Sidr 124 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Z jakiego programu korzystacie do kalibracji ramu? Wpisuje te Wasze ustawienia, ale komputer nie startuje mi znimi i przywraca bazowe. Jakie macie ustawienia w opcjach z poniższych skrinów? Tak samo?
Grolshek 518 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Jedno co w oczy się rzuca to ja mam vsoc na sztywno 1,2V.
danny64k 16 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia 10 godzin temu, Sidr napisał(a): Z jakiego programu korzystacie do kalibracji ramu? ... Do sprawdzania stabilności TestMem5, y cruncher, aida64. Do sprawdzania czy po zmianach w bios coś się zmienia ;) aida64 testy na ram latency speed itp 1
Send1N 4 183 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia Nie ma obecnie żadnego softu "do kalibracji" bo ujmując to w ten sposób pewnie miałeś na myśli coś takiego https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/ pod ddr4, niestety został porzucony już jakiś czas temu bez dalszych aktualizacji
Sidr 124 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia 9 godzin temu, Send1N napisał(a): Nie ma obecnie żadnego softu "do kalibracji" bo ujmując to w ten sposób pewnie miałeś na myśli coś takiego https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/ pod ddr4, niestety został porzucony już jakiś czas temu bez dalszych aktualizacji Dokładnie o tym kalkulatorze myslałem. Zostawiam na Expo, bo nie chce mi sie dłubać gdy przyrost w grach i tak będzie żaden. 1
Kyle 200 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia W dniu 27.07.2025 o 16:35, terminus napisał(a): Serio? Patrzyłem po testach procesora i powinno być blisko 19 tyś przy braku uv. Z uv powinno być > 20tyś. To są jakieś grzebane testy. Normalnie powinno być w rejonach 18720 (techpowerup).
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Kwestia jaką sztukę trafisz + chłodzenie itp, wyniki będą się wahać +- 19k. 1
Sidr 124 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia 11 godzin temu, Kyle napisał(a): To są jakieś grzebane testy. Normalnie powinno być w rejonach 18720 (techpowerup). Zauważę tylko, że kolega, którego cytowałeś właśnie to samo napisał. Że normalnie proc ma blisko 19k w tym teście. Wszystko ponadto zależy od loterii krzemowej. Mi się trafiła chyba bardzo dobra sztuka, bo od strzała chodzi CO (czyli UV) -40 i z o/c +200mhz i w 100% stabilnie. A pewnie dałoby się coś jeszcze wycisnąć.
Grolshek 518 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia 4 godziny temu, Sidr napisał(a): Zauważę tylko, że kolega, którego cytowałeś właśnie to samo napisał. Że normalnie proc ma blisko 19k w tym teście. Wszystko ponadto zależy od loterii krzemowej. Mi się trafiła chyba bardzo dobra sztuka, bo od strzała chodzi CO (czyli UV) -40 i z o/c +200mhz i w 100% stabilnie. A pewnie dałoby się coś jeszcze wycisnąć. Niekoniecznie. To -40 to o ile mniej ustawiasz ale jeśli płyta daje z bazy wyższe napięcie to i -40 możesz dać, a jak inna płyta podaje niższe napięcie to tylko -20 i wychodzi na to samo. Plus oczywiście dochodzi loteria krzemowa. 2
terminus 7 Opublikowano 28 Sierpnia Autor Opublikowano 28 Sierpnia Trochę jeszcze porzeźbiłem. Wszystko w limicie fabrycznym 88W. W międzyczasie też była aktualizacja biosu. Do 20 tyś brakuje już mały kroczek - w trybie awaryjnym pewnie by przekroczyło ale to się nie liczy -49 na 6 rdzeniach, -48 na 2 pozostałych. Stabilność - wiele godzin testów w TestMem5, aida64, occt, prime95, Linpack Xtreme no i grach i codziennym użytkowaniu. Na razie dalszych pomysłów by przekroczyć 20 tyś. brak. 1
wamak 332 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 4 minuty temu, terminus napisał(a): Na razie dalszych pomysłów by przekroczyć 20 tyś. brak. Możesz wyłączyć MSI Afterburner, jeśli taki masz. Zabiera około 0,3% procesora.
terminus 7 Opublikowano 28 Sierpnia Autor Opublikowano 28 Sierpnia 1 minutę temu, wamak napisał(a): Możesz wyłączyć MSI Afterburner, jeśli taki masz. Zabiera około 0,3% procesora. Nie korzystam. Mam windowsa 11 iot lsct - to chyba powinno być w miarę czysto z nadmiarowymi usługami. Steam i inne lunchery domyślnie też wywaliłem z autostaru.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 13 minut temu, terminus napisał(a): Na razie dalszych pomysłów by przekroczyć 20 tyś. brak. Jak to sie mowi z gowna bata nie ukrecisz jak cie limit mocy trzyma Wiec zamiast satwac na glowie mozna podniesc PL.
Send1N 4 183 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 3 godziny temu, terminus napisał(a): Do 20 tyś brakuje już mały kroczek - w trybie awaryjnym pewnie by przekroczyło ale to się nie liczy Jak awaryjny się nie liczy to ustaw priorytet dla cinebencha czasu rzeczywistego w normalnym i przebijesz
terminus 7 Opublikowano 29 Sierpnia Autor Opublikowano 29 Sierpnia Pobawiłem się jeszcze pamięciami ale nie ma to żadnego wpływu na cinebench r23. Wynik ten sam ale opóźnienia w aida64 o 1 ms mniejsze. Ale pamięci chyba tak zostawię, chyba, że ktoś widzi jakieś rażące błędy. Takie ustawienia przeszły testy w TestMem5 na profilu extreme@anta777 (niecałe 2 godziny). No nic, bawię się dalej Dobrze wnioskuję, że fclk na 2200MHz mam stabilne (40 pętli)?
Send1N 4 183 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Stabilne to będzie jak z gier nie będzie wyrzucać czasem jest tak że możesz zaliczyć godziny testów a po włączeniu gry wywali cie do pulpitu po kilku sekundach 1 2
Kyle 200 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia To 20 000 punktów, to widzę dla kolegi jakiś "punkt honoru" Ja tam nie widzę sensu się bić o przekroczenie takiej okrągłej wartości. 1
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Satysfakcja z wbicia równej liczby ciebie to nie interesuje bo trzymasz stock, ale ja też mam zajawkę jak zamiast 19900 mam 20k.
wamak 332 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Mój kasztan robi 20000 dopiero na 125W przy curve -40. Na co dzień jednak wolę 88W i curve -36 (aby był zapas) i wtedy robi ~19200.
terminus 7 Opublikowano 31 Sierpnia Autor Opublikowano 31 Sierpnia 12 minut temu, wamak napisał(a): Mój kasztan robi 20000 dopiero na 125W przy curve -40. Na co dzień jednak wolę 88W i curve -36 (aby był zapas) i wtedy robi ~19200. Dzięki. Robisz mi dzień;) Walczę teraz z pamięciami. Uruchomiłem 8000MT/s ale nie mogę ustabilizować pomimo 1.5V na ramie. Jak się uda to dzięki niższemu vsoc 20 tys pęknie.
terminus 7 Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września Pobawiłem się jeszcze napięciami na pamięciach i timingami i jest Limit 88W, 6 rdzeni -49, 2 rdzenie -48. Bez podbijania zegara rdzeni, bez trybu awaryjnego i ustawiania priorytetów. Wszystko stabilne. W testach, grach, idle, codziennym użytkowaniu. 8000MT/s nie udało mi się ustabilizować ale za długo z tym nie walczyłem. 6400MT/s stabilne ale z racji większego zapotrzebowania na vsoc nie pomogło.
wallec 816 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Sztos wyniki! Co teraz będziesz robić skoro ram ustawiony i 20k wbite w cb r23?
terminus 7 Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września 2 godziny temu, wallec napisał(a): Sztos wyniki! Co teraz będziesz robić skoro ram ustawiony i 20k wbite w cb r23? Dzięki. Chyba powalczę o ustabilizowanie profili 8000MT/s 1:2 i 6600MT/s 1:1 - na obydwu windows wstaje ale TestMem 5 wykłada się dość szybko.
wallec 816 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Myślałem że to już etap grania / używania komputera:/ 2
terminus 7 Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września 5 minut temu, wallec napisał(a): Myślałem że to już etap grania / używania komputera:/ Ja też Po to niedawno kupiłem 9070XT Ale jakoś nie mogę się zmotywować do grania, a kupka wstydu rośnie Yyyyy....8000MT/s jest lepsze w grach niż 6000MT/s, nie będę przecież grał na gorszej konfiguracji jak mogę na lepszej
Rekomendowane odpowiedzi