Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest parę minusów i zgłosiłem je przez formularz w menu gry.

1. Ustawienie RayTracing resetuje się przy każdym restarcie gry.

2. W menu ekwipunku nie działają guziki LB i RB odpowiedzialne za zmianę sekcji ekwipunku grając na padzie od Xboxa.

3. Kiedy dotrze się do pola bitwy nasza postać czasami nie potrafi wspiąć się na wózek, dzięki któremu możemy dostać się do snajpera, po naszej śmierci działa więc jest to losowa sprawa.

4. Koło latarni, przy której spotykamy Lucjusza są jakieś dziwne dropy wydajności i fps spada.

5. Tak samo kiedy sprintujemy i po prostu omijamy wielu przeciwników na polu bitwy mogą pojawić się dropy wydajności i fps spada - możliwe, że może to być też spowodowane memory leakiem przy dłuższej sesji grania - niech twórcy to rozkminią.

Ogólnie wrażenia pozytywne, grało mi się spoko, mechanika walki i parowania zrobiona poprawnie, graficznie jest ładnie i poprawnie. Grałem na 1080p, max detale, DLAA, RayTracing włączony (nie resetuje się dopóki my nie restartujemy gry).

Aha - żadnych crashy (nawet tych cichych), logi Windowsa czyste, gra stabilna.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Gra przypomina mi Witchfire, tyle że z założeniem na walkę wręcz. Technicznie jest bardzo poprawnie, zero problemów, błędów, dropów itp. Graficznie tak sobie, ale tragedii nie ma. Hitboxy do poprawy, plus przydałoby się więcej animacji zabójstw po parowaniu, dwie to trochę za mało. Nie jest to jakiś must have, ale zapowiada się całkiem solidny tytuł.

0.1% hp przez większość drugiej fazy, to jest prawdziwe soulslike experience :lol2:

3949630-20251008214840-1.png3949630-20251008214848-1.png

Edytowane przez DITMD
Opublikowano

dobra w ta gre sie nie da. ledwie 60fps z amd tworzenie klatek na najnizszych, oczy az bolą totalnie nie umiem wyczuc kiedy walic z miecza kiedy nie, ciagle gine

ale powiem ze ta gra slaba bo to nie moze byc wina we mnie 

juz mialem mowic ze gra fajna az tu nagle

image.thumb.png.7867022b54af49d95a4a23a6a420d676.png

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 22:23, j4z napisał(a):

Da radę jeszcze? Sry za lenia. :p

Ja aplikowałem jakiś czas temu. Dziś odpaliłem steam'a i patrzę a tam na dzień dobry: Valor Mortis ZAINSTALUJ GRĘ :D 

Kurde, a jutro Battlefield 6. No nic, trzeba zaraz odpalać ;)

• Like 1
Opublikowano

Nie no mega klimatyczna gierka. Siadła mi znakomicie, trzymam kciuki za ekipę. Backstab'y świetny feeling :D perfect parry też fajnie wchodzi. Fajna mechanika z odzyskiwaniem zdrowia po ripostach i kontrach :thumbup:

Ustawiłem wszystkie detale na full i śmiga jak po maśle. Później jeszcze patrzę a tam nawet polski język już zaimplementowany, gdzie w Witchfire do dziś nie ma hehe. 

Zajebisty tytuł, czekam na więcej, 

• Like 2
Opublikowano

Zrobiłem demko. Not great, not terrible. Oprawa bez szału, animacje przecinania przeciwników na pół wyglądają słabo. Walka poprawna, ale nie porywa. Setting za to dość ciekawy, nie ma dużo gier w tych klimatach. Mam jednak obawy czy uda się go należycie wykorzystać.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 01:21, Fenrir_14 napisał(a):

Fajna mechanika z odzyskiwaniem zdrowia po ripostach i kontrach 

To nic nowego - podobny system był już w Lies of P czy Bloodbornie.

Demko ogarnięte choć szkoda, że jest takie krótkie, :D bo pograłbym jeszcze.

Gra zapowiada się ciekawie: mamy moce w stylu Bioshocka, spowolnienie czasu, a system parowania jest prosty i wybaczający błędy. Starcia 1v1 wypadają świetnie, przy większej liczbie przeciwników robi się jednak trochę chaotycznie ze względu na kamerę. Najtrudniej mi ocenić dystans w perspektywie FPP - czasem ciężko wyczuć, czy cios mnie dosięgnie. :E 

Mam nadzieję na rebind przycisków na padzie (unik pod RB mi nie leży) oraz na więcej rodzajów broni - machanie tą samą szabelką może się szybko znudzić.

Setting jest zdecydowanie najmocniejszym punktem - po ciągłych klimatach "azjatyckich", w końcu coś świeżego. Sekcje z poległymi francuskimi żołnierzami, błotem i unoszącym się dymem robią świetny klimat.

Ogólnie pozytywne wrażenia i nie mogę się doczekać pełnej wersji.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobra gra, choć brak celownika trochę psuje feeling strzelania chyba. Do samej walki szablą raczej nie mam zastrzeżeń, klimat i grafika okej. Udźwiękowienia nie da się za bardzo poznać, mało go.

Ten kolo opcjonalny jednak zabił mnie kilka razy, on ma doładowane pchnięcie którego nie można chyba skontrować. 

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Vulc napisał(a):

Pchnięcie się robi unikiem i wtedy gość jest odsłonięty. Generalnie najlepiej czekać właśnie na ten atak i robić unik. Easy mode.

Ktoś go przeszedł na 1 levelu? Ja go tłukłem godzinę, zanim poszedłem ścieżką w lewo do lampy i tam ulepszyć poziom :lol2: 

W ogóle dużo VRAM bierze, nawet na Full HD + średnie + FSR zbalansowane to mam spadki do 40 fps i zapchaną pamięć. Jakby po pierwszej kompilacji shaderów było lepiej.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Vulc napisał(a):

No to czekać na atak nieblokowalny, robić unik i kilka ataków szablą. Łatwiejszt sposób niż zabawa z parowaniem, mimo tego że okienko na party jest spore.

U niego mam wrażenie, że nie ma okienka w porównaniu do zwykłych przeciwników. Ba, nawet ostatni boss robi to dużo wolniej, no ale jest większy. A ten jak zaskoczy czymś to nima nas. No ale tak, taktyka z czekaniem na unik najlepsza.

----

Dodam to co wysłałem twórcom w ankiecie.

Na razie optymalizacja jest słaba (RX 6700 10GB). Mimo FSR3 (zbalansowane), ustawienia bardzo wysokie i wysokie są takie same. Za mało jest ustawień grafiki np cieni. Balanced FSR z kolei zbyt rozmazany. Jakość średnia również niewiele poprawia. Ale prawdopodobnie to dlatego, że jest zapchany VRAM. Duże użycie VRAM jest do poprawy, ponieważ grałem w 1080p, a i tak 10GB zajmowało.

Grafika fajna, animacje fajne. Setting gry fajny, klimat. Ale póki co mała różnorodność przeciwników, to będzie męczyć na dłuższą metę.

Mam wrażenie, że co uruchomienie gry FSR się wyłącza, mimo że jest ustawiony - mniejsza wydajność.

Nie wiem po co na ekranie że nie żyjesz jest dalej głos jakby przeciwnik nas uderzał.

Proponowałbym dodać jakiś magiczny atak na grupę, ponieważ to włąśnie w grupie ciężej parować przy takiej kamerze.

Skradanie nie istnieje przy wbijaniu ciosu w plecy - tzn przeciwnisy są głusi?

Czas na parowanie jest chyba w porządku póki co, choć "mini boss" z dema trudny akurat do sparowania i jakby jest za mało czasu na unik gdy świeci się na czerwono.

Walka w zwarciu jest dość dziwna. 

Strzelanie z pistoletu do poprawy - nie czuć by wróg dostawał obrażenia. Jakby strzelać jakoś pusto. Nie czuć naboju. Brak celownika.

Nie mam przekonania co cofania nas tak daleko w przypadku śmierci - brakuje znacznika gdzie jest nasza poległa dusza, można się zgubić/zdezorientować.

Mechanika słabych punktów wroga jest ok, ale nie pamiętam czy była wyjaśniona.

Może zamiast uniku lepiej na spacji dodać opcję uniku kierunkowwego? Czyli strzałka w lewo + spacja = unik w lewo dajmy na to.

Mam nadzieję, że w grze będzie więcej elementów wspinaczek-szukania przedmiotów, czy misji pobocznych, by to nie był liniowy singiel, ale też by coś dawało szukanie po mapie. Lubię dłuższe gry a nie na 8h i to za pełną jak zwykle wysoką cenę typu 200-300zł.

OGROMNYM problemem jest walka w zwarciu dlatego, że nawet jak sparujemy przeciwnika to animacja nas unieruchamia, a przeciwnik może nas i tak uderzyć. Należałoby chyba zrobić 100% niewrażliwości na utratę zdrowia jakiś czas po udanym parowaniu. Albo sytuację że przeciwnik zostaje spauzowany na moment.

Mapa też by się przydała tak orientacyjnie gdzie jesteśmy i gdzie można iść, czy też gdzie byliśmy już (odkrywanie z czarną mgłą).

Mam też nadzieję, że będą ataki dystansowe przy pomocy tego co mamy na fioletowym pasku koło zdrowia.

Przydałoby się więcej animacji po parowaniu.

Hitboxy też takie sobie - szczególnie do dużych przeciwników.

I ostatni boss... parowanie takich dużych postaci jest trudniejsze, nigdy nie wiadomo co zrobią i czy widać to na kamerze. Ale mimo wszystko grało się dobrze, na razie 8/10.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Ten typ też parę razy mnie złożył, więc w końcu go olałem, ale wiadomo, fanty obok i tak zgarnąłem. :E

1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Grafika fajna, animacje fajne. Setting gry fajny, klimat. Ale póki co mała różnorodność przeciwników, to będzie męczyć na dłuższą metę.

Ciężko powiedzieć, ale jak na te 2 godziny demka, to różnorodność przeciwników jest całkiem spoko. Są słabsi oficerowie, mocniejsi, snajperzy, jakieś mutanty rzucający bombami i oczywiście pieski (tradycyjnie jak soulslik'ach, więc muszą być :E). Fajny mają design. :D Na razie nie ma co narzekać.

1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Strzelanie z pistoletu do poprawy - nie czuć by wróg dostawał obrażenia.

Dlatego że rdzeń walki to machanie bronią białą i używanie mocy, a nie strzelanie - deweloperzy pisali o tym na forum Steam'a. Poza tym broń palna głównie służy do niszczenia słabych punktów wrogów i w tej roli spisuje się dobrze. Słabe obrażenia? Ostatnią fazę tego bossa rozwaliłem, strzelając mu w głowę z pistoletu. :D

2 godziny temu, Keller napisał(a):

Mam nadzieję, że w grze będzie więcej elementów wspinaczek-szukania przedmiotów, czy misji pobocznych, by to nie był liniowy singiel, ale też by coś dawało szukanie po mapie.

Zgadza się, imo jest trochę za bardzo liniowa - idzie się jak po sznurku, próżno tu szukać tego typowego dla soulslike’ów designu. No, ale to w końcu tylko krótkie demo…

Opublikowano
9 godzin temu, Keller napisał(a):

U niego mam wrażenie, że nie ma okienka w porównaniu do zwykłych przeciwników. Ba, nawet ostatni boss robi to dużo wolniej, no ale jest większy. A ten jak zaskoczy czymś to nima nas. No ale tak, taktyka z czekaniem na unik najlepsza.

----

Dodam to co wysłałem twórcom w ankiecie.

Na razie optymalizacja jest słaba (RX 6700 10GB). Mimo FSR3 (zbalansowane), ustawienia bardzo wysokie i wysokie są takie same. Za mało jest ustawień grafiki np cieni. Balanced FSR z kolei zbyt rozmazany. Jakość średnia również niewiele poprawia. Ale prawdopodobnie to dlatego, że jest zapchany VRAM. Duże użycie VRAM jest do poprawy, ponieważ grałem w 1080p, a i tak 10GB zajmowało.

Mam wrażenie, że co uruchomienie gry FSR się wyłącza, mimo że jest ustawiony - mniejsza wydajność.

Nie wiem po co na ekranie że nie żyjesz jest dalej głos jakby przeciwnik nas uderzał.

Proponowałbym dodać jakiś magiczny atak na grupę, ponieważ to włąśnie w grupie ciężej parować przy takiej kamerze.

Skradanie nie istnieje przy wbijaniu ciosu w plecy - tzn przeciwnisy są głusi?

Czas na parowanie jest chyba w porządku póki co, choć "mini boss" z dema trudny akurat do sparowania i jakby jest za mało czasu na unik gdy świeci się na czerwono.

Walka w zwarciu jest dość dziwna. 

Strzelanie z pistoletu do poprawy - nie czuć by wróg dostawał obrażenia. Jakby strzelać jakoś pusto. Nie czuć naboju. Brak celownika.

Nie mam przekonania co cofania nas tak daleko w przypadku śmierci - brakuje znacznika gdzie jest nasza poległa dusza, można się zgubić/zdezorientować.

Mechanika słabych punktów wroga jest ok, ale nie pamiętam czy była wyjaśniona.

Może zamiast uniku lepiej na spacji dodać opcję uniku kierunkowwego? Czyli strzałka w lewo + spacja = unik w lewo dajmy na to.

Mam nadzieję, że w grze będzie więcej elementów wspinaczek-szukania przedmiotów, czy misji pobocznych, by to nie był liniowy singiel, ale też by coś dawało szukanie po mapie. Lubię dłuższe gry a nie na 8h i to za pełną jak zwykle wysoką cenę typu 200-300zł.

OGROMNYM problemem jest walka w zwarciu dlatego, że nawet jak sparujemy przeciwnika to animacja nas unieruchamia, a przeciwnik może nas i tak uderzyć. Należałoby chyba zrobić 100% niewrażliwości na utratę zdrowia jakiś czas po udanym parowaniu. Albo sytuację że przeciwnik zostaje spauzowany na moment.

Mapa też by się przydała tak orientacyjnie gdzie jesteśmy i gdzie można iść, czy też gdzie byliśmy już (odkrywanie z czarną mgłą).

Mam też nadzieję, że będą ataki dystansowe przy pomocy tego co mamy na fioletowym pasku koło zdrowia.

Przydałoby się więcej animacji po parowaniu.

Hitboxy też takie sobie - szczególnie do dużych przeciwników.

I ostatni boss... parowanie takich dużych postaci jest trudniejsze, nigdy nie wiadomo co zrobią i czy widać to na kamerze. Ale mimo wszystko grało się dobrze, na razie 8/10.

Zapomnij o mapie. W tego typu grach nie dają raczej.

• 1 miesiąc temu...