Skocz do zawartości

Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki? Oraz kupując nowy monitor brać UW 3440x1440 czy zostać przy 2560x1440 ?

Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki?

• Kupić RTX 5070 TI/ 5080
    • Czekać do wiosny na superki
  2. 2. Kupując nowy monitor brać UW 3440x1440 czy zostać przy 2560x1440? (głównie gry single player)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Brolly napisał(a):

@Lameismyname 

Generalnie jak gram w dzień albo albo rolety zaciągnięte na max (jak słonko świeci mocno) albo wieczorem lampa z lewej strony biurka zza monitora więc nie mam bezposrednio padającego światła na monitor.

Jak masz Glossy to nie chodzi tylko o źródło światła tylko o całe otoczenie.
Np. jak masz łysą glacę, to może odbijać się w tym monitorze i Cię irytować, a takich przykładów jest wiele ;) 
Ja mam zdanie o Glossy jak o 21:9. No way ;) 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Dimazz napisał(a):

najlepszy jest kiedy się trafi okazja ale też bić się o te kilka stów to trochę walka o pietruszkę.

ale generalnie zwykle najlepiej kupować w okresie letnim

W lato ceny szczególnie GPU były gorsze niż teraz :E

@Lameismyname

W sumie to chyba nie ma co mi odbijać światła na monitor :P

W-oled nie ma jakiejś gorszej "przejrzystości" obrazu gdzieś słyszałem? i to jeszcze mat.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Robienie w banie. Będzie odpływ chętnych jak tylko usłyszą ile dopłacają do nowości względem starszego sprzętu. Już ram 2x i ktoś płacze i płaci? Co innego jak chce mieć system aktualny a pytanie gdzie się kończy wspieranie sprzętu przez win11 lub Linux...

Inna sprawa że będzie znacząco lepszy ale to śpiewka na 16A lub N2. Tu ci podbiją o 10-20% a dalej będzie kręcenie głową i strzyżenie tylko desperatów.

• Upvote 1
Opublikowano

Krótko i konkretnie: nie ma śladów w rejestrach certyfikacyjnych EEC / FCC potwierdzających istnienie modeli „RTX 50xx Super”,a mamy...listopad.

Więc o jakich RTX 5000 SUPER mówimy?

15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Co do 5070ti vs 5080 to Daniel Owen bardzo rozsądnie rozbił temat na części pierwsze:

Przy takiej samej ilości VRAM,dopłata do 5080 jest pozbawiona całkowicie sensu...

• Upvote 4
Opublikowano

Gdzieś widziałem słupki że skracają szynę w 5070ti super?

80 to coolery niejednokrotnie z 90+ wyższe powerlimity i większe rdzenie. Pamięć której się nie da pogonić tak wysoko przy tych 70 a pytanie czy i ona tutaj ograniczeniem.

Tu za każde naście procent wskakuje półka. Z premierą blackwell poprostu coś odświeżyli, dodali mfg, jakieś zmiany w architekturze które niczego nie urywają i wplasowali się z małym discountem(50$ przy 70ti) spychając wszystko starsze w dół...

Złotówka pytanie jak będzie stać.

Bo się nazbiera nawet z małymi korektami w cenach jak po mnożniku poleci.

Opublikowano

Dzień dobry.

Wszystko ładnie i pięknie.

Taki monitor Oled to już chyba na dłuższy czas i kosztuje niemało.

Pytanie jest tylko takie jak z żywotnością takiego monitora ponieważ

pierwsze oledy tym nie grzeszyły.

Myślę ,że ja jednak do superek RTX 5000 dla większego Vram, którego nigdy

za dużo, poczekałbym.

Niepewne jest jednak dostępność superek na początku i zapewne wyższe ceny.

Nie każdy może czy chce czekać w nieskończoność, wybór należy do autora tematu.

Jako że jestem bardzo tolerancyjny jeśli chodzi o detale w grach( średnie w zupełności

mi wystarczają) ja bym poczekał do superek, albo kupił jakąś kartę, byle nie za drogą na przeczekanie. 

Następnie w odpowiednim czasie sprzedał starą kartę graficzną i kupi taką z większą ilością Vram,

jeśli w zamyśle jest jej dłuższe użytkowanie.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

• Upvote 1
Opublikowano

Monitor na pewno 34' Ultra Wide QHD. Karta - RTX 5070 Ti lub czekać na RTX 5070 Ti SUPER. RTX 5080 pozbawiony totalnie sensu. Ja bym raczej czekał na Twoim miejscu na SUPERkę, ale nie wiem, czy wytrzymasz. Ja od 19.10.2024 czekałem przy upgradzie buildu na serię RTX 5000 i 13.03.2025 kupiłem RTX 5070 Ti.

Opublikowano (edytowane)

Myślicie że wstrzymać się do grudnia/okresu przed świętami? tylko żeby nie było jaj że wszystko podrożeje w sensie monitory i gpu :E

edit: raty mi nie przeszły bo zalegam z inną, spróbuję tydzień jak wpłacę :wariat:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
W dniu 4.11.2025 o 16:40, Greenfreelancer napisał(a):

Dzień dobry.

Wszystko ładnie i pięknie.

Taki monitor Oled to już chyba na dłuższy czas i kosztuje niemało.

Pytanie jest tylko takie jak z żywotnością takiego monitora ponieważ

pierwsze oledy tym nie grzeszyły.

Myślę ,że ja jednak do superek RTX 5000 dla większego Vram, którego nigdy

za dużo, poczekałbym.

Niepewne jest jednak dostępność superek na początku i zapewne wyższe ceny.

Nie każdy może czy chce czekać w nieskończoność, wybór należy do autora tematu.

Jako że jestem bardzo tolerancyjny jeśli chodzi o detale w grach( średnie w zupełności

mi wystarczają) ja bym poczekał do superek, albo kupił jakąś kartę, byle nie za drogą na przeczekanie. 

Następnie w odpowiednim czasie sprzedał starą kartę graficzną i kupi taką z większą ilością Vram,

jeśli w zamyśle jest jej dłuższe użytkowanie.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

Jeśli chodzi o monitory to raczej jest odwrotnie niż z tv. Pierwsze były bardzo ciemne i w lg matrycach wytrzymują więcej niż kiedy wyszły qdoled samsunga.

Opublikowano
22 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Panikę już robią...

Od czasów krypto i covida co chwila ktoś na nas, konsumentach sprzętu komputerowego stosuje agresywne praktyki "bo zaraz nie będzie, albo będzie drogo".
Coś jak szukanie na olx ogłoszenia z samochodem, niby ładny ale dosyć drogo - dzwonimy do sprzedającego, a on nam jako pierwszą rzecz oznajmuje "Panie śpiesz się Pan, bo już kolejka ludzi umówiona, a o negocjacji cen to zapomnij - wolałbym go sobie zostawić".
No i jak lemingi część ludzi napędza ten chory schemat i jest jak jest.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Trudno. Ludzie będą kupować Radeona 9600 XT na pamięciach GDDR6. 

Z pełnym złaczem PCIe x16 5.0 

A zamiast lepszych 5060TI 16 GB bardziej może się opłacać RX9070.