Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.01.2026 o 21:17, Pawcio napisał(a):

Czy wersja steamowa wymaga konta microsoft? Dodatkowego launchera od microsoftu? Czy tak jak battlefield 6 tylko połączonego steam z kontem ea, bez dodatkowego launchera.

konta tak, lunchera nie wymagało ale jak usuniesz apkę ms store to nie pograsz w żadną wersję

• Sad 1
Opublikowano

@Kadajo nie będzie lekko :E 

"Studio Playground Games potwierdziło pierwsze detale w kontekście technicznej strony nowej Forzy Horizon 6. Wiemy już, że gra otrzyma "zaawansowany" Ray Tracing na premierę, który wpłynie chociażby na lepszą jakość oświetlenia."

Opublikowano

Jeżeli to silnik z FM8, to tam wymagania względem FH5 są sporo wyższe. Max RT + mod na upgrade RT w warunkach pogodowych lub w nocy wyglądało jak nigdzie indziej, więc ja uważam, że warto. Ktoś kto w FH5 już grał na medium/low tu może mieć problem.

Upgrade względem FH5 na pewno będzie, ale raczej w takich pojedynczych sytuacjach, czy warto zmieniać silnik na ten z FM dla kilku ładnych chwil? Postęp zawsze niesie ofiary. 

Opublikowano
27 minut temu, Godlike napisał(a):

Ciekawe czy sie będzie dało wyłączyc RT, no chyba że nas zaskoczą optymalizacja i W 4K 16 gb ramu itp. :E

Raczej na pewno będzie się dało, ta gra wychodzi też na konsole, na PC Forza miała zawsze dużo ustawień do wyboru.

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

@Kadajo nie będzie lekko :E 

"Studio Playground Games potwierdziło pierwsze detale w kontekście technicznej strony nowej Forzy Horizon 6. Wiemy już, że gra otrzyma "zaawansowany" Ray Tracing na premierę, który wpłynie chociażby na lepszą jakość oświetlenia."

FM8 śmiga to ta też będzie.

EZ :E

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, MaxxGroo napisał(a):

Jeżeli to silnik z FM8, to tam wymagania względem FH5 są sporo wyższe. Max RT + mod na upgrade RT w warunkach pogodowych lub w nocy wyglądało jak nigdzie indziej, więc ja uważam, że warto. Ktoś kto w FH5 już grał na medium/low tu może mieć problem.

Upgrade względem FH5 na pewno będzie, ale raczej w takich pojedynczych sytuacjach, czy warto zmieniać silnik na ten z FM dla kilku ładnych chwil? Postęp zawsze niesie ofiary. 

FH a FM to dwa zupełnie różne silniki.

W dniu 22.01.2026 o 23:02, VRman napisał(a):

Ale w recenzji FH5 na DF mówili, że to pierwsza część, która w trybie 30fps na konsolach oraz w ultra na PC ma daleeeeko zasięg widzenia, przez co tego problemu w końcu nie ma, i że jest to swego rodzaju przełom. 

Pamiętam, że przy trójce brać PeCetowa się wkurzała, że nie było nawet opcji, żeby to poprawić, a waliło po gałach na max ustawieniach jakby to było jakieś medium.

Dla tej jednej gry się przymierzałem do kupna 1080ti jak stanieje, ale nie staniał i nie kupiłem karty aż do 2026r. :lol2:

Jak w końcu zagram (o ile się jeszcze jakkolwiek da), to chyba z DSRem z 8K :D, albo po prostu klatek będzie "dużo". Pamiętam, że na premierę był problem utrzymać 120fps nawet na (wtedy) mocnych procach.

Tylko szkoda, że już wspólnie się w FH3 nie pojeździ, bo miło wspominam wspólne jazdy bez celu wokół O'ahu w Test Drive Unlimited.

Ja właśnie kupiłem 1080Ti dla FH3 i nie żałuję :E później miałem Xbox One X jak wychodziła 4ka ale nie robiła na mnie już takiego wrażenia bo w sumie nie wiele się zmieniło może poza zimą która wyglądała świetnie. Co do TDU to znalazłem ostatnio screeny z grania z ludźmi z PC laba :D czy to jeszcze tweak był?

Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Co do TDU to znalazłem ostatnio screeny z grania z ludźmi z PC laba :D czy to jeszcze tweak był?

offtop

Spoiler

Tweak to się w puree zmienił, nie w laba ;)

Ja nie mam, zostały jedynie takie rzeczy na YT

image.png.e60352d61bddba84ec7e2be6d03d1fe2.png

Nie mogę uwierzyć, że to tyle już lat i że wtedy jak grywaliśmy, to ja myślałem, że jestem już stary :D 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

FH a FM to dwa zupełnie różne silniki.

Turn10 zapowiadało, że ten z FM jest nowym silnikiem również dla serii Forzy Horizon. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano
59 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Turn10 zapowiadało, że ten z FM jest nowym silnikiem również dla serii Forzy Horizon. 

10 minut temu, lukadd napisał(a):

ForzaTech jedna i druga gra leci na tym silniku, ale gry robią dwie różne ekipy. 

No ale silnik od fizyki też?

Opublikowano (edytowane)

Fh5 jest na starszej wersji silnika niż najnowsza FM. Nowa FH będzie pewnie na najnowszej wersji silnika.

Jeśli chodzi o fizykę i prowadzenie aut to są inne nastawy to są rózne gry inne ekipy to robią.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
40 minut temu, lukadd napisał(a):

Fh5 jest na starszej wersji silnika niż najnowsza FM. Nowa FH będzie pewnie na najnowszej wersji silnika.

Jeśli chodzi o fizykę i prowadzenie aut to są inne nastawy to są rózne gry inne ekipy to robią.

Oby zostawili model jazdy z FH5 bo dla mnie jest genialny 🤭

Opublikowano (edytowane)

Obie gry FM7 i FH5 używają tego samego silnika ForzaTech, jest lekko inaczej skonfigurowany pod FM. 

32 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

Oby zostawili model jazdy z FH5 bo dla mnie jest genialny 🤭

Powinni zwiększyć kary za walenie podwoziem o podłoże, bo teraz niska klasa s2 z oponami na żwir potrafi objechać terenówki, mimo że co sekunde wali podłogą. 

Ale oni tam nie przyjmują feedbacku graczy, gra nie ma nawet crash loga, nic co pomogłoby naprawić błędy crashe i rozlaczanie od serwera. Nie ma czegoś takiego jak feedback.

Edytowane przez MaxxGroo