Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, VRman napisał(a):

2x16GB 6000 CL30 już przebiły 1700 za najtańszą ofertę na ceneo. 

A ja jeszcze swoich nie sprawdziłem, a skoro nie tanieją natychmiast to sugeruje, że moje s popsute ;)

Problem w tym, że to nie ludzie kupują i będą kupować przez cały 2026 i pewnie też 2027 rok. Nie, RAMu nie jest więcej niż chętnych. To nie jest panika nakręcana przez skalperów i sklepy. To panika nakręcana przez producentów pamięci, którzy wolą się nachapać bez fabryki w 2-4 lata zamiast zarobić to samo uczciwie stawiając dodatkowe fabryki. 

Oni zawsze tak płaczą, że cykle ich bolą. Że jest tak taaanio, bo po np. Covidzie musieli obniżyć ceny. A że cykl ma też górkę to jakoś nie wspominają. 1700zł za 32GB to w 2021 było skandalicznie zawyżoną ceną z punktu widzenia gracza. 

Teraz wystarczy nawet nie +100% i będziemy mieli 1000% ceny przed podwyżkami.

Takiego czegoś to chyba nawet na GPU nie było. 1060tka z 500 na 5000zł nie wskakiwała, ani 3060 na 10K.

Kupujący na handel i podbijający panikę na panice, to inna sprawa, ale to jest tylko efekt, a nie przyczyna problemu. Tą są firmy od AI, Nvidia, OpenAI itp. a nie żadne "Sianie paniki"

Kto kupuje i do czego? Kto produkuje? Do czego i komu to potrzebne?

Masz dziwne wywody... niech będzie za całą średnią krajową i tak jak będzie musiał to kupi. W dzisiejszych czasach bez komputera nie da się żyć. Zwłaszcza bez takiego na 9800x3d i 9950x3d. Bańki jak pękają to jest ciekawie...

Jeszcze żeby ten ram coś kopał... jego poprostu brakuje w dostawach przy masie spekulatorów.

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie ma pewności czy bańka AI pęknie i jeśli pęknie to nie doprowadzi do powrotu cen w ciągu roku. 

Jeszcze z GPU rozumiałem argumenty "przeczekaj, to tylko panika". ale AI może mieć zastosowania. Krypto mogło z dnia na dzień pierdolnąć i spowodować koniec bańki. 

Tu mamy zamówiania wykupione na cały 2026 albo i dalej.

Osobiście żałuję, że nie posłuchałem swojej własnej opinii i nie kupiłem 2x32GB.

Nie. Nie na handel, nie na zapas, tylko do kompa jaki pewnie zmontuję za rok czy dwa.

Nie sądzę, żeby cokolwiek w pobliżu 6000 CL30 2x32GB było do wtedy po 1200zł. 

Obawiam się, że przed 2028 poniżej 2000 nie spadnie, bo 4 takie kości wystarczają do domowych zabaw AI i właśnie dlatego będą wykupywane.

Dobrze, że się udało 2x16 złapać, ale chyba gdyby nie ten wątek, to miałbym teraz 64 w szafie kupione zaraz po pierwszym info, że idą podwyżki, i miłabym święty spokój. Albo darmową 5080tkę jak tak dalej by ceny szły do góry ;)

Upgrade kompa raz na dekadę i wylądować z ilością RAMu która nawet nie do wszystkiego wystarcza (32GB) to tak trochę lipa jednak...

W 1997 przeskakiwałem z 4 na 32GB po zaledwie 5 latach (niecałe 4 licząc 4MB, bo wcześniej 2MB RAM było :E )

A kilka miechów później już było 64. Nie było gier, które z tego skorzystają, ale było 3D Studio i fajnie się było tym pobawić. Teraz to samo z ajajami odpalanymi lokalnie. 

Też by się przydało właśnie do "ciekawostek".

No ale przynajmniej nie 2x8GB czy 1x16GB. Jakbym miał montować kompa z 16GB to wolałbym chyba jeszcze dekadę poczekać z tym upgrade'm :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
39 minut temu, VRman napisał(a):

2x16GB 6000 CL30 już przebiły 1700 za najtańszą ofertę na ceneo

Ja tam widzę 1548 zł 

https://www.ceneo.pl/170132384

Wiem, że to nieduża różnica, ale zawsze lepiej mieć w kieszeni 150 zł niż nie mieć. 

Do tego dochodzą jeszcze inne prędkości w okolicach 1500 - 6400 CL32, 6000 CL36. Do grania to jeden pies tak czy tak. 

Opublikowano
17 minut temu, VRman napisał(a):

Nikt nie ma pewności czy bańka AI pęknie i jeśli pęknie to nie doprowadzi do powrotu cen w ciągu roku. 

Jeszcze z GPU rozumiałem argumenty "przeczekaj, to tylko panika". ale AI może mieć zastosowania. Krypto mogło z dnia na dzień pierdolnąć i spowodować koniec bańki. 

Tu mamy zamówiania wykupione na cały 2026 albo i dalej.

Osobiście żałuję, że nie posłuchałem swojej własnej opinii i nie kupiłem 2x32GB.

Nie. Nie na handel, nie na zapas, tylko do kompa jaki pewnie zmontuję za rok czy dwa.

Nie sądzę, żeby cokolwiek w pobliżu 6000 CL30 2x32GB było do wtedy po 1200zł. 

Obawiam się, że przed 2028 poniżej 2000 nie spadnie, bo 4 takie kości wystarczają do domowych zabaw AI i właśnie dlatego będą wykupywane.

Dobrze, że się udało 2x16 złapać, ale chyba gdyby nie ten wątek, to miałbym teraz 64 w szafie kupione zaraz po pierwszym info, że idą podwyżki, i miłabym święty spokój. Albo darmową 5080tkę jak tak dalej by ceny szły do góry ;)

Upgrade kompa raz na dekadę i wylądować z ilością RAMu która nawet nie do wszystkiego wystarcza (32GB) to tak trochę lipa jednak...

W 1997 przeskakiwałem z 4 na 32GB po zaledwie 5 latach (niecałe 4 licząc 4MB, bo wcześniej 2MB RAM było :E )

A kilka miechów później już było 64. Nie było gier, które z tego skorzystają, ale było 3D Studio i fajnie się było tym pobawić. Teraz to samo z ajajami odpalanymi lokalnie. 

Też by się przydało właśnie do "ciekawostek".

No ale przynajmniej nie 2x8GB czy 1x16GB. Jakbym miał montować kompa z 16GB to wolałbym chyba jeszcze dekadę poczekać z tym upgrade'm :lol2:

Bańka ai pęknie jak przyjdzie jej pora. Ja myślę że szybciej spekulanci samym ram zejdą z tonu jak się odłoży do tych lub przyszłych wakacji. Jak ma być drożej to niech będzie. Jeszcze nikt się nie pytał o bdie.

Opublikowano
9 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Nie no tyle to niee.. 3080 chodziły ponad 9000zł, 3070 ponad 6000zł, ta sama pólka jest tańsza

Jaka tańsza, przecież dziś 5080 to odpowiednik 70 (Ti) poprzedniej epoki :D

Ładnie wam już się zapomniało wszytko, Nvidia dopięła swego ;)

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Nie no tyle to niee.. 3080 chodziły ponad 9000zł, 3070 ponad 6000zł, ta sama pólka jest tańsza

To tylko przez moment, część tej całej bańki.

Poza tym to karta powyżej 256bit. To półka 5080 Super, czyli wcale nie jest lepiej niż wtedy w bańce, bo właśnie pewnie 7-9K za to teraz pewnie chcieli  :E

31 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ja tam widzę 1548 zł 

https://www.ceneo.pl/170132384

Hmm. Patrzyłem 2 dni temu i od 1750 pokazało. Nawet teraz spróbowałem sprawdzić czy może złymi frazami szukałem, ale nie. Teraz normalnie te za 1550 pokazuje.

Opublikowano

@Kadajo rtx3060 12GB musiałem kupić za 2200 zł, bo stara karta jaką miałem to było bardzo wąskie gardło we wtedy nowym PC. Ile teraz kosztuje jego modelowy odpowiednik z serii 5xxx? 1400 zł?

Tutaj też ceny kiedyś spadną, bo takie ceny RAMu będą miały wpływ na całą elektronikę, a jak elektronika zdrożeje to wszystko znów zdrożeje, a nie może sztucznie drożeć w nieskończoność.

Dysk o którym pisałem ponad tydzień temu że przebił 400 zł (kioxia exceria G4 1TB) teraz już dobija do 500 zł. To jest chore sytuacja i nie będzie trwała nie wiadomo ile, bo prędzej czy później zmniejszy popyt.

Opublikowano
14 minut temu, LeBomB napisał(a):

rtx3060 12GB musiałem kupić za 2200 zł, bo stara karta jaką miałem to było bardzo wąskie gardło we wtedy nowym PC. Ile teraz kosztuje jego modelowy odpowiednik z serii 5xxx? 1400 zł?

2400-2700.

Jak Ci nakleję "Ferrari F40" na szybę Poloneza, to nie oznacza to, że to jest Ferrari ;)

5060tka to nie jest odpowiednik 3060 a już na pewno nie 3060 12GB.

High end też już jakoś za 4000zł nie jest, a za 9-15K. Kolega wyżej ma rację - ceny już nigdy nie spadły do normalnego poziomu sprzed szału na kopanie.

18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tutaj też ceny kiedyś spadną, bo takie ceny RAMu będą miały wpływ na całą elektronikę, a jak elektronika zdrożeje to wszystko znów zdrożeje, a nie może sztucznie drożeć w nieskończoność.

A kto zabroni?

Wielkie korpo wolą subscrypcje i "cloud". Im na rękę wykończyć zwykłe komputery. Masz za wszystko płacić abonament i tyle. A jak w telefonach zabraknie RAMu (nie zabraknie, ale to przykład) to będą smart-terminale. Będzie 1GB RAMu do wyświetlania i będziesz miał telefon w "chmurze". Tak. Ludzie są aż takimi debilami, żeby się na to zgodzić. No może slot na karty SD powróci i tyle, bo na pamięci flash też może być szał z cenami w najbliższych 2-3 latach. 

Masz już przykład z ostatnich lat. Jak ludzie nie chcieli kupować low-endu po cenach z dupy, to... Nvidia i AMD po prostu przestały robić GPU do kart low-endowych. Nie ma dziś kart za 400zł które by choć odpalały nowe gry. Nie ma kart za 600zł, które nadają się do czegoś więcej niż tekstu, no może poza leżakami magazynowymi typu Radeon 6600.  Nomalne ceny low-endowych kart nie musiały wrócić i ceny RAMu ani nawet jego dostępność dla zwykłych śmiertelników też nie musi. Niestety.

Opublikowano (edytowane)

Prawda taka że masz zajawkę i impulsy lub faktycznie jakieś potrzeby które mogą być znacznie lepiej zaspokojone to pewnie cię to skłoni do wymiany. Innymi wyjątkami są rzeczy które faktycznie nie będą w tym przypadku tak schodzić. Można oczekiwać przecen na resztę gratów gdzie producent będzie chciał wysycić rynek aż on spłycieje do tego stopnia że nie będzie go stać na nadążamie w restrukturyzacji. Swoją drogą pa120se od chińczyka historycznie tanie. Takie rozchwianie rynku to niemal przejaw obcej agentury...

Jak widzą że mogą to będą podnosić do cen spekulantów a to już grząski grunt chyba że przejdzie to w nową normalność i nowe lepsze platformy wyjdą. 2k procesor, 1,5-2 pamięci zasilacz 1k, ciekawe co na to producenci gpu I mobo. Resztę mało skomplikowaną zrobi chyba garść jakiś ryżojadów. Tylko się cieszyć że nie wchodzisz dziś od zera.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Ludzie nie zdają sobie sprawy, że to w dłuższej perspektywie będzie miało też wpływ na ceny artykułów spożywczych i nie tylko. 

Opublikowano
23 minuty temu, Wuadator napisał(a):

Kreatywność ludzi do wykorzystywania niewiedzy innych nigdy chyba nie przestanie mnie zaskakiwać. 

Patrzcie jaki śmieszek:

https://www.olx.pl/d/oferta/1x-pamiec-kingston-fury-rgb-ddr5-32gb-na-nvidia-rtx5060ti-16gbpa-CID99-ID18AlQj.html

Ta kość Kingstona (1x32GB) stoi teraz najtaniej za 1800 zł. O ile żądanie wymiany na 5060 Ti jest na wyrost, tak po sprzedaniu jej mógłby sobie pozwolić na 5060. 

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 16:38, wrobel_krk napisał(a):

Mówicie że ddr4 też drożejo?

Mam 32gb i nie wiem czy nie trzymać jak złota:)

Trzymaj   bo moim zdaniem to się dopiero rozkręca ,a  czwórki już mocno w górę poszły .

Coraz więcej informacji do sieci trafia od ludzi   ze kupują DDR5 a dostają DDR4 z radiatorem od ddr5  :E  ,a sklepy /sprzedawcy   odrzucają  reklamacje zwroty 

Opublikowano
6 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Nazwę zmienili i ludzie porobieni już w pierwszej generacji. 

Nvidia to jednak wie co robi  :D

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Wuadator napisał(a):

@Doamdor chyba 2x 5070 :p

Tyle jeszcze nie płacą za DDR5 64GB z drugiej ręki. :E

11 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jeszcze tylko Włoch i niemcowni dojdą aresy(polskiego nie liczę) i będziemy się bawić :E

A gdzie karteczka z nickiem? :Up_to_s:

19 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nazwę zmienili i ludzie porobieni już w pierwszej generacji. 

Nvidia to jednak wie co robi  :D

Ostatnia premiera pokazała, że konsumentów mają w garści. :E

Edytowane przez Doamdor