Skocz do zawartości

DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Widzisz jacy jesteśmy sprytni? 

Nie no, gratulacje, że dotarło i to nic, że dopiero za piątym razem. 😁 Szkoda tylko, że w międzyczasie napisałeś kolejne głupoty, również o mnie. Nie miałeś racji z tym, że wystarczy tylko wyłączyć IA CEP, ponieważ to zależy od producenta płyty głównej. Nie miałeś racji, że to działa tylko na 14 generacji. Nie miałeś racji, że to nie ma związku z wartościami AC/DC Loadline. Żadnej refleksji z twojej strony, że wprowadzasz innych w błąd.

Jednym kliknięciem w biosie robimy konfigurację pozostałych parametrów które zostawiamy na auto xD

I dalej idziesz w zaparte. Ciekawe co odpowiesz i jakiej rady udzielisz jak w tym twoim temacie ktoś ci napisze, że na płycie głównej Gigabyte wyłączenie IA CEP nic nie daje.

Opublikowano

Profil Intel Baseline/Default ustawia trochę więcej niż tylko CEP, co tam się dokładnie zmieniało, nie pamiętam, a sprawdzał nie będę, bo nie mam teraz platformy z 14900K złożonej. W każdym razie, żeby zabezpieczenie przed pikami napięcia przy niskim obciążeniu działało, to pewne rzeczy muszą być włączone. Jak jesteście zainteresowani, to pewnie znajdziecie jakie :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

Nie no, gratulacje, że dotarło i to nic, że dopiero za piątym razem. 😁 Szkoda tylko, że w międzyczasie napisałeś kolejne głupoty, również o mnie. Nie miałeś racji z tym, że wystarczy tylko wyłączyć IA CEP, ponieważ to zależy od producenta płyty głównej. Nie miałeś racji, że to działa tylko na 14 generacji. Nie miałeś racji, że to nie ma związku z wartościami AC/DC Loadline. Żadnej refleksji z twojej strony, że wprowadzasz innych w błąd.

I dalej idziesz w zaparte. Ciekawe co odpowiesz i jakiej rady udzielisz jak w tym twoim temacie ktoś ci napisze, że na płycie głównej Gigabyte wyłączenie IA CEP nic nie daje.

Spytaj @JacekRTX jak dużo musiał grzebać w biosie żeby włączyć IA cep disabled i zobaczyć efekt na swoim Gigabyte xD

Tobie się po prostu musi nudzić i lubisz sam stwarzać problemy i je rozwiązywać.

Normalny człowiek naciska IA cep disabled i ma efekt i idzie grać a Sebastian musi jeszcze zrozumieć co to robi, manualnie pozmieniać samemu to samo co płyta robi z auto i jeszcze potem pisać na forum że samo włączenie IA cep disabled nie działa xD

Dodatkowo wciąż nie wrzuciłeś print screen przed i po zastosowaniu rady ode mnie. Nie wiem dlaczego ale się domyślam.

Edytowane przez wallec
  • wallec zmienił(a) tytuł na DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.
Opublikowano (edytowane)

@wallec, na co ty się powołujesz? Dopiero gdyby @JacekRTX lub ktoś inny podał, że po pierwsze na płycie Gigabyte, po drugie przy włączonym Intel Default Settings, wyłączenie IA CEP coś zmieniło to wtedy byś miał jakiś argument.

Czy ty masz problemy z logicznym myśleniem i łączeniem faktów? @KPX pokazał, że na płycie Asus po wyłączeniu IA CEP zmieniają się ustawienia AC/DC Loadline i właśnie to wpływa na obniżenie napięcia procesora. Ja pokazałem na zrzutach ekranu, że na płycie Gigabyte trzeba wyłączyć Intel Default Settings, żeby zmieniły się ustawienia AC/DC Loadline.

A ty jesteś normalny, skoro do ciebie nic nie dociera i kolejny raz powtarzasz to kłamstwo, że na płycie Gigabyte wystarczy wyłączyć IA CEP, dodatkowo musi być wyłączone Intel Default Settings. Czemu ty tego nie rozumiesz? Jestem bardzo ciekawy co będziesz pisać jak dostaniesz potwierdzenie od innych osób, że nie masz racji. 😁

Co to za argument, że nie zamieściłem zrzutów ekranu? Przy włączonym Intel Default Settings to wyłączenie IA CEP nic nie zmienia więc w obydwu przypadkach wyniki, częstotliwości i napięcia są identyczne.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, na co ty się powołujesz? Dopiero gdyby @JacekRTX lub ktoś inny podał, że po pierwsze na płycie Gigabyte, po drugie przy włączonym Intel Default Settings, wyłączenie IA CEP coś zmieniło to wtedy byś miał jakiś argument.

Czy ty masz problemy z logicznym myśleniem i łączeniem faktów? @KPX pokazał, że na płycie Asus po wyłączeniu IA CEP zmieniają się ustawienia AC/DC Loadline i właśnie to wpływa na obniżenie napięcia procesora. Ja pokazałem na zrzutach ekranu, że na płycie Gigabyte trzeba wyłączyć Intel Default Settings, żeby zmieniły się ustawienia AC/DC Loadline.

A ty jesteś normalny, skoro do ciebie nic nie dociera i kolejny raz powtarzasz to kłamstwo, że na płycie Gigabyte wystarczy wyłączyć IA CEP, dodatkowo musi być wyłączone Intel Default Settings. Czemu ty tego nie rozumiesz? Jestem bardzo ciekawy co będziesz pisać jak dostaniesz potwierdzenie od innych osób, że nie masz racji. 😁

Co to za argument, że nie zamieściłem zrzutów ekranu? Przy włączonym Intel Default Settings to wyłączenie IA CEP nic nie zmienia więc w obydwu przypadkach wyniki, częstotliwości i napięcia są identyczne.

Po wyłączeniu IA cep zmieniają się AC/DC load linewięc wystarczy wyłączyć IA CEP by osiągnąć efekt a ty jak zawsze brniesz w głupoty xD 

Zrób print screen 

Load default.

Load xmp.

Cb r23

IA cep

Cb r23

I elo ziom xD wprowadzasz zmienne które komplikują najprostsza operacje 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
2 minuty temu, Latest Trick napisał(a):

14600kf + z790 gigabyte, aż sprawdziłem bo tytuł tematu wielkimi literami napisany. Pic na wodę z włączonym czy z wyłączonym tyle samo w cinebench 

Od początku tego tematu o tym piszę. Na płycie Gigabyte musisz oprócz IA CEP wyłączyć jeszcze Intel Default Settings i zamiast tego ustawić ręcznie limity w Advanced CPU Settings. Dla twojego procesora limity PL1 i PL2 powinny być ustawione na 181 W a IccMax na 200 A.

TurboPowerLimits.png.ac357af522fd04e785785ef56460324b.png

Zrób print screen 

Load default.

Load xmp.

Cb r23

IA cep

Cb r23

Wgrałem najnowszy UEFI w wersji F14, co spowodowało przywrócenie domyślnych ustawień. Zmieniłem jedynie XMP. Mam zrzuty ekranu wszystkich ustawień.

Włączony IA CEP.

1.thumb.png.84deacfa30d96c0f0003da82b70d11ee.png

Wyłączony IA CEP.

2.thumb.png.c62d780d4f3dd6d8690f3a66cf876bd9.png

Wyłączony IA CEP i wyłączone Intel Default Settings. Limity ustawione na takie same wartości jak domyślne czyli PL1 i PL2 na 253 W a IccMax na 400 A.

3.thumb.png.92ac1eeea101c92e22b7bf1a42ba1169.png

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Dla twojego procesora limity PL1 i PL2 powinny być ustawione na 181 W a IccMax na 200 A.

Zgodnie z "Datasheet" dla procesorów między innymi Raptor Lake (tam jest 13 i 14 generacja, dokument z maja 2025, Rev. 015), w pierwszym tomie, na stronie 104 tego dokumentu, widzę jedynie PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s dla procesorów RaptorLake Refresh 6P+8E 125W.

IccMax faktycznie widzę 200A dla RaptorLake Refresh 6P+8E 125W (Strona 189)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, wiedziałem, brakuje ci jaj, żeby wprost napisać, że nie miałeś racji.

Nie, nie, nie.

To należy zdebugowac.

Jeszcze potrzebny ktoś z 14 gen bo o niej jest temat o dla porównania chipset B.

@JacekRTX proszę o test

Edytowane przez wallec
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Rozumiem, że na Asusie wystarczy najnowszy bios i wyłaczyć IA Cep aby wszystko było bezpiecznie dla 14 gen.?

Na ASUS-ie w zakładce OC pierwsza opcja to jest profil Intel Default albo ASUS OC. Teraz zależy, co definiujemy jako "bezpieczne" %-) Bo profil Intel Default sypie bardzo wysokim napięciem rdzeni, ale z drugiej strony ma zabezpieczenie przed skokami napięcia ponad bodaj 1,5 V przy niskim obciążeniu. Ale 14600K ma niski boost, więc tak wysokie napięcia i tak nigdy tego modelu nie dotyczyły. Więc w skrócie jak na ASUS OC będzie stabilnie, to można używać ASUS OC. Po przełączeniu na profil ASUS OC funkcja CEP powinna być automatycznie wyłączona, można to sprawdzić wchodząc do zakładki Digi+ VRM (chyba tam jest CEP) i w tej zakładce pokaże obecny status CEP (Enabled lub Disabled).

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, wiedziałem, brakuje ci jaj, żeby wprost napisać, że nie miałeś racji.

Bo to żaden wallec tylko bollec zwykły. Wiadomo to od czasów PCL.

47 minut temu, tomcug napisał(a):

Na ASUS-ie w zakładce OC pierwsza opcja to jest profil Intel Default albo ASUS OC. Teraz zależy, co definiujemy jako "bezpieczne" %-) Bo profil Intel Default sypie bardzo wysokim napięciem rdzeni, ale z drugiej strony ma zabezpieczenie przed skokami napięcia ponad bodaj 1,5 V przy niskim obciążeniu. Ale 14600K ma niski boost, więc tak wysokie napięcia i tak nigdy tego modelu nie dotyczyły. Więc w skrócie jak na ASUS OC będzie stabilnie, to można używać ASUS OC. Po przełączeniu na profil ASUS OC funkcja CEP powinna być automatycznie wyłączona, można to sprawdzić wchodząc do zakładki Digi+ VRM (chyba tam jest CEP) i w tej zakładce pokaże obecny status CEP (Enabled lub Disabled).

To używać tego CEP czy nie? Bo ten temat w założeniu powstał dla UV i zabezpieczenia serii 13/14 przed przevoltowaniem.

• Haha 2