leven 1 011 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja (edytowane) 39 minut temu, janek25 napisał(a): konkrety tzn.Fps był niewspółmiernie duży test na the last of us Konfiguracja z samymi rdzeniami P-Core i wyłączonym HT (Hyper-Threading) oraz wyłączonymi rdzeniami E-Core będzie w grze The Last of Us na procesorze Alder Lake nieco szybsza i bardziej stabilna niż konfiguracja domyślna. Gra zyskuje wtedy na wyższym taktowaniu rdzeni i braku spadków wydajności powodowanych przez wolniejsze E-Core. [1, 2, 3] Dlaczego ta konfiguracja działa lepiej? Problem z E-Core: Gra ma ogromne wymagania wobec procesora (i ogromny narzut na wątki). Kiedy system Windows przydziela część zadań gry do rdzeni E-Core, wydajność diametralnie spada, a w grze mogą pojawiać się przycięcia i mikro-zacięcia. Zarządzanie pamięcią: Odcięcie rdzeni E-Core pozwala fizycznym rdzeniom P-Core uzyskać wyłączny dostęp do większej pamięci podręcznej L3, co bezpośrednio przekłada się na płynność animacji. Hyper-Threading: Choć w wielu grach HT lekko pomaga, przy wymagających portach, takich jak The Last of Us, wyłączenie HT pozwala często na ustabilizowanie czasu klatkowania (frametime) i dodatkowe podbicie taktowania rdzeni (OC) bez przegrzewania procesora sprawdziaem tez alder lake i P plus E lepsze w the last of us Nie no nie wyłączałem HT, bo zostałyby tylko 6 rdzeni P-core 6 P-core + HT -> 12 wątków przy 5,5GHZ + 5 GHZ RING + 7800MT CL 36. Niestety taka wyżyłowana mobka/CPU/RAM wywala mi Wiedźmina 3 Edytowane 25 Maja przez leven
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 22 minuty temu, tomcug napisał(a): Tego, czy kulawy BIOS czegoś nie bruździł przy tych wynikach, nie byłbym taki pewny. W każdym razie tej gierki nigdy nie badałem na Arrow/Alder/Raptor i nie mam takiego zamiaru. Jakieś inne przykłady? W grze The Last of Us Part I nowszy procesor Intel Core Ultra 9 285K wypada lepiej od i9-14900K, generując średnio o około 10% do 17% więcej klatek na sekundę. Dlaczego tak jest w The Last of Us? The Last of Us to jedna z niewielu gier, która potrafi w pełni wykorzystać nową architekturę "Arrow Lake" zastosowaną w modelu 285K. Gra ta kładzie ogromny nacisk na procesor, a usprawnienia w architekturze nowszego układu przekładają się tu na bezpośredni zysk wydajności. Bezpośrednie porównanie obu procesorów Choć w tej konkretnej grze wygrywa 285K, ogólne podsumowanie obu procesorów pokazuje inne mocne strony: Gry ogółem: W testach obejmujących kilkadziesiąt różnych gier starszy 14900K jest średnio o około 5% szybszy. Wiele popularnych tytułów (np. Cyberpunk 2077) wciąż działa lepiej na i9-14900K. Bo trzeba wiedzieć gdzie testować by wyszło dobrze A tak na poważnie gra multirdzeniowa
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja (edytowane) Dobrze siedząca na CPU,najczęściej z niepełnym GPU load bez ptoblemu. FPS też nie ma 500 czy 800 jdk na sotr to i można testować 6 minut temu, leven napisał(a): Nie no nie wyłączałem HT, bo zostałyby tylko 6 rdzeni P-core 6 P-core + HT -> 12 wątków przy 5,5GHZ + 5 GHZ RING + 7800MT CL 36. Niestety taka wyżyłowana mobka/CPU/RAM wywala mi Wiedźmina 3 Nie rozśmieszaj .wiedzmin 3 hehe. To się 10 lat temu nie nadawało 😆 Edytowane 25 Maja przez janek25
leven 1 011 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Co to jest 1p lat temu ? Podnieś RAM (taktowanie) i pyknij w W3 (ten odświeżony)
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Ta na rynku w Nowogardzie ale ty nie grasz z rt na 5060ti 😄
leven 1 011 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Tam nie ma Nowogradu https://postimg.cc/gallery/4hB9YDt
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Za to jest pełne GPU load i 1440p na matrycy 4k
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja No i widzę pogodziłem się z fg a mówiłeś że coś nie tak na wiedźminie 😄
leven 1 011 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Bez FG na ustawieniach, które pokazałem, miałbym z 50 FPS słabo, ale z FGx2 całkiem dobrze mi się gra.
sideband 3 386 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 1 godzinę temu, tomcug napisał(a): Tego, czy kulawy BIOS czegoś nie bruździł przy tych wynikach, nie byłbym taki pewny. W każdym razie tej gierki nigdy nie badałem na Arrow/Alder/Raptor i nie mam takiego zamiaru. Jakieś inne przykłady? Nie żebym się czepiał, ale takiego Warheada testowałeś w słabej miejscówce i jak zrobisz rozpierduchę to najlepsza wydajność będziesz miał na gołych 8P bez E i SMT U ciebie jest na odwrót Zachowanie i wydajność jest identyczne na Win10 i Win11 poza tym do gry i tak trzeba wrzucić fixa(crysis launcher) inaczej nie da się grać
areczek1987 1 149 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 11 godzin temu, sideband napisał(a): Intelik wie, że zabawa z E-core to był błąd, a jeszcze wiekszy błąd to pozbycie się SMT. Tylko dlatego że ludzie kupują procesory patrząc na tabelki w grach i na coś co się z liczbą rdzeni i wątków nie skaluje? Przy zadanym budżecie energetycznym No to zaraz jakikolwiek progres zniknie chyba że kogoś obchodzi zysk liczony w pojedynczych procentach... kupujesz płytę dość lepiej wyposarzoną i tyle cię widzieli A tu nowe fabryki swoje kosztowały
janek25 404 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja https://www.purepc.pl/intel-nova-lake-procesor-z-mocnym-igpu-dla-rynku-edge. Można będzie sobie kupić za chwilę golasa do 1080p 😋
tomcug 4 145 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 9 godzin temu, sideband napisał(a): Nie żebym się czepiał, ale takiego Warheada testowałeś w słabej miejscówce i jak zrobisz rozpierduchę to najlepsza wydajność będziesz miał na gołych 8P bez E i SMT Mogło tak być, do takiego testu staroci szukanie miejscówek od nowa nie wchodziło w grę
Phoenix. 7 196 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca https://videocardz.com/newz/gigabyte-shows-first-z990-motherboard-for-intel-nova-lake-s-features-three-8-pin-power-connectors
Pentium D 2 045 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Płytka raczej pod XOC bo już jeden EPS jest w stanie dostarczyć 336 Watów.
sideband 3 386 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Tam są dwa EPS i jedno PCI-Express. Wystarczy popatrzeć na wycięcia w gniezdzie. Edytowane 2 Czerwca przez sideband 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Faktycznie. Tylko po co ta wtyczka w tym miejscu skoro przy 24 pin już jedna jest
areczek1987 1 149 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 1 godzinę temu, sideband napisał(a): Tam są dwa EPS i jedno PCI-Express. Wystarczy popatrzeć na wycięcia w gniezdzie. Top płyty 3x8 pin. Jeszcze jeden przy 24pin Bez manuala nie dojdziesz co oni tu wycudowali
Pentium D 2 045 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca To raczej jest dodatkowa moc dla proca, ale opcji jest parę - placeholder dla EPS - dali pcie bo w zasilaczach tego dużo a coraz częściej leci się na 12vhpwr. Ciężko chyba o zasilacz z 3x eps. Kiedyś na płytach były molexy w okolicy proca. Teraz molexów już się prawie nie używa.
sideband 3 386 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) To jest prototyp to ciężko powiedzieć co autor miał na myśli. Może przygotowania pod swoje "BTF" do zasilania kart graficznych. Ps. ważne by wyszło w tym roku i wydajność się zgadzała Edytowane 2 Czerwca przez sideband
areczek1987 1 149 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Edytowane 2 Czerwca przez areczek1987
Phoenix. 7 196 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca https://videocardz.com/newz/intel-lga-1954-boards-with-64mb-to-support-cpus-beyond-razor-lake-2l-ilm-leak-confirmed
Phoenix. 7 196 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca https://videocardz.com/newz/intel-nova-lake-s-socket-appears-lga-1954-dual-lever-retention-confirmed
Rekomendowane odpowiedzi