wallec 800 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września (edytowane) Polecam tak zamontować chłodzenie, by uzyskać równomierny i mocny docisk do ihs a następnie ustawić IA CEP na disabled. Edytowane 5 Września przez wallec 1
izoterm21 3 Opublikowano 5 Września Autor Opublikowano 5 Września (edytowane) Godzinę temu, sert napisał(a): No, a co z tymi 60 stopniami na pulpicie? Spadło, nie spadło, jest już normalnie? Taak w zasadzie spadło i trzyma się w okolicach 34-do 39 z tym wyjątkiem że raz na np. 1h pojawi się taki błyskawiczny pik do 60 czy nawet 70 (ale dosłownie sekundowy nwm.czemu) Tak czy owak zdemontuje pózniej assasina i zamontuję ponownie dbajac o równe nałozenie pasty i docisk + wyłączenie IA CEP Edytowane 5 Września przez izoterm21
Gef76 14 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września (edytowane) 8 godzin temu, izoterm21 napisał(a): To co napisał kolega Gef76 już zastosowałem w biosie , dałem -0.100 odrazu i tak pozostawiłem . W cinebenchu nic sie nie wysypało to chyba dobrze Co do tego co napisałeś to ja bez instrukcji step by step jak u Gef76 sie tego nie tykam ;d Tu jest płyta MSI oraz 14600K dość szczegółowo kalibracja napięć AC/DC / LLC omówiona i co jak poustawiać od czego, dlaczego itd. Undervolting Intel Core - co zrobić z 13 i 14 generacja Ważne wpierw sprawdź programami jak wcześniej zapodałem napięcie procesora "V-Core" pod obciążeniem np w Cinebench i do tego za wysokiego napięcia potem się odpowiednio odnoś w swoich zmianach i ustawieniach w bios. Tak byś miał prawidłowe odniesienie i poznał prawidłowy efekt swoich zmian do swojego CPU. Edytowane 5 Września przez Gef76 1 1
izoterm21 3 Opublikowano 6 Września Autor Opublikowano 6 Września (edytowane) Dobra żeby nie kopać nowego tematu to dopytam o sugestie jeszcze tutaj Jako że zostały mi jakieś środki na amazonie to postanowiłem że finalnie dokupię jakieś AIO 360 (na front powinno się zmiescić. Pod uwagę biorę modele w okolicach 400/450pln (bo mniej więcej tyle mi tam zalega) - CORSAIR NAUTILUS 360 RS ARGB - ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB - ASUS Prime LC 360 ARGB -Cooler Thermaltake TH360 ARGB -MSI MAG CORELIQUID E360 Z grubsza tyle , pewnie większość zbliżona parametrami bo to jednak średnia/niska? półka dla 360 Drugie pytanie to jak się wsadzi takie aio 360 na front to warto dodawać wentylatorki na górę? Edytowane 6 Września przez izoterm21
SebastianFM 344 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września @izoterm21, z tego co podałeś w pierwszej odpowiedzi to ty masz bardzo wydajne chłodzenie i według mnie to nie ma sensu go zmieniać na AiO. Tak jak ci już pisałem, w twoim przypadku wysoka temperatura CPU wynika z tego, że masz źle ustawione LLC i w związku z tym procesor dostaje za wysokie napięcie (pomimo ustawionego ujemnego offset'u). @Gef76 znalazł ci film, w którym jest pokazane krok po kroku jak wszystko ustawić (od 13 minuty), właśnie na MSI Z790 Tomahawk. 1 1
izoterm21 3 Opublikowano 6 Września Autor Opublikowano 6 Września (edytowane) Godzinę temu, SebastianFM napisał(a): @izoterm21, z tego co podałeś w pierwszej odpowiedzi to ty masz bardzo wydajne chłodzenie i według mnie to nie ma sensu go zmieniać na AiO. Tak jak ci już pisałem, w twoim przypadku wysoka temperatura CPU wynika z tego, że masz źle ustawione LLC i w związku z tym procesor dostaje za wysokie napięcie (pomimo ustawionego ujemnego offset'u). @Gef76 znalazł ci film, w którym jest pokazane krok po kroku jak wszystko ustawić (od 13 minuty), właśnie na MSI Z790 Tomahawk. Okej zastosowałem sie kolejno do A. offsetu -0.110 > wyłaczenia obu IA CEP oraz do 3 kroków z materiału liptona > Cpu load line calibration mode na poziom 7 oraz CPU AC + CPU DC Loadline na 70. efekt taki że po 10 minutowym tescie cinebench R23 procesor nagrzał się do max 83 stopni (i to na chwilę bo głównie trzymał okolice 79). Chyba jest lepiej. Wcześniej łapał okolice 93 w dosłownie 1 minute testu Edytowane 6 Września przez izoterm21 1 1
Kyle 200 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września (edytowane) To wskazanie niemal 217W max poboru przez CPU, wynika z niedokładności wywołanej ustawieniami w BIOS (manipulacje przy IA i GT Domain Loadline), czy z przekroczenia PL2 na ułamek sekundy? (tutaj mamy PL1=PL2=181W) Edytowane 6 Września przez Kyle
izoterm21 3 Opublikowano 7 Września Autor Opublikowano 7 Września (edytowane) 8 godzin temu, Kyle napisał(a): To wskazanie niemal 217W max poboru przez CPU, wynika z niedokładności wywołanej ustawieniami w BIOS (manipulacje przy IA i GT Domain Loadline), czy z przekroczenia PL2 na ułamek sekundy? (tutaj mamy PL1=PL2=181W) Jeśli mnie pytasz to nie mam pojęcia ;c Ale faktycznie niby tam ustawiane 181 a w tescie zjadł prawie 217W Edytowane 7 Września przez izoterm21
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września (edytowane) @izoterm21, ty pokazałeś tylko maksymalną wartość, która mogła zostać nieprawidłowo obliczona. Możesz jeszcze sprawdźić, co pokazuje HWiNFO. Uruchom test w Cinebench, zresetuj średnie wartości w HWiNFO (zegarek) i zrób zrzut, na którym widać Core VIDs, CPU Package Power i Vcore. Edytowane 7 Września przez SebastianFM 1
izoterm21 3 Opublikowano 7 Września Autor Opublikowano 7 Września (edytowane) HWmonitor chyba trochę tu oszukuje z tymi napięciami Ja to sie raczej nie znam na tym ale z tego co widze to procesor na MAX zjada wiecej niż moja karta (5070) Edytowane 7 Września przez izoterm21
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września @Kyle, myślę, że za moją namową zacznie używać HWiNFO. 😁 @izoterm21, to zamieść jeszcze ten zrzut z HWiNFO, na którym wszystko jest w porządku.
izoterm21 3 Opublikowano 7 Września Autor Opublikowano 7 Września (edytowane) Myslałem że HWmonitor to legit program ;/ Temperatury sa w miare porównywalne ale dział napięć z tego co kolega wyżej mówi to inna bajka Edytowane 7 Września przez izoterm21
Gef76 14 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września (edytowane) Wygląda dużo lepiej już Vid w HWInfo jak kolega wyżej pisał, zobacz sobie jeszcze pogląd na napięcie procesora "Vcore" można przewinąć skrolem lub tymi strzałkami do zakładki czujnika płyty, tam gdzie jest nazwa płyty tam jest napięcie CPU. Edytowane 7 Września przez Gef76 literówka 1
Doamdor 1 778 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września @izoterm21 Jak to test w CBR23, to powinieneś jeszcze zejść z poborem prądu o -20/30W.
izoterm21 3 Opublikowano 7 Września Autor Opublikowano 7 Września 10 minut temu, Doamdor napisał(a): @izoterm21 Jak to test w CBR23, to powinieneś jeszcze zejść z poborem prądu o -20/30W. Tak to CB23 , co prawda krótki ułamek bo ledwie minutka. Schodząc z poborem -20/30W to rozumiem że chodzi o tą pierwszą wartość od kolegi Gef76 gdzie mam ustawione - 0.110? Tak apropo zakładajac czarny scenariusz ze np. z jakiegoś powodu to napiecie będzie niewystarczające to co wtedy? Jakiś bluescreen podczas testu wywali?
Doamdor 1 778 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września Nie wiem jaką masz sztukę i5, musisz sam sprawdzić jak nisko z napięciem możesz zejść.
Gef76 14 Opublikowano 8 Września Opublikowano 8 Września (edytowane) W dniu 7.09.2025 o 19:41, izoterm21 napisał(a): Tak to CB23 , co prawda krótki ułamek bo ledwie minutka. Schodząc z poborem -20/30W to rozumiem że chodzi o tą pierwszą wartość od kolegi Gef76 gdzie mam ustawione - 0.110? Tak apropo zakładajac czarny scenariusz ze np. z jakiegoś powodu to napiecie będzie niewystarczające to co wtedy? Jakiś bluescreen podczas testu wywali? Czy napięcie jest czy będzie wystarczające można wstępnie oszacować. Ogólnie przy napięciu 1.176V i dobrze skalibrowanej linii napięć AC/DC/LLC procesor 14600K w taktowaniu domyślnym 5300/4000MHz powinien pobierać w Cinebench okolice max 150-160 Wat i raczej nie więcej. A wtedy zwykły cooler z 4 heatpipe wystarczy bez problemu. Jeśli już sobie ten AC/DC/LLC ustawiłeś i nadal jesteś niezadowolony z dotychczasowego "offset " napięcia. Wpierw odczytaj sobie realne napięcie podczas pełnego obciążenia CPU "Vcore" i zrób to najlepiej dwoma programami do porównania np HWinfo i CPU-z. Jeśli np masz nadal po obciążeniem napięcie powyżej 1.176V to nadal jest szansa na obniżenie. tylko przykład .....masz obecnie Vcore pod obciążeniem np. 1,188V to możesz do tego offsetu co już masz na minusie 0.110 dodać kolejne 10mV, czyli ustawić offset na minusie 0.120V, wtedy w teorii napięcie powinno spaść kolejne ok. 10-12mV, czyli do ok 1.176V. Dokładność spadku od ustawienia zależy od sekcji zasilania itd. więc jeśli nie zatrybi 10mV dodatkowe to dodasz 15mV na minusie.....zasada prób i błędów. I tak schodzić z Vcore można (nie namawiam oczywiście) do utraty stabilności CPU. Jak już się znajdzie napięcie graniczne, to "odjąć" wtedy dla bezpieczeństwa z offsetu te 10-12mV i powinno być ok. np. Ostatnie graniczny offset bez bluescreena był minus 0.140, to ustawić na 0.130. Ogólnie przy 14600K poniżej 1.176V można się spodziewać już bluescreena, ale nie jest to gwarantowane oczywiście, bo zależy jak już kolega wspomniał od jakości krzemu jaki się trafił w CPU, czyli tzw loteria zakupi, zawsze jest jakiś +/-. ale.....jak również od samej płyty głównej i operatora tej płyty. Więc może być i tak, że i na 1.136V będzie ok. (tzw świetna dobra, a czasami złota sztuka cpu) Ale tak, blue screen zawsze należy się spodziewać podczas takich zmian Vcore bliskich napięciu granicznemu danej sztuki CPU. screen poniżej są wyłącznie poglądowo, gdzie jest do odczytania Vcore w HWInfo i CPU-z Edytowane 9 Września przez Gef76 dodanie treści 1
izoterm21 3 Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września okej zszedłem do 0.150 z napieciem i po pełnym cyklu cinebench nic się nie wysypało. Poniżej zrzut ekranu (HWinfo zresetowany na starcie testu i zrzut wykonany przed zakonczeniem) Kilkaset pkt mi odjęło wzgledem poprzedniego testu (jeszcze na limicie 0.110) i w sumie nwm. czy to istotna zmiana czy raczej marginalna..? 78 stopni max w tescie to jak na takie chłodzenie uważam za okej (deepcool assasin 4)
Gef76 14 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września W dniu 10.09.2025 o 17:14, izoterm21 napisał(a): okej zszedłem do 0.150 z napieciem i po pełnym cyklu cinebench nic się nie wysypało. Poniżej zrzut ekranu (HWinfo zresetowany na starcie testu i zrzut wykonany przed zakonczeniem) Kilkaset pkt mi odjęło wzgledem poprzedniego testu (jeszcze na limicie 0.110) i w sumie nwm. czy to istotna zmiana czy raczej marginalna..? 78 stopni max w tescie to jak na takie chłodzenie uważam za okej (deepcool assasin 4) wynik 14600K Cinebench R23 w UV powinien być okolice 24500-25200 i jest zależny od wielu czynników. By był jak największy, to rzecz jasna w tle nie powinien pracować również żaden proces wykorzystujący znacznie CPU, a HWInfo czasami potrafi zjeść 100....500 pkt od wyniku. Jak możesz pokaż lub napisz jakie są pod obciążeniem Cinebench 2024 pod koniec testu w tym samym czasie parametry jak: 1. napięcie procesora "Vcore" 2. core VIDs 3. całkowita moc procesora 4. RPM wentylatora coolera cpu 5. temp procesora jako cały procesor 6. temp pomieszczenia od 1 do 5 można uzyskać i zrobić screen z HWinfo te screens, które wstawiasz nie są kompletne i brakuje szczególnie Vcore
Rekomendowane odpowiedzi