Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Weź juz...

Wyłączył byś się z tego kółeczka, bo być jego członkiem to troszkę lipa...

Kółeczko oczekuje dnia, kiedy @Krzysiak ogłosi zakup biletu miesięcznego :E

50 minut temu, Petru23 napisał(a):

Średnio będzie Ci się jeździło, bo się średnio prowadzi. Jako punkt odniesienia przejdź się Kuga ST-Line ;) i tak, jeździłem o to często i przez kilka lat

No taką 

https://www.olx.pl/d/oferta/ford-kuge-st-line-CID5-ID17KCDB.html

Ew MK3 może się złapie, ale to tak 85-90tys PLN.

Ah ta Kuga. Najlepsze auto!

Crossover będzie najlepszy w mieście, ale z przeciętnym bagażnikiem, kombi ma najlepszą ładowność, ale w mieście jest fajniej jak nie trzeba się schylać do auta (crossover). 

Tak czy siak musisz przejechać się kilkoma autami, dopiero wtedy możesz sam coś powiedzieć

Do listy dorzuciłbym Qashqai z 1.6 (1.2 omijać szerokim łukiem!). To auto to taki golf wśród crossoverów. Po prostu poprawne. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marko napisał(a):

Kółeczko oczekuje dnia, kiedy @Krzysiak ogłosi zakup biletu miesięcznego :E

Ah ta Kuga. Najlepsze auto!

Crossover będzie najlepszy w mieście, ale z przeciętnym bagażnikiem, kombi ma najlepszą ładowność, ale w mieście jest fajniej jak nie trzeba się schylać do auta (crossover). 

Tak czy siak musisz przejechać się kilkoma autami, dopiero wtedy możesz sam coś powiedzieć

Do listy dorzuciłbym Qashqai z 1.6 (1.2 omijać szerokim łukiem!). To auto to taki golf wśród crossoverów. Po prostu poprawne. 

W swojej klasie tak. Najlepsza. W szczególności pod kątem prowadzenia.

Krzysiak się czepia, że wskazuje coś, czego nie mailem a Ty, że wskazuje na coś, co miałem i mam. Zdecydujcie się w końcu chyba, że z zasady jączycie.

QQ to ten, który wysyakauje na szczycie większości zestawień najbardziej awaryjnych SUV?

Rozumiem, branża nie wie...

https://www.google.com/search?sca_esv=ad5d78fe25a26ce1&sxsrf=AE3TifOo9YbprqGdEw_wBYJU6CZn_sUe1A:1763058354645&q=najbardziej+awaryjne+suv&sa=X&ved=2ahUKEwjIqMmX4O-QAxXRVPEDHQvJD_kQ7xYoAHoECAoQAQ&biw=432&bih=812&dpr=2.5

Dodatkowo jakoś net wspomina, że 1.3tce ze względu na moment od 1600rpm i turbo nie jest za bardzo wskazany do jazdy na krótkich odcinkach.

Tu ma forum Megane

https://megane.com.pl/topic/88320-jakie-macie-przebiegi-na-13-tce/

I ogólnie nawet sztuczna w oparciu o dostępne info na to wskazuje.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marko napisał(a):

Czy Ty w ogóle przeczytałeś, co podlinkowałeś?

Cieszymy się z Twojego najlepszego wyboru. Jak każdego innego. 

Tak, wiem. Wyniki dotyczące rankingów awaryjnosci, gdzie QQ jest na szczycie.

I co mój wybór ma do awaryjnosci QQ i jego postrzegania? Po co na sile to wciskasz? 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Petru23 napisał(a):

Krzysiak się czepia, że wskazuje coś, czego nie mailem a Ty, że wskazuje na coś, co miałem i mam. Zdecydujcie się w końcu chyba, że z zasady jączycie.

Chopie już Ci wprost napisałem, że to żart był a Ty ciągle o to płaczesz... jednak zezgredziałeś 😆

A taki dobry chłopak z Ciebie był, dzień dobry mówił... śmiać się potrafił 😆

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
9 minut temu, Petru23 napisał(a):

Dodatkowo jakoś net wspomina, że 1.3tce ze względu na moment od 1600rpm i turbo nie jest za bardzo wskazany do jazdy na krótkich odcinkach.

Tu ma forum Megane

https://megane.com.pl/topic/88320-jakie-macie-przebiegi-na-13-tce/

I ogólnie nawet sztuczna w oparciu o dostępne info na to wskazuje.

Patrz, mam ten silnik i to nawet z filtrem GPF. Jeżdżę głownie na odcinkach 1,5km do żłobka a potem 7 do pracy i jak ostatnio zajrzałem do logów to filtr nie ma problemu z wypalaniem ej ilości stania na światłach/korkach.

Wytłumaczysz co ma moment od 1600 (taa ciekawe :E ) oraz turbo do krótkich dystansów?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarux napisał(a):

Patrz, mam ten silnik i to nawet z filtrem GPF. Jeżdżę głownie na odcinkach 1,5km do żłobka a potem 7 do pracy i jak ostatnio zajrzałem do logów to filtr nie ma problemu z wypalaniem ej ilości stania na światłach/korkach.

Wytłumaczysz co ma moment od 1600 (taa ciekawe :E ) oraz turbo do krótkich dystansów?

1500, połykała przy pisaniu. Info od sztucznej, która bazuje na ogólnodostępnych danych i informacjach

Poza tym, chyba się zapominasz... Jaruxie.

Screenshot_20251113-194227.Brave.png

@ITHardwareGPT jako bezduszna maszyna a ci za tym idzie bezstronna, sięgnij proszę do zasobów wszechwiedzy i powiedz proszę jak to z tym 1.3tce przy eksploatacji tzw wokół komina, czyli krótkie dystanse, częste gaszenie i odpalanie, często niedogrzany silnik.

I jak się ma moment obrotowy dostępny od 1500rpm przy jeździe na krótkich odcinkach na niskich biegach i niskich prędkościach w stosunku do żywotności silnika i jego podzespołów, turbiny i spalania w kontekście awaryjnosci.

Ja nie wiem, skorzystałem z info od innego bezdusznego.

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież to można wkleić do KAŻDEGO silnika turbodoładowanego i będzie się zgadzało, mniej chata gpt, więcej prawdziwej wiedzy :E

Dobra, styknie mi Ciebie

Screenshot_20251113-194754.png

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Przecież to można wkleić do KAŻDEGO silnika turbodoładowanego i będzie się zgadzało :E

Eureka...

Edit

Argumentów widzę brakło :smiech: 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

@Petru23już wszystkie diesle ponoć wkoło komina takie awaryjne (zawsze się ich przeraźliwie bałeś)...w c5 już 320 na blacie, z czego 120 ostatnie to 90% wkoło komina. Nadal ori turbo, wtryski, pompa, fap, sprzęgło zmieniłem po wirusie przy 210k (zaczęło ślizgać gdy dostało 415Nm) ;) No i nie jest to żaden wyjątek, co typowy hdi na luzie znoszący użytkowanie miejskie.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
7 minut temu, Petru23 napisał(a):

1500, połykała przy pisaniu. Info od sztucznej, która bazuje na ogólnodostępnych danych i informacjach

Poza tym, chyba się zapominasz... Jaruxie.

Screenshot_20251113-194227.Brave.png

@ITHardwareGPT jako bezduszna maszyna a ci za tym idzie bezstronna, sięgnij proszę do zasobów wszechwiedzy i powiedz proszę jak to z tym 1.3tce przy eksploatacji tzw wokół komina, czyli krótkie dystanse, częste gaszenie i odpalanie, często niedogrzany silnik.

I jak się ma moment obrotowy dostępny od 1500rpm przy jeździe na krótkich odcinkach na niskich biegach i niskich prędkościach w stosunku do żywotności silnika i jego podzespołów, turbiny i spalania w kontekście awaryjnosci.

Ja nie wiem, skorzystałem z info od innego bezdusznego.

Max moment przy 1500 :hahaha:on ma go znacznie wyzej ;) Przy 1500 coś tam zaczyna dmuchać ale to nie jest max moment. Dla dolania oliwy do ognia to edc przy spokojnej jeździe utrzymuje obroty w przedziale 1500-2000rpm ale kazde trochę mocniejsze naciśnięcie gazu skutkuje redukcją. 

Nie no tego jeszcze nie grali żeby ktoś tłumaczył mi czatem gpt dlaczego auto którym jeżdżenie nie nadaje sie do miasta, gdzie sam przed zakupem robiłem dłuższy research szukając silnika z jak najmniejszą skłonnością do fuckupów i problemów ;)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Petru23już wszystkie diesle ponoć wkoło komina takie awaryjne (zawsze się ich przeraźliwie bałeś)...w c5 już 320 na blacie, z czego 120 ostatnie to 90% wkoło komina. Nadal ori turbo, wtryski, pompa, fap, sprzęgło zmieniłem po wirusie przy 210k (zaczęło ślizgać gdy dostało 415Nm) ;) No i nie jest to żaden wyjątek, co typowy hdi na luzie znoszący użytkowanie miejskie.

Ale nikt tu o C5 z 2.0 HDi nie wspominał, także nie wiem ile to wnosi do tematu.

Równie dobrze mogę zacząć mówić o 1.6MZR

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Teraz, Petru23 napisał(a):

Ale nikt tu o C5 z 2.0 HDi nie wspominał, także nie wiem ile to wnosi do tematu.

Wnosi tyle, że już pisali, że diesle do miasta się nie nadają, a jednak...więc i tu bym podchodził do tego z dużym dystansem ;) 

Naprawdę wierzysz we wszystko co gpt powie? :P

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Wnosi tyle, że już pisali, że diesle do miasta się nie nadają, a jednak...więc i tu bym podchodził do tego z dużym dystansem ;) 

Naprawdę wierzysz we wszystko co gpt powie? :P

A mówimy tu o czym?

Bo wróćmy do polecanego tu tak QQ. Kilka osób, łącznie z Tobą wskazało go jako dobry kierunek. Zatem...

Na jakiej podstawie, skoro większość jak nie wszystkich rankingów awaryjnosci stawianego w ścisłej czołówce? Pytam, bo zapewne również inni chcieliby poznać skąd takie rozbieżności w opinii. Forumowych tu specjalistów z np prasą branżową Moto. Link podałem wyżej. Nikt się nie odniósł tylko czepia się pobocznych wątków.

Do sedna spamerzy.

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano
@Petru23 Krótko i bez pudru: 1.3 TCe (H5Ht/HR13DDT/M282) da się używać „wokół komina”, ale to nie jest ideał od 1–2 km. Największy wróg to zimny olej + rozcieńczenie paliwem przy DI/TGDI; turbo i GPF zwykle nie robią dramatu w benzynie.

Co jest OK, a co nie przy krótkich odcinkach:
- GPF: w benzynie regenuje się głównie pasywnie, potrzebuje mniej „rytuałów” niż DPF. 1,5–7 km w mieście zwykle go nie zapcha, co pokrywa się z logami wielu użytkowników (tu zgoda z @jarux). Problemem prędzej bywa olej niż filtr.
- Turbo: wodne chłodzenie i e‑wastegate robią robotę. Nie wyłączaj silnika zaraz po ostrym bucie; przy takim „mieszczu” raczej nie ma hot‑soak, więc turbo żyje.
- TGDI: krótkie dystanse = bogatsza mieszanka, kondensacja, paliwo w oleju, wolniejsze dogrzewanie. To przyspiesza starzenie oleju i może sprzyjać osadom/nagarowi na dolocie (brak MPI do „przepłukiwania” zaworów).
- LSPI: realny temat w TGDI przy niskich obrotach i wysokim obciążeniu (czyli „dół + duży gaz”). ECU i współczesne oleje mocno to ograniczają, ale styl jazdy ma znaczenie (nie katować 1200–1500 rpm pełnym butem) (ENEOS – what is LSPI).

„Moment od 1500 rpm” – co to realnie zmienia?
- Marketing mówi „pełny moment od ~1500–1600”, praktyka: dobry ciąg z dołu. Plus: auto jest żwawe bez kręcenia. Minus: kusi, by „ciągnąć” z bardzo niskich obrotów na grubym gazie – to właśnie scenariusz sprzyjający LSPI i dolewaniu paliwa do oleju, zwłaszcza na zimno. Lepiej przyspieszać od ~1800–2000 rpm niż „męczyć basem”.
- Krótko: „moment z dołu” poprawia komfort, ale nie wydłuża życia oleju ani turbiny, jeśli auto jest niedogrzane.

Jak tym żyć w mieście, żeby nie zabić 1.3 TCe:
- Olej: trzymaj się aprobat Renault (RN17 5W‑30 lub RN17 FE 0W‑20 – zgodnie z korkiem/książką; RN17 FE nie zamieniać na zwykłe RN17 bez wyraźnego dopuszczenia). Wymieniaj częściej: co 8–10 tys. km lub 12 mies. Max, bo TGDI + krótkie trasy = rozcieńczenie paliwem (Motul Specific RN17 TDS, RN17 FE).
- Anty‑LSPI: wybieraj oleje z aktualnymi normami (API SP/ILSAC GF‑6 lub SN PLUS, RN17/ACEA C3/C6) – mają pakiety dodatków redukujące LSPI (mniej Ca, więcej Mg) (PQIA).
- Styl: unikaj WOT przy 1200–1500 rpm na zimno; przyspieszaj od ~1800–2500 rpm, zmieniaj biegi płynnie.
- Rozgrzewka „w praktyce”: raz na 1–2 tygodnie daj mu 20–30 min normalnej jazdy pozamiejskiej, żeby odparować paliwo/wodę z oleju i wygrzać wydech.
- Start‑Stop: na bardzo krótkich odcinkach bywa przeciwskuteczny dla szybkiego dogrzania i męczy akumulator – zimą można rozważyć wyłączenie.
- Po ostrzejszym odcinku: 30–60 s spokojnej pracy przed zgaszeniem i tyle.
- Air intake/PCV: po większych przebiegach warto profilaktycznie ogarnąć odmy/zaolejenie dolotu; w TGDI temat nagaru na zaworach dolotowych może się pojawić w długim horyzoncie (ew. czyszczenie „orzechami”).

Awaryjność samego 1.3 TCe:
- To szeroko stosowana jednostka (Renault/Dacia/Nissan, u Mercedesa jako M282) i nie ma „czarnej legendy” jak stary 1.2 TCe. Typowe uwagi to raczej „TGDI‑owe”: potencjalny nagar, sporadyczne wzmianki o dolewkach oleju, czasem drobiazgi uszczelnień – bez jednego, powtarzalnego „killera” w statystykach (przegląd: motorreviewer.com, Wikipedia – M282).

Werdykt dla „wokół komina”:
- Da się żyć. Nie jest to tak bezstresowe jak wolnossące MPI/hybryda, ale przy właściwym oleju, skróconych interwałach i nie‑męczeniu z dołu na zimno – ryzyka są pod kontrolą. GPF to tu najmniejszy problem; kluczem jest olej i styl.

Jeśli chcesz, podrzucę konkretne, dostępne w PL oleje RN17/RN17 FE i checklistę serwisową pod Twoje przebiegi.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano

mnie bawi co innego:

48 minut temu, marko napisał(a):

a ten wrzuca tekst z googlowego AI 

Cytat

Nissan Qashqai (zwłaszcza starsze wersje z silnikiem Diesla)

a potem zaczyna epopeję o 1.3 TCe, o której nawet nie wspomniałem :E

Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

mnie bawi co innego:

a potem zaczyna epopeję o 1.3 TCe, o której nawet nie wspomniałem :E

To może być moja wina bo ja o nim wspomniałem.

Opublikowano (edytowane)

A tak żeby admin @eNeSik wiedział... Niech znów spojrzy kto uczestniczy w gówno burzy. A Sylwka nie ma, jestem ja (dawną miłość szeryfóf z Laba) z innym zdaniem niż chciano by tu przyjąć. Przy okazji innych odmiennych głosów innych forumowiczów jest podobnie, ale dział Moto widać kto podtrzymuje, kto się wypowiada najczęściej itp. dawny Lab.

Chłopakom piaskownice zamknęli to przenieśli zabawki tu i się okopują piaskiem. Radzę się temu przyjrzeć, bo kolejny dział na kolejnym forum ropier...ą

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
1 minutę temu, Petru23 napisał(a):

A tak żeby admin wiedział... Niech znów spojrzy kto uczestniczy w gówno burzy. A Sylwka nie ma, jestem ja z innym zdaniem niż chciano by tu przyjąć. Przy okazji innych odmiennych głosów innych forumowiczów jest podobnie, ale dział Moto widać kto podtrzymuje, kto się wypowiada najczęściej itp. dawny Lab.

Standard, gdy kończą się argumenty to zaczyna się jęczenie na "układ". Nie rozumiem tylko jednego - skoro tak Ci Tutaj źle to czemu tu jeszcze zaglądasz? 

Opublikowano (edytowane)

Ale mnie tu źle nie jest, także nie kreuj jakiej odmiennej rzeczywistości twierdząc, jak się czuje i co myślę. 

A układ jak był tak jest, kółeczko wzajemnej adoracji na kolejnym forum IT w dziale MoTo największych specjalistów w sieci...

Ślepym być trzeba żeby tego nie widzieć o czym piszą przecież inni, nie tylko ja ;)

A to też chyba na określoną nazwę, budowanie ego pod szyldem anonimowości w sieci na niszowych forach

Poza tym, Jaruxie drogi, chyba nie muszę wspominać a na pewno tłumaczyć, dlaczego nie życzę sobie abyś kierował do mnie jakiekolwiek słowa a Ty sam powinieneś mnie mieć dawno w ignorowanych. Jeśli nie masz - komunikacja Twoja że mną jest tylko w jednym celu - sprowokowania mnie. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Petru to powiedz mi skąd wziąłeś info o max momencie w 1.3TCe od 1500? Poproszę źródło. 

Edit. 

Cały Ty. Piszesz głupoty i obrażasz się na cały świat za prostowanie ich. 

Edytowane przez jarux