RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)
Ech, szkoda, ze ten Fortis w promocji bez RGB, chociaż Black to już coś.
Najgorsze, że jak popatrzy się na testy, przynajmniej te na TechPowerUp, to okazuje się, że poza specyficznymi sytuacjami, poza syntetykami albo pracą w Blenderze, i to głównie po OC, nie ma różnicy między Ferą, Pure Rock Pro czy AK500 / AK620. Wychodzi (rzekomo) na to, że poza całkowitym ekstremum bardziej ogranicza nas oddawanie ciepła przez czapkę/zdolność schłodzenia finów radiatora. Co więcej, chłodzenie powietrzne, przy całej swojej prostocie, jest niewiele gorsze od skomplikowanych chłodzeń wodnych.
Pojawia się pytanie - po cholerę teraz wszyscy kupują AiO? Wychodzi na to, że dla wyglądu i własnego zadowolenia.
No i z podobnych powodów ja chciałem coś dużego. A teraz, to już sam nie wiem...
A z drugiej strony te testy to przecież na otwartych zestawach do benchy, bez grafiki czy pasywnej zasiłki w środku. No, ale to przecież obudowa powinna wywiewać gorące powietrze, inaczej nawet Noctua nie pomoże... chyba. A w każdym razie w takich samych złych warunkach różnica pomiędzy ochłodzeniami powinna być teoretycznie taka sama...
Tragedią jest to, że z punktu widzenia wydajności, wielkości i wyglądu, to by mi najbardziej jakiś Fortis 5 ARGB pasował, a może nawet samo AK400.
Może jednak trzeba poszukać testów "real-life" od graczy na YT...
Rekomendowane odpowiedzi