Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

No ciężko, żeby nie był, skoro z 380 poszło na 1700 (teraz 1400)

Ale co gdy się te zapasy w końcu wyprzedadzą?

Ja nadal się spodziewam, że marsz cen w kierunku księżyca zostanie wznowiony za jakiś czas, 3-20 miesięcy.

Tymczasem kostka 1x 32GB zamówiona na Amazonie już przeżyła jako zamówienie większość okresu oczekiwania. Termin dostawy był na czerwiec. Już mniej niż 3 miechy zostały. PÓKI CO mi jeszcze nie anulowali, ale jak liczyli, że po ponad pół roku ceny spadną, to chyba się przeliczyli i albo mi wywalą "zmiana terminu na 2028" albo "przepraszamy, ale pies nam pogryzł pracę do.. ee.. znaczy nie jesteśmy w stanie zdobyć pamięci dla Pana, a ten kit jaki obecnie mamy wystawiony za 4x więcej to wcale nie jest ten, trust me bro"

Za to karty ewidentnie spadają. Jakoś mniej chętnych za porządnego 5070ti za 4500 gdy za 3200 jest dobra wersja 9070XT (strzelam, że jest, bo tanie są od 2800 i nie zanosi się, żeby miało ich zabraknąć)

Jakiś sklep, ale nie w Polsce już pękł i właśnie zrobił promo na ~3500.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
22 minuty temu, Adamiakadam00 napisał(a):

A ja widzę spadki cen. Takie niewielkie ale kity 32GB 6000 są już poniżej 1500 regularnie. Rynek się zakorkował i zaczynają konkurować stockami. Widać że spadek popytu na DDR5 jest znaczny.

Rynek, czyli chamskie marże sklepowe ?

23 minuty temu, Adamiakadam00 napisał(a):

A ja widzę spadki cen. Takie niewielkie ale kity 32GB 6000 są już poniżej 1500 regularnie. Rynek się zakorkował i zaczynają konkurować stockami. Widać że spadek popytu na DDR5 jest znaczny.

Słomiany ogień. Podobnie było z kryptowalutami. Obecnie jest nagonka, hajs w korycie. 

Opublikowano

Masz hardware taki czy inny w użyciu

po panice z GPU w crypto po powodziach i pożarach Fab kiedy ram wariował

po wszystkich tych rzeczach

kto będzie palił kasę bo panika wjechała...i po co?

Opublikowano

sztuczna powódź- "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

sztuczny pożar - "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

kryptomania - "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

O, patrz jaka fajna fabryka Helu tu stoi. Daj mi numer do tego tam w Iranie z ręcznikiem na głowie. Musimy z nim pogadać...

Opublikowano

Nie strasz nie strasz bo się..... :hihot:

Oficjalne komunikaty producentów chipów brzmią uspokajająco. SK Hynix oświadczył, że zdywersyfikował źródła dostaw i dysponuje wystarczającymi zapasami. Samsung Electronics poinformował, że na części linii produkcyjnych wdrożył systemy recyklingu helu. Branżowi urzędnicy przekazali Korea Times, że producenci mają zapasy na około sześć miesięcy.

Sześć miesięcy to jednak horyzont, który w warunkach eskalującego konfliktu może się okazać niewystarczający – zwłaszcza że Kornbluth mówi o wielomiesięcznym procesie normalizacji nawet po zakończeniu samej wojny. TSMC, który obok Korei odpowiada za 18 proc. globalnych mocy produkcyjnych w sektorze chipów, stwierdził, że „na razie nie przewiduje istotnego wpływu”, ale sytuację monitoruje.

Opublikowano

Ale oni mają niejakie rozdwojenie jaźni.

Oficjalnie właśnie anulowali plany budowy/rozbudowy fabryki, jaka miała ruszyć już za kilka lat, bo... niedobory magicnie same z siebie znikną w 2028, słowo harcerza! Wcale nie robimy specjalnie tego "scarcity is fantastic". 

Za to dzień później mniej oficjalnie jakiś gość od nich lub konkurencji mówi, że przed 2030 to możemy zapomnieć o końcu niedoborów, a co za tym idzie cen z dupy.

Także oni mówią dwie przeciwne rzeczy. Co innego inwestorom i prywatnie, a co innego, żeby w razie sprawy w sądzie za kilka lat powiedzieć "ale my nie wiedzieli, my myśleli, że bańka AI penknie po roku i dlatego mu tych fabrykuf nie stawiali nowyh. My po prostu głupie som i nie przewidzielyśmy, panie sendzio."

Opublikowano
17 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

image.png.4fc50078fb77fbd8347c6acd3752d257.png

Dziś się śmiejecie z nieboszczyka lekko zapóźninego którego wasza dziwna mentalność zrobiła gwiazdą wraz z tymi robakami którzy się na tym też czegoś dorobili. Sorry miało być rodakami ale niech już zostanie...

Niedawno rocznica to było warto przypomnieć... grupa operacyjna dalej gra w głowie.

22 godziny temu, VRman napisał(a):

sztuczna powódź- "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

sztuczny pożar - "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

kryptomania - "dobrze, niedobory są fantastyczne dla naszego biznesu"

O, patrz jaka fajna fabryka Helu tu stoi. Daj mi numer do tego tam w Iranie z ręcznikiem na głowie. Musimy z nim pogadać...

• Upvote 1
Opublikowano

Żartujcie sobie ile chcecie, ale wykorzystanie helu przy produkcji czegokolwiek z wafli krzemowych jest faktem, bo hel może służyć jako neutralny gaz ochronny do usuwania zanieczyszczeń i wilgoci z powietrza w procesie produkcyjnym, może służyć jako regulator temperatury w procesie produkcyjnym, czy do monitoringu szczelności instalacji czy komór próżniowych. Zastosowań helu w przemyśle, w tym elektronicznym i układów scalonych jest dość duże. 

Jak dostawy helu będą zagrożone, to firmy które nie mają instalacji oczyszczającej hel używany w obiegu w zakładzie, to będą miały problem lub staną przed pytaniem czy da się w ogóle zastosować inny gaz i jak to wpłynie na jakość produktu.

Opublikowano

Jak już chcecie o helu gadać, to niech ktoś znający temat napisze jak dużo tego helu można zrobić u nas, bo omlet pe el już wali clickbaitami "tylko Polska robi hel w całej Europie!!!1111oneoneone"