Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Obecny zestaw:

obraz.png.4e51b068162bcdb6aa42a1434ef707d7.png

+ PNY GeForce RTX 3080 12GB

Po ciut ponad 3 latach niestety widać zmęczenie materiałów, głównie od strony GPU. - FPSowo jeszcze daje radę, najnowsze Anno na średnich/wysokich dźwiga w okolicach 80-100FPSów, natomiast pod kątem jakości pracy (temperatury + głośność) jest słabo. 80-100 stopni na karcie, wentylatory na full. Może to po prostu jeszcze nie ten moment i kwestia wymiany pasty / padów? 

Jak najsprytniej/najefektywniej w 2025/2026 podejść do potencjalnych upgrade'ów? 

Rozgrywka w 2K - na pokładzie 2x ACER Nitro XV27, których w najbliższym czasie nie planuje zmieniać (chyba, że któryś skończy swój żywot).

Edytowane przez novirae
Opublikowano (edytowane)

Kartę zmień, a potem to dopiero całego kompa razem ze zmianą monitora lub zakupem headsetu VR, bo wtedy proc się bardzo przyda.

musiałbyś teraz przepłacać za RAMy (choć nie znam cen używanych, może więc to nie problem?) i zmieniać płytę, proca, te RAMy i raczej też chłodzenie, bo Fortis 5 zły nie jest, ale jednak by się przydało coś lepszego.

O zasilaczu nic nie napiszę, bo zupełnie nie znam tego sprzętu.

Ja bym celował w 5070 lub 5070ti.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@novirae Pasta na rdzeniu karty graficznej Ci zaschła albo ją wypompowało.
Większość past się zdegraduje prędzej czy później więc warto pójść w pada zmiennofazowego na rdzeń.
Poszukaj "Gelid HeatPhase Ultra" - koszt 17-20zł. Pady na pamięciach/sekcji na 99% powinny być OK.

A jak już będziesz się decydował na dalszy upgrade, to w pierwszej kolejności karta graficzna - musisz określić budżet (szacunek za ile puścisz starą + ile możesz dołożyć).
Najtańszą sensowną kartą graficzną jaką warto zakupić na dzień dzisiejszy jest Radeon RX 9060XT 16GB (koszt ~1500zł)

Opublikowano
1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Sugerujesz autorowi zrobienie downgrade? %-)

Może chce iść w oszczędność energii xD Pisałem od jakiego pułapu patrzeć, bo często ludzie nie orientują się między paździerz-level, a rozsądek-level.

Ale słuszna uwaga, chyba jestem już zmęczony.
Na mój gust dosyć ciekawie wygląda RX 9070 Asus Prime ze sferisa za 2299zł (https://www.sferis.pl/karta-graf-asus-prime-rx9070-o16g-evo-i652599)
Wgrywasz bios od XT i jesteś królem.

Opublikowano

Prime jest świetny na zwykłej 9070, składałem z nim zestaw 2 miechy temu i przy zaledwie 800rpm w dobrze wentylowanej budzie osiągał max 65c na rdzeniu (bios quiet) na biosie performance (1200rpm) max 56c więc wydaje mi się że zapas "chłodzenia" ma do podmiany  biosu z XT :thumbup:

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Może chce iść w oszczędność energii xD Pisałem od jakiego pułapu patrzeć, bo często ludzie nie orientują się między paździerz-level, a rozsądek-level.

Ale słuszna uwaga, chyba jestem już zmęczony.
Na mój gust dosyć ciekawie wygląda RX 9070 Asus Prime ze sferisa za 2299zł (https://www.sferis.pl/karta-graf-asus-prime-rx9070-o16g-evo-i652599)
Wgrywasz bios od XT i jesteś królem.

kupiłem synowi te karte do kompa, nie zgłębiałem tematu wgrywania biosu od XT do tej karty.  Rozwiniesz nieco temat?

edit: znalazłem filmik 

z filmiku wynika że:

- do takiej operacji bezpieczniej wybierac karty które mają dwa biosy
- bezpieczniej wybrać do podmianki bios od karty która ma te samą ilosc i rodzaj złącz video oraz taką samą wtyczke zasilającą
 - karta nie zamieni sie w mocniejszą XT bo to niemozliwe ale stanie sie nieco mocniejsza pod kątem zegarów i limitów o ile przeżyje próbę traw %-)

reszta na filmiku

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

@novirae owszem bo flashując zwykłą 9070 biosem od xt odblokujesz tylko wyższy PL limit i zegary ale reszta zostaje ta sama, otrzymasz wydajność między 9070 a 9070xt po takim zabiegu, najlepsza obecnie ocpcja to ten sapphire którego Dirian wrzucił z amazona chociaż to i tak dopłata ponad 4 stówek względem asus prime 9070. Jak coś pulse to topka i jeżeli chodzi o kulturę pracy i temperatury.

Opublikowano
4 godziny temu, novirae napisał(a):

A czy potencjalnie nie lepiej dopłacić parę stówek i zdecydować się już na 9070 XT? Np.

https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_radeon_rx_9070_xt-item-78320.html

haha co za pytanie :P, oczywiscie ze lepiej ale pare stówek to pojęcie bardzo subiektywne , idąc dalej tym tokiem rozumowania lepiej dopłacić pare stówek i kupic RTX-a 5090 :gordon:

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

haha co za pytanie :P, oczywiscie ze lepiej ale pare stówek to pojęcie bardzo subiektywne , idąc dalej tym tokiem rozumowania lepiej dopłacić pare stówek i kupic RTX-a 5090 :gordon:

Z jednej strony tak, z drugiej zaraz pojawiają się wątpliwości "czy na pewno się zmieści do budy", "czy PSU udźwignie", "czy będzie faktyczny uzysk zakładając 2K" itp.. :)

Opublikowano (edytowane)

Ja bym zaczął od czyszczenia karty, wymiany pasty i ten 3080 pewnie jeszcze ci posłuży, pod 1440p to wciąż dobra karta szczegolnei ze masz 12GB wersje. Nie wiem czy jest sens na siłę robić upgarde jesli wydajnosci ci nie brakuje.

Z drugiej strony wersja 12GB wciaz dosc trzyma cene wiec z ~ 1600 zł powiniennes za nia dostac jak ja przeczyscisz i przesmarujesz. Dorzucajac 6-7 stówek masz juz nowke RX 9070, czyli z 20% wydajnosci na plus no i spokoj na kolejne pewnie ~ 3 lata zarowno pod wzgledem wydajnosci jak i gwarancji.

Ja sam sie niedawno przesiadlem z 6800 XT czyli GPU podobnego wydajnosciowo do twojej 3080-tki na 9070 od Asusa. W 1440p jakiejs wielkiej roznicy mi to nie zrobilo bo 6800 XT i tak fajnie tam dzialala, ale dzieki temu moge w niektore gierki pograc w 4K tam gdzie 6800 XT juz troche wymiekalo. No i jak pisali wyzej, model od Asusa jest super chlodny i cichy, co w mojej malej budzie robi robote wzgledem poprzedniego MSI Gaminga 6800 XT ;) 

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zainwestowane w 9070 XT - różnica zauważalna :)

Obecna pójdzie na docelowy sell.

https://www.amazon.pl/dp/B0CJ8ZJPF3?smid=A2R2221NX79QZP (CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36)

Czy te kości się do czegoś nadają lepszego? Dość dobra cena patrząc na to co się dzieje na rynku, więc rozważam, czy nie kupić i zostawić schowane gdzieś do przyszłego roku jak będę składał docelowy zestaw - do sparowania z zakupioną 9070 XT + pewnie jakimś Ryzenem (9600X / 7800X3D?) Czy polować jednak na CL30?

Edytowane przez novirae
Opublikowano

Ze względu na wysokie ceny pamięci dałbym sobie spokój z upgrade na platformę z DDR5. 12600K to nadal wydajny procesor. Zmiana na 9600X bez sensu- za mały przyrost wydajności, szczególnie jak tego 9600X sparujesz z linkowaną pamięcią CL 36-44-44 (to pogrubione ma znaczenie). 7800X3D będzie mniej czuły na słabe pamięci i dodatkowo tutaj już odczujesz większą różnicę względem 12600K.

• Upvote 1