

Dzisiaj jak odpaliłem Watch Dogs 2 bez limitu FPS i teraz przy mocniejszych CPU gra się kręci koło ~200 FPS albo wyżej przez sporą część czasu, to jak na przykład się strzeli kogoś paralizatorem, to nie pada na ziemię, tylko się dosłownie miota we wszystkie strony :lol2: Takie problemy dotyczą większej liczby gier %-)