Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mogę Ci sprzedać używkę 7700 ze sferisa za 650 pln , akurat mi zalega - apgrejd na 9700x  :)

Nie zapytałem - nie myślałeś o 12400f ? 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

@Yedi Mam 9800X3D jak z resztą widać w sygnie, więc nie potrzebuję nic lepszego ;) 

Intela ostatni raz miałem gdzieś 7-8 generacja. Męczy mnie zmiana płyt co 1,5 generacji, cykliczne uśmiercanie podstawek.
Inna sprawa, że intel teraz cienko wygląda na tle AMD. Jak ktoś jest masochistą to kupuje...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

W mATX jest już wachlarz opcji z tymi parametrami.

To ja wiem, dlatego mam B450m pro4, kupioną nową z 4 lata temu za 260 zł. Obecnie jest w zapasie, jakby padł chińczyk.
Przygoda zaczęła się, ponieważ w poprzedniku padła dźwiękówka z mojej winy, a miałem zamiar oddać ten sprzęt rodzinnie przy przesiadce...
Ale już widzę, że jednak JGINYUE renomę dalej ma blisko badziewnych chińczyków.

Ten ITX będzie świadkiem eksperymentu z wyprowadzeniem kabli sata poza obudowę, bo w Rajintek Metis Plus, można sobie zrobić miejsce na spodzie obudowy.
Możliwe, że porzucę tą płytę na rzecz h610m, bo niektóre wejdą do tej budy i wyjdzie jeszcze taniej, niż z Chin, ale z jednym slotem M2, za to z PCIE 4.0 na karcie.
U mnie potrzeba tylko 60fps, a większość co ma lichą optymalizację i tak mnie nie obchodzi lub dam radę nawet z 40fps w razie potrzeby. ;) 

Edit. W zamyśle chcę skończyć z tym projektem w ITX na sprzęcie do ~200w, ale tam potrzeba najlepiej rtx5060 super w przyszłym roku, ewentualnie rx9060xt 16gb, po szczęśliwym UV.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Przecież można wygrzebać nawet na naszym ithardware.
 https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_9_7900_test_recenzja_opinia-25754-14.html
https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_8400f_test_recenzja_opinia-36918.html#11

W pierwszym linku są wykresy 5600, 5600x oraz 12400f, a w drugim będzie 8400f oraz 12400f.
8400f przeskakuje 12400f, natomiast 12400f równa się z 5600x, czasem nieco lepiej.
Więc 8400f >12400f >5600x..., ale różnice niekiedy potrafią być niewielkie lub niejednostronne.
Szkoda , że nie mamy wykresów ze wszystkimi procesorami, również r5500. Byłoby łatwiej widać kiedy spada poniżej 60fps.
Ale to pewnie niewykonalne prze niejednolite warunki, a testować tyle sprzętu na raz.... :E 

Opublikowano
23 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tutaj masz wszystkie:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_9_9950x3d_test_recenzja_opinia-39669.html#15

@Grolshek Naprawdę nie potrafisz zanalizować własnego materiału, który wstawiłeś? W niemal wszystkich grach 8400F jest górą w tym Twoim filmie.

Ostatnio jak wdałem się tu w dyskusję to wyrwałem bana. Nie umiecie dyskutować i nie zamierzam tego robić. Argumenty do was nie trafiają, koszty platform w stosunku do wydajności itp. niuanse są szybko sprowadzane do "chyba ty!".  Więc pozostały mi krótkie wrzutki i serduszka lub uśmieszki politowania. 

Opublikowano

Jak nie masz zamiaru dyskutować, to po co wchodzisz w wątek? Sam podajesz argument, który przeczy Twojej tezie, że rzekomo 5600 to lepszy proc, a po zwróceniu uwagi jedynie wrzucasz śmieszną reakcję "Haha".

1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Argumenty do was nie trafiają, koszty platform w stosunku do wydajności itp. niuanse są szybko sprowadzane do "chyba ty!".

O jakich argumentach Ty w ogóle piszesz, jak nawet nie potrafisz podać argumentu na tezę, którą próbujesz przeforsować (że 5600 to lepszy proc od 8400F)? O kosztach też nie wiem, po co wspominasz, bo 8400F kosztuje grosze, podstawowe płyty AM5 to też groszowa sprawa, tanie DDR5 to obecnie żaden problem, a dostajesz dzięki temu platformę, którą później można solidnie rozbudować, a nie starego trupa. I już pomijam fakt, że wcinasz się w dyskusję, która dotyczyła tylko wydajności i teraz próbujesz do tego dokładać opłacalność, bo z osiągami Ci nie wyszło.

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jak nie masz zamiaru dyskutować, to po co wchodzisz w wątek? Sam podajesz argument, który przeczy Twojej tezie, że rzekomo 5600 to lepszy proc, a po zwróceniu uwagi jedynie wrzucasz śmieszną reakcję "Haha".

O jakich argumentach Ty w ogóle piszesz, jak nawet nie potrafisz podać argumentu na tezę, którą próbujesz przeforsować (że 5600 to lepszy proc od 8400F)? O kosztach też nie wiem, po co wspominasz, bo 8400F kosztuje grosze, podstawowe płyty AM5 to też groszowa sprawa, tanie DDR5 to obecnie żaden problem, a dostajesz dzięki temu platformę, którą później można solidnie rozbudować, a nie starego trupa. I już pomijam fakt, że wcinasz się w dyskusję, która dotyczyła tylko wydajności i teraz próbujesz do tego dokładać opłacalność, bo z osiągami Ci nie wyszło.

Tak oczywiście. Masz rację. :clap: Nie dyskutuję. Nie chcę kolejnego bana. Masz OCZYWIŚCIE rację. Jest DOKŁADNIE tak jak mówisz/piszesz.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

@Grolshek W twoim komentarzu była tylko kwestia wydajności... O cenie dyskusja była już wcześniej...
Wiec nie wiem co tu chcesz osiągnąć wrzucaniem samego filmu :E 

Sam toleruje wybór tylko ryzena 5500 lub AM5, inne półśrodki na AM4 nie mają dla mnie sensu i wolałbym iść już w i5 12400f, ale już mam r5500, a sprzedaje się za tylko ~150 zł.
Patrzę na pobór przy niskim obciążeniu i ewentualne rozmiary płyty i tam LGA1700 ma ciekawe rzeczy.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Nie dyskutuję.

Nie dyskutujesz bo zostales w kazdym aspekcie zgaszony i brak ci argumentow poza smiesznym "haha" :hahaha:

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

jak nawet nie potrafisz podać argumentu na tezę, którą próbujesz przeforsować

Chłop jest niedzielny jeszcze ;) 

• Haha 1
Opublikowano

@tomcug @Phoenix. @musichunter1x Kolega o którym piszecie powyżej dostał bana, ja wtedy też... polecał zasilacz uznawany m.in. przez ZTT jako "F Tier" czyli czarna lista, dokładnie Seasonica A12 (600W) czyli okrojonego, już z bardzo kiepskiego S12III i usilnie krytykował jako gorszy wybór MSI MAG (650W) A-BN w tej samej cenie. Zero argumentów, zero odpowiedzi na stos argumentów, arogancki sposób wypowiedzi, to i też trochę przesadziłem z językiem, bo nie lubię jak ktoś publicznie wprowadza ludzi w błąd. Pamiętajmy - to forum czytają też laicy, którzy opierają na nim swoje wybory, a dezinformacja wprowadza ich w błąd na który omyłkowo mogą wydać swoje ciężko zarobione pieniądze.

No ale to...

W dniu 27.07.2025 o 11:40, Grolshek napisał(a):

Na pewno?

Widzę radosna twórczość kolegi nie ma końca. 
ILE RAZY BYŁO WAŁKOWANE - FILMIKI TEGO TYPU TO ZWYKŁE FAŁSZYWKI DO NABICIA WYŚWIETLEŃ!
Mają tyle wspólnego z rzeczywistością co filmy SCI-FI.

@Zhao Sam widzisz z czym musimy się mierzyć i jakie niedorzeczne, elementarne kwestie prostować.
Co nie zmienia faktu, że biję się w pierś bo wtedy przesadziłem więc ban był słuszny ale jak rzucisz okiem m.in. na posty z tego tematu pewnie pomogą Ci zobaczyć głębszy sens w większym ujęciu.

Opublikowano
57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Widzę radosna twórczość kolegi nie ma końca. 
ILE RAZY BYŁO WAŁKOWANE - FILMIKI TEGO TYPU TO ZWYKŁE FAŁSZYWKI DO NABICIA WYŚWIETLEŃ!

Ale akurat tu mogą być. Nie będę bronił 8400F bo faktycznie jest bliżej 5600 niż 7500F, obcięty cache daje się mocno we znaki.

W dniu 27.07.2025 o 14:25, tomcug napisał(a):

bo 8400F kosztuje grosze, podstawowe płyty AM5 to też groszowa sprawa, tanie DDR5 to obecnie żaden problem,

Tylko, że jak kupisz dziadowską płytę i tani RAM (wolny lub 2x8GB) to po pierwsze będziesz miał osiągi gorsze niż w testach (gdzie z reguły mamy 2x16GB 6000CL30 - a to ważne bo 8400F ma mało cache) oraz ograniczoną ścieżkę upgrade'u w przyszłości przez co opłacalność takiej imprezy jest wątpliwa.

Opublikowano
11 minut temu, kalderon napisał(a):

Tylko, że jak kupisz dziadowską płytę i tani RAM (wolny lub 2x8GB) to po pierwsze będziesz miał osiągi gorsze niż w testach (gdzie z reguły mamy 2x16GB 6000CL30 - a to ważne bo 8400F ma mało cache) oraz ograniczoną ścieżkę upgrade'u w przyszłości przez co opłacalność takiej imprezy jest wątpliwa.

Dzisiaj każdy tani RAM jest na Hynix M-die albo A-die, więc nawet na najpodlejszym zestawie się osiągnie te 6000 CL 30, zresztą tutaj w wątkach są podawane gotowe timingi do wbicia do BIOS-u. Z płytą podobnie przesadzasz, nawet najgorsze paździochy ogarną nawet 9800X3D.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Huh, skoro zaczęliście pisać o AM5... Przypomniało mi się, że płyty paliły procesory i podejrzanym była zbyt duża różnica napięć i może co tam jeszcze... Może tamte chińskie b650i właśnie to spotkało?
@YediMoże problem podobny do tego z Asrocka spalił te sprzęty? Dysków m2 nie spaliło?

W końcu machnąłem ręką na zmianę karty na krótszą i mniej prądożerną, bo rtx5060ti potrafi być czasem nawet na równi z rtx3070 lub +10%. :E Co najwyżej upoluję rtx4070.

Opublikowano (edytowane)

Drobna aktualizacja odnośnie ramu....

Płyta nie zmieniała automatycznie Vsoc, który był trochę poniże 1000mv. Po zmianie na 1100mv, gdzie realnie podaje ciut mniej ruszyło XMP 4000mhz. Posprawdzam czy się nie wywali, ale wcześniej nawet nie chciała załadować windows przy ponad 3600-3833mhz cl18-cl20.
Potem sprawdzę 4133mhz z dopieszczonymi nastawami, które wywalało mi na b450m pro4, gdy karta była obciążona. Jeśli zmienię GPU na nowsze to temperatura nie powinna ich wywalać.

Więc jedyny jej minus to kiepska dźwiękówka, ale na przycięty bas narzekają nawet w płytach za 700 zł, więc sam nie wiem :E 

Edit. Jednak jest ograniczona do max 4000mhz i nie lubi obniżania opóźnień poniżej XMP, chyba że o jedną wartość. Vsoc powyżej 1100mv chyba też odpada.

Edit.2 W ramie tRFC było zakodowane binarnie lub coś tam, z wartościami 40-399. Na szybko AI mi rozwiązało tą zagadkę, ale robiło to w tak durny sposób, że musiałem nakierować tą maszynę bez instynktu, po tym gdy przypomniałem sobie, że ustawienia wentylatorów są tak zrobione. Wystarczyło wspomnieć bios, zakres i parę przykładowych wyników oraz nakierować na regułę to od razu załapało. 
165 = 357 tRFC
199 = 409 tRFC
299 = 665 tRFC

Skończyłem na tym:
Grzebałem tylko w pierwszej kolumnie i napięciu, ale tW 5-14-26 nie chciało ruszyć po zmianie 4-10-20... Uznałem że nie warto szukać drobnych, więc tam jest automat. 
image.png.a61bb615e74792b1a97512e1b5c17cf2.png