Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do tej pory grałem w max 40 FPS'ach. Mam jeszcze PS5 i tam też nie ma ich więcej.  DLA MNIE: przy intelu i5-14600K trzeba bawić się w UV, natomiast pod AM5 pozostaje tylko R7 9800X3D -a to 800zł więcej. Więc chyba lepiej dołożyć do gpu. Na razie mam tylko kupione 2x 48GB crucial pro.

Opublikowano

O grafice nic nie pisałem, bo nie ogarnąłem jeszcze  Żadnej! gierki z PS5.   Zatem na razie bez grafiki dedykowanej.  Miałem już wiele kombinacji z różnymi socketami. Przez to nie mam już siły żeby samemu poskładać sobie jakiś sprzęt, szczególnie b.drogi. :rudolf:      Albo wezmę jakiegoś gotowca albo laptopa.

Opublikowano
58 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

O grafice nic nie pisałem, bo nie ogarnąłem jeszcze  Żadnej! gierki z PS5.   Zatem na razie bez grafiki dedykowanej.  Miałem już wiele kombinacji z różnymi socketami. Przez to nie mam już siły żeby samemu poskładać sobie jakiś sprzęt, szczególnie b.drogi. :rudolf:      Albo wezmę jakiegoś gotowca albo laptopa.

Podaj budżet jaki masz na PC. 

Opublikowano (edytowane)

Jak dołożysz tauzena to sprzedam Ci:

- Procesor Intel Core Ultra 265K
- Chłodzenie procesora wodne Silvermonky 240 ARGB
- Płyta główna ASRock B860M Livemixer
- Pamięć ram GOODRAM 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK (ustawione na 8400MT CL38)
- Karta graficzna INNO3D RTX 4080 iChill x3
- Dysk NVME 512Gb Dahua C970
- Dysk SSD Sata 512Gb PNY
- Zasilacz ATX SEASONIC SSR-750FX
- Obudowa Chieftec BX Mesh
- 5 wentylatorow arctic p12 120mm
- 2 wentylatory Arctic p12 120mm slim

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Czyli budżet pozwala ci na zestaw 7500F + RX 9070.

można wybrać też 8400F, tańszy i niewiele wolniejszy przy czym mniej energii zjada. Natomiast opcje rozwoju masz nadal takie same.

Co do PCI-E na płytach am5 to B650 były tylko dwie płyty ze złączem dla gpu w wersji 5.0, dużo wiecej miało za to 5.0 dla dysku m.2 podpiętego pod cpu. Natomiast wszystkie płyty na B650E miały pci-e 5.0 dla gpu. Ogólnie dziś to bym celował w B850 jeśli mowa o nowej płycie. Dużo płyt na starcie ma już 5.0 dla pci-e, ale też zdarzają się wyjątki. Np takie złącze ma ASRock B850M PRO-A, Asus PRIME B850M-K lub Gigabyte B850M FORCE . Ogólnie warto zwracać uwagę na szczegóły procesor 8400F ma tylko wersje 4.0 ale to mu wystarczy w przyszłości jak zmienisz na mocniejszy to przejdziesz na wersje 5.0.

zestawienie wszystkich płyt pod am5

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=2064683589#gid=2064683589

PS. Ogólnie słaby teraz okres na zakup stacjonarki przez szalejące ceny głównie ddr5, chociaż ceny ssd też poszły w górę.

Edytowane przez Marko852
Opublikowano (edytowane)

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-asus-rog-strix-b660-f-gaming-wifi-lga-1700-ddr5-pcie-5-0-17960558582

+

https://www.olx.pl/d/oferta/intel-procesor-i5-12400f-CID99-ID18fAam.html

Płyte targujesz na 500, procka na 350.
Podkręcasz cpu na 5ghz i za 850zł masz niszczyciela do 4k z opcją upgradeu do 14900ks albo barlet lake i jest pcie 5.0 dobra dźwiękówa itp.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Po zakupie.

Producent dostarcza produkt, który ma działać tj. jak op wsadzi do tego i5 box cooler od intela to mu procesor sam zrobi undervolting po sekundzie żeby zmieścić się w limicie temperatury.

Jak OP do tego i5 wsadzi aio 360 to nie będzie musiał nic ruszać bo procek będzie działać na pełnym powerze i jak oo będzie chciał to sobie jeszcze zrobi undervolting 

Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 20:52, wallec napisał(a):

wsadzi do tego i5 box cooler od intela to mu procesor sam zrobi undervolting po sekundzie żeby zmieścić się w limicie temperatury.

Tyle że do 14600k nie dają boxowego chłodzenia. Przynajmniej ja nie dostałem :hihot: