Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

W sporej części kraju, w Łodzi większość rzeczek praktycznie wyschła. 

Dokładnie. U mnie (między Łodzią a Warszawą) bardzo sucho.

Padało mocno w maju. od czerwca mało deszczu.

Opublikowano

Takie lato że dwa miesiące auto malowałem bo nie było pogody, ogrodzenie do teraz czeka. Wiecznie wilgoć albo zimno. Na plaży tylko jeden weekend byłem a w połowie mieszkam w 3City %-)

Takie to było lato 

Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 17:31, Camis napisał(a):

Nie jest źle :o

Norma. Co to? Lewaki przestały ci płacić za wpisy o Globalnym Ociepleniu? Co to za zmiana?

W dniu 30.08.2025 o 17:37, Winter napisał(a):

W tym roku lata nie było. U mnie było może z 3-4 dni pod 30C lub więcej.

Brednie! Mamy ciepłe lato:

-czerwiec +0,9 stopnia (powyżej normy z lat Globalnego Ocieplenia 1991-2020)

-lipiec +0,1 stopnia

-sierpień gorący (za wcześnie na dane z IMGW, ale strzelam +1,5 stopnia)

-wrzesień piekielny upał (o wiele za wcześnie, ale na razie szykuje się +5 stopni, wątpliwe czy się utrzyma)

Tylko luty 2024 dał radę: +5,8 stopnia i ok. +10 stopni w stosunku do lat normalnych.

Ilość dni upalnych wyniesie zapewne 7-9 czyli ilość normalna (wg GO). Nie każdy rok musi być koszmarem jak 2024 gdzie co miesiąc było +2,5-3 stopnie. Póki co szykują się potworne upały we wrześniu i szlag mnie trafia, to już czas na 15-25 a nie 25-30. EMCWF pokazuje śr ok. 27 stopni w 10 dni (dzienny max), ICON nieco mniej, GFS szaleje ze średnią ok. 29 stopni w 2 tygodnie (na szczęście najgorzej się sprawdza).

Opublikowano

A ja czytam o tych suszach w tym roku i upałach w niektórych częściach kraju i... zazdroszczę. Mieszkam 15 minut jazdy od morza i byłem nad nim w tym roku cztery razy, z czego tylko dwa były to faktycznie gorące dni (oczywiście już z rana pojawiły się sinice), a dwa "po prostu nie padało". Nie przypominam sobie w swoim życiu tak deszczowego lata, żeby padało praktycznie każdego dnia. Każdego lata jeździłem po wybrzeżu i odwiedzałem mnóstwo miejsc, w tym roku nie byłem nigdzie, bo nie było sensu. Jak jeszcze u nas było w ciągu sierpniowego dnia w południe 10-12 stopni, a w Polsce południowej w tym czasie 25 to arghh....

Opublikowano

Nie ma co zazdrościć bo u mnie niedawno pierwszy deszcz od jakichś 6-7 tygodni, trawa miejscami już brunatno-żółta. Za to maj i czerwiec to był deszcz codziennie / max co 2 dni. Jakiś umiar w tej pogodzie by się przydał :P 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Komentarze nie zawiodły. Dla niektórych były upały a ja musiałem w środku lata latać w kurtce. To lato było "super " 2 dni cieplejsze tydzień deszcz i 17 stopni. Miesiąc temu natknąłem się na ankietę z, której wynikało, że 67% ludzi nie jest zadowolonych z pogody tego lata więc nie jestem sam w swoich spostrzeżeniach. 

W sumie polska to taki kraj w, którym ktoś nie mógł się zdecydować czy ma być zimno czy ciepło. Więc jest nijak i wszystko jest sezonowe na chwilę. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
27 minut temu, lokiju napisał(a):

"super " 2 dni cieplejsze tydzień deszcz i 17 stopni (...) 67% ludzi nie jest zadowolonych z pogody tego lata więc nie jestem sam w swoich spostrzeżeniach.

Ludzie to idioci i mają pamięć ważki: lato zakończyło się horrorem - sobota 29 stopni niedziela 31 stopni (poniedziałek to już jesień u mnie niedaleko od Okęcia 28 stopni, na Okęciu jakimś cudem 23). Przypominam to tylko dlatego, że już zapomnieliście mimo horroru kilka dni temu.

Całe lato to zapewne 8-9 dni upalnych czyli w normie (z lat GO). Zaś średnia temperatura na pewno powyżej normy (z lat GO 1991-2020). Za wcześnie na dane z września, bo sam lipiec i sierpień to niemal idealna norma  GO (chyba -0,1 stopnia), ale końcówka czerwca i horror we wrześniu podbiją średnią zapewne na ok. +0,5 stopnia czyli lato wg IMGW wyjdzie ciepłe (a jednocześnie lata normalne 1951-1980 w większości wyjdą na ekstremalnie zimne - powodem norma z lat GO).

Opublikowano (edytowane)

No u mnie nie przypominam sobie by chociaż raz było ponad 30 stopni. Ostatni weekend to 25 i 28 więc było przyjemnie ale nie jakoś mocno upalnie. To były tylko epizody po 2-3 dni ciepła a tak deszcz, wiatr i po 17-20 stopni. Zresztą Maj w tym roku był grubo poniżej średniej a samo lato przypominało to z lat mojego dzieciństwa czyli lata 90 i początek 2000. Jednak ostatnie 10-15 lat było inne i teraz zimniejsze lato jest uważane za anomalie. To tak jakby tegorocznej zimy było -15 stopni oraz śnieg przez 3 miesiące. To też byśmy pisali o wyjątkowo srogiej

zimie. Mimo, że kiedyś to była norma.

@bleidd Ja jednak zazdroszczę bo u mnie na pomorzu częściej padało niż było słonecznie. Rok temu rzeczywiście było sucho bo chodząc po parku aż strzelało pod stopami. W tym roku tego nie było.  Przeglądając internet pojawiały mi się newsy o nadchodzących upałach. Patrzę w pogodę a tam 22 stopnie. Na pomorzu praktycznie każdy mówi o beznadziejnym zimnym lecie w tym roku. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Rano już było pierwsze skrobanie:kwasny:

Temperatury w nocy teraz wyższe niż w niektóre dni w lipcu, sierpniu gdzie w nocy spadało do okolic 7 stopni. Tak teraz sobie patrzę to tego lata nie brakowało dni gdzie w ciągu dnia temperatura oscylowała w okolicy 13-18 stopni a w nocy 7-10. 

Edytowane przez lokiju