Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,chciałbym zapytać, poradzić się:

Mój komputer:

Intel(R) Core(TM) i3-4160 CPU @ 3.60GHz   3.60 GHz

Płyta główna: Gigabyte B85M-D3H

Karta graficzna: NVIDIA GT 730

Moj zasilacz 500 W

Chciałbym kupic nowa karte graficzna ZOTAC NVIDIA GT 1030 za okolo 350zl ale moj monitor jest juz dosc stary, ma okolo 10 lat.

Kupilem 10 lat temu SAMSUNG 2233RZ 120hz teraz niedostępny, a w Counter Strike 2 juz graja na ZOWIE monitorach i chcialbym kupic i karte graficzna i nowy monitor.

Jesli mozecie doradzic, kupic karte graficzna z DVI i pograc sobie czy juz kupywac nowsza karte pod monitor ZOWIE ?

Monitory nowsze maja DisplayPort i HDMI, a zeby grac na 144hz minimum trzeba DisplayPort tak? A ZOTAC NVIDIA GT 1030 ma DVI, wiec odpada?

Prosiłbym o każda rade, bo chciałbym miec jak najwięcej FPS, a komputer juz nie taki nowy

Pozdrawiam, mattwarden.

Opublikowano

Counter Strike 2 to całkowicie nie moja bajka, ale wydaję mi się, że na 16 letnim procesorze i3 to ciężko będzie Ci utrzymać wysoki klatkarz. Trzeba się liczyć z ciągłymi spadkami w okolice 50fps ze strony procesora. Na GT 1030 też pewnie trzeba by było zjechać do rozdzielczości 1280x720. Kupno jakiegokolwiek nowego monitora 144Hz do tego sprzętu moim zdaniem mija się z celem.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Aha no to taka odpowiedz mi wystarcza, widocznie moj komputer to juz zabytek :)

Dziekuje skunRace, like dla Ciebie i dobrego wieczoru.

PS. To nie oplaca sie kupowac karty graficznej ? Tylko juz nowy komputer tak? Ze względu na spadki fps?

Edytowane przez mattwarden
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki, ale poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych, bo ja kompletnie nie gram z żadne strzelanki, ale wiem, że CS2 wymaga przyzwoitego procesora jeśli liczysz na jak najwięcej klatek. Niestety ta i3 ma 16 lat, wiec są to czasy bardziej CS:GO. Zastanawiaj się powoli na wymianą całego sprzętu zamiast nad nowym monitorem, nawet z używek, bo w miarę niedużym kosztem można coś złożyć głównie pod CS2. Również miłego wieczoru życzę ;)

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, mattwarden napisał(a):

PS. To nie oplaca sie kupowac karty graficznej ? Tylko juz nowy komputer tak? Ze względu na spadki fps?

Tutaj nie ma zmieniać czy dokupować. Tylko nowa jednostka. Spadki fps z 15 na 10 to nie są spadki tylko ich kompletny brak.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mattwarden napisał(a):

Chciałbym kupic nowa karte graficzna ZOTAC NVIDIA GT 1030 za okolo 350zl

image.png.d3de9a63c36c7aa2d962d4fb09de6eb7.png
Ten szmelc w trakcie górki kryptowalut był dostępny za 200 zł i ma wydajność integry w ryzen 5600g. Obecnie używane schodzą za ~60 zł, głównie do pulpitu lub pod physx. Pewnie jest ponad dwa razy gorsze od Steam Deck.

Z nowych i najtańszy kart, które nie są szmelcem jest intel a310 / a380, ale lepiej rozejrzeć się za używanymi kartami w tej cenie. Gtx1660ti / super za 300 zł lub trochę więcej przy dobrej sztuce oraz rx6600 za 500 zł to dość powszechna rzecz.
Ewentualnie rx5600xt / bez xt poniżej 400 zł, challanger będzie młodszy, bo ktoś sprzedawał OEM ~3 lata temu.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Counter Strike 2 to całkowicie nie moja bajka, ale wydaję mi się, że na 16 letnim procesorze i3 to ciężko będzie Ci utrzymać wysoki klatkarz.

ok 100-250fps na kręconym 2500K 4.3GHz i niezłym RAMie i timingach.

Na mapce Mirage. 

W trybie deathmatch wyraźnie przeszkadza niska wydajność.

Testowałem na karcie z 2015r. ale w 900p bez AA, bez upcallerów, bez v-sync, z ustawieniami low i opcjami dźwięku na off, jeśli jakieś były (już nie pamiętam, ale w CSGO zaawansowane przetwarzenia dźwięku potrafiło starym procom podkładać nogę)

Ogólnie zazwyczaj okolice 150fps w normalnym meczu na Mirage i jest to poziom przy którym można spokojnie grać, choć do ideału przydałoby się 2x więcej, oczywiście. W każdym razie da się całkiem komfortowo pograć. 

Teraz, musichunter1x napisał(a):

Gtx1660ti / super za 300 zł lub trochę więcej przy dobrej sztuce

Za 350zł to ja bym jeszcze dziś chętnie 1660super kupił, byle niezły model (nie suszara, nie piekarnik dla pamięci) i z DVI. 

Ale chyba trochę przesadziłeś. Tak tanie to chyba one jeszcze nie są.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Cs od wersji GO ma tak spartolony silnik że przy 100 klatkach jest feeling jakby było 30 :E jest to gierka konkretnie siedząca na cpu w której do pełnej płynności trzeba mieć 250-300fps nawet jak masz monitor 144hz to przy 144 klatkach jest :dupa: całkowicie odwrotnie niż w 99,99% innych gier multi gdzie lepiej zblokować fps w okolice odświeżania ekranu.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

No ja w CSa ogólnie parę godzin już pograłem xD 
CEES.thumb.png.8d108c22f5e1ba10febf79ca9c85c55e.png

@Send1NZgodzę się, od CS:GO im więcej klatek tym lepiej.
W CS2 liczy się procesor ale też karta graficzna.

@mattwarden Niestety, Twój komputer to już antyk.
Określ budżet jaki mógłbyś przeznaczyć na modernizację/zakup nowego to doradzimy.

Ogólnie jak nie chcesz "już" wydawać majątku ale chcesz po taniości poczuć "kopa" spróbuj na początek za 18zł kupić procesor i5-4430S (https://allegro.pl/oferta/intel-core-i5-4430s-2-70ghz-sr14m-s1150-tdp-65w-17939758318)
Co do karty graficznej - przejściowo myślę, że ten GTX 1660 Super za 350zł powinien być OK (https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-nvidia-gtx-1660-super-f6m?rep=1087064574)
Te karty to Manli Gallardo - Manli jest mało popularny u nas, ale firma matka, to PCPartner czyli Zotac, Inno3d - czasem robią też coś dla Sapphire. Na allegro ponadto masz te wszystkie allegro protect itd.

Opublikowano (edytowane)

980ti wystarcza do 900p low w CS2. W sensie, że jak dałem 2x niższą to już bez żadnego wpływu na wydajność. Patrzyłem też na YT i tam gość z 3060 i podobnym procu miał praktycznie tyle samo FPS, więc 1660 super sobie na pewno z 900p low poradzi. Bez AA i rozmydlaczy nie ma tragedii z widocznością, ale ja mam słaby wzrok i nie lubię snajpić, więc opinia innych może się różnić.

A w ogóle to polecam downgrade ale nie sprzętu tylko gry. Odinstalowałem CS2, zainstalowałem emulator i napierdzielam w retro z bananem na twarzy :)

A teraz doczytałem całą treść wątka. 

No to tak: monitor jest nienajgorszy. Miałem w domu 226BW a ten będzie chyba coś koło tego. Od biedy może zostać. 

Jednak jest potencjalny problem z zasilaczem. Jak to tani szrot to może nie dać rady z kartą a nawet ją lub inną część w kompie uszkodzić. Jak nie starczy kasy to może bierz gtx 970 i zmianę zasilacza jeśli masz jakiegoś Cing Puang Ciang Super 500Watt

Te 150 na zasilacz by się przydało wydać, żeby nie musieć znowu zmieniać za rok jakbyś chciał zrobić upgrade do czegoś mniej zabytykowego.

Z monitorów rewelacyjny jest stary Benq 2411Z. Z jakością obrazu statycznego nie będzie dobrze, może nawet gorzej.

Ale za to możesz go wyrwać za 400zł minus tyle o ile staniał od czasu gdy był po 400, bo wtedy kupiłem sobie drugi na zapas i nie śledziłem cen :E

Niestety wymaga DVI a żadna karta nowsza od 2060 Super 8GB nie ma wersji z DVI więc musisz to przemyśleć. To jest mercedes w kwestii obrazu w ruchu, ale poza obrazem w ruchu są lepsze alternatywy. Nawet nówki za 350zł już bywają. (1080p 144Hz)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Za 350zł to ja bym jeszcze dziś chętnie 1660super kupił, byle niezły model (nie suszara, nie piekarnik dla pamięci) i z DVI. 

Ale chyba trochę przesadziłeś. Tak tanie to chyba one jeszcze nie są.

Wrzuć do obserwowanych. Sam myślałem nad kupieniem Msi Gaming X, czy jak tam się zwie, bo była za 300 zł, ale ktoś podkupił. Regularnie do 350 zł spada, a poniżej 400 zł można negocjować ~2-3 letnie, wśród porządnych modeli, ale stwierdziłem że względem gtx1650S nie zrobi mi to różnicy. Wróciłem na Ampere, o ile dotrze w całości.

Za 500 zł jest już rx6600, co jakiś czas sypie nim w tej cenie, a nawet rx5600xt jest poniżej 400 zł, ale to niekiedy kłopotliwa karta, za to wydajniejsza od gtx1660s, więc naturalniej 1660 musi być taniej.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze zapominam o tym CS2.

W takim razie pozostaje tylko wrzucić frazę 1660 do obserwowanych na olx w dziale karty graficzne i przedziałem cenowym 250-400. Czasem ktoś nie dopisze "gtx", można wtedy znaleźć kartę, którą przegapią inni. 

Polecam też szukać w tym dziale według roku i widełek cenowych, łatwiej znaleźć coś młodego. Z dowodem zakupu najlepsze sztuki można negocjować poniżej 400 zł, ale niecierpliwi kupują nawet za 380 zł, za 300 zł schodzi w trakcie godzin lub dnia.

Gtx1660ti jest ciut lepszy, ale gtx1660 super był dłużej sprzedawy i są na rynku ~3 letnie.

Gtx1660 jest blisko 1650super, choć nie wiem jak w CS2, bo prawie nigdy nie patrzę  na niego w testach.

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Pamiętam że tak było na początku ale z tego co pamiętam to trochę się zmieniło z czasem i radki już nie odstają

O widzisz. W sumie jakiś czas temu sprawdzałem ponownie jaka jest różnica między gpu NVIDIA, a AMD w CS2, to FPSy bardziej się zrównały ale 1% i 0,1% lows na AMD były zauważalnie gorsze, w każdym przypadku. Nie przytoczę konkretnych źródeł bo minęło trochę czasu.
Ja tam testy liptona traktuje dosyć po macoszemu, bo czasem się chłop pomyli albo jakąś gafę strzeli i na to też biorę poprawkę.

Mimo wszystko warto w przypadku CS2 patrzeć na karty zielonych ze względu na wbudowany Nvidia Reflex, który działa bdb i ja np. czuję różnicę.
AMD Antilag sterownikowy wypadał odczuwalnie gorzej (testowałem bodajże na 6600XT), a za AMD Antilag 2.0 dostawało się bana na VAC, co było globalną aferą ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie chodzi tylko o test liptona, na początku przewaga nv w csie jeśli postawiło się obok siebie karty zielonych i czerwonych które ogólnie mają podobną wydajność była spora ale z biegiem czasu "wyklepali" :P 

Jasne jasne. Dobrze, że poprawili. Dla mnie CS2 to casualowy tytuł, w który najczęściej gram, stąd trochę jestem uwięziony z kartami zielonych chociaż sercem jestem chyba radeoniarzem - zawszę jak patrzę przez szybkę w kompie, który stoi na moim biurku i widzę "GEFORCE RTX" czuję wewnętrzne rozdarcie, jakbym decyzyjnie wspierał cały ten zepsuty burdel, który już żywcem drze od nas pieniądze (The more you buy, the more you save) i oszukuje nas w kwestiach wydajności (5070=4090, oni zaczęli Frame Gen i rozmydlacze).
Wiem, że Nvidia jest pionierem wielu rozwiązań ale też niestety tych negatywnych. Od czasów krypto jakoś bardziej krytycznie na nich patrzę...

Stąd podsumowując mimo wszystko do CS2 polecę zawsze priorytetem coś od zielonych.
Kwestia ile autor może się szarpnąć, bo nawet RTX 5090 można upchnąć, chociaż procek może trochę nie wyrobić xD 

• Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, mattwarden napisał(a):

Jasne, że nowy. 

Jeśli masz więcej kasy to najlepiej 7800x3D + jakiś RTX 5060 (do CS nie ma potrzeby dorzucać do lepszych GPU czy do większej ilość VRAM). Takim zestawem maksymalizujesz FPSy i masz spokój na lata.

Jak mniej kasy to 7500F + RTX 5060. 

Ewentualnie jak chcesz jeszcze więcej urwać i upolujesz jakiś używany zestaw z Intel 12400 za dobry pieniądz to też będzie git.

Każda z tych opcji da ogromny przeskok w porównaniu do tego co masz teraz, bo nie oszukujmy się, masz obiekt muzealny, a do tego build typowo biurowy.  

• Upvote 1
Opublikowano

Jestem, jestem :) Bardzo dziękuję za pomoc od Was.

No tak już za stary komputer. Jeśli chodzi o budżet to mam 2500zl na nowy komputer ale najlepiej skladany przez jakiegoś informatyka, prawda ? 

Co do monitora to na razie nie będę wymieniał więc muszę pamiętać o DVI, prawda?

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.

mattwarden

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Koleś przepadł :D a licytacja trwa :> 

KlasyQ czego nie rozumiesz? kolejny z setki takich samych tematów z licytacją ;) na elektrodzie by było "proszę użyć lupy/wyszukiwarki" :E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Za 2500 to dziś kupisz nową kartę z nisko-średniej półki (tylko cenę napompowali z 700 na 2500zł) więc będziesz musiał kupować używane części. Jeśli się nie znasz, to musisz wliczyć kilka stówek za pomoc kogoś kto ogarnie, wybierze na co i będzie polował, i kupował używane części, złoży, i gruntownie przetestuje. 

Próg bólu "szkoda, że nie mogłeś dołożyć" będzie niestety conajmniej tysiaka wyżej. Za 2500 kupisz i tak sprzęt, który pogubi śrubki jak mu odpalisz grę z końca 2027 robioną pod nowe konsole. Taki który nie będzie miał z taką grą problemu, dziś kosztuje 5-7 tysięcy.