Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, CryptTM napisał(a):

No z DDR4 nie było tak "podobnie". Było znacznie lepiej. Ale racja - czekać, nie kupować i nie napędzać bańki spekulacyjnej na pamięciach.

Jakbyś miał wpływ na WSZYSTKICH graczy w całej Europie, a nie na kilka osób w Polsce to wtedy to coś da...

a nie. Nadal nie dałoby to nic, bo nam Ajaje wszystko zasysają i tak samo jak nie kupowanie 5090tek nic by nie pomogło, bo NV woli zarobić więcej pchając to w AI, tak samo choćby wszyscy zwykli gracze i posiadacze kompów desktop na świecie się zmówili i zrobili potężny bojkot, to nie zmieniłoby to absolutnie niczego. 

Może w ciągu 1-3 miesięcy dojdzie do tego Januszerka hurtowni i sklepów, którą widać już teraz, ale to nie potrwa długo. Ciekawe czy na wiosnę zamiat 420zł będziemy płacić za takie 32GB po tysiaku, czy po 650. A może "tysionc pińcet"? :E

Ja się tylko zastanawiam czemu byłem optymistą jak Steve z HU mówił, że u nich RAM wywaliło o +130% a u nas jeszcze były 2x16 6000 CL30 za 550 tego dnia :boink:

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Sprawa robi się poważna. 

Ponoć Zen 6 X3D  i Zen 7 X3D dostały opóźnienie, bo ludzie testujący prototypy wymontowują pamięć i opychają na czarnym rynku.

Ja mam starego tableta. Chyba też zaraz z niego wydłubię. Tylko 1GB RAMu, ale na nowe meble starczy.

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Te twoje drivery był dwa. Ogromny wzrost zapotrzebowania na pamięć dla serwerów, wielcy tego świata poszli w chmury itp. oraz rynek mobilny, każdy chce mieć dużo ramu w telefoniku, prawda?;)

No i to juz jest wlasnie to o co pytalem - w artykule tego nie bylo.
Dzieki - pochyle sie nad tematem i poszperam w tym kontekscie ;)

Opublikowano

Panowie jakby te liptony i inne youtubery nie nakręcały całej akcji o tym ramie, temat by się uspokoił, a teraz nagle wszyscy wykupują co przekłada się na wzrost cen.

Tym bardziej że ceny będą podnosić, aby z czegoś "uciąć" na black fridayy i black monthy i inne tego typu całe te 

Opublikowano

No to może jakiś konkursIk na ramy ? Teraz pewnie by większa część forum wzięła udział, nawet gdyby sam udział był symbolicznie płatny haha

Osoby kupujące tanie komputery do 3k mają poważny problem bo połowa budżetu to ramy. Chyba nie do ogarnięcia taki PC w tej kwocie.  Najgorzej mają Ci, którym w tym momencie padły pamięci a potrzebują kompa do pracy i muszą przepłacić czym także napędzają całą machinę.

W każdym urządzeniu jest dzisiaj pamięć - telefon, telewizor, konsola, roboty kuchenne, nawet w lodówce czy pralce (choć nie każdy posiada taki sprzęt w domu) więc wszysko powinno podrożeć skoro będzie brakowało układów.  

Opublikowano
18 minut temu, Avernusik napisał(a):

Panowie jakby te liptony i inne youtubery nie nakręcały całej akcji o tym ramie, temat by się uspokoił, a teraz nagle wszyscy wykupują co przekłada się na wzrost cen.

Tym bardziej że ceny będą podnosić, aby z czegoś "uciąć" na black fridayy i black monthy i inne tego typu całe te 

Już ci dziś usunęli jednego posta. Może odpoczynek od forum by się przydał?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Już ci dziś usunęli jednego posta. Może odpoczynek od forum by się przydał?

Nie można brać udziału w dyskusji i wyrażać swojego zdania?

Masz z tym problem? 

Edytowane przez Avernusik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@VRman Chwilowe wstrzymanie się z zakupem nie jest bojkotem, a realnym wpływem na wycenę patologii w sklepie dla klienta końcowego. Sprzedawcy (podobnie w budowlance) zobaczyli, że można wydoić kasę, więc to robią. Tylko wstrzymanie się z zakupem może tą ich pogoń za kasą zatrzymać, bo ceny będą podnosić - póki się będzie sprzedawać. Jak przestanie się sprzedawać, to ceny zaczną spadać. Jakoś AI przez ostatnie, ile? 3 lata? rozwijało się w zasadzie wykładniczo i jakoś nie brakowało ani pamięci RAM, ani NAND Flash dla dysków. Mało tego, o ile uzasadnionym jest lekki wzrost ceny dla DDR4, bo przecież zakończono ich produkcję, to nie wzrost rzędu 100-150%. Mało tego, przecież moce przerobowe poszły w DDR5 i co? Chcesz mi powiedzieć, że ma ich brakować, skoro nie brakowało przed wygaszeniem DDR4? Wolne żarty... To nic więcej, jak scam i skok na kasę pod pretekstem AI (bo w powodzie mogą ludzie już nie uwierzyć :E ). Sami producenci płakali, że magazyny pełne, że cena niska (bo zapasów w uj) itd., a teraz znalazł się pretekst do wmówienia ludziom, że to przez AI ma być drożej :E 

Wiem, było info o podniesieniu kosztów produkcji, ile tam było? 30%? To nie wyjaśnia 100-150% na DDR5 w sklepie. Sklepy się nauczyły korzystać z takich informacji i to robią. Lekarstwem może być tylko wstrzymanie się z zakupem.

No i kwestia nV - tu nie możemy tego porównywać, bo w erze AI mamy w zasadzie TYLKO jednego, liczącego się producenta chipów na świecie dla AI (reszta to niestety margines), o tyle w produkcji wszech rozumianej pamięci jest ich dużo więcej, więc tu konkurencja swoje robi - czego nie ma u nV - i dlatego nV może windować ceny - bo tak - a producenci pamięci nie, bo zawsze ktoś może zrobić to samo taniej.

Tak to widzę i uważam ten temat za jeden wielki scam i skok na kasę.

@bourne2008 - @Avernusik ma rację, nie musi Ci się podobać co pisze, ja tu nie widzę niczego innego, jak jego własnego zdania.

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano
3 godziny temu, Avernusik napisał(a):

Jedyne co zrobił Lipton wrzucając 9 dni temu ten materiał to dał ostatnią szansę ludziom co się ociągali z zakupem i czekali np. na BFa czy święta, aby sobie wyszukali jeszcze ram po w miarę przyzwoitej cenie :E 

Ceny ramu rosną już od ~2 miesięcy, miesiąc temu już część modeli/modułów na półkach sklepowych notowała o ~30% wyższą cenę jak latem i z każdym dniem dalej drożały. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zanim ceny DDR spadną, to ze sklepów znikną płyty i proce starszej generacji i będziemy zmuszeni kupować droższe oferujące aż 2% więcej. 9500f zamiast 7500f, płyty b850 zamiast b650.

Fajny ten PC gaming w ostatnich 5 latach. 

Jeszcze niech AMD podniesie ceny procków X3D, a marketing niech zmieni postrzeganie PC gamingu z desktop DIY na laptopy do 2030tego i już tylko malutki gwoździk zostanie do wbicia i można opuszczać trumnę.

Żeby jeszcze gry były dobre, ale tutaj też nas dymają. 

Graczom nie tyle zawsze piasek w oczy, co zmielona papryka Habanero.

Chyba tylko ruscy czołgiści mają bardziej prze...ne.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano

Patrzę na ceny G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR) które kupiłem 2 lata temu za 560zł i porównuje do obecnych - ceny już skoczyły.

Absurdalne mamy czasy że kupując sprzęt komputerowy drożeje a nie tanieje. Zwykle ze sklepu wychodziło się z już przestarzałym. 

A no tak, a gier jak nie było tak nie ma. Co prawda i tak niema czasu na granie we wszystko co wychodzi ale nie czuje się żadnej presji żeby skończyć jedno aby zacząć drugie. 

No nic, ten RAM co mam i 5TB na dyskach SSD raczej mi wystarczy na przeczekanie kolejnej zmowy cenowej. 

Opublikowano
3 godziny temu, Zdzisiu napisał(a):

No nic, ten RAM co mam i 5TB na dyskach SSD raczej mi wystarczy na przeczekanie kolejnej zmowy cenowej. 

Najwyżej będziesz odlutowywał po kostce aby zamienić na racje żywnościowe ;D 

Dla mnie przy tych różnych sztucznych kryzysach sprzętowych najgorszą sytuacją jest jak kogoś "przypili" i musi kupić przepłacając.
Jeżeli nie ma się takiej potrzeby, lepiej przeczekać rynkową sraczkę. Covidowe ceny GPU człowiek przeżył, to jakieś ramy będą pryszczem.

Opublikowano

Do tego może nigdy nie wrócić do relatywnie tak samo niskich cen, biorąc pod uwagę nie cenę za GB tylko cenę na dany rok. 

W zasadzie to 380zł za bardzo dobry zestaw RAMu wystarczającego do każdej gry na max detalach, to był pewnie historyczny peak i już tak dobrze nie będzie. Szkoda, że jak ceny są pro-konsumenckie i dające zdrowie danemu rynkowi, to zaraz się to kończy i robi odwrotnie.

Przy poprawiającej się dostępności taniej pamięci też byłyby szanse na ciekawe wykorzystanie takich możliwości w grach. Nawet biedny twórca gier może sobie pozwolić na kompa z pamięciami za 1000zł, a takie 128GB RAMu to możnaby na pewno jakoś ciekawie spożytkować.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy, to targetem graczy na chwile obecną jest 2x16GB w timingach zbliżonych do 6000CL30 (większość na AMD siedzi).
Tutaj mimo wszystko zmiana ceny z 400-500zł na ok. 1000zł to niby 200% ale z drugiej strony patrząc na koszt wydatków GPU/CPU jednorazowo każdy przełknie.
Gorzej jak w nowym roku rzeczywiście będzie kiepska dostępność, ceny jeszcze wyższe - tj. to co mamy teraz będzie tylko początkiem tej lawiny.