Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to już inna para kaloszy to się nie dziwię co do ceny :E

Wtedy była tak jazda, że na zamawiałem 5 kompletów w hurtowni przedłużali termin w nieskończonej to zrezygnowałem.

Później akt desperacji i kupno w Holandii wskoczyła dostępność, a tu cyk przycięli..... i w praktyce nic nie mieli :hihot:

Dopiero x-kom poratował :E

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wtedy zabuliłem, nie ukrywam, ale odbiłem to sobie jak upolowałem jakiś czas później Dual Ranki 64GB na 16Gb Hynix M-Die, DDR5-5600 CL28:

image.png.ae55c8cef90a12c30d1cc2c67c955d34.png

Korzystam z nich do dzisiaj, tak samo jak z Lexar Ares'ów 32GB na 16Gb Hynix A-Die, DDR5-6400 CL32 za niecałe 480 zł :)

Ale chyba sami wiecie jak to jest: masz przed nosem, leżącą od miesiąca, praktycznie całą platformę na nowiusieńkie wtedy pamięci DDR5, ale właśnie brakuje Ci akurat takich modułów do jej odpalenia. Nie czekałem, dopłaciłem i wziąłem wtedy co było. Nie chciałem brać byle jakiego badziewia DDR5-4800 lub DDR5-5200 :P

Swego czasu w sumie prawie kupiłem sobie jeszcze komplet Hynix 24Gb M-Die 48GB DDR5-6800 do zabawy i chciałem końcowo przeskoczyć na 96GB z tych 64GB w drugim kompie, ale coś mnie wtedy zatrzymało :E Obecnie nieco z bólem wracam do tych wspomnień...

A teraz nie pozostaje nic innego jak tylko to jakoś przetrwać i pohamować nieuzasadnione potrzeby kupna innych modułów ;)

Niech każdy się cieszy z tego co ma :D

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanko za zero punktów.
Hipotetyczna sytacja, kupiłem ram za 330zł, zepsuje się, oddaje na gwarancję.
Co robi sklep? Zwraca mi 330zł i mówi, że ramu nie ma czy po prostu da mi nowy ram, taki sam jaki kupiłem(bo jest na stanie) ale teraz w cenie 2000zł?

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Takie pytanko za zero punktów.
Hipotetyczna sytacja, kupiłem ram za 330zł, zepsuje się, oddaje na gwarancję.
Co robi sklep? Zwraca mi 330zł i mówi, że ramu nie ma czy po prostu da mi nowy ram, taki sam jaki kupiłem(bo jest na stanie) ale teraz w cenie 2000zł?

Oczywiście, że "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi"

Przynajmniej patrząc na praktykę. Jak to wygląda od strony prawnej to nie wiem, ale czy ktoś pójdzie do sądu w sprawie sprzętu za jaki zapłacił 300zł?

To jest niedopuszczalne. Awaria oznacza, że nie mam RAMu. Żeby ją usunąć mam teraz wydawać 5x więcej bo sprzedawca/producent pamięci się wypina?

Z drugiej strony sprzedawca też nie powinien za to odpowiadać. Dlaczego ma bulić 1700zł za coś, na czym zarobił pewnie ze 30zł sprzedając RAM za 350zł?

Tu by trzeba konkretnych zmian w przepisach moim zdaniem, o ile jeszcze takich zapisów nie ma, że konsument ma dostać sprawny sprzęt i koniec, bez gadania.