Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Temat z czystej ciekawości aby ocenić wachlarz loterii krzemowej.

Na jakim CO wasz 9800X3D działa stabilnie?

Mój 2-3 miesięczny egzemplarz robi CO -30 stabilnie jak skała - przemieliłem masę gierek, programów i benchmarków przez ten okres czasu.
Na CO -40 potrafi się wykrzaczyć, CO -35 objawiało pewne niestabilności.
Generalnie może udało by mi się dojść do bardziej wyśrubowanych ustawień, tym bardziej na PER CORE ale uznałem, że -30 jest niezłe i nie chce mi się włosa na czworo dzielić.
Ktoś z forum zgłaszał, iż ma problem z zejściem poniżej CO -5, znowu niektóre gadające głowy z tuba nie trafiły na egzemplarz który by sobie z -30 nie poradził (co śmierdzi ściemą).

Ciekawy jestem waszych doświadczeń.

No i nie wiem czy przy Ryzen Masterze coś pozmieniali, ale nie mogę z kopa zrobić "per core" dla 9800X3D, a w przypadku 7500F robiłem to na podstawowym interfejsie... może ślepy jestem albo co? 

Opublikowano

U mnie CO -15 jest stabilne, -20 już przy grubszych testach potrafiło tracić stabilność.

Ogólnie sam jestem nowy w AMD i specjalnie się tym nie interesowałem, ale zauważyłem, że przy tym samym CO nawet na innych biosach potrafią być pewne małe różnice w napięciu.

Możesz wrzucić wynik z CB R23 multi i HWinfo abym sobie porównał jakie napięcia u ciebie przy CO -30 dostaje cpu? Zegar stock 5225Mhz

7FPTiVT.png

Tu było więcej testów, ale styknie jak zrobisz tylko CB R23

Opublikowano

Mój 9800x3d zegary stock CO-19 przechodzi wszystkie testy stabilności w tym Aida64 24 godzinny test . Gry działają bez crashy na nawet -40 , ale co z tego jak programy do edycji plików wideo mogą się losowo wysypać .

Po oc Pbo do 4450 stabilne jest CO-18 na wszystkich rdzeniach . 

Opublikowano

Mi po przesiadce z Fortisa 3 na Phantom Spirit 120 zależało aby kultura pracy chłodzenia była jak najlepsza, stąd zegary stock (aby nic nie tracić wydajności) ale możliwie duże UV.
Jest sens coś rzeźbić w tym co uzyskałem? Bo trochę wydaje mi się sztuka dla sztuki... coś jak kręcenie i obniżanie timingów w RAMie na żyletki aby uzyskać 1-2 FPS :hihot:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 13:01, Lameismyname napisał(a):

@lukadd Proszę bardzo. Jeden screen w trakcie (bliżej końca) i jeden świeżo po całości. Może odnajdziesz to czego chcesz.

CB23PNG.thumb.png.fe1c044abec985a39e474dac801f012e.png

CB23PNGV2.thumb.png.4394b4911b8ad68063fc042cce5d8a16.png

prz 1.1V 80 stopni to jakiś kosmos mega się grzeje ten CPU. Normalnie ten CPU pewnie się kreci koło 1.25-1,3 to 90 stopni murowane

Opublikowano

Na powietrzu przy full load to normalna temperatura, te ryzeny w końcu robią użytek z lepszych chłodzeń bo dużo lepiej oddają ciepło niż poprzednie generacje po ZEN+ więc jakieś aio to nie jest już głupi pomysł ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

9800x3d PBO  Boost +200Mhz, -34 per core, Scalar +10, SOC 1.1V na ASRocku Nova x870E %-) 

Proc chłodzi Arctic II LF 3x140 , temperatura ok 60 stopni w grach.

Przy -35 i wyzej zdarzaly sie juz  dziwne zachowania systemu operacyjnego.

Edytowane przez Vullcan81
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dopiero zaczynam zabawę. Pytanie czy można używać 9800X3D w obudowie w której powietrze prawie stoi i z chłodzeniem SMX Kazumi? Oczywiście że tak. Z Phantom Spiritem to każdy hojrak, a ja stwierdziłem że se kupię Kazumi i zobaczę co się stanie. 

Spoiler

No i na stock jest natychmiast 90°C w Cinebench :stryczek: i throttling. Dopiero z CO -10 tryma 90°C 5.1GHz. Ale kto gra w Cinebench, komu to potrzebne ?

W grach jest miodzio. OC +100MHz (5325MHz) z CO -20 all core, z trybem ECO105W. Temperatury podobne jak na 5800X3D w Fortisem 3 i półtora albo ze 2x więcej fps. Wstępnie już CO -25 testowałem na szybko i też śmiga.

Obecnie szukam optymalnych ustawień PPT TDC EDC tak aby były pomiędzy trybem ECO 65W a ECO 105W - bo to będzie złoty środek i maksimum co może ogarnąć chłodzenie SMX Kazumi aby było ~1000rpm. Póki co PPT 100W TDC 85A EDC 160A.

Myślę, że jeszcze długo będę dłubał, a potem i tak pewnie dojdę do wniosku że czas na Phantom Spirit Evo i skończy się happy endem. Jak znajdę limity procka i dłużej potestuję stabilność to napiszę ile wyciągnąłem.

Opublikowano

Jak dojdziesz do takiego wniosku że warto zmienić chłodzenie to zapodaj jakieś aio, nawet na zwykłej 240 potrafi być 10c mniej przy tej generacji ryzena niż na najlepszym powietrznym na rynku, transfer ciepła jest znacznie lepszy niż w poprzednich gen po ZEN/ZEN+.

Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak dojdziesz do takiego wniosku że warto zmienić chłodzenie to zapodaj jakieś aio, nawet na zwykłej 240 potrafi być 10c mniej przy tej generacji ryzena niż na najlepszym powietrznym na rynku, transfer ciepła jest znacznie lepszy niż w poprzednich gen po ZEN/ZEN+.

Ciekawią mnie te AiO 360 od Thermalrighta. Jest parę modeli za ok. 200zł. Gamers Nexus bdb się wypowiadał.
No ja się nie pcham w AiO bo po wymianie wentylatorów w budzie najgłośniejszym elementem jest GPU jak się "obudzi" na 1400 RPM.

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Brałem to jako opcję, ale teraz kiedy widzę że w zasadzie malutkie chłodzenie powietrzne trzyma 70°C i to z OC w grach, no to robię bilans co mogę zyskać montując AIO... Zdecydowanie AIO przyda się przy obciążeniu 100%, ale w grach mamy obciążenie 40% do 70% i nic nie ugram na wydajności poza niższą temperaturą. Mógłbym kupić AIO dla zabawy :P Ale to by powodowało u mnie stres i zaglądałbym ciągle czy nie przecieka.

Opublikowano

Może nie 9800 ale mój 9950x3d na asusie idzie na -25 all core, niżej nie sprawdzałem. Nie robiłem testów stabilności bo i tak chodzi 24/7 w trybie mieszanym tzn raz 100%, innym razem 45% lub minimalne obciążenie i nie resetuje się, a w cb23 wynik był trochę wyższy od default. PPT 150W. (około 200W standardowo).

W wolnej chwili sprawdzę do ilu zejdzie i później przełożę go do tomahawka dla porównania :E

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2025 o 17:23, Lameismyname napisał(a):

ja się nie pcham w AiO bo po wymianie wentylatorów w budzie najgłośniejszym elementem jest GPU jak się "obudzi" na 1400 RPM.

Obroty pompy w aio możesz skręcić nawet o 1000rpm prawie że bez spadku wydajności i potrafi być niesłyszalna nawet w idle same wentylatory też wyregulujesz po swojemu, pompa nie musi nakur.. na max obrotach bez przerwy, u mnie przykładowo z fabrycznych 2600rpm zszedłem do 1900rpm maksymalna temperatura względem max obrotów jest wyższa o 2-3stopnie a kultura pracy nieporównywalna ;) Dopiero jak ostro przegniesz i dasz jakieś bardzo niskie rpm na pompce to jest ostry zjazd ;) W takim przykładowo pure loop 2 gdzie pompa jest na wężach nawet na stock bez grzebania potrafi być cicho.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 2
Opublikowano

Cze ale do czego te AIO jak na powietrzu przy obrotach do 1000 rpm takiego 5800x3d czy 9800x3d schłodzisz spokojnie i jest cisza.

W dniu 25.10.2025 o 17:23, Lameismyname napisał(a):

Ciekawią mnie te AiO 360 od Thermalrighta. Jest parę modeli za ok. 200zł. Gamers Nexus bdb się wypowiadał.
No ja się nie pcham w AiO bo po wymianie wentylatorów w budzie najgłośniejszym elementem jest GPU jak się "obudzi" na 1400 RPM.

👎

W dniu 25.10.2025 o 02:32, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja dopiero zaczynam zabawę. Pytanie czy można używać 9800X3D w obudowie w której powietrze prawie stoi i z chłodzeniem SMX Kazumi? Oczywiście że tak. Z Phantom Spiritem to każdy hojrak, a ja stwierdziłem że se kupię Kazumi i zobaczę co się stanie. 

Pokaż ukrytą zawartość

No i na stock jest natychmiast 90°C w Cinebench :stryczek: i throttling. Dopiero z CO -10 tryma 90°C 5.1GHz. Ale kto gra w Cinebench, komu to potrzebne ?

W grach jest miodzio. OC +100MHz (5325MHz) z CO -20 all core, z trybem ECO105W. Temperatury podobne jak na 5800X3D w Fortisem 3 i półtora albo ze 2x więcej fps. Wstępnie już CO -25 testowałem na szybko i też śmiga.

Obecnie szukam optymalnych ustawień PPT TDC EDC tak aby były pomiędzy trybem ECO 65W a ECO 105W - bo to będzie złoty środek i maksimum co może ogarnąć chłodzenie SMX Kazumi aby było ~1000rpm. Póki co PPT 100W TDC 85A EDC 160A.

Myślę, że jeszcze długo będę dłubał, a potem i tak pewnie dojdę do wniosku że czas na Phantom Spirit Evo i skończy się happy endem. Jak znajdę limity procka i dłużej potestuję stabilność to napiszę ile wyciągnąłem.

tylko po co ta zabawa no chyba że nie ma co się z czasem robić?