Skocz do zawartości

14600k UV nic nie daje, proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

72waty  65 stopnie to tak sobie co nie xD

27 minut temu, SebastianFM napisał(a):

a ty tylko z gry i to jeszcze w sytuacji, kiedy karta graficzna ogranicza wykorzystanie CPU.

843636202_Zrzutekranu2024-09-25202244.jpg.2657bed37e7272addb3d1f5086d592e6.thumb.jpg.350cc97eb93ec1aad8efc0898cd3515c.jpg

dzast lajk dat?

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Godzinę temu, 5hogun napisał(a):

Plus jest taki, że przestawiasz jedną opcję w Biosie, niezależnie jaki chipset masz i i zapominasz o sprawie nawet nie mając wypasionego chłodzenia.

Buda z 3 wentylami, chłodzenie Dark Rock 4 (poziom wydajności Fortisa 5, więc bez szału) i lekko ponad 60 stopni przy wentylach kręcących się na tyle nisko, że ich nawet nie słyszę podczas gry.

Przechwytywanie.thumb.JPG.9e1ede10609646e14cb1d5ba1b8b48a7.JPG

Na 14600k w bios ustawiasz jedną opcję IA CEP na Disabled i też wsio zrobione 

Opublikowano
43 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@5hogun, tylko co to wnosi do tematu, że niby i5-14600K jest grzałką?

Twój procesor po UV pobiera 72 W przy 55 FPS natomiast w tym samym miejscu testowym, według testu PurePC, i5-14600K bez żadnego UV pobiera 117 W, ale generując aż 125 FPS.

Bez RT to mam tam ~ 100 fpsów   A tak w ogóle to  nie porównuj platformy z 4090 a 4070 i to na różnych ustawieniach, to nie ma sensu.

29 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@5hogun, ja czytam a ty? On pokazał temperatury podczas stress testu a ty tylko z gry i to jeszcze w sytuacji, kiedy karta graficzna ogranicza wykorzystanie CPU.

No chyba nie do końca jednak. Zarzut był, że na 7600x nie jest chłodno nawet na AiO na stocku. To pokazałem, że nie trzeba AiO, wystarczy przeciętne chłodzenie jeśli się tylko ustawi CO. Co to jut trudnego do zrozumienia?

Jak cię boli, że w życiowej sytuacji podczas gry a nie w syntetyku to proszę CB23;

68 stopni max i to też bez wentyli na 100%. Pewnie będzie zarzut teraz, że 90W limit? No tak, do grania mi więcej nie potrzeba.

4 minuty temu, janek25 napisał(a):

72waty  65 stopne to ta sobie co nie xD

Mogę mieć 50 żaden problem tylko po co skoro mogę mieć w grach ~60 i ciszę bo nie muszę rozkręcać wentyli ?

Przechwytywanie2.JPG

Opublikowano (edytowane)

@wallec, powinieneś pisać to z * i wyjaśnieniem, ponieważ w przypadku płyt głównych Gigabyte, IA CEP na domyślnym ustawieniu Auto jest wyłączone a żeby obniżyć napięcie trzeba wyłączyć Intel Default Settings.

@5hogun, mnie nic nie boli. Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem, że i5-14600K to grzałka. Jak chcesz coś porównywać to rób to z sensem. Porównywanie poboru mocy przy ustawionym limicie się do tego nie zalicza. Porównywanie temperatury też jest bez sensu choćby ze względu na to, że zależy ona od wielu czynników.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
1 minutę temu, 5hogun napisał(a):

Mogę mieć 50 żaden problem tylko po co skoro mogę mieć w grach

a ja moge mieć 30 jak gram na 20 watach xD

Co do autora tematu podal napięce .Gdze jest scren z tego? ja wdze tylko vid 1.44V

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, janek25 napisał(a):

Co do autora tematu podal napięce .Gdze jest scren z tego? ja wdze tylko vid 1.44V

Jest na pierwszej stronie screen. Gdzie widzisz te vid 1.44V? Na pamięciach ram? ;)

Przyszła dzisiaj paczuszka z amazona i zmieniłam pastę na procu. Tutaj dałam ciała bo założyłam że pasta TR dołączona do chłodzenia będzie coś warta. No nie była ;) Różnica 5-6stopni w stresie i to przy skręconych wentylatorach. Może coś z tego będzie. 

Edytowane przez Kasiax
Opublikowano

@Kasiax, na podstawie jednego dobrego zrzutu z HWiNFO wykonanego podczas uruchomionego Cinebench R23 da się ocenić, czy masz dobrze zrobione UV. Na tym zrzucie powinna być widoczna częstotliwość efektywna rdzeni P i E, pobór mocy, Vcore. Ewentualnie można w HWiNFO na czas testu włączyć opcję zapisywania logu czyli wszystkich wartości co sekundę do pliku tekstowego.

Opublikowano
7 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@5hogun, mnie nic nie boli. Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem, że i5-14600K to grzałka. Jak chcesz coś porównywać to rób to z sensem. Porównywanie poboru mocy przy ustawionym limicie się do tego nie zalicza. Porównywanie temperatury też jest bez sensu choćby ze względu na to, że zależy ona od wielu czynników.

No to właśnie dlatego się chyba nie zrozumieliśmy bo ja nie miałem intencji w ogóle porównywać tych procesorów tylko zaznaczyć, że procka ze screena można łatwo ogarnąć pod kątem temperatur.

5 minut temu, janek25 napisał(a):

aja moge mieć 30 jak gram na 20 watach xD

Dobry stosunek wydajności do niskiego poboru to jest akurat zaleta. Odprowadzanie ciepła to już inna bajka ale jak jest wystarczająco chłodno i do tego cicho to ja nie widzę problemu. :)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kasiax, na podstawie jednego dobrego zrzutu z HWiNFO wykonanego podczas uruchomionego Cinebench R23 da się ocenić, czy masz dobrze zrobione UV. Na tym zrzucie powinna być widoczna częstotliwość efektywna rdzeni P i E, pobór mocy, Vcore. Ewentualnie można w HWiNFO na czas testu włączyć opcję zapisywania logu czyli wszystkich wartości co sekundę do pliku tekstowego.

1310.png

Edytowane przez Kasiax
Opublikowano
4 godziny temu, 5hogun napisał(a):

7600x nie jest chłodno nawet na AiO na stocku

wystarczy przeciętne chłodzenie jeśli się tylko ustawi CO

To w końcu stock czy nie stock? :D

Pewnie będzie zarzut teraz, że 90W limit? No tak, do grania mi więcej nie potrzeba.

Na 14600K też możesz sobie ustawić limit 90W. Problem w tym jest taki, że tu nie chodzi o to co komu potrzeba tylko o realne działanie procesora. Jeśli procek dobija do power limitu nie osiągając przy tym pełnej wydajności to znaczy, że jest kasztanem.

3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

częstotliwość efektywna rdzeni P i E

Co myślisz o próbie podwyższania P kosztem ucięcia E? 
W grach raczej to nie będzie mieć żadnego znaczenia, a można zyskać większy zegar na P. Ewentualnie jak nie dźwignie większego zegara to powinno dać się niżej zjechać z napięciem. 
Przynajmniej tak mi się wydaję :D

Opublikowano

@Kasiax, biorąc pod uwagę uzyskany wynik to ten pobór mocy nie jest zły. Pewnie mógłby być jeszcze niższy o kilkanaście W, ale to już zależy m. in. od jakości krzemu.

Co jeszcze możesz zrobić?

1. Jeżeli nie masz tak ustawione to przełącz w UEFI napięcie na Adaptive. Z tego co znalazłem w internecie to u ASUS'a to ustawienie nazywa się Global Core SVID Voltage, trzeba wybrać Adaptive Mode.

2. Po zmianie sprawdź, czy jeszcze trochę bardziej możesz obniżyć napięcie za pomocą Offset'u.

3. Zaaktualizuj HWMonitor do najnowszej wersji lub najlepiej używaj HWiNFO. Obydwa programy pokazują ustawiony Offset w trybie Adaptive.

HWiNFOIAVoltageOffset.png.31bd73eec7fa3f9175530016e045aa87.png

21 minut temu, ztx napisał(a):

Co myślisz o próbie podwyższania P kosztem ucięcia E? 
W grach raczej to nie będzie mieć żadnego znaczenia, a można zyskać większy zegar na P. Ewentualnie jak nie dźwignie większego zegara to powinno dać się niżej zjechać z napięciem. 
Przynajmniej tak mi się wydaję :D

Według mnie to nic nie da. Napięcie jest wspólne dla rdzeni P i E więc nawet jak obniżysz częstotliwość rdzeni E to i tak będą dostawać wysokie napięcie. Pobór mocy dużo się nie zmieni.

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Napięcie jest wspólne dla rdzeni P i E więc nawet jak obniżysz częstotliwość rdzeni E to i tak będą dostawać wysokie napięcie.

No to jest właśnie zabawne, że nawet jak jeden rdzeń idzie na 100%, to napięcie podnoszone jest dla całego kawałka krzemu (tegoż zwanego z angielska "die"). Pewnie zbyt złożone byłoby zasilanie jednego rdzenia ("core") znajdującego się w "die" napięciem np. 1,3V i w tym samym czasie innego "core" napięciem 0,9V, a jeszcze innego "core" napięciem 1,1V.

Opublikowano
13 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, tylko weź pod uwagę, że nieużywane rdzenie są wyłączane i nie zużywają energii.

Tak, biorę to pod uwagę. Jednak z drugiej strony są też rdzenie które coś tam liczą przy niskim taktowaniu, a dostają napięcie jak przy ponad 5 GHz (bo rdzeń obok idzie na full i dostaje napięcie z góry tabeli) ... a to już oznacza niepotrzebne marnowanie energii/grzanie i tak dalej (po stronie tych mało obciążonych rdzeni).

Opublikowano

@Kyle, no właśnie nie. Tobie się może tylko wydawać, że rdzeń E pracuje na niskim taktowaniu. Nawet jak patrzysz na odczyty HWiNFO to zobaczysz efektywne taktowanie np. 2 GHz a tak naprawdę to rdzeń E przez część czasu będzie pracował na częstotliwości 4 GHz a przez część czasu będzie wyłączony. Oczywiście nie zawsze tak jest. Dobry przykład to np. Cyberpunk 2077, gdzie rdzenie E nie są obciążone w 100%.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ztx napisał(a):

To w końcu stock czy nie stock? :D

Czy ja muszę każde zdanie tłumaczyć? Co to jest w ogóle za poziom dyskusji, witki opadają. Skoro napisałem, że jak się ustawi CO to chyba to oznacza, że nie stock?

A tak w ogóle to elegancko wyciąłeś z tego tekstu ;

Zarzut był, że na 7600x nie jest chłodno nawet na AiO na stocku. To pokazałem, że nie trzeba AiO, wystarczy przeciętne chłodzenie jeśli się tylko ustawi CO

to zdanie;

7600x nie jest chłodno nawet na AiO na stocku

Robotę w TV w p.n Korei masz od ręki. :)

Edytowane przez 5hogun
Opublikowano
Godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

@Kasiax

1. Jeżeli nie masz tak ustawione to przełącz w UEFI napięcie na Adaptive. Z tego co znalazłem w internecie to u ASUS'a to ustawienie nazywa się Global Core SVID Voltage, trzeba wybrać Adaptive Mode.

Nie mam, bo się nie da ;) Chyba wykastrowali to w najnowszym biosie, global core svid mogę ustawić tylko na Auto/manual/offset.