Skocz do zawartości

Problem z procesorem ryzen 5 7500f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, złożyłem wczoraj kompa, narazie windowsa nie zainstalowałem to nie powinienem panikować ale zauważyłem jak dla mnie dość wysokie temperatury w biosie a dokładniej 45,5 stopni i napięcie rzędu 1,208/1,216 na procesorze i zastanawia mnie czy to dużo czy jednak nie? jestem w tym zielony jak szczypiorek, niby jakieś pojęcie mam ale nie zbyt duże
procesor to amd ryzen 5 7500f
płyta główna; ASRock b850M-X wifi R2.0
chłodzenie: silver monkey x snowy blackout 240
na dole daje zdjęcie

Messenger_creation_D1C4E969-E847-4D1A-B328-1FF858F97F12.png

Opublikowano

Temperatura w biosie jest w porządku, jak na takie napięcie. Napięcie jest wysokie (ja na r 7700 mam 1,08V w biosie z CO -36, temperatura 42 stopnie), ale jak się pobawisz ujemną curvą, to spadnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

A czy paste nalozyles w odpowiedni sposob?

Te napiecie wydaje sie duze ale to moze dlatego ze podlaczasz pendrive/konfigurujesz cos? Czy ono sie utrzymyuje po chwili? Jakie temp są np po 10min

pastę nałożyłem sposobem na X i tak jej nie żałowałem.
akurat nic nie konfigurowałem i pendrive nie był podłączony, komputer był odpalony godzinę, zaraz po odpaleniu ma 38 stopni i po ok 10/15min wbija na 45 stopni i tak się utrzymuje.

Opublikowano

@JacekPlacek Nie napisałeś jakie chłodzenie.

Wejdź w zakładkę "OC Tweaker" i parametr "Performance Preset" przestaw na "PBO, Tjmax = 85* and Curve Optimizer -30"

CURVA.thumb.png.74fe5e58a244dd7d3aa4677cb8881687.png

To ustawienie znacznie poprawi Ci temperatury i kulturę pracy.
Jeżeli zauważysz jakieś problemy, niestabilności zmień to ustawienie na to o jedno wyżej czyli "PBO, Tjmax = 85* and Curve Optimizer -20"

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem ten procesor wszystko masz w normie u mnie napiecie pod pełnym obciązeniem było 1.23V na małych obciązeniach skakało do 1.34V wiec masz w normie temp też takie miałem. Z tym UV to sobie przymyśl u mnie nawet na -5 było nie stabilnie w BF V

Opublikowano (edytowane)

Gratuluje w takim razie egzemplarza skoro -5mv się wywalało :E zdąża się xD ja dwa razy trafiłem w życiu cpu który całkowicie na auto się wywalał i trzeba było ustawiać manualnie do stabilnej pracy...

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

dwa razy trafiłem w życiu cpu który całkowicie na auto się wywalał i trzeba było ustawiać manualnie do stabilnej pracy...

Takie coś nadaje się do natychmiastowej reklamacji (zakładając, że płyta główna poprawnie działa, czyli ustawia wszystko zgodnie ze spec.).

13 godzin temu, zlotnik napisał(a):

napiecie pod pełnym obciązeniem było 1.23V na małych obciązeniach skakało do 1.34V

Widzę, że Intel i AMD bardzo podobnie sterują procesorami (np. kwestia wyskoków napięcia  w Idle)

Opublikowano
16 minut temu, Kyle napisał(a):

Widzę, że Intel i AMD bardzo podobnie sterują procesorami (np. kwestia wyskoków napięcia  w Idle)

Intel i AMD nie ma nic do tego jak jest ustawione LLC na danej płycie ;) To jest zwykły celowy vdroop.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Gratuluje w takim razie egzemplarza skoro -5mv się wywalało :E zdąża się xD ja dwa razy trafiłem w życiu cpu który całkowicie na auto się wywalał i trzeba było ustawiać manualnie do stabilnej pracy...

Ziomek ma config prawie taki sam jak mój - R7 7700, b650 eagle i 32 GB Goodram 6000. Bios F35 , ostatni nie beta, najbardziej aktualny jak  xkom składał zestaw w sierpniu. Po 3 miesiącach Expo przestało być stabilne. Crashe w grach, occt i prime wywala errory. Jedyna zmiana to update windy z 24h2 do 25h2. Na 4800 wszystko cacy miód malina :hmm:.

Edytowane przez krzysiek_1990
Opublikowano
9 godzin temu, Kyle napisał(a):

Ale ma do tego, że w Idle napięcie potrafi przekroczyć chwilowo 1,3V.

nie powiedział bym że chwilowo u mnie na małych obciazeniach ciagle było ponad 1.3V dopiero przy dużym obciezeniu spadało do okolic 1.2V

• Thanks 1