Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 983
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Niekoniecznie. Chińczycy stosują dumping cenowy w różnych sektorach aby zdominować rynki, branże i mieć monopol.
Bardzo mądre swoją drogą, a w ten sposób konsument ma możliwość kupienia produktu w cenie, która jest rozsądna, a znowu oni dzięki temu wyrabiają pozycję.
W kryzysie RAM gdyby zaserwowali pamięci za 1/3 ceny, to każdy brałby z pocałowaniem w rączki ;) 

Ale oni nie mają tych ramów :E Nawet jak coś nastukają w miarę przyzwoitego to będą na tyle małe ilości, że wielki rynek wchłonie to miesiące przed produkcją :E 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

https://www.techpowerup.com/249797/dram-price-fix-uncovered-in-china-massive-evidence-against-samsung-sk-hynix-and-micron

Aż mi się przypomniało ciekawy czy ktoś będzie miał teraz w interesie tą bandę prześwietlać :hihot:

Ale nie rób ludziom nadziei w ten sposób, co? :E

Przeczytałem najpierw linka i się ucieszyłem, a potem dopiero przeczytałem "przypomniało" i moment radości zamienił się w twarde przebudzenie w rzeczywistości.

Swoją drogą oni już "zrozumieli swój błąd, przeprosili i nigdy więcej by takiego czegoś nie zrobili!".

;)

Opublikowano

Menadżer Kingstona odpowiedzialny za dyski SSD dla sektora biznesowego powiedział, że koszt pamięci NAND do wyprodukowania SSD wzrósł im o 246% względem 1. kwartału 2025 i nie przerzucili jeszcze całej podwyżki na klientów, a robią to stopniowo. W jego opinii nie ma co liczyć na poprawę w 2026.

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Po prostu stwierdzam fakt że fajna inwestycja jak ktoś ma kilka złotych i się nie boi. Uważam że należy się cieszyć. Ci którzy kupują komputer raz na 7-8 lat a takich jest większość to i tak czy 7 czy 8k na komputer to nie zrobi różnicy. Oczywiście ujadać będą ci biedni co ciułają.

To już mogłeś kupić krypto, tam chociaż spekulacja ma jakikolwiek sens xD 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• moto-dyskryminacja?  to moze zmiana nazwy tematu - motoryzacyjna-spalinowa blabla ?  
    • Dokładnie. Widzę, że tam konfigurator jest trochę "dla debili" w US. Ograniczony do minimum, gdzie polski jest bardziej rozbudowany. Co nie oznacza, że tam nie można dobrać lepszych rzeczy bo większość jest już w cenie a pozostałe można i tak sobie zamówić na miejscu.
    • Goście nagrywają swoją pracę. Przyjeżdża klient chińczykiem na pierwszą wymianę oleju. Wielcy influencerzy biorący w łapę... a no tak biorą, za wymianę oleju  Chłopie, nie masz żadnej wiedzy w temacie mechaniki, a się wymądrzasz. Udowodniłeś to wielokrotnie. Dla mnie wystarczy, że ktoś pozagląda kamerą w zakamarki silnika i zawieszenia aby wiedzieć jak to jest zbudowane i z czym się to je. A Ty nawet nie wiesz jak wahacz jest zbudowany (w ogóle wiesz co to wahacz?) ale za to jesteś ekspertem od odpadających kół    A co do porównania Audi, lepiej porównaj dokładnie wyposażenie. A najlepiej zmień przykład, bo w Audi konfigurator to jakiś koszmar. Kto siedzi w motoryzacji, to jest oczywistością, że auta w USA są znacznie tańsze. Masz tu jasny przykład. Nowy Tiguan: Podstawka 31k USD R-line 37k USD   U nas podstawka 166k (z gorszym silnikiem!) Biorąc ten sam silnik 198k! R-line 208k      
    • ale ignorancja...   Poświęciłem kilka minut i zrobiłem konfigurację najbogatszej wersji na polskiej stronie i dla US. Oto wyniki: jest gorzej niż myslałem.   Najbogatsza wersja, czyt. "gotowiec" bo można sobie dorzucić więcej bajerów(za dodatkowe ~40k), które nie są w podstawowym pakiecie prestige:    PL: 346 780 PLN US: $58,840 = 211.147,34 PLN. Doliczymy teoretycznie najwyzszy sales tax 10%, wychodzi ok 232k PLN   120k różnicy, dolar tani, więc jest to jakieś usprawiedliwienie, ale nie aż tyle. Nie jestem tylko pewien czy w tej wersji US, nie ma tych bajerów które w PL trzeba jeszcze dopłacać. Ale jakby dowalili takie ceny w US to nikt by tego nie kupił    Sam kupiłem w tym roku uzywaną A5 i w polskim salonie pierwszy właściciel wziął pakiet indywidualny zaznaczył wszystko co było możliwe i mu wyszło 370k w 2020r. Takich używanych aut w takim pakiecie widziałem dosłownie 2-3 na polskich stronach i 4-5 na niemieckich. A uwaga: w USA było takich jakieś x10 tyle (wiem, że większy kraj ale skala i tak spora). Tam jest to po prostu normą i nie trzeba dokupywać wielu pierdół, typu sportowe fotele z RS5.   Więc przestań pieprzyć głupoty na tematy gdzie nie masz pojęcia. Dziękuję
    • Hmmm. I tak, i nie. Taksówkarze często jeździli bardzo fajnymi furami, tak jak teraz w leasingu nowe Toyoty to 90% czasu. Jak ktoś zarabiał średnią to również mógłby sobie pozwolić na E46 lekko używaną. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...