Skocz do zawartości

Intel Nova Lake, Razer Lake, Hammer Lake - LGA-1954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, janek25 napisał(a):

konkrety tzn.Fps był niewspółmiernie duży :P

test na the last of us

Konfiguracja z samymi rdzeniami P-Core i wyłączonym HT (Hyper-Threading) oraz wyłączonymi rdzeniami E-Core będzie w grze The Last of Us na procesorze Alder Lake nieco szybsza i bardziej stabilna niż konfiguracja domyślna. Gra zyskuje wtedy na wyższym taktowaniu rdzeni i braku spadków wydajności powodowanych przez wolniejsze E-Core. [1, 2, 3]

Dlaczego ta konfiguracja działa lepiej?

Problem z E-Core: Gra ma ogromne wymagania wobec procesora (i ogromny narzut na wątki). Kiedy system Windows przydziela część zadań gry do rdzeni E-Core, wydajność diametralnie spada, a w grze mogą pojawiać się przycięcia i mikro-zacięcia.

Zarządzanie pamięcią: Odcięcie rdzeni E-Core pozwala fizycznym rdzeniom P-Core uzyskać wyłączny dostęp do większej pamięci podręcznej L3, co bezpośrednio przekłada się na płynność animacji.

Hyper-Threading: Choć w wielu grach HT lekko pomaga, przy wymagających portach, takich jak The Last of Us, wyłączenie HT pozwala często na ustabilizowanie czasu klatkowania (frametime) i dodatkowe podbicie taktowania rdzeni (OC) bez przegrzewania procesora

sprawdziaem tez alder lake i P plus E lepsze w the last of us

Nie no nie wyłączałem HT, bo zostałyby tylko 6 rdzeni P-core :lol2:

6 P-core + HT -> 12 wątków przy 5,5GHZ + 5 GHZ RING + 7800MT CL 36.

Niestety taka wyżyłowana mobka/CPU/RAM wywala mi Wiedźmina 3 :placz:

Edytowane przez leven
Opublikowano
22 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tego, czy kulawy BIOS czegoś nie bruździł przy tych wynikach, nie byłbym taki pewny. W każdym razie tej gierki nigdy nie badałem na Arrow/Alder/Raptor i nie mam takiego zamiaru. Jakieś inne przykłady?

W grze The Last of Us Part I nowszy procesor Intel Core Ultra 9 285K wypada lepiej od i9-14900K, generując średnio o około 10% do 17% więcej klatek na sekundę.

Dlaczego tak jest w The Last of Us?

The Last of Us to jedna z niewielu gier, która potrafi w pełni wykorzystać nową architekturę "Arrow Lake" zastosowaną w modelu 285K. Gra ta kładzie ogromny nacisk na procesor, a usprawnienia w architekturze nowszego układu przekładają się tu na bezpośredni zysk wydajności.

Bezpośrednie porównanie obu procesorów

Choć w tej konkretnej grze wygrywa 285K, ogólne podsumowanie obu procesorów pokazuje inne mocne strony:

Gry ogółem: W testach obejmujących kilkadziesiąt różnych gier starszy 14900K jest średnio o około 5% szybszy. Wiele popularnych tytułów (np. Cyberpunk 2077) wciąż działa lepiej na i9-14900K.

Bo trzeba wiedzieć gdzie testować by wyszło dobrze :hihot:

A tak na poważnie gra multirdzeniowa

Opublikowano (edytowane)

Dobrze siedząca na CPU,najczęściej z niepełnym GPU load bez ptoblemu. FPS też nie ma 500 czy 800 jdk na sotr to i można testować 

6 minut temu, leven napisał(a):

Nie no nie wyłączałem HT, bo zostałyby tylko 6 rdzeni P-core :lol2:

6 P-core + HT -> 12 wątków przy 5,5GHZ + 5 GHZ RING + 7800MT CL 36.

Niestety taka wyżyłowana mobka/CPU/RAM wywala mi Wiedźmina 3 :placz:

Nie rozśmieszaj .wiedzmin 3 hehe. To się 10 lat temu nie nadawało 😆

Edytowane przez janek25
Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Tego, czy kulawy BIOS czegoś nie bruździł przy tych wynikach, nie byłbym taki pewny. W każdym razie tej gierki nigdy nie badałem na Arrow/Alder/Raptor i nie mam takiego zamiaru. Jakieś inne przykłady?

Nie żebym się czepiał, ale takiego Warheada testowałeś w słabej miejscówce i jak zrobisz rozpierduchę to najlepsza wydajność będziesz miał na gołych 8P bez E i SMT ;)

U ciebie jest na odwrót ;) Zachowanie i wydajność jest identyczne na Win10 i Win11 poza tym do gry i tak trzeba wrzucić fixa(crysis launcher) inaczej nie da się grać ;)

Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Intelik wie, że zabawa z E-core to był błąd, a jeszcze wiekszy błąd to pozbycie się SMT.

Tylko dlatego że ludzie kupują procesory patrząc na tabelki w grach i na coś co się z liczbą rdzeni i wątków nie skaluje? Przy zadanym budżecie energetycznym :E

No to zaraz jakikolwiek progres zniknie chyba że kogoś obchodzi zysk liczony w pojedynczych procentach... kupujesz płytę dość lepiej wyposarzoną i tyle cię widzieli :lol2: A tu nowe fabryki swoje kosztowały :E

Opublikowano
9 godzin temu, sideband napisał(a):

Nie żebym się czepiał, ale takiego Warheada testowałeś w słabej miejscówce i jak zrobisz rozpierduchę to najlepsza wydajność będziesz miał na gołych 8P bez E i SMT ;)

Mogło tak być, do takiego testu staroci szukanie miejscówek od nowa nie wchodziło w grę ;)

Opublikowano

To raczej jest dodatkowa moc dla proca, ale opcji jest parę

- placeholder dla EPS

- dali pcie bo w zasilaczach tego dużo a coraz częściej leci się na 12vhpwr. Ciężko chyba o zasilacz z 3x eps. Kiedyś na płytach były molexy w okolicy proca. Teraz molexów już się prawie nie używa.

Opublikowano (edytowane)

To jest prototyp to ciężko powiedzieć co autor miał na myśli.

Może przygotowania pod swoje "BTF" do zasilania kart graficznych.

Ps. ważne by wyszło w tym roku i wydajność się zgadzała :E

Edytowane przez sideband