Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Chłopaki, miejcie litość dla scrolli w myszkach. Na serio nie potrzeba w tym wątku, żeby każdy po 4x pisał, że kupił 5 czy 20 kompletów i jak to super czy jak niefajnie. Będę brutalny, ale za to postaram się napisać bardzo ładnie:  nawóz naturalny idzie dookoła nas 100.

Kupiliście i zarobicie 400%? No to super, ale idźcie o tym mówić po 5x dziennie żonom czy komu tam. ;)

3 podstrony miałem nowych wpisów. Prawie zero czy to przydatnych czy choćby zabawnych (jaja to nie offtop, zawsze to powtarzam ;) )

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Zapotrzebowanie bez wątpienia jest, ale pytanie co się stanie z cenami DDR4 jak powrócą takowe płyty. Nie sądzę, aby wielka trójca wciąż klepała DDR4 pod konsumentów. 

Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć już przestali. Niektórzy dalej się łudzą, że to tylko dotyczy DDR5. Na tych grupach na FB co im ciągle drogo dalej żyją w iluzji. 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

Śledzę co prawda OLX i jak dla mnie większość ofert wisi. Jeśli jest na allegro tak jak pisze @Radio Tirana to takie ilości jakie rzucają sklepy na allegro też nie są wyznacznikiem tego, że to schodzi w tak dużych ilościach, biorąc pod uwagę chociażby to, że Polska to 38 mln kraj. 

Nie chcę spamować w wątku o RTX 5000, więc przenoszę post tutaj :witojcie2:

Jeżeli w obecnych czasach (jak to brzmi :wariat: ) sklep jest w stanie rzucić 100 zestawów DDR5 i później jeszcze dołożyć kolejne 50, to znaczy że ma duże zapasy. 

Zresztą, liczbę ofert na DDR5 na Allegro śledzę sobie od listopada i dajmy na to: liczba ofert na DDR5 do 1000 zł dnia 2 grudnia 2025. Miesiąc temu. 

Spoiler

Screenshot_20251202-232902.Opera_1.thumb.png.fb84bf406070217d10b9ef81ebf963fc.png

A teraz liczba z dnia dzisiejszego. Kryteria identyczne - DDR5 i do tysiaka. 

Spoiler

Screenshot_20260101-110052.Opera_1.thumb.png.fe2cab047c0c2b3c7ad08d75d2020e7e.png

Dodam, że 15/16 zestawów 32GB (dostępnych dziś) jest oznaczona jako uszkodzona :rudolf:

Wolumen sprzedaży jak na 38-milionowy kraj rzeczywiście nie imponuje, ale inaczej być nie może, gdy towaru po prostu nie ma. 

Opublikowano

Kiedyś się dobrze zarabiało na kartach był szał na kopanie krypto , sam pamiętam jak dawno temu  kupiłem uszkodzonego RX 580 8GB za 100zł ,   naprawiłem a rok później sprzedałem za 1600zł. To były dobre czasy dla naprawiaczy sprzętu. Ostatnie lata nie były tak dobre  i przerzuciłem się na naprawę  lapków.  A jak tak dalej pójdzie , zacznę chyba naprawiać ramy xd  :D

Opublikowano
5 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Idziemy w górę, pamięci z drugiej ręki poszły za 

Raczej cena zmieniona po sprzedaży. Ja ostatnio kupiłem kompa w cenie 1599 zł a w zakończonej ofercie widnieje 11599. Była to pomyłka xkomu, ktoś się walnął o jedną 1 i 9 osób tak kupiło.

Opublikowano
16 minut temu, Pentium D napisał(a):

Raczej cena zmieniona po sprzedaży. Ja ostatnio kupiłem kompa w cenie 1599 zł a w zakończonej ofercie widnieje 11599. Była to pomyłka xkomu, ktoś się walnął o jedną 1 i 9 osób tak kupiło.

Cena od początku była 2999,99 zł. 

• Like 1
Opublikowano

Zobaczymy. Sytuacja wygląda jednak inaczej niż podczas kryzysu GPU przez krypto. Wtedy ceny były kosmiczne ale też towaru nie było. Teraz każdy sklep ma pełno pamięci tyle że po cenach kosmicznych.