lokiju 597 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) Niektórzy zaakceptują ten fakt i zapłacą więcej a inni zmienią hobby. Pomijam sytuację gdzie sprzęt będzie potrzebny do pracy. PS: Pewnie też upadnie trochę firm typu goodram ale to niech pretensję mają do Hynixa, Microna i Samsunga. Edytowane 7 Maja przez lokiju 1
rdk 36 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) Widać właśnie, że w tej sytuacji segment PC leci na pysk. Doskonale obrazuje to sprzedaż płyt głównych: spadki są rzędu 30-40%. Takiego kryzysu w branży PC jeszcze NIGDY nie było. Edytowane 7 Maja przez rdk
wrobel_krk 1 025 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja @rdkAle to masz kryzys w PC dla zwykłego luda, a do data center się wszystko wyprzedaje. Procki zaraz będą drożeć, ram już wart kokosy. Ilość płyt głównych o niczym nie świadczy, korporacji nie obchodzi nasz kurwidołek PCMR
rdk 36 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) Napisałem to wyraźnie w odpowiedzi do @lokiju i tych słów: 2 godziny temu, lokiju napisał(a): Niektórzy zaakceptują ten fakt i zapłacą więcej a inni zmienią hobby. Pomijam sytuację gdzie sprzęt będzie potrzebny do pracy. Więc kontekst jest dokładnie taki, komputery "dla zwykłego luda". Warto zapamiętać: PC = PERSONAL COMPUTER O data center i sytuacji na rynku jako całości masz tu moje wcześniejsze wypowiedzi, jedną nawet dwa posty wyżej. Edytowane 7 Maja przez rdk
lukadd 3 935 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja DDR4 za 32GB już pod tysiaka w sklepach podchodzą 1
AudRob 514 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 49 minut temu, lukadd napisał(a): DDR4 za 32GB już pod tysiaka w sklepach podchodzą Ostatnio młody za 600 sprzedał GSkill 2x 16 z gwarancją.
KamcioGF 197 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Ciekawe w sumie jak to się potoczy w kwestii gier, bo skoro sprzęt drogi i mało dostępny a słabe w porównaniu z pc handheldy zyskały mocno na popularności to wymagania siłą rzeczy muszą stanąć w miejscu bo kto im te gry kupi. Pytanie też co będzie jak to miałoby się w końcu odkorkować. Przestaną sprzedawać DDR5 i od razu następne platformy wskoczą na DDR6? A miałem taki piękny plan w zeszłym roku kupując AM5 z myślą żeby trzymać z 10 lat i tylko zrobić w przyszłości upgrade procka i dołożyć ramu
zlatan1981 16 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja A co z cenami SSD i HDD, które też mocno poszły w górę? W przeciągu 1-2 lat nie widać szans na poprawę?
lukadd 3 935 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 27 minut temu, KamcioGF napisał(a): Ciekawe w sumie jak to się potoczy w kwestii gier, bo skoro sprzęt drogi i mało dostępny a słabe w porównaniu z pc handheldy zyskały mocno na popularności to wymagania siłą rzeczy muszą stanąć w miejscu bo kto im te gry kupi. Wymagania i tak są w znacznym stopniu ograniczone słabymi konsolami, aż do kolejnej ich generacji. W średnio niskich detalach 1080p w prawie wszystko idzie pograć na mocno budżetowych starszych kilkuletnich kompach. 13 minut temu, zlatan1981 napisał(a): A co z cenami SSD i HDD, które też mocno poszły w górę? W przeciągu 1-2 lat nie widać szans na poprawę? A kto to wie Może tak może nie. Może za pół roku AI się zesra i przesyci rynek, a może dopiero za 2 lata.
Paarthurnax 526 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Raczej nie. Wszystko idzie w kierunku abonamentów, więc nie kupisz sprzętu tylko dostęp, a jak zasób wykorzystasz to już twoja sprawa.
rdk 36 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja (edytowane) Ciekawostka z dziś: źródła w Hynixie poinformowały, że big techy są tak zdesperowane jeśli chodzi o brak pamięci, iż proponują mu sfinansowanie zakupów nowych maszyn ASML (wartych setki milionów dolarów) byle tylko dostać pamięci. Hynix odmówił podania szczegółów dotyczących warunków umów zawieranych z klientami, ale poinformował, że „kompleksowo analizuje różne podejścia i alternatywy strukturalne, które różnią się od konwencjonalnych umów długoterminowych” Podobno w Samsungu i Micronie też dostali takie propozycje. Edytowane 8 Maja przez rdk
rdk 36 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Wzrost cen pamięci u producentów TYLKO w kwietniu wg TrendForce: no k**wa IKS DE
Zas 480 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Pisałem, żeby szanować ostatnie komputery, jakie posiadacie w swoim życiu?
areczek1987 1 151 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-Neo-RGB-DDR5-6000-32GB-CL30-Dual-Channel-2-pcs-AMD-EXPO-Intel-XMP-Czarny-z-RGB/3110528 https://www.krsystem.pl/patriot_ddr5_viper_elite_5_rgb_ultra_32gb6000_2x16gb_cl28_expo-item-79444.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ba09d863-7342-f9ab-6438-35b611b9529d https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-gen2-ddr5-32gb-2-x-16gb-6000-cl28-czarny-18379839973
ChudyXp 69 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja (edytowane) Teraz czytałem ten artykuł Spadek sprzedaży płyt i zaczyna się efekt Domina , szary kowalski woli kupić starszą płytę na DDR4 i starszy Socket niż kupić płytę nową na DDR5 i wydać XX tyś na resztę podzespołów . Jak by nie było procesory też podrożały Edytowane 9 Maja przez ChudyXp
allas 28 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Northwestrepair zaczął naprawiać ram . Co ciekawsze , spotkałem się z taką samą usterką jak na filmie , uszkodzona pamięć spd w kości Corsair vengeance ddr5 6000mhz Cl30. Możliwe że to jakaś wadliwa seria kości spd.
sideband 3 387 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Corsair trzyma ustawienia RGB w SPD dlatego softem od RGB możesz uszkodzić wsad. Nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek.
allas 28 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja 21 minut temu, sideband napisał(a): Corsair trzyma ustawienia RGB w SPD dlatego softem od RGB możesz uszkodzić wsad. Nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek. Nie chodzi o wsad , uszkodzona jest sama kość SPD . Wsadu nie da się odczytać programatorem , kość nie ma zwarcia itd.
sideband 3 387 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja W ogóle jej nie widzi czy nie da się wgrać ponownie wsadu? Brak odczytu nic nie oznacza jeżeli widzi kostkę i da się skasować to sama kość nie jest uszkodzona. Eepromy czasem tak mają.
allas 28 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) Pamięć już dawno naprawiona , nie widział jej programator oraz nie dała się jej odczytać. Przelutowałem ją na inną kość bez rezultatu. Dopiero wymiana na inną pomogła. Edytowane 10 Maja przez allas
leven 1 011 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) W dniu 9.05.2026 o 00:40, Zas napisał(a): Pisałem, żeby szanować ostatnie komputery, jakie posiadacie w swoim życiu? Dla tego nie używam EXPO 8000MT, tylko zjechałem na 6000MT https://allegro.pl/produkt/pamiec-ram-ddr5-g-skill-32-gb-38-3cd58cd1-806d-4900-a169-eb42787c83f2?fromInactiveOffer=archived I tak mam ścianę na 7800MT https://www.gskill.com/product/165/390/1723430443/F5-8000J3848H16GX2-TZ5NR Na litość Bogów, prawie 3kzł !! (kupiłem za 850zł w tamtym roku) i jeszcze maja iść do góry ? "Nikt się nie spodziewał dwóch rzeczy - hiszpańskiej inkwizycji i tego, że kryzys na rynku RAM przyniesie takie pomysły." https://ithardware.pl/artykuly/pamiec_ram_hudimm_opinia-50408.html Edytowane 10 Maja przez leven
Rekomendowane odpowiedzi