Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, stefanbat84 napisał(a):

Ja poproszę linka :) 

Teraz prosisz chłopie to było parę dni temu poszukaj sobie sam a nie na gotowe idziesz🤣

Sprzedane co ty z choinki się urwałeś?😊

1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Teraz prosisz chłopie to było parę dni temu poszukaj sobie sam a nie na gotowe idziesz🤣

Sprzedane co ty z choinki się urwałeś?😊

Myślisz że takie ceny na ciebie czekają aż łaskawie kupisz zapomnij.

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Duża ilość różnych opinii cieszy.

Natomiast fakt, że tyle osób wymyśla swoje kompletnie bez sensu teorie o sianiu paniki, już nie cieszy.

AI chce dużo pamięci => Nie wystarczy na rynek konsumencki, aby ceny były w normie. 

I tyle.

To prosta sprawa. A tu niektórzy się rozkręcają:

- że to panika nakręcana, że blablabla - to fakt, jest teraz nakręcana i pamięci jak wychodzą z fabryki to nie kosztują 1000zł za 2x16 6000. Tyle że nie ma to NIC do rzeczy w temacie przyczyn tego skoku, czyli spodziewanych na dłuższy czas niedoborów

- kto miał kupić to kupił - :E  bez komentarza 

- parafrazując: "To wy debile jesteście winni bo kupujecie. Śmieszni jesteście jak ci w szale crypto!"  No fakt, lepiej w tym szale crypto nie kupić. Dwóch znajomych użyję jako przykład praktyczny a nie wpis w internetach. Jeden nie chciał brać udziału w panice i czekał... półtora roku. Drugi wziął udział w panice i przepłacił, bo bał się że będzie jeszcze gorzej. W ciągu następnego roku jego karta stała o sporo wyżej niż to za ile ją kupił (na początku bańki).

Teraz mędrcy z pełną pewnością, że mają rację, każą albo czekać albo pogodzić się z tym, że trzeba było kupić prędzej a jak nie to się jest idiotą. :E A że może to czekanie potrwać 2-4 lata, to nieważne. Że ktoś może potrzebować kompa w styczniu 2026, a w 2025 nie potrzebował też nie. Najważniejsze że zawsze są winni ci głupi konsumenci! (na których teraz producenci ramu i tak nawet nie patrzą) Tak samo w temacie Nvidii. Czemu niektórzy mają jakiś uraz rodzący nienawiść i pogardę dla innych to ja nie wiem. Tam też wyzywanie kupujących 5090 i 5080 że są sami sobie winni i TO PRZEZ NICH, a fakt, że cena 5090 jest taka a nie inna bo NVidia woli pchać to do AI i do kart do gier walić funkcje które sprawią, że graczom podkupują te karty inni, to tam nie ważne :E

Może dajcie sobie spokój z tymi analizami, co?

Bo tak naprawdę to każdy z nas, czy to ekspert od RAMu w filmie MLiDa czy Wy, czy ja - gówno wiemy i możemy się pomylić. Rzucanie opinii tonem pewnego siebie mędrca jest po prostu śmieszne.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano

@VRman

sklepy sklepami, ale jak zwykle rynek napędzany jest przez prywatnych spekulantów wyciągających ceny używek z kapelusza. 

Wiadomo, czekanie nie wiadomo na co tez nie ma sensu, bo możemy czekać pół roku albo pół dekady :E natomiast jeżeli ktoś chciał kupić jakoś na początku roku to chyba autentycznie albo powinien kupić już, albo później zmierzy się z absurdalnymi cenami nie tylko ramu ale i dysków, kart graficznych - cholera wie czego jeszcze :/ 

Ergo, wiadomo, że kurła nic nie wiadomo.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Qrdello napisał(a):

natomiast jeżeli ktoś chciał kupić jakoś na początku roku to chyba autentycznie albo powinien kupić już, albo później zmierzy się z absurdalnymi cenami nie tylko ramu ale i dysków, kart graficznych - cholera wie czego jeszcze :/ 

Ergo, wiadomo, że kurła nic nie wiadomo.

Nic nie będziesz miał i będziesz szczęśliwy.

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Nic nie będziesz miał i będziesz szczęśliwy.

Biorąc pod uwagę dzisiejsze trendy to raczej: będziesz nadal nieszczęśliwy i do tego bez kąkutera 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Ta oferta z włoskiego amazona na 64GB za 450€ to w zasadzie nie ma sensu. Prędkość to tylko 5600 CL46. 

Tutaj za 2100 macie 6000 CL30 z dostawą na jutro 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-corsair-vengeance-rgb-64gb-2x32gb-6000mhz

W Media Expert niemal połowę taniej niż u producenta. :E

obraz.thumb.png.5bea0b7fdceaf5e8cb7fa421cade32b7.png

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

W Media Expert niemal połowę taniej niż u producenta

Domyślam się, że to jest akcja do wyczerpania zapasów, ponieważ drugi najtańszy zestaw 64GB o takich parametrach kosztuje już 500 zł więcej. 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-adata-xpg-lancer-blade-64gb-2x32gb-6000mhz-czarny

Opublikowano (edytowane)

Teraz to Japonii trzęsienie ziemi i ceny jeszcze bardziej w górę,jakby teraz było tanio. Czekam tyłko na asteroidę i mogą sobie podnosić ile chcą. Za chwilę tylko Musk kupi nowe DDR 5 i nikt inny.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

https://www.amazon.nl/dp/B0DNTQ6HZL?tag=corefinder06-21

350€ 48gb 8k cl38

https://www.amazon.pl/dp/B0DNTQ6HZL?tag=shayoyem06e-21

Bez czekania do lutego 

4500 :hihot:

We Włoszech już buchneli fajne 6k...

Screenshot_20251211_122204_Discord.jpg

Jak złapałeś to podziękuj.

https://www.amazon.pl/dp/B0CLTB5MR7?tag=shayoyem06e-21

Mehh

No i super tak trzymać👏

1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Ciekawe czy jeszcze wrócą

Wrócą ale za wyższą cenę😊

Opublikowano (edytowane)

"czerwiec", ale nawet lepsze niż 6000 CL30 2x16GB  są za niecałe 8 stówek, wiadomo gdzie szukać, ale nie napiszę bo scrape'ującym botom kij z pieprzem w oko :fuck:

edit:

o, szybko poszło

image.png.4e2b0942f8226be2f6e47d5e7451c277.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Jak ja się cieszę, że dałem się wyjątkowo ponieść FOMO (oraz miałem kupę szczęścia i trafiłem na super ofertę - tak tak, to tylko moja zasługa, wicie, rozumicie, taki ze mnie lebski gość, za dobrą flaszkę... :E) i przestałem obserwować ze spokojem panikę, tylko sam do niej dołączyłem. Inaczej oglądałbym nowy PC jak świnia gwiazdy. No, chyba że przesiadka na Intela z obecnym DDR4. :D

Nie panikujcie, Mireczki, konsument zaraz się opamięta, i rynek też, kogo na to stać, mieszkania zaraz stanieją! :E

Edytowane przez Zas
  • Like 1