Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.11.2025 o 15:49, Lameismyname napisał(a):

Póki co jeszcze da się kupić:
Lexar ARES RGB DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6800 MHz CL34 za 539zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CTJDSFSD)
CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 za 588zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CJ8ZJPF3)

Sprawdziłem z ciekawości...

W 2022 r kupiłem Kingston FURY Beast 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM] w Komputroniku za 769zł

Dzisiaj jest w cenie 719zł a więc taniej.

To chyba nie jest tak bardzo źle... ;D Choć przyznam, że nie śledziłem cen RAMu przez te 3 lata

Edytowane przez hubio
  • Odpowiedzi 402
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Wu70 napisał(a):

A ja sobie siedzę na nieśmiertelnych DDR4 bdie i zapowiada się całkowite ominięcie DDR5. :lol2:

Ale to dobrze, może przy przejściu 4->6 to zauważę jakąś różnicę

Spoiler

Od 2009 nie ma żadnego postępu w RAMach z punktu widzenia gracza, więc jak czekasz na to, to możesz musieć poczekać do DDR9 czy DDR50 ;)

Pewnie nawet 15% nie zobaczysz DDR4->DDR6.

W pojemności to tak.

Przepustowość a grach się przydaje tak jak sumienie politykowi. ;)

Są jakieś zmiany w kontrolerze, i przez to były takie duże różnice nie raz a ostatnio z Intelami, które miały support dla DDR4 i DDR5, ale pomijając jakieś wypadki przy pracy* nie ma różnic,

* gdzie gra mając w kompie 32 czy 64GB RAMu nie korzysta z tego, tylko kisi się w tylu ile miała na konsoli, przerzuca potem tony danych niepotrzebnie.

Kiedyś fajnie wyszło z Sandy -> Ivy. Ludzie się zaczęli cieszyć, że jest support dla szybszych pamięci. HURRA! I Ivy miał lepszy wyniki! Hurra! Tylko potem się okazało, że to nie zaleta większej przepustowości, bo Ivy dawal radę pracować z wyżej taktowanymi DDR3, tylko po prostu tak intel skonfigurował kontroler. Na wolniejszym RAMie po prostu Ivy był wolniejszy i na wyższych zegarach pamięci uzyskiwał to samo co Sandy na niższych.

Wcześniej były kontrolery DDR1 i DDR2 dla proców AMD. 2x wyższa przepustowość. Różnic w grach trzeba było ze świeczką szukać. 

RAM od DDR2 skoczył o 10x a wydajność w grach, jednowątkowa, o 2x, moooże 3x
Będąc graczem nie powinno się kupować RAMów jakie właśnie zadebiutowały. Szkoda kasy. Zen 7 powinien być z supportem dla DDR5, być może aż do 2029-2030r. ten RAM wystarczy do gier.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam HyperX Predator 2x8GB DDR4 3200MHz CL16. A mogłem dołożyć parę miesięcy temu jeszcze 2x8 za grosze i miałbym 32GB. Czy na chipsecie B560 i procku i5-10400f nie obniżyło częstotliwości poniżej tych 3200 MHz?

Opublikowano
9 minut temu, zlatan1981 napisał(a):

Mam HyperX Predator 2x8GB DDR4 3200MHz CL16. A mogłem dołożyć parę miesięcy temu jeszcze 2x8 za grosze i miałbym 32GB. Czy na chipsecie B560 i procku i5-10400f nie obniżyło częstotliwości poniżej tych 3200 MHz?

Dostosowałby do wolniejszych kości, ale jakby obydwa kity miały 3200 to by tak zostało. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

One teraz tak chodzą wszędzie w tej okolicy :E 

Jak chcesz CL 30 masz kapkę taniej :E https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Trident-Z5-Neo-RGB-DDR5-6000-64GB-CL30-Dual-Channel-2-pcs-AMD-EXPO-Czarny-z-RGB/3116197

Tamte wrzuciłem bo mam właśnie te CL32, a one i tak poszły od strzała na szybko na 1.35V CL30-36-36-64 itd.

A jak je kupowałem to dałem jakoś ~850 zeta :E 

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Z SSDkami też długo nie trwała :E 

RAM to nie produkt pierwszej potrzeby, kto kupił ten kupił, po prostu ludzie się wstrzymają z ulepszeniem. 

Z drugiej strony kolejny gwóźdź do trumny PC gamingu... Niedługo naprawdę ludzie zaczną rozważać konsole i szczerze mówiąc gdyby nie gry, które mogę ograć TYLKO na PC, to bym się 2x zastanowił dziś ;) 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

RAM to nie produkt pierwszej potrzeby, kto kupił ten kupił, po prostu ludzie się wstrzymają z ulepszeniem. 

Z drugiej strony kolejny gwóźdź do trumny PC gamingu... Niedługo naprawdę ludzie zaczną rozważać konsole i szczerze mówiąc gdyby nie gry, które mogę ograć TYLKO na PC, to bym się 2x zastanowił dziś ;) 

Ale wiesz że tą jedną kostkę i tak trzeba kupić :) Ja tam chyba dopiero ze 5 lat temu zakupiłem pierwszego SSDka :) 

I ja na konsolę nigdy już nie spojrzę, miałem styczność przy GTA V i to był drugi i ostatni raz, w którym konsola się pojawiła u mnie w domu. 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

młode żony czy kobiety to w 95% przypadkach nie będą miał pojęcia gdzie takiej broni szukać w domu :E nawet z nazwą może być problem :)

Jak chcą patelni to pierwsze przyjdą ale samej znaleźć to już ciężko? :smiech:

Ech, wybaczcie poczucie humoru xF Wracając do ramów, dzisiaj na amazonie były Goodramy IRDM RGB 6800CL34 za 519zł i CORSAIR VENGEANCE DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36.
Ludziska wymietli i niedostępne chociaż termin realizacji z czapki (wielomiesięczny). Normalnie to się nie patrzyło na terminy amazona, bo zawsze piszą głupoty ale pepperki zgłaszają, że realnie czekają długo i nic nie rusza.

Cwaniaki już na allegro wystawiają rzekomo kity 32GB jako "niepełny komplet" z jedną kością 16GB. Jak to mawiał Piłsudski: "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy" :hihot:

• Haha 2